Futbolcuya Şiddet'i Ne Zaman Görebileceğiz?
                                 linkedintakip 1 copy
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Ahmet TALİMCİLER Futbolcuya Şiddet'i Ne Zaman Görebileceğiz?

Futbolcuya Şiddet'i Ne Zaman Görebileceğiz?

harun-tekin

Ahmet Talimciler- 1 Mart 2017 Yıllarca dört takım arasında paylaşılan şampiyonluğu kazanarak büyük bir başarı elde eden Bursaspor kulübünün futbolcuları Cuma gecesi maç dönüşü kendi taraftarlarının saldırısına uğradılar. 

 

Olan biteni öğrenmek için gazeteleri açtığınızda aynı cümlelerle bezenmiş haberlerden başkasını görme şansını yakalayamıyorsunuz. Milli formayı giyen kaleciniz taraftarlarca darp ediliyor hatta ‘bundan sonra bu takımda oynamam’ cümleleri kuruyor ve yaşananlar karşısında herkes üç maymunu oynamaya devam ediyor. 

Futbolculara küfürler ederek saldıranlar, bıçaklarını otobüste düşürenler hakkında şikayette bulunuluyor ve ardından bu kişiler salıveriliyorlar. 6222 sayılı yasanın yaptırımlarını bir tarafa bırakalım, bu kişiler taraftar değil gündelik hayat içerisinde yaşanan bir olay sonucunda bunları gerçekleştirmiş olsalardı da aynı şekilde mi cezalandırılacaklardı? Sorusuna vereceğimiz yanıt aslında içinden geçtiğimiz tüm süreçlerde yaşamakta olduğumuz tüm tuhaflıkları ortaya koyacaktır. Giderek hayatlarımızın adeta bir cendere altında ezilmeye başladığı bir süreci yaşamakta olduğumuzu ve bunun karşısındaki asıl sıkıntı kaynağımızın öğrenilmiş çaresizlik olduğu gerçeğine ulaştığımız vakit durum çok daha umutsuz bir hal almaya başlıyor. 

Şiddetin kapaklarının en çok açıldığı alanlardan bir tanesi hiç kuşkusuz spor sahalarıdır. Ülkemizde futbol ile hayat arasında kurmuş olduğumuz bağlantı düzeyi her geçen yıl değişmesine karşın taraftarların futbolculara ve diğer takım taraftarlarına yönelik şiddet uygulama anlayışı hususunda herhangi bir değişim yaşanmamaktadır.

Bir tarafta geçmişin sembol futbolcuları ve aynı takımın forması ile tüm oyunculuk dönemini tamamlayan isimler yer almaktadır. Buna karşın yeni dönemin futbolcularının bu kadar uzun bir süre boyunca aynı takımın formasını giyebilme imkanları kalmadığı gibi artık takımların sembol oyuncuları da birkaç istisna dışında bulunmamaktadır. Bu  noktada taraftarların ‘arma için oynayın’ifadelerinin herhangi bir karşılığı en azından futbolcular nezdinde bulunmamaktadır. Taraftarların sık sık futbolcularına yönelik milyarlık eşekler, ruhsuz i…ler, formaları çıkartın çıplak oynayınifadelerinin de eski karşılıkları artık yoktur.

Tüm bu yoklara karşın taraftarlar hala futbolcularını ve teknik heyetlerini ya da yönetimlerini şiddet üzerinden terbiye edebilecekleri zannıyla hareket etmeye devam etmektedirler. Tam da bu noktada onların işlerini kolaylaştıran hatta tüm bu yaşananları normalleştiren bir anlayış hemen devreye girmektedir. Bu olayları çıkartanlar x takımının taraftarları değildirler, ya da bu olup bitenler x takım taraftarlarının tümüne fatura edilemez.(buradaki x takımı yerine en son örnek olarak Bursaspor taraftarlarını koyabilirsiniz. Ya da benzer aşamaları yaşayan tüm takımları sonuç fark etmeyecektir!!!)

Bu öylesine güçlü bir şablon olarak kullanılmaktadır ki ağzını her açan yönetici, medya mensubu ve federasyon yetkilisi aynı ifadeleri kullanmaktan kaçınmamaktadırlar. Hiç kimsenin aklına böylesi bir şekilde şiddeti belirsiz hale getirmekte oldukları, şiddet uygulayan kitleyi meşrulaştırdıkları ya da bu şekilde şiddetin önünü açmakta oldukları gerçeği gelmemektedir. Görmezden geldiğimiz şiddet hayatımızı her geçen gün biraz daha fazla esir almaya devam etmekte ve bu şekilde günü kurtaracak pansuman çözümler üzerinden durum geçiştirilmektedir!

Bursaspor kalecisi Harun Tekin’in yaşadığı travmanın hesabını kim verecek? Onun bundan sonra çıkacağı maçlarda nasıl bir ruh hali içerisinde bulunacağı ile kim ilgilenecektir? Fiziksel şiddetin açtığı yaraların belli bir süre sonra kapandığını ancak psikolojik açıdan maruz kaldığımız şiddetin ruhumuzda bıraktığı tahribatın çok daha derinlerde izler bıraktığı gerçeğini ne zaman anlayacağız?

Tüm bu yaşadığımız garabetlerin sonucunda tepki koymayı ne zaman öğreneceğiz? Örneğin Bursasporlu meslektaşlarının başına gelenler karşısında aynı durumda olan diğer kulüplerin futbolcularının yapabilecekleri herhangi bir açıklama yok mudur? Ya da en basitinden olan bitenler karşısında iki dakikalık maçlara geç çıkabilmeyi neden akıl edemezler? Çok değil birkaç yıl önce Trabzon’da hakemler odalara kilitlendiğinde ve kapıları tekmelenip, tehditlere maruz kaldıklarında dönemin merkez hakem teşkilatı başkanından ‘ortam gergin protesto gereksiz’açıklaması gelmişti.

Çok değil bir yıl sonra ise yine aynı yerde maçın hakemi tribünlerden atlayan birisi tarafından saha ortasında darp edilmişti. Görmezden gelerek şiddeti ortadan kaldıramazsınız, böyle yapmak suretiyle şiddetin önünü ardına kadar açmış olursunuz. Tabii bir de yaşadıklarımızın yönetim boyutu bulunuyor ki, taraftarlara şirin gözükmek adına nezarete alınan taraftarları alıp evlerine kadar sağ salim ulaştırdıklarını sosyal medya üzerinden paylaşan bir yöneticinin takımının başına böyle bir işin gelmiş olmasını da sadece tesadüfle açıklayamayız! 

Son bir öneri de futbol medyamıza tüm bu yaşananlar karşısında sesinizi yükseltin ve eyyamcılıktan kaçının. Daha önce taraftarların saldırısına uğrayan milli futbolcularımızdan Ogün Temizkanoğlu ile Rüştü Rençber örneklerini hatırlayın hatta onlara bu yaşananları, kendi yaşamış olduklarını sorarak durumumuzu tüm çıplaklığıyla gösterin.

Üç maymunu oynamak futbolun hiçbir aktörüne yarar getirmez tam tersine bu durumdan başta taraftarlar olmak üzere herkes zarar görür. Ülkemizde futbola gönül veren taraftarlarımızın da değişen futbol ve futbolcu imgesi üzerinden olup biteni yeniden sorgulamalarının zamanı çoktan geldi de geçiyor bile. Taraftarlık sizin dışınızdaki insanların varlığını yok sayarak gerçekleştirilebilecek bir eylemlilik türü değildir! Takımlarınızın oyuncularını hakaret, şiddet eylemleri bulunmadan protesto haklarınızı sonuna kadar kullanabilirsiniz.

Buna karşın işinizi şiddetle çözdüğünüzü zannettiğiniz her noktada biraz daha fazla suça bulaştığınızı ve insanlıktan uzaklaştığınızı da aklınızdan çıkartmayın. Şiddetle terbiye edebileceğiniz ne rakip takımın taraftarları ne futbolcularınız ne de teknik heyetiniz değildir şiddetle aslında kendinizi kendiniz olmaktan çıkartırsınız. Sizin yapıp ettiklerinizi görmezden gelen ve tüm bu yaşananlar karşısında suskun kalanlar da aslında sizlerin suç ortaklarından başkası değildirler.

Ülkemiz spor tarihinin en beyefendi isimlerinden birisi olan Karşıyaka Spor Kulübü başkanlığı ve Türkiye Basketbol Federasyonu yöneticiliği görevlerinde de bulunan sevgili Tahir Türetken’e Allahtan rahmet yakınlarına baş sağlığı dilerim. Tahir Amcamız Nurlar içinde yatsın.erde ise toplumsal güven ortadan kaybolmaya ve insanların birbirlerine olan bakışları giderek daha fazla şüphe dolu olmaya başlıyor. Böylesi yapılarda eyyamcılık şiddeti beslemeye devam ederken, şiddet normalleşmeye ve şiddetin hayatlarımız üzerinde yarattığı tahribatın boyutları da artıyor.{jcomments on}

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  2997  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Ahmet Talimciler Perşembe, 25 Kasım 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

20/06/2025

Kapanış  
  BİST 100

9.203,37

+1,11

 bjk BJKAS

1,79

+0,56

 fb FENER

48,56

+3,06

 gs GSRAY

1,58

0,00

 trabzon TSPOR

1,30

-9,72

   SPOR ENDEKSİ

2.272,36

-2,53

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

Podcast: FutbolEkonomi Sohbetleri

1

Yeni podcast serimizde gündemde öne çıkan konuları ya da sitemizde yayımlanan dikkat çekici yazıları sohbet formatında ele alıyoruz. Karmaşık görünen meseleleri daha sade ve anlaşılır şekilde dinleyiciyle buluşturmayı amaçlıyoruz.
Apple Podcasts

Spotify

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 49659051

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 36 30 5  1 91 31 60 95
2 Fenerbahçe 36 26 6 4 90  39 51

84

3 Samsunspor 36 19 7  10

55

41 14

64

4 Beşiktaş 36  17  11 8 59 36 23 62
5 Başakşehir 36 16 6  14 60 56 4 54
6 Eyüpspor 36 15 8 13 52  47

 5

 53
7

Trabzonspor

36 13 12 11 58 45 13 51
8 Göztepe 36 13 11

12

59 50 9 50
9 Ç.Rizespor 36 15 4 17 52   58 -6 49
10 Kasımpaşa 36 11 14 11 62 63 -1 47
11 Konyaspor 36 13 7 16

45

50  -5 46
12 Alanyaspor 36 12 9 15 43 

50

-7 45
13 Kayserispor  36 11 12

13

45  57  -12 45
14 G.Antep FK 36 12 9 15 45 50 -5 45
15 Antalyaspor 36 12 8 15 37 62 -10 39
16

BodrumFK

36

9

10

17 26 43

-17

44
17 Sivasspor 36 9 8 18 44 58 -14 37
18 Hatayspor 34 6 8 22 42 74 -27 26

19

A.Demirspor 33 3 5 28 34 92 -58 2

 

                 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Football Money League - 2025

deloitte money league rapor 2025

 Deloitte Money League Raporunu 28. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2023-24 sezonunda gelirleri toplam 11.2 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.