Adım Hıdır, Gücüm Budur!
                                 linkedintakip 1 copy
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Ahmet TALİMCİLER Adım Hıdır, Gücüm Budur!

Adım Hıdır, Gücüm Budur!

resized 2f65a-2016-06-12t145252z 108744772 mt1aci14434033 rtrmadp 3 soccer-euro-tur-cro

Ahmet Talimciler- 19 Haziran 2016 Hırvatistan ve İspanya maçlarının ardından milli takımımız açısından görünen tablonun   iç karartıcı hatta çok can sıkıcı olduğunu hatta görünenin arkasında gerçekten futbol oynayan bir milli takımımız var mıydı? Sorusunu bile sorabiliriz.

 

Hırvatistan maçına çıkmadan önce tüm ülkede milli takımımızın daha önce yapmış olduğu gibi yine kendisinden beklenileni yapacağı ve başarılı olacağı duygusu hakimdi. Bu duygunun yaratılmasında futbol medyasının büyük bir etkisinin yanı sıra ülke olarak her alanda hep son dakikacılığımızın yarattığı kafa karışıklığını da unutmayalım.

‘Biz bitti demeden  bitmez’ diyerek şişirilen ve oynadığımız bize özgü futbolu bile görmezden gelen ülke insanı için seyri bir hayli tuhaf bir karşılaşma oldu. Maç boyunca Ozan Tufan’la yakaladığımız tek fırsatı değerlendiremedik, buna karşın Hırvatistan milli takımı ikinci yarıda tarihi bir farkı kaçırdı. Maçın devre arasında televizyon kanallarındaki değerlendirmeleri izledim, bir spor kanalında Ozan Tufan’ın güzel kafa vuruşu şeklinde bir değerlendirme yapılıyordu.

 Topa vurmadan önce gözlerini kapatan ve böylesine müsait bir pozisyonu harcayan futbolcumuzun, yediğimiz golden önce saçını düzeltmesi sosyal medyada büyük tartışma konusu oldu. Aslına bakılırsa neredeyse bütün takım ne yaptığını bilmez bir halde oradan oraya savrulmanın dışında futbola dair herhangi bir icraatta bulunamadı. Maçı bizlere aktarmakla görevli olan spikerlerin hamaset yüklü yorumlarını, hakeme yönelik ifadelerini konuşmaya bile gerek yok. Benzer durum maçın kaybı sonrasında yapılan değerlendirmeler için de geçerli; en iyi üçüncülerin de bir üst tura çıkabildiği vurgusunun yapılması, turnuvanın henüz yeni başladığı son dakikaya kadar mücadele etmemiz gerektiği gibi.

Maçın ardından kameraların karşısına geçen milli takımlar sorumlusu Fatih Terim’in açıklamaları kadar vücut dili de dikkat çekiciydi. İlk yarı çata çat bir maç olduğunu ve istediklerini sahaya yansıttıklarını belirten Terim, ikinci yarıda kötü oynadıklarını ve Hırvatistan’ı tebrik ettiklerini belirtiyordu. Ama asıl vurucu nokta bu seviyelerde böyle oynandığı gerçeğini tüm milletimizin görmesi gerektiği cümlesiydi.

Ayrıca biz bitti demeden bitmez diyebilmemiz için önce başlamamız gerektiğini ve bu karşılaşmadan gereken dersleri çıkartacağımızı söyledi. Son yılların en silik milli takımını seyrettik, buna karşın teknik sorumlumuz ve futbolcularımız ilk yarı başa baş bir mücadele ortaya koyduğumuzu düşünüyorlardı.

Ülkemizin herhalde son yıllardaki en büyük tuhaflıklarından birisi de bu olsa gerek: yaşadıklarımızı değerlendirme hususunda öylesine farklı noktalardayız ki, hiçbir konuda uzlaşamıyoruz. Turnuvanın bugüne kadar oynanan karşılaşmaları içerisindeki en ezik futbolunu oynuyoruz, teknik sorumlumuz ekran karşısında ‘bu seviyelerde durum budur, fiziki anlamda yeterince güçlü değiliz, güçlü bir takımla oynadık’ gibi ifadelerle yaşananları sanki başka bir dünyadan yorumluyor gibi bir dil kullanabiliyor.

İspanya karşılaşmasına çıkmadan önce Fatih Terim’in açıklamalarıyla turnuva sonrasında milli takımdan ayrılma sinyalleri verdiğini anladık. Basın toplantısında çevirmene sinirlendiği için toplantıyı terk eden bir koordinatörümüz/liderimiz var. Ama aynı lider her nedense saha içerisinde futbol demeye bin şahit isteyen bir oyunu oynayan takımın tek sorumlusu.

Turnuvanın en çok kazanan üçüncü teknik direktörü buna karşın şu ana kadarki en farklı skoru alan takımın da başında yer alıyor. Hafta arası milli takım kampında ülkemizin çok yakından tanıdığı bir ismin ziyaretini T24 haberlerinden okumuşsunuzdur. Fatih Terim’in her dönem en yakınındaki isim Mehmet Ağar, milli takım oyuncularıyla bir araya geldi. Milli takımımızın sahada yokları oynamasına karşın reklamlarda bir hayli maharetli olduğunu söylemek zorundayız.

Fatih Terim her gece milli formaya 78 milyonun ruhunu kattığını anlattığı reklamla bizlerle buluşuyor, takım kaptanımız Arda Turan’da ‘milli dava’ya vurgu yapan reklam sayesinde oradan oraya koşturuyor. Acaba bizim dışımızda milli takım oyuncularının ve teknik heyetinin reklamlarda bu kadar çok yer aldığı başka bir ülke var mıdır? Bir diğer soru da bizim kadar kalabalık bir heyetle turnuvada futbol federasyonu kontenjanından konuk edilen başka bir ülke var mıdır? Muhtemelen her ikisi de yoktur buna karşın biz, kendimizi sürekli olarak farklı pozisyonlarda konumlandırmayı ve her seferinde kendimiz üzerinden kahramanlık hikayeleri üretmeyi sürdüreceğiz.

Buna karşın ‘gaz’la gitmeye alışık olan ülke futbolu, siyaseti kendisi gibi olmayanlarla karşılaşmalarında başarısız olmayı sürdürecek. Turnuvada şu ana kadar seyrettiğimiz bütün takımların kendi ölçüleri içerisinde bir futbol mantalitesine sahip olarak oynadıklarını ve bu doğrultuda kendilerini sahaya yansıttıklarını gördük. Milli takımımız ise ne olduğu belli olmayan ve ne yaptığı anlaşılmayan bir şekilde oynamaya çalışmayı sürdürüyor. ‘Biz bitti demeden bitmez’ sloganı tam da bu ülke insanını tarif ediyor, çünkü son dakikacılığı çok seven ‘bakarız, hallederiz’ anlayışını şiar eden insanımız için futbol şapkadan tavşan çıkartmayı başarabildiğimiz ender alanlardan bir tanesi. İşler yolunda gitmezse bahanelerimiz fazlasıyla mevcut, başta hakemlerin tarafgir tutumları, haçlı mantığı üzerinden gidebiliriz, futbolcularımızın tecrübesizliğinden dem vurabiliriz ama asıl sorun ve sorumlular yine es geçileceklerdir. İlk iki maçı kaybetmemize rağmen oynanacak olan bir son maç daha var ve umutları daha ilk maçtan o maça kaydıran teknik heyetle, medya mensupları açısından hala bir şans daha var.

Milyon Euro’luk transfer pazarlıkları yapan anlı şanlı futbolcularımızın saha içerisinde Hırvat ve İspanyol meslektaşlarıyla karşılaştırıldığında çok ama çok gerilerde kalan bir profesyonellik içinde olduklarını görüyoruz. İşin milliyetçilik kısmını oluşturan primler boyutunu hiç ama hiç konuşmaya bile gerek yok ancak biraz olsun futbolun hakkını verin yeter! Futbol basit bir oyundur ve basit bir oyun olduğunun farkında olanlar açısından sahaya yansıtılacak olan aynı zamanda kendi kültürel pozisyonlarıdır. Her ülkenin futbolu kendi kültürel geçmişinin yansımalarını taşır, bu açıdan bizim son dakikacılığımız, gaz’ı çok seven ruh halimiz ve çabuk sinirlenmemizin izlerini futbolumuzda fazlasıyla görmekteyiz.

Yıllar içerisinde kendimizi Avrupa’nın en iyi liglerinden birisi ve futbolumuzu da yön veren futbolu olarak görme sevdası sayesinde bu günlere kadar geldik. Bu durumun yaratılmasında en büyük etkisi olan sevgili imparatorumuz Fatih Terim! Turnuva sonuçlarına göre en çok tartışılacak olan isim olacaktır. Gerçi hiç kimsenin yaptıklarından dolayı sorumluluk almadığı ve yaşananların çok hızlı bir şekilde unutulduğu bir ülkede bunlar da geçip gidecektir. Geriye ise hayal kırıklıkları ve hüzünler kalacaktır ki, ulus olarak bizler buna fazlasıyla alışkınız. Umutlarımızı başka baharlara taşır ve olan bitenleri görmezden gelmeyi çok iyi beceririz, şans yanımızda giderse ‘tarih yazarız’, ‘hesap keseriz’. Olmazsa da canımız sağolsun der geçeriz. Bizim için her alanda olduğu gibi burada da asıl önemli olan bu rolü oynamaktır ancak gerçek hayat sadece gaz, rol ve blöften ibaret değildir. {jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  2930  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Ahmet Talimciler Perşembe, 25 Kasım 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

20/06/2025

Kapanış  
  BİST 100

9.203,37

+1,11

 bjk BJKAS

1,79

+0,56

 fb FENER

48,56

+3,06

 gs GSRAY

1,58

0,00

 trabzon TSPOR

1,30

-9,72

   SPOR ENDEKSİ

2.272,36

-2,53

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

Podcast: FutbolEkonomi Sohbetleri

1

Yeni podcast serimizde gündemde öne çıkan konuları ya da sitemizde yayımlanan dikkat çekici yazıları sohbet formatında ele alıyoruz. Karmaşık görünen meseleleri daha sade ve anlaşılır şekilde dinleyiciyle buluşturmayı amaçlıyoruz.
Apple Podcasts

Spotify

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 49670758

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 36 30 5  1 91 31 60 95
2 Fenerbahçe 36 26 6 4 90  39 51

84

3 Samsunspor 36 19 7  10

55

41 14

64

4 Beşiktaş 36  17  11 8 59 36 23 62
5 Başakşehir 36 16 6  14 60 56 4 54
6 Eyüpspor 36 15 8 13 52  47

 5

 53
7

Trabzonspor

36 13 12 11 58 45 13 51
8 Göztepe 36 13 11

12

59 50 9 50
9 Ç.Rizespor 36 15 4 17 52   58 -6 49
10 Kasımpaşa 36 11 14 11 62 63 -1 47
11 Konyaspor 36 13 7 16

45

50  -5 46
12 Alanyaspor 36 12 9 15 43 

50

-7 45
13 Kayserispor  36 11 12

13

45  57  -12 45
14 G.Antep FK 36 12 9 15 45 50 -5 45
15 Antalyaspor 36 12 8 15 37 62 -10 39
16

BodrumFK

36

9

10

17 26 43

-17

44
17 Sivasspor 36 9 8 18 44 58 -14 37
18 Hatayspor 34 6 8 22 42 74 -27 26

19

A.Demirspor 33 3 5 28 34 92 -58 2

 

                 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Football Money League - 2025

deloitte money league rapor 2025

 Deloitte Money League Raporunu 28. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2023-24 sezonunda gelirleri toplam 11.2 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.