Futbolda Standartlar Evrenseldir
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Ahmet TALİMCİLER Futbolda Standartlar Evrenseldir

Futbolda Standartlar Evrenseldir

58b123f1039

Ahmet Talimciler- 21 Mayıs 2025 Verilen kararların aradan geçen zamana ve koşullara göre her daim tuhaflıklar içermeyi başardığı ülke olmak hiç ama hiç kolay değildir.

 

Ne yazık ki Türkiye bu konuda da pek çok konuda olduğu gibi üstünlüğü hiç kimseye bırakmıyor! Sevgili ağabeyim Cem Can’ın Fan-Etik yazılarını ‘Fair Play Yemin İstemez ve İlkelerimizi Kim Yazacak’ şeklinde iki cilt halinde 2012 yılında yayına hazırlamıştım. 2008 yılında kaleme alınan ve Fair Play Yemin İstemez* isimli çalışmada yer alan yazıdan bir alıntı ne demek istediğimi daha iyi anlatacak ibareleri bundan tam on yedi yıl önce ortaya koymuş. Aradan geçen yıllar içerisinde ne yazık ki ülke futbolunu yönettiklerini düşünenler bir arpa boyu yol gidemedikleri için dönüp dolaşıp yine aynı yere gelmişiz. Önce alıntıyı yapalım ardından Türkiye Futbol Federasyonunun önümüzdeki yıl üçüncü liglerle ilgili olarak almış olduğu kararı bu yazılanlar üzerinden yeniden gözden geçirelim.

 

“…Futbol Federasyonu bu hafta acayip bir karar verdi: Buna göre 3. Ligde bu sezondan itibaren 30 yaş ve üzerindeki oyuncularla sözleşme imzalanmamasına, 2009-2010 sezonundan itibaren 24 yaş ve altı oyuncularla sözleşme yapılabilmesine ve ayrıca, 25-30 yaşları arasında en fazla 6 futbolcuyla sözleşme imzalanabileceğine karar verdi…Türkiye’de bu karar üzerine yaprak bile kıpırdamaması, futbolumuzun öncelikle sosyo-kültürel bakımdan ne kadar önemli bir değişime ve en çok da korunmaya ihtiyacı olduğunu çok kesin bir şekilde gösterdi…Her bakımdan açıkça ayrımcılık simgesi böyle bir kararı futbolun içinden hiçbir gerekçe ile açıklamak mümkün olamaz…Gerekçe oyuna ilişkin ise, bilinmedik bir yerde 30 yaşın üzerinde futbol oynamanın kanıtlarını gösteren bir çalışma yapılmış ise bu kararın bütün ligleri içermesi gerekmez miydi? Spor bilimlerinin en büyük gurur kaynağı, sporcuların aktif spor sürelerinin uzatılması iken 30 yaşından sonra 3. ligde de olsa “oynayabilen” profesyonellerin geçim haklarının ellerinden alınması inanılmaz bir müdahaledir ve federasyonun başını çok ağrıtacaktır, ağrıtmalıdır. Çünkü yalnızca kendi kararlarında liberal olan ancak başkalarının rekabet hakkını yok etmeyi düşünebilen bir anlayış, başka kararlarında da dikkatsiz ve özensiz olabilecektir…Bazı kararlar, yöneticilerin görüşleri doğrultusunda sübjektif ölçüler taşıyabilir, hatalı stratejiler oluşturulabilir. Ancak hiçbir karar ve strateji evrensel haklar, değerler ve hukuki sınırlara aykırı olamaz! Oysaki Federasyonun bu kararı birçok yasaya ve en önemlisi ahlaka aykırı boyutlar içeriyor: Daha en başta İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 23 maddesinin ilk fıkrası “Herkesin çalışma, işini serbestçe seçme, adaletli ve elverişli koşullarda çalışma ve işsizliğe karşı korunma hakkı vardır” diyor…

Devlet yönetiminde nasıl ki zengin ile fakir eşit haklara sahip olmalı ise, federasyon yönetiminde de kulüplerin ve futbolcuların hangi ligde olurlarsa olsunlar eşit muamele görmeleri şarttır: Yani liglerin arasında seviye ve güç farkı vardır ama değer farkı yoktur, asıl bu konudaki çarpık düşünceler ve önyargılar yok edilmelidir. Futbolcuların oynadıkları takımlar arasında kalite farkı varsa da futbolculara verilen lisanslar bütün liglerde birbirinin aynısıdır: En önce Federasyon yönetimi bunun farkında olmalıdır! Bütün hukuka, profesyonellik anlayışına ve spor ruhuna aykırı olmasına karşın bu karardan beklenen faydalar da bellidir: Üst liglerdeki takımlar için daha çok sayıda ve ucuza genç futbolcu alternatifi yaratmak…Ama bunun yolu, federasyon yönetiminin futbollarını beğenmediği 30 yaş üstü futbolculardan formayı alamayan futbolsuzluktaki gençlere forma yaratmak mıdır? O zaman tüm üçüncü lig antrenörlerinin de istikrarlı olarak yetenekli gence değil yeteneksiz +30’lara forma verdiği de mi düşünülüyor? Böyle antrenörlere genç futbolcu verilse nasıl bir fayda bekleniyor? Yani bu kararın neresini tutsanız çelişkili…”

Pazartesi günü T24’te yer alan habere göre Türkiye Futbol Federasyonu’nun aldığı karar doğrultusunda 3. Lig’de kulüpler, 31 Aralık 2000 ve öncesinde doğmuş olan en fazla 5 futbolcu için lisans çıkarabilecek. Önümüzdeki sezondan itibaren bu yeni kuralın uygulanması sonrasında halen bu ligde mücadele eden futbolcuların bir kısmı mecburen jübile yapmak zorunda kalacaklardır. 2008 ila 2025 yılında alınan kararlar arasında eşitsizliğin boyutları düzeyinde herhangi bir farklılık söz konusu değilken kararın protesto edilmesine dönük büyük farklılıklar göze çarpmaktadır. Aradan geçen yıllar içerisinde sosyal medyanın gücünün yaygınlaşması sonrasında futbolcuların birbirleri ile olan temasları ve bu temasların örgütlü bir protesto haline dönüşmesi doğrudan kamuoyu oluşturma gücüne katkı yapmıştır. Türkiye Profesyonel Futbolcular Derneği bu kez alana inmek suretiyle görüşlerini ortaya koydular. Hatta daha da ileri gitmek suretiyle Riva’da bir protesto mitingi düzenleme çağrısında bulundular. Bu arada farklı liglerde oynamış olan ünlü isimlerin de söz konusu düzenlemeye ilişkin beyanatlarını X platformu üzerinden kamuoyu ile paylaşmaları son derece önem arz etmektedir. Bu isimlerden bir tanesinin halen Portekiz’in Benfica takımında forma giyen milli futbolcumuz Kerem Aktürkoğlu olduğunu belirtmeliyiz ve kendisinin konuya ilişkin düşünceleri şu şekilde: “Türkiye Futbol Federasyonu'nun TFF 3. Lig'de forma giyen futbolcular için uygulamaya konacak olan yaş kısıtlaması kuralı ile alakalı, profesyonel kariyerinin ilk adımlarını o ligde atan bir sporcu olarak düşüncelerimi yazıya dökerek paylaşmak istedim. Bilindiği üzere, TFF 3. Lig'deki kulüpler, 2025-2026 sezonu ile birlikte, kadrolarında 31 Aralık 2000 ve öncesinde doğan en fazla beş lisanslı oyuncu bulundurabilecek. TFF 3. Lig'deki kulüplerin, antrenörlerin, sporcuların ve kulüp çalışanlarının yaşadığı birçok sıkıntıyı yakından bilen, hala birçok takım arkadaşıyla, hocasıyla iletişim halinde olan biriyim. Bu karar alınırken, söz sahibi olan herkesin yaşanılan türlü sorunlara çare bulmak, problemleri minimuma indirebilmek adına, iyi niyetle inisiyatif kullandıklarını ve bu doğrultuda hareket ettiklerinin de farkındayım.

Elbette getirilen bu değişikliğin temelinde, 25 yaş altındaki genç sporcuların daha fazla süre alması, fırsat bulması ve ülke futboluna kazandırılması fikri yatıyor. Gençler oynasın, kendilerini göstersin, onları destekleyelim ve hep de desteklemeliyiz.

Ancak bunun kısıtlamalar ve yasaklar olmadan, birçok sporcu ve ailesi için mağduriyet oluşturmadan gerçekleştirilmesi gerektiğine inanıyorum. Yeni kural sonrasında; tek geçim kaynağı olan futboldan kopmak zorunda kalacak, maddi anlamda büyük sıkıntı yaşayacak ve 25 yaşında hayatına yeniden yön vermek durumunda olacak birçok TFF 3. Lig sporcusunun bulunduğunu biliyorum. Türkiye'deki profesyonel futbol takım sayısıyla ilişkili olarak, TFF 3. Lig'de standart oluşturabilme adına her gün birçok sorun yaşanıyor.

Kararlar alınıp, birtakım kural değişiklikleri yapılırken herkesin ülke futbolunu daha iyiye götürmek için emek verip, çaba gösterdiğini görüyorum ve buna büyük saygı duyuyorum; ancak 21 yaşında TFF 3. Lig'den Galatasaray'a yükselen bir futbolcu olarak futbolda yaş sınırının olmaması gerektiğini düşünüyorum. Bu yüzden, söz konusu kararın yeniden değerlendirilmesi ve revize edilmesi gerektiğine inanıyorum”.

Galatasaray’ın ve milli takımın önemli isimlerinden Yunus Akgün’ün konuya ilişkin sözleri ise şöyle: “TFF 3. Lig'de uygulanacak yaş sınırı kararının, birçok futbolcuyu ve ailesini hem maddi hem manevi olarak olumsuz etkileyeceğini düşünüyorum.  Genç oyunculara fırsat verilmesi elbette önemli ama bu, tecrübeli isimlerin önünü kapatmadan, kimseyi mağdur etmeden yapılmalı.  Futbolda yaş değil, emek ve yetenek konuşmalı. Bu kararın yeniden değerlendirilmesini ve revize edilmesini destekliyorum”.

Kuralların sürekli olarak değiştirildiği ve oynanan ligin yanı sıra ligdeki takımlara göre gözden geçirildiği bir futbol ikliminde futbola dair gerçekten bir şeyleri değiştirmek istiyorsanız öncelikle futbola olan sakat bakışınızı değiştirmek durumundasınız. Çünkü ne yazık ki bu bakış yıllar önce gündeme gelmiş olduğu haliyle yine benzer acayiplikleri ve bize özgülükleri içermek suretiyle ne adaleti ne de eşitliği ve tabii ki hakkaniyeti de sağlamaktan sonuna kadar uzakta bir düzenlemeyi bünyesinde barındırmaktadır. Konu süper lig olduğunda ve oradaki sözde marka takımlar olduğu anda lal kesilen sorumsuz sorumluların, alt liglere indikçe sesleri daha yüksek çıkmakta ve orada oynanan futbola ilişkin çok daha kolaylıkla karar alabilmelerinin önü açılmaktadır. Bir diğer önemli nokta ise hiç kuşkusuz alınacak olan kararlar sonrasında hayatının odağına futbolu koymuş olan kişilerin ve onların bakmakla yükümlü oldukları ailelerinin geleceklerinin de ipotek altına alınacak olmasıdır. Bu konuda alınacak olan kararlara dair öncelikle temas edilmesi gereken futbolu icra edenler olduğu gerçeği bu kararla birlikte bir kez daha es geçilmiş olmaktadır.

Yazıyı başlığımıza taşıdığımız Cem Can’ın yazısındaki sözleriyle noktalayalım: Riskleri başkalarının üzerine yıkarak yönetmek, kötü yönetimdir; kötü yönetim ise hayatın her alanında şiddettir: Böyle bir şiddete en kolay verilen cevap yoksun bırakılmış çocukların gözleridir…Bu karar derhal geri alınmalıdır çünkü böyle uyduruk ve bir şekilde bir zaman mutlaka ortadan kalkacak bir karar için çocukların gözlerine bakmamayı kimse göze almamalıdır.”

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  7  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Ahmet Talimciler Perşembe, 25 Kasım 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

14/05/2025

Kapanış  
  BİST 100

9.701,55

+0,01

 bjk BJKAS

1,99

-1,10

 fb FENER

57,80

+3,77

 gs GSRAY

2,12

+0,47

 trabzon TSPOR

0,90

-1,10

   SPOR ENDEKSİ

2.964,85

+0,76

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 48337547

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 34 28 5  1 87 31 56 89
2 Fenerbahçe 34 25 6 3 86  34 52

81

3 Samsunspor 34 18 6  10

51

38 13

60

4 Beşiktaş 34  16  11 7 54 34 20 59
5 Başakşehir 34 16 6  12 58 51 7 54
6 Eyüpspor 35 14 8 13 50  46

 4

 50
7

Trabzonspor

34 12 11 11 54 43 11 47
8 Göztepe 34 12 11

11

57 47 10 47
9 Kasımpaşa 34 11 13 10 59   59 0 46
10 Konyaspor 34 13 7 14 43 46 -3 46
11 Kayserispor 34 11 11 12

43

54  -11 44
12 Antalyaspor 34 12 8 14 36 

58

-22 44
13 Gaziantep  34 12 7

15

41  46  -5 43
14 Ç.Rizespor 34 13 4 17 45 55 -10 43
15 Alanyaspor 34 10 9 15 39 49 -10 39
16

BodrumFK

34

9

9 16 25 38 -13 36
17 Sivasspor 35 9 8 18 44 58 -14 35
18 Hatayspor 34 8 21 41 67 -26 23

19

A.Demirspor 33 2 4 28 29 88 -59 -2

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Football Money League - 2025

deloitte money league rapor 2025

 Deloitte Money League Raporunu 28. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2023-24 sezonunda gelirleri toplam 11.2 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.