Olimpiyatlara Slogan Atarak Gittik, Söylenerek Döndük!
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Recep Cengiz Olimpiyatlara Slogan Atarak Gittik, Söylenerek Döndük!

Olimpiyatlara Slogan Atarak Gittik, Söylenerek Döndük!

Recep Cengiz- 27 Ağustos 2024 Olimpiyatlara “slogan” söyleyerek gittik “söylene söylene” döndük!

 

2020 Tokyo olimpiyatlarında karate branşında aldığımız 5 madalyayı çıkardığımızda 2024 Paris olimpiyatlarında toplamda aldığınız 8 madalya ile istikrarımız devam ediyor!

 

Geçmiş oyunlarda başarısız olduğumuz badminton, bisiklet, eskrim, judo, kürek, modern pentatlon, yelken ve yüzmeye tarihi başarılara imza attığımız cimnastik, güreş, halter ve tekvando eklendi.

 

Basketbol, binicilik, futbol, golf, halter, hentbol, hokey, ragbi, tenis, triatlon ve erkek voleybol branşları ve Paris 2024 OCOG önerisiyle kabul edilen break dans, kaykay, spor tırmanış ve dalga sörfü sporlarda olimpiyat vizesi alamadık.

Badminton, Bisiklet, Eskrim, Judo, Kürek, Masa tenisi ve Modern pentatlon sporcularımız olimpik düzeyinin altında kaldı.

 

En iyi puan ve kendi performans değerlerine erişemeyen sporcularımız oldu. Güreşte madalya umudumuz Rıza Kayaalp’i dopingleBusenaz Sürmeneli, Ferhat Arıcan, Mete Gazoz ve Yasemin Adar’ı anlata anlata bitirdik!

 

Kadın boksörler Buse Naz Çakıroğlu, serbest güreşte Taha Akgül ve Buse Tosun Çavuşoğlu, tekvandocu Hatice Kübra İlgün istikrarını koruyan sporcularımız oldu.

 

Atıcılık, Boks, okçuluk ve tekvando branşlarında madalya kazanmak güzel, atletizm, kadın voleybol, yelken ve yüzme sporcularımız umut vericiydi.

 

Bu sonuçlar, birçok branşta tesisler kötü kullanılmış, istatistikler gerçekçi tutulmamış, planlar ve bilimsel çalışmalar doğru yapılmamış yani dört yıllık hazırlık dönemi israf edildiğini gösteriyor.

 

Başarısızlık sadece madalya ile sınırlı değildi.

 

Rakiplerimize yenildik; bilim, çağdaş spor yönetim, spor teknolojisi, reklam ve pazarlama, medya ve iletişim alanlarında yeniktik.

 

Oyunlarda kullanılan; top, raket, sırık, kürek, bar, paralel, kask, eldiven, forma veya şort gibi spor malzemeleri içinde marka değeri olan bir ürünümüz yoktu.

 

Yayıncı kuruluş biz değildik.

 

Olimpik kurullarda parmak sayısını geçmeyecek kadar yönetici ve hakemimiz vardı.

 

Neden?

 

2020 Tokyo Olimpiyatlarından sonra 2024 Paris Olimpiyatları için yaptığımız dört yıllık plan ve projelerin başarısızlığa uğradığını söyleyebiliriz

.

Başarısızlığa mazeret aramak spora anlam sporcuya değer katmıyor.

 

Olimpiyatlar bize bir şeyler öğretmemiş, değişen bir şey yok. Bu yokluklar çok yönlü olimpik başarısızlığımızın önemli bir göstergesi olarak kabul edilebilir. Bu başarısızlık, Türk spor yönetiminin özeti gibi görünse de Frederic Beigbeder’in: “Sonu kötü biten her şey kötü değildir” sözü önemli fikir veriyor

.

Ne yapmalıyız?

 

Olimpiyatlarda sadece sporcular bir ülkeyi temsil etmez. Paydaş kurum ve kuruluşlar, bilim ve teknoloji, medya ve iletişim gibi unsurlarında temsil görevi vardır.

 

Başarısızlık sadece sporcunun performansı ile ilgili bir sorun, anlamaya ve gelişmeye açık olması gereken sadece sporcular değildir. Bu alanlarda görev yapanların tıpkı sporcular gibi olimpik düzeyde bilgi, birikim ve donanıma sahip olması ve bu yapılarda yer alması gerekir.

 

Sürdürülebilir bir başarı için her şeyden önce ABD, Avusturalya, Birleşik Krallık, Çin, Fransa, İtalya ve Sırbistan gibi ekol ülkelerin olimpik anlayışla bütünleşen yaşam kalitesi, liyakat ve iş ahlakı temelinde bilimsel çalışma disiplinine sahip olmak gerekir.

 

Bu bağlamda;

 

– Olimpik yönetici anlayışı; vizyon ve misyonda olimpik değer ve beklentiler oluşturmak, olimpik amaçlara uygun politikalar belirlemek ve uygulamak, toplumda olimpik kültür anlayışını yaygınlaştırmayı üstlenmek, görev ve yetki paylaşımında tercihleri “bilgili, donanımlı, adil, dürüst ve liyakatli” profesyonel insanlardan yana kullanmayı gerektirir.

 

Olimpik başarının, kişisel yargılarımızla değil, çağdaş yönetim anlayışının sistematik uygulanması pratikte karşılık yaratır. Mükemmel bir coğrafya ve insan kaynakları avantajını doğru kullanmak için olimpik anlayışın benimsenmesi “niteliğin artırılması niteliksiz insanların görev yapma isteğine engel için” önemlidir.

 

– Olimpik antrenör anlayışı; olimpik düzeyde bilgi ve donanıma sahip deneyimli antrenörlerle verimliliği artırmak doğru sporcu seçimi bilinçli antrenman ve olimpik davranış becerisi kazandırılmasını içerir. Bu süreçte, okul ve aile işbirliği insan kaynaklarının iyi kullanması önemlidir

.

Antrenörlerin bilgi noksanlıklarının giderilmesi, istihdam alanı yaratılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi yararlı olacaktır.

 

– Olimpik sporcu anlayışı; olimpik erdemle eğitilmiş rol model sporcularda sorun yetenekli olmak değil, yeteneği olimpik düzeyde rakiplerine karşı bir satranç oyuncusu gibi kullanabilme becerisidir.

 

Sporculara antrenman yaptırmakla performanslarını olimpik düzeye çıkarmak için eğitim vermek ayrı şeylerdir. Antrenmanla performans değerlerini yükseltebilirsiniz bu sporcunun olimpiyatlarda kullanacağı anlamına gelmez. Kazanımların kullanılması strateji, sabır ve soğukkanlılık gibi beceriler gerektirir.

 

– Olimpik hakem anlayışı; olimpik kalite de adil ve dürüst müsabaka yöneten, iletişimi güçlü, güler yüzlü ve güvenilir hakemler yetiştirmemizi gerekli kılar.

– Olimpik bilim anlayışı; spor bilim insanlarının “neden başarısız olduk?” problem cümlesine “nasıl başarılı olduk” eleştirel yaklaşımı da ekler.

Bilim inanmakla başlamaz şüphe ile başlar.

“Üniversitelerle işbirliği yapan kaç federasyon, federasyonlarla işbirliği yapabilecek kaç üniversite var?”

Sporun geliştirilmesinde yenilik arayışı ve bilimsel araştırmaların kullanılması, yetenek tanımlama ve geliştirme, tıp, biyomekanik, felsefe, sosyoloji, psikoloji, eğitim ve iletişim gibi alanlarda bilimsel bilgilerin sistematik olarak toplanması ve pratikte karşılık bulması ile ilgilidir.

– Olimpik aile anlayışı; ebeveynlerin sorumluluk alması, kararlı, sabırlı ve hoşgörülü olması çocuklarının spor eğitimine temel oluşturmasını içerir.

– Olimpik medya anlayışı; boş ve gereksiz konuşmak, lakap takmak, slogan yaratmak, müsabaka anlatmaktan çok önündeki notları veya bildiğini okumaktan, “kraldan çok kralcı!” olmaktan uzak durmayı ve önyargısız olmayı gerektirir.

Müsabaka anlatmak yasal bir görev değil, aynı zamanda ahlaki ve sosyal bir sorumluluktur.

– Olimpik endüstriyel anlayış; üretilen spor ürünlerinin iyi bir pazar payı oluşturarak benimsenmesi günümüzün rekabetçi ve küreselleşen ekonomik düzeninde sürdürülebilir başarı için gereklidir. Ayrıca yönetim, üretim, reklam ve pazarlama gibi işlevlerde spor branşları ile uyum bir imaj yaratır.

– Olimpik doğa ve çevre bilinci anlayışı; sosyal sorumluluk anlayışı olarak spor tesisleri, spor malzemeleri yapımı ve kullanımında olimpizmin eşitlik, özgürlük ve saygı ilkeleri gereğince insan, doğa ve diğer canlılar arasındaki dengeyi korumasını gerektirir. Bu anlamda spor tesisleri ve spor organizasyonları hava, su, toprak, ses (gürültü) ve çevre kirliliğine yol açmamalı, iklim değişikline katkı sunmamalı, bazı bitki ve hayvan türlerinin yok etmemelidir.

– Olimpik taraftar anlayışı; olimpik bilinçte hoşgörülü taraftarlara sahip olmayı gerekir. En ufak bir başarısızlıkta klavye kahramanlığı yapmaz. Boş yaparak, boşa konuşarak, racon veya ahkâm keserek “gereksiz” görüntüsü vermez.

Sonuç olarak, olimpik bilinçle yaşam kalitesini yükseltmeden sürdürülebilir başarı elde edi(e)mez.

 

Bu gereklilik sadece sportif başarı için değil, kaynak ve zamanın israf edilmemesi açısından önemlidir.

 

Çevreye ve insanlara zarar vermemeyi ahlaki bir sorumluluk olarak yaşam biçimi haline getirmeden, kanun ve kurallara uygun davranmadan ve sorumluluğu bir diğer sorumluluğa dayanak etmeden spor ülkesi olunmaz.

 

Popülist politikalar, liyakatsiz yöneticiler, yetersiz antrenörlerle olmayacağını artık anlamamız gerekiyor. Her sporcu “hata yapabilir” ama bu durumda sporcu “hatadan başka bir şey olmuyor.”          

                                                                                                                                                                                                  

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  171  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Recep Cengiz Cuma, 22 Kasım 2013.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

09/10/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.132,30

+0,97

 bjk BJKAS

5,13

-1,54

 fb FENER

103,70

+1,37

 gs GSRAY

6,42

-1,13

 trabzon TSPOR

0,94

+1,38

   SPOR ENDEKSİ

3.159,12

+0,06

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 42417615

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 8 7  0 24 8 16 22
2 Samsunspor 8  6   0 2 14  7   7

18

3 Beşiktaş 7 5 2  0 15 5 7

17

4 Fenerbahçe 7  5   1  1 16  5  11 16
5 Başakşehir 7 4 2  1   14  9 5 14
6 Göztepe 7 3 3 1 14  9 

  5 

 12 
7

Eyüpspor

8 3  3  2   13 10  3 12
8 Konyaspor 8 3 2

10  11 -1 11
9 Bodrumspor 8 3 1 10  -2 10
10 Trabzonspor 7 1 6 0  1 9
11 Alanyaspor 8 2 3

7

10   -3  9
12 Kasımpaşa 8 2 11 -2  8 
13 Sivasspor 2 2

4

8  11  -3  8
14 Antalyaspor 8 2 4 10  16  -6 8
15 Rizespor 8 2 5 5 16 -11 7
16

Gaziantep

7

1

2 4 7 11 -4 5
17 Kayserispor 7  4 3 6 13  -7 4
18 Hatayspor 7 3 4 5 11  -6 3

19

A.Demirspor 8 0 1 7 7 20 -13

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.