Devre Arası Transfer Mantığımız
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Recep Cengiz Devre Arası Transfer Mantığımız

Devre Arası Transfer Mantığımız

1transfer12345

Recep Cengiz- 3 Ocak 2022Futbolcu transferi, insanda her zaman büyük bir heyecan yaratır. Bu heyecan, korkuyla karışık bir merak duygusudur.

 

Bu duygunun yaşanması ilk bakışta normal gibi görünse de sayıltıdır. Çünkü futbolcunun göstereceği performansın garantisi yoktur. Kendi lig, takım ve sisteminde başarılı, sosyal çevresinde uyumlu olan bir futbolcunun başka bir lig, sistem, oyuncu grubu ve sosyal çevrede başarılı olmama riski vardır. Bu dünyada her takımı için geçerlidir. Önemli olan bu riski olması değil, bu riskin minimize edilmesidir. Yani seçimin doğru yapılmasıdır.

Ligimize baktığımızda bu seçimin doğru yapıldığını söyleyemeyiz.

Kulüp başkanlarımız transferde gerçekten ihtiyacı olmayan şeyleri tutku ile satın alan insanlara benziyor.

Mantık aynıdır.

Kıyafet alınırken gerekçe duygu okşayıcıdır: “Bunun rengi güzel”, “Bunu bir daha bulamazsın”, “bunun fiyatı uygun”, “Bu moda”, “Bu lazım olur…”

Futbolcu alırken: “Bunun şutları güzel”, “Bunun fiyatı uygun”, “Bunu bir daha bulamazsın”, “Bundan iyi bir yedek olur…”

Genel olarak geçmişi iyi ama fiziksel yeterlikleri yitik, motivasyonları düşük, istikrarsız yaşlı yıldızlar! Diğer taraftan yetenekleri sınırlı, referansları hep tartışma konusu olan sadece kulüplere değil, Türk futboluna da zarar veren sıradan futbolcular… Geriye, bu oyuncuların performansları ile transfer ücretleri arasında kuşkulu bir ilişki kalıyor.

İşin ilginç tarafı masadan kalktıktan sonra herkes çok iyi bir iş çıkardığını (aslında herkes birbirini kazıkladığını) düşünüyor. Köylü kurnazlığının hâkim olduğu o masada alan razı, satan razıdır.

Bu mantıkla transfer yapmak ‘karşılıksız çekleri yutturmak’ gibi bir şey olduğu söylenebilir. Çünkü, bu anlatılanların şampiyonluğa oynayacak bir takım ve futbolcusuyla ilgisinin olmadığına dikkat çekmek gerekiyor. Ama yönetici ve teknik direktörler, kararlı ve pes etmeyen bir tonla “bataklığı tuzu ile satın almak” gibi riskli devre arası transferlerin zamana ihtiyacı olduklarını ve sabırlı olmamız gerektiğini söylüyor.

Yukarıda görüldüğü gibi Türkiye’de transfer; öncesinde bir sürü tahmin, esnasında, inanma ile inandırma arasında bir temaşa ve sonrasında karmaşadır.

Bu süreçte verimsiz, uyumsuz veya gereksiz futbolcu alınıyor. Sonra, bunlardan kurtulmaya çalışılıyor. Sonuç olarak, kendilerine duyulan güven, dürüstlük ve prensiplerini sarsacak sportif başarısızlık ve taraftar tepkisinin yarattığı yetersizlik duygusu ve mutsuzluk ‘defolu ürün’ gibi ellerinde kalıyor. Düğmenin şık ve pahalı olması kumaştaki defoyu ortadan kaldırmaya yetmiyor. Bu nedenle futbolumuz gelişmiyor, değişiyor.

PEKİ TRANSFER NASIL OLMALI, NASIL YAPILMALI?

Transfer olayı “sportmence” düşünülürse, transferin doğru oluşu, transfer politikasının olduğu kadar transfer felsefesinin oluşumuna bağlıdır. Bir futbolcunun transfer edilmek istenmesinin geçerli nedenlerini ortaya koymak gerekiyor. Kulüp bir oyuncuyu “neden” aldığını, oyuncu da “neden alındığını” bilmek zorundadır.

Kulüpler, taraftar beklentilerine göre transfer politikası belirliyor. Altyapıdan futbolcunun A takımda olması taraftarların ilgisini çekmiyor. Yetenek ve becerileri taraftarın beklentisiyle uyuşmayan futbolcular protesto ediliyor. Bu durumda, kulüpler, beklentilerin karşılanması için kendini kanıtlamış yıldız futbolcu tercih etmek zorunda kalabiliyor. Taraftarın bir yıldız oyuncu izleme talebi olabilir.

Bu baskının altına girmeden transfer stratejisinin reel politikalar belirlenip, transferin kariyer, ilişkiler veya tavsiyeler üzerinden değil, ihtiyaç analizi yapıldıktan sonra kulübün transfer politikası üzerinden yapılması gerekir. Herhangi bir takımda oynayacak seviyeye gelmiş her futbolcu iyi ve yeteneklidir. Önemli olan “iyi” dediğiniz şeyin sizin aksayan “kötü” tarafınızı iyileştirmesi, “yetenek” dediğiniz şeyin oyunla açığa çıkarılmasıdır.

Bu kapsamda bir kulüp için üç tür yetkinlik tanımlanabilir.

Temel yetkinlikler: Kulübün amaç ve hedefleri doğrultusunda, tüm futbolcu ve kulüp çalışanlarının sahip olması beklenen yetkinliklerdir. Örneğin; Kişilik, kulübün değerlerine uygun davranma, kulübü temsil etme yeteneği, liderlik…vb.

Transferde, kulübün amacı, antrenörün oyun anlayışı ve futbolcunun hedeflerinin birbiriyle uyuşması gerekiyor. Çünkü, bir futbolcu üzerine bir kulübün formasını giydiğinde adeta “ikiye bölünür” kendisinin getirdikleri ve kulübün biriktirdikleri… Bu birliktelikte, kulüp futbolcu yeteneklerinin ürünü olacak, performans değerleriyle daha büyümeyi, gelişmeyi ve kazanmayı hedeflerken; futbolcu yeni kulübünde yeteneklerini geliştirmeyi, prestij kazanmayı ve kariyer planlamasını hesaplamasını yapar. Bu süreçte futbolcunun vizyonu için kulübün misyonunu eksiksiz yerine getirmelidir. Bu sürecin sorunsuz ve verimli geçebilmesi futbolcu ve kulüp arasında doku uyuşması ile doğru orantılıdır. Yani futbolcunun ilgi, ihtiyaç ve beklentisi, kulübün kültür ve yönetim felsefesine uygun olmalıdır.

Yönetsel Yetkinlikler: Takım içerisinde liderlik, kaptanlık gibi yönetsel kademede bulunma ya da ileride bu pozisyona gelebilecek kişilerin sahip olması beklenen yetkinliklerdir. Örneğin; yaratıcı olma, olumlu ilişkiler arası ilişkiler, karar verme, etkili iletişim, sorumluluk alabilme, inisiyatif kullanma, ikna etme, problem çözebilme…vb.

Kulübün ilke ve prensipleriyle futbolcunun yaşam tarzının uyuşması gerekir. Bu anlamda, kulüp futbolcunun karakterini, futbolcu kulübün tarihi ve kültürünü öğrenmelidir. Bir takıma transfer olurken, o kulübün değerlerini bilmek ve uygun davranmak zorunluluğu vardır. Çünkü, Kulübün tarihi ve kültürü ile aralarında bir bağ kurmayı becerebilen futbolcuların daha başarılı olduğu görülmektedir.

Teknik Yetkinlikler: Teknik direktörün oyun stratejileri doğrultusunda, farklı mevki veya pozisyona uyum gösteren yetenek, beceri ve davranışlardır. Örneğin; defans oyuncusunun aynı zamanda orta saha oyuncusu olarak oynaması veya 4-4-2 sisteminde orta saha oynayan bir oyuncunun 3-5-2 sisteminde forvet arkası oynayabilmesi vb.

Futbolculardan iyi performans adına ne istediğimize, uygulamasını istediğimiz taktik varyasyonları uygulayabilme kapasitesine, istediğimiz davranışları alışkanlık haline getirebilme becerisine sahip olduğuna dikkat etmeli ve bundan sonra bu futbolcuyla uğraşmaya değip değmeyeceğini iyi saptamalıdır. Çünkü birçok yetenek testinden yapabileceğimiz ve amaçlamamız gereken test verilerine göre sporcudan en iyi şekilde faydalanmak, eğilimli olduğu hataları ve kötü davranışları önlemek ve kabiliyeti olan tüm avantajları ona vermektir.

Sonuç olarak, transferde dar görüşlü olmak sorunumuz var. Sorunun yerli-yabancı, genç-yaşlı transferinden çok bilinçli-bilinçsiz transfer ekseninde tartışılması gerekir. İstediğimiz futbolcunun maç görüntüleri ve istatistiğine ulaşmak için bir “Mouse” tıklaması mesafesindeyiz. Ancak, bildiklerimiz yanıldıklarımıza yetmiyor.

Bu anlamda öneriler geliştirmek gerekirse,

 

  1.      İyi bir transfer yanılgıya yol açmamalıdır.
  2.      Önemli olan iyi futbolcu almak değil doğru futbolcu almaktır. 
  3.     Çok futbolcu almak marifet değil, gerektiği zaman satmak meziyettir.
  4.     Geniş kadro maskesinin arkasına gizlenip, futbolcuyu adeta istifleyen transfer anlayışından vazgeçmek gerekiyor.
  5.     Tansfer edilen futbolcunun, takımına olduğu kadar futbola fayda getirmesi gerekir.{jcomments on}
                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  1374  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Recep Cengiz Cuma, 22 Kasım 2013.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

17/09/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.774,49

+0,17

 bjk BJKAS

6,23

-1,89

 fb FENER

134,90

+4,57

 gs GSRAY

7,12

-1,39

 trabzon TSPOR

1,09

-3,54

   SPOR ENDEKSİ

3.792,55

-0,37

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 42319222

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV
Galatasaray 6 6  0 20 5 15 18
2 Fenerbahçe 6  4   1 1 14  5   9

13

3 Beşiktaş 5 4 1  0 11 4 7

13

4 Samsunspor 6  4   0  2 3  4 12
5 Başakşehir 5 3 1  1   11  7 4 10
6 Göztepe 5 2 3 0 8  3 

  5 

 9 
7

Eyüpspor

6 2  3  1   8 5 9
8 Konyaspor 6 2 2

7 -1 6
9 Sivasspor 6 2 2 -1 6
10

Antalyaspor

6 2 2 2 12   -3 8
11 Kasımpaşa 6 1 2

6

8   -2  6
12 Alanyaspor 6 2 9 -3  6 
13 Bodrumspor 2 0

4

5  9  -4  6
14 Trabzonspor 5 5 0 0 5
15 Gaziantep 5 1 3 4 7 -3 4
16

Rizespor

6

1

1 4 3 14  -11 4
17 Kayserispor 5  3 5 -4
18 Hatayspor 6 2 4 4 10  -6 2

19

A.Demirspor 6 0 1 5 5 14 -9 

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.