Federasyon Başkanlığını Kim Kazanır?
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Recep Cengiz Federasyon Başkanlığını Kim Kazanır?

Federasyon Başkanlığını Kim Kazanır?

1tff-Es3t cover

Recep Cengiz -1 Haziran 2022 Futbol Federasyonu başkanlık seçimindeki aday belirsizliği, sezon içerisinde federasyonu yönetmeye çalışan kulüp başkanları ve takımını değil futbolu yönetmeye çalışan teknik direktörlerin sessizliği, “battı balık yan gider” sözünün karşılık bulmuş halini işaret ediyor. 

 Bu durumda, cevap arayan soru, önceki yıllardan farklı olarak yeni bir sezona, yeni bir ruh ve heyecanla geçmiş yıllardaki hatalardan arınmış yeni bir federasyon ve kurullarıyla mı gireceğiz, yoksa kaldığımız yerden yanlış yapmaya devam mı edeceğiz?

Türkiye’de futbol yöneticiliğinde aranan olmazsa olmaz şartlardan futbol bilgisi ve yönetim becerisi “kardelen ile güle benziyor. Zira her ikisi de farklı iklim ve toprakta ayrı ayrı yetişir. Entelektüel futbol bilgisi olanın parası yok, parası olanın futbol bilgisi eksik.”

Federasyon seçimlerinde oy kullanacak delegeler, ya futbol bilgilisini ya (siyasetin işaret ettiği veya siyaseti işaret eden)paralı yönetici adayını tercih edecekler.

Futbol camiasından "futbolu kim yönetecek, bir başkan adayımız yok" algısı, "bizim bu koşullarda başkan adayımız olamaz" anlamına gelmektedir. Bu algı, bilerek ya da bilmeyerek, yönetsel beceri eksikliğini bir yazgı gibi benimseme eğilimi yaratır. İdealist futbol insanlarının hedeflerine ulaşması için izledikleri doğru yöntem ve çabaları olumsuz etkiler. Umut ışıklarına bir gölge gibi düşer.

Böyle bir algının büyük ölçüde liyakatsizlikten beslendiğini söylemeye bilmem gerek var mı?

Bizim futboldan gelen bir federasyon başkan adayımız yoksa neden yoktur veya olacaksa hangi koşullarda olacaktır?

Sorularının cevabı eğitim düzeyinde ve entelektüel kimlikte saklıdır. Yani, sahada üst düzey yetenek ve beceriye sahip olan insanların farklı bir alanda edinecekleri kazanımla ilgilidir.

Bu şu gerçeğin sonucudur: Bayern Münih örneğinde olduğu gibi futbol insanları oturdukları yerde futbol yöneticisi olmuyorlar.

Her şeyden önce bunu araştırmamız gerekir. Olanı saptamak ya da kabaca eleştirmek yetmez, olması gerekeni de çok iyi belirlemek gerekir.

Ahmet Taner Kışlalı’nın dediği gibi, yanlış dediğimiz şey, genellikle doğrunun tersi değil, "eksik bir doğru"dur! Bu nedenle de futbolun gündemindeki en önemli soruna yaklaşırken, farklı doğruları alt alta sıralamak zorundayız. Eğer, futbolu, bilgi birikimi olan futbolun içinden gelmiş çok yönlü insanların yönetmesi isteniyorsa ‘merkeze futbol konularak’ köklü bir reform beklentisi içerisinde olacağız. Eğer, Nihat Özdemir örneğinde olduğu gibi paralı yönetici tercih edilirse, tıpkı kısa sürede dördüncü kez takımın başına getirilen Fatih Terim gibi ‘Nerde kalmıştık!’ diyeceğiz. Yani, ya liyakat sahibi insanlarla oluşturulacak kurullarda ‘kim ne demişe bakmayan’ sorun giderici ve üretici çağdaş yönetim anlayışı izleyeceğiz. Ya borç batağındaki kulüp yöneticilerinin serzenişlerini, kontrolsüz kışkırtıcı demeçlerini, hedef gösterici hakem suçlamalarını dinleyecek, futbol kariyerine para verdiğimiz yaşlı yabancı oyuncuların temposuz futbolunu izleyeceğiz.

Sonuç olarak, futbol federasyonu için her halükarda başkan seçilir, kurullar oluşturulur. Maç başlar, top ağlarla buluşur.

Ama kim kazanır?{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  928  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Recep Cengiz Cuma, 22 Kasım 2013.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

17/09/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.774,49

+0,17

 bjk BJKAS

6,23

-1,89

 fb FENER

134,90

+4,57

 gs GSRAY

7,12

-1,39

 trabzon TSPOR

1,09

-3,54

   SPOR ENDEKSİ

3.792,55

-0,37

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 41839482

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV
Fenerbahçe 4 3  0 11 2 9 10
2 Galatasaray 3  3   0 0 9  3   6

9

3 Beşiktaş 3 3 0  0 8 2 6 9
4 Eyüpspor 4  2   2  0 2  4 8
5 Başakşehir 3 2 1  0   10  5 5 7
6 Göztepe 1 3 0 5  3 

  2 

 6 
7

Samsunspor

3 2  0  1   4 2 6
8 Kasımpaşa 4 1 2

6 0
9 Konyaspor 4 1 1 -2 4
10

Sivasspor

4 1 1 2  -2 4
11 Antalyaspor 4 1 2

7

11   -4  4
12 Rizespor 4 2 8 -5  4  
13 Gaziantep 1 0

1  1  0  3
14 Bodrumspor 4 0 -4  3
15 Trabzonspor 2 0 0 0 0 2
16

Alanyaspor

4

0

2 2 -5 2
17 Kayserispor 2  1 -1
18 Hatayspor 1 3 4 -5 1

19

A.Demirspor 4 0 1 3 4 10 -6  1  

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.