İstikrar Önemlidir
                                 linkedintakip 1 copy
x
Buradasınız >> Ana Sayfa

İstikrar Önemlidir

Ahmet Talimciler- 13 Mart 2012 Hayatın her alanında olduğu gibi futbol dünyasında da başarıya ulaşabilmenin yolu istikrarlı bir anlayışa sahip olmaktan geçmektedir.

Türkiye’de futbolu yönetenlerin en büyük handikapı takımları bir üst lige yükseldiğinde genellikle teknik direktör değişikliği yönünde bir karar almaları ve büyük paralar harcamalarına karşın istedikleri başarıya ulaşamamalarıdır. Yıllar sonra Süper Ligde İzmir kentini temsil etmeye hak kazanan Bucaspor kulübünün geçtiğimiz sezon yaşadığı gelişmeler bütün kulüplerimize ders olması gereken bir nitelik arz etmektedir.

 

Kulübün göreve getirdiği yeni teknik direktörün ardından yaptığı astronomik transferler sonrasında bir alt lige düşmesinin faturası halen takımın bütçesini etkilemeye devam etmektedir. Kulüpler yaşadıkları başarısızlığın asıl sorumlusu olarak yönetsel kadrolara fatura çıkartamadıkları için ilk etapta gözden çıkarttıkları daima teknik direktörler ve futbolcular olmaktadır. Oysa ki istikrarı gözeten kulüpler başarının geçici bir süreç olmadığının ve bunu yakalayabilmenin yolunun her başarısız sonuç  sonrasında bu tarz değişiklikler olmadığının farkındadırlar.

 

Sir Alex Ferguson ve Arsen Wenger gibi takımlarını Türkiye’de görmeye alışkın olmadığımız biçimlerde uzun yıllardır yönetmeyi sürdüren teknik adamların elde ettikleri başarılar, dünya futbolunda istikrarın ne denli önemli olduğunu ortaya koymaktadır.

 

Türkiye’de liglerin başlamasının ardından teknik direktörlerin yer değiştirmesi süreci de başlar, hatta bazen lig başlamadan değişikliğin olduğu bile görülmüştür. ‘Kan Değişikliği’ olarak nitelendirilen teknik direktör değişiklikleri kısa vadede başarılı gibi görünse bile uzun periyotta istenilen sonuçları ver(e)memektedir.

 

Değişiklikler birbirini kovalamakta ancak başarı yerine başarısızlık kader halini almaktadır, tıpkı Manisaspor kulübünün bu sezon yaşadıklarında olduğu gibi. Ligin ilk on iki haftasında topladığı 22 puan ile ligin üçüncü sırasında yer alan ekip, ardı ardına yaşadığı teknik direktör değişiklikleri sonrasında oynadığı on yedi karşılaşmada sadece Ankaragücü’nü yenebilmiş ve sadece yedi puan toplayabilmiştir. Ligin son beş haftasına girilirken küme düşme hattında bulunan ekibin işi bir hayli zor gözükmektedir. Sadece Manisaspor değil diğer Ege takımlarının büyük çoğunluğu da yaşadıkları başarısızlığın faturasını teknik direktör değişiklikleri ile aşmaya çalışmışlar ancak istediklerini elde edememişlerdir.

 

Şampiyon olmak, kupa kazanmak ve bunların sonucunda maddi ve manevi kazançlar elde etmek önemlidir ancak bütün bunların kalıcı olabilmesinin yolu tutarlı bir yönetim modelini hayata geçirebilmekten geçmektedir. İstikrara özen gösteren ve bunu kulüplerinin ilkesi haline getirebilen yönetimler, rakiplerinin önüne belki kısa vadede değil ancak uzun vadede geçmekte ve kurumsallaşma ile farkındalık yaratabilmektedirler. {jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  4195  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Ahmet Talimciler Perşembe, 25 Kasım 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

FutbolEkonomi , 2010 yılından bu yana futbolun ekonomik, finansal ve yönetsel boyutlarını mercek altına alan bağımsız bir bilgi ve analiz platformudur. 2005 yılında kurulan Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi (FESAM) ile aynı vizyon doğrultusunda faaliyet gösteren platformumuz, futbolu sadece saha içi bir oyun değil, çok katmanlı bir endüstri olarak ele alır.

Hakımızda daha fazlası >>>

Spor Endexi

 

18/07/2025

Kapanış  
  BİST 100

10.366,16

-0,04

 bjk BJKAS

2,16

+0,93

 fb FENER

14,53

+3,56

 gs GSRAY

1,35

+3,85

 trabzon TSPOR

1,07

-1,83

   SPOR ENDEKSİ

2.555,01

+2,18

Podcast: FutbolEkonomi Sohbetleri

1

Yeni podcast serimizde gündemde öne çıkan konuları ya da sitemizde yayımlanan dikkat çekici yazıları sohbet formatında ele alıyoruz. Karmaşık görünen meseleleri daha sade ve anlaşılır şekilde dinleyiciyle buluşturmayı amaçlıyoruz.
Apple Podcasts

Spotify

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 50389632

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 36 30 5  1 91 31 60 95
2 Fenerbahçe 36 26 6 4 90  39 51

84

3 Samsunspor 36 19 7  10

55

41 14

64

4 Beşiktaş 36  17  11 8 59 36 23 62
5 Başakşehir 36 16 6  14 60 56 4 54
6 Eyüpspor 36 15 8 13 52  47

 5

 53
7

Trabzonspor

36 13 12 11 58 45 13 51
8 Göztepe 36 13 11

12

59 50 9 50
9 Ç.Rizespor 36 15 4 17 52   58 -6 49
10 Kasımpaşa 36 11 14 11 62 63 -1 47
11 Konyaspor 36 13 7 16

45

50  -5 46
12 Alanyaspor 36 12 9 15 43 

50

-7 45
13 Kayserispor  36 11 12

13

45  57  -12 45
14 G.Antep FK 36 12 9 15 45 50 -5 45
15 Antalyaspor 36 12 8 15 37 62 -10 39
16

BodrumFK

36

9

10

17 26 43

-17

44
17 Sivasspor 36 9 8 18 44 58 -14 37
18 Hatayspor 34 6 8 22 42 74 -27 26

19

A.Demirspor 33 3 5 28 34 92 -58 2

 

                 

Deloitte Football Money League - 2025

deloitte money league rapor 2025

 Deloitte Money League Raporunu 28. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2023-24 sezonunda gelirleri toplam 11.2 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.