İstediğimiz Hakem
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Recep Cengiz İstediğimiz Hakem

İstediğimiz Hakem

1var-and-referee-biases-1

Recep Cengiz -17 Nisan 2024 Türk futbol anlayışında hakem kararlarının sorun olmaktan çıkması imkânsız gibi görünüyor. 

 

Neden mi?

Çünkü maçta kararı bir hakem veriyor. Saha içinde 3 VAR’da 1 hakem ve 5 teknik eleman kararın doğruluğunu onaylıyor. Ancak, çoğunluğu taraflı olan binlerce futbol insanı kararı futbol oyun kurallarına göre değil anladığı veya anlamak istediği şekilde yorumluyor. Bu nedenle, Türkiye’de her müsabaka hakemlerin dürüstlükle sınavı oluyor. Hakemler her maç dürüst, tarafsız ve adil olduklarını ispatlamak zorunda kalıyor.

Bunun doğal bir sonucu olarak hakem algısı bir anlamda şöyle gerçekleşiyor:

İhtiyaca göre adalet isteyen kulüp yöneticileri, Federasyon ve hakemlerden beklentiye göre karar bekliyor. Hakemler kontrollerinin altında olsun istiyorlar. Bu sorunu, yabancı hakemlerle çözme düşüncesi geçerli ve sürdürülebilir değildir. 

Takımlar rakibe değil, hakemlere baskı ile maça başlıyor. Hakemler oyunu kurallara göre yönetmek isterken, futbolcular anlayışlarına göre oynamak istiyor. Hakemlerden istedikleri kararı vermesini bekliyor.

Teknik direktörler söylemlerinde hakemlerin oyuna ve skora etki ettikleri iddiaları ya güçlü ispata kapalı ya zayıf tartışmaya açık “Bir dakika önce bize yapılan faul verilseydi, korneri biz atardık”, “Rakip oyuncu dirseğini kaldırmasaydı, bizim oyuncunun kafasına çarpmazdı” gibi söylemlerde doğruların içinde yanlışlara da yer veriliyor. Takımlarının yanı sıra hakemleri de yönetmek istiyorlar

Futbol programlarında istediğimi söylerim anlayışı görülüyor. Müsabaka özetlerinde oyunda önemli pozisyonlar diye tartışmalı pozisyonları izliyor, oyunu sulandıran “Tacı bize vermedi gol yedik”, “Ofsayt çizgisi, bize biraz farklı çekiliyor sanki” algı kirliliği yaratan “Farklı statlarda, farklı kararlar veriliyor”, “Garip hakem hataları var… Bazı hakemler, birilerinin değirmenine su taşımayı sürdürüyor”, "Adaleti dağıtamayanlara hoşgörü olmaz” vb. doğru yanlış ölçüsü olmayan tehdit ve saldırganlık söylemlerini dinliyoruz. 

Taraftar arasında, maça, zevk almak için değil, küfür etmek için maça gelmiş insanlar var. Küfür etmedikleri zaman, sanki kendilerini kandırılmış gibi hissediyorlar. 

Bu istekler, futbol anlayışımız ve hakem algısı hakkında önemli ipuçları veriyor. Hakemlere karşı tutumlarımız değiştirmiyoruz. İşin ilginç ve acı tarafı herkesin istediği “bir şeklide” oluyor. Bir tek “futbolun” istediği olmuyor. Çünkü hakem taverna sanatçısı gibi her isteği yerine getirmeye, herkesi memnun etmeye çalışırken “futbolun istediğini” unutuyor.

Hakemler oyun kuralını uygulamaktan değil faydacı bir yaklaşımla olgunlaşan beklentilere yanıt vermekte zorlanıyor. Sanki bir yükün altında eziliyorlarmış gibi maç yönetiyorlar. Baskılar, hakemlerin doğru kararlarla adil müsabaka yönetmelerini engelliyor.

Bu noktada bir saptama yapmam gerekirse; hakemler, yıkıcı eleştirilerin yarattığı etkinin sonuçlarına katlanmak zorunda kalıyorlar. Müsabakalarda kuralları uygularken değil, kendisine dayatılmış, bilinçaltına işlenmiş istekleri yerine getirirken veya isteklerde öncelik sıralaması yaparken çok hata yapıyor. Hata yapmayayım derken daha çok hata yapıyorlar. Sorumluluk al(a)mıyor, oyuna karakter koyamıyor, adil ve dengeli davran(a)mıyor, standart kararlar veremiyorlar.

Bu bağlamda, hakemlerin adil müsabaka yönetme gücü sistemin gücüne yetmiyor. Hakem sorununa kalıcı bir çözüm isteniyorsa, bu futbol anlayışından vazgeçilmeli, hakemlerde, kendilerine dayatılan bu isteklere karşı “direnmelidir.” Sağlıklı çalışan sistem bunun gerektirir. {jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  290  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Recep Cengiz Cuma, 22 Kasım 2013.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

3/09/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

10.021,80

-0,87

 bjk BJKAS

7,24

+0,70

 fb FENER

134,40

+1,60

 gs GSRAY

7,61

-1,93

 trabzon TSPOR

1,86

+4,49

   SPOR ENDEKSİ

4.199,26

+1,20

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 41644041

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV
Fenerbahçe 4 3  0 11 2 9 10
2 Galatasaray 3  3   0 0 9  3   6

9

3 Beşiktaş 3 3 0  0 8 2 6 9
4 Eyüpspor 4  2   2  0 2  4 8
5 Başakşehir 3 2 1  0   10  5 5 7
6 Göztepe 1 3 0 5  3 

  2 

 6 
7

Samsunspor

3 2  0  1   4 2 6
8 Kasımpaşa 4 1 2

6 0
9 Konyaspor 4 1 1 -2 4
10

Sivasspor

4 1 1 2  -2 4
11 Antalyaspor 4 1 2

7

11   -4  4
12 Rizespor 4 2 8 -5  4  
13 Gaziantep 1 0

1  1  0  3
14 Bodrumspor 4 0 -4  3
15 Trabzonspor 2 0 0 0 0 2
16

Alanyaspor

4

0

2 2 -5 2
17 Kayserispor 2  1 -1
18 Hatayspor 1 3 4 -5 1

19

A.Demirspor 4 0 1 3 4 10 -6  1  

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.