Dünya Kupası'nın Anlamı
                                 linkedintakip 1 copy
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Recep Cengiz Dünya Kupası'nın Anlamı

Dünya Kupası'nın Anlamı

FIFA

Recep Cengiz- 23 Tmmuz 2018 Dünya kupası, Olimpiyatlar, Avrupa Şampiyonası gibi üst düzey organizasyonlar; yapıldığı ülkenin:

 

-          Organizasyon yapabilme becerisi,

-          Ekonomik gelişmişlik düzeyi,

-          Yetişmiş insan gücü,

-          Tarihi yerleri, turistik mekânlarını tanıtılması,

-          Kültürel paylaşımların sağlanması,

-          Ulaşım zenginlik ve kolaylığı,

-          İletişim ağ zenginliği,

-          Konaklama olanakları,

-          Sağlık hizmetleri,

-          Güvenli bir yaşam alternatifi gibi gelişmişlik düzeyinin gösterilmesi açısından önemlidir.

Organizasyonların bir başka önemli kazanımı ise yapıldığı branşın geldiği en üst noktanın izlenebileceği yerlerdir. Organizasyon boyunca sunulan yeniliklerin yaygınlaşması ve pratikleşmesi sayesinden spor ve spor insanlarının daha çağdaş bir görünüm kazanmasıdır.

Söz konusu futbol ise Dünya kupası; futbolla uğraşan, futboldan ekmeğini kazanan insanların kullanabilecekleri modeller silsilesidir:

-          Son teknoloji ile yapılmış akıllı stadyumlar,

Rusya, turnuva süresinde büyük devlet olmanın tüm inceliklerini gösterdi.Turnuvanın açılış ve kapanış programı; ulaşım, konaklama, iletişim, beslenme ve sağlık hizmetleri sorunsuzdu; Güvenlik sorunu final müsabakası dışında yaşanmadı, izleyebildiğimiz kadarıyla polis üniformalı Hırvat taraftarlar, Rus polisinden daha zekiydi. Bunun dışında stadyum dışında çok güzel hikâyeleri, rekreaktif etkinlikleri bol olan bir dünya kupası izledik.

Futbol severler, müsabakaları son teknoloji yapımı en küçüğü 43,700 kapasiteli, Levberdon Arena ve en büyüğü 89,318 kapasiteli Lujniki stadyumu olan 12 muhteşem stadyumlarda izledi.

-          Yeni oyun kuralları,

Video hakem (VAR) sistemi uygulandı.  Gol kararı, penaltı kararı, kırmızı kart ve yanlış oyuncuya kart gösterilmesi halinde VAR sistemi devreye girdi. Turnuva sürecinde hakemler VAR’ı kullanarak toplam 29 penaltı kararı verdi. 17 karar değişti.

Hakeme değil, skora faydalı bir sistem; saha da adalet ve futbolcuların daha kontrollü oynamasına katkı sağladı, ancak duraksamalarla heyecanı götürdüğü söylenebilir.

Cüneyt Çakır ve ekibi başarılı bu performans sergilemesi önemliydi, ancak, Cüneyt Çakır’la hakemlerimizi geliştirmek ve hakem algımızı değiştirmenin daha önemli olduğunu söyleye biliriz…

-          Yeni oyun sistemleri,

Yeni oyun sistemleri yerine genellikle 3-4-3, 4-4-2 ve 3-5-2 ile oyuna başlayıp, oyunun gidişatı içerisinde değişen sistemlere tanık olduk. Ancak, maç içinde futbolcuların, “Oyun, dizilişten daha önemlidir!” anlayışı ile hareket etmeleri önemli bir detaydı.

-          Yeni taktik varyasyonlar,

İngilizlerin köşe vuruşlarda denedikleri tren taktiğinin dışında dişe dokunur bir taktik varyasyon izleyemedik. Bu taktik varyasyon ve ilk tur maçları ile övgü alan İngilizler için “Futbol evine dönüyor” dedi… Ama İngilizler evine döndü, futbol saha da kaldı.

-          Yeni teknik hareketler,

Yıldız futbolculardan yeni bir top tekniği izleyemedik. Eski, bilindik hareketlerin tekrarını az da olsa Mbappé, Hazard, Neymar ve Ronaldo’dan izledik.

-          Yeni yıldız futbolcular,

Yeni yıldız futbolcular izleyemedik. Bugünün futbolunda öyle sürpriz bir yıldız çıkması pek mümkün değil gibi… Çünkü üst düzey takımların Scouting ekipleri oyuncu seçimlerini şansa bırakmayacak kadar işlerini iyi yapıyorlar. Dünyanın neresinde olursa olsun milli takımlar seviyesinde olan bir oyuncunu atlanma olasılığı mümkün gözükmüyor. Bu şampiyona da öne çıkan Mbappé, Hazard ve Courtois gibi futbolcular bilindiklerdendi. Bu oyuncuları Fransa, İngiltere ve İspanya liglerinde izliyorduk.

Bu şampiyona da, takımların oynadıkları oyun sisteminin bir sonucu olarak futbolcuların yıldız olarak değil, sistemin önemli bir parçası olarak oynadıkları kadar yıldızlaştığı müsabakalar izledik.

Performansları ile hayal kırıklığı yaratan yıldızları David de Gea,  Lewandoski, Messi, Mesut Özil,Müller ve Salah’ın yanı sıra kötü performans sergilendiği söylenmese de turnuva boyunca hakemleri aldatmaya yönelik tavırları ile Neymar’dı.

Neymar’ın 4 maç boyunca kendisine yapılan 23 faulde toplam 14 dakika yerde kalıp tedavi geçirmesi, her faulde yerde abartılı yuvarlanması, en ufak temas sonrası rakiplerine kart istemesi, çizgi dışında bacakları arasındaki topu almaya elleriyle çalışan rakibini attırmak için yerde kıvranması (benzer pozisyonu 2002 Dünya kupasında Rivaldo, Brezilya-Türkiye maçında yapmış, Hakan Ünsal kırmızı kart görmüştü) takım yetkilileri tarafından geçirdiği ciddi sakatlığının kendisinde oluşturduğu korku psikolojisinden kaynaklandığı belirtilse de hakkında yapılan cipslerle dünya’ya alay konusu olmaktan başka bir işe yaramadı!

-          Yeni malzeme (Top, forma, krampon vb.) tasarımları,

Turnuva öncesi tasarlanan “Telstar” model futbol topun işlevsel olarak vuruş estetiğini ön plana çıkartılırken, gol sayısının artması üzerine kurgulandığını söyleyebiliriz. Kalecilere topun nereye gideceğini kestirecek düşünme zamanı bırakmayacak kadar işlerini zorlaştıran top gereğinden fazla hareketli eleştirilerini (turnuva boyunca sadece bir maçın golsüz eşitlikle bitmesini de unutmadan) Ronaldo, Kroos, Modrić,  Di Maria ve Pavard'ın gol vuruşlarında not etmeliyiz.

Her ülkenin tarihi, kültürü veya sembol formalarından ilham alınan formaların sade ve şık tasarımlarıyla ön plana çıktığı söylenebilir. Bunun yanı sıra, Cristiane Ronaldo’nun çalışma etiğini takdir etmek ve onurlandırmak amacıyla Nike, altın renginin hakim olduğu mikro elmaslı ve CR7 logosunun elle eklendiği, Mercurial CR7 Rare Gold kramponu üretmesi anlamlıydı.

-          Yeni görüntü teknikleri

Turnuvanın bütün maçları 4K HDR teknolojisiyle kaydedilip, 37 kamera ile yayınlanması, bazı maçların VR gözlükler ile birlikte 360 derece olarak izlenebilecek olması, TRT’nin, web-mobil üzerinden Türkiye’de ilk defa izleyicilere interaktif servis yapması, biri örümcek kamera olmak üzere, üç ayrı açıdan maç izleme olanağı sunulması, anlık istatistikler görülmesi ve önemli pozisyonların 24 kamerada farklı şekilde izlenmesi… Yayıncılık açısından bir maçın naklen yayınlanmasının çok ötesinde bir durumdu... Ancak, bazı TRT spikerlerinin aynı kalite de yayın yapmadıklarını belirtmemiz gerekiyor.

Bazı spikerler maçı değil, kendilerini öne çıkarma ve var etme uğraşı içindeydiler. Anlattıkları maçı insanların da izlediğini unutan, önceki gaflarından ders çıkarmayan, gereksiz ve ilgisiz yorumlar yapmak suretiyle an’ı kaçıran, maça heyecan katmayı bağırmak zanneden, bu spikerlerin; futbol gibi basit bir oyunu, bu kadar karmaşık bir hale getirip, ukalaca anlatmaları gereksizdi. Aynı kişilere hem yarı final hem final maçı sunumunun yaptırılması (kim kimi neden ödüllendirdi?) izleyicilere eziyet çektirmekten başka bir şey değildi.

Bunun yanı sıra; turnuvanın hemen her takımında bir Afrikalı futbolcu gördük, Fransa’nın %78,3 göçmen oranı ile şampiyon olmasını izledik ama 1982'den beri ilk kez 2. turda hiçbir Afrika takımı göremedik.

Skora bağlı kalmadan takımları ile gurur duyan, yenilgiyi hiç aklına getirmeden sadece takımlarını desteklerken eğlenmeyi düşünen taraftarlar izledik.

Futbolun fiziksel doğası gereği sakatlıklar ve yaralanmaların bu turnuva da futbolcuların kâbusuna dönüşmemesinde VAR sisteminin etkisinin olduğu konuşulsa da ciddi bir sakatlığın olmaması sevindiriciydi.  

Turnuvada hakemlerin, 4 kez (ikinci sarıdan) kırmızı karta başvurması son 40 yılın en az kırmızı kart gösterilen turnuvasının yaşanması, futbolcuların topa müdahale ile rakibe müdahale arasındaki ayrımı yapmaları açısından anlamlıydı.

Sonuç olarak, dünya kupası bizlere gösterdi ki futbol;

-          Modern stadyumlarda, bilim ve teknoloji’nin katkısı, yeni antrenman ve beslenme yöntemleriyle daha hızlı, daha dayanıklı, daha kuvvetli ve daha estetik futbolcular tarafından oynanıyor.

-          Bu futbolcuları bilim ve teknolojiyi kullanan antrenörlerin müsabakalara hazırlaması gerekiyor.

-          Bu futbolcuların müsabakalarını; en az oyun kuralları kadar oyunun doğasını bilen, özgüveni yüksek, saha içi iletişim becerisi yüksek, mizah yeteneği olan lider hakemlerin yönetmesi zorunlu hale geliyor.

-          Bu müsabakaları entelektüel birikimli insanların anlatması ve yorumlaması gerekiyor. {jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  2146  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Recep Cengiz Cuma, 22 Kasım 2013.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

20/06/2025

Kapanış  
  BİST 100

9.203,37

+1,11

 bjk BJKAS

1,79

+0,56

 fb FENER

48,56

+3,06

 gs GSRAY

1,58

0,00

 trabzon TSPOR

1,30

-9,72

   SPOR ENDEKSİ

2.272,36

-2,53

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

Podcast: FutbolEkonomi Sohbetleri

1

Yeni podcast serimizde gündemde öne çıkan konuları ya da sitemizde yayımlanan dikkat çekici yazıları sohbet formatında ele alıyoruz. Karmaşık görünen meseleleri daha sade ve anlaşılır şekilde dinleyiciyle buluşturmayı amaçlıyoruz.
Apple Podcasts

Spotify

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 49666421

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 36 30 5  1 91 31 60 95
2 Fenerbahçe 36 26 6 4 90  39 51

84

3 Samsunspor 36 19 7  10

55

41 14

64

4 Beşiktaş 36  17  11 8 59 36 23 62
5 Başakşehir 36 16 6  14 60 56 4 54
6 Eyüpspor 36 15 8 13 52  47

 5

 53
7

Trabzonspor

36 13 12 11 58 45 13 51
8 Göztepe 36 13 11

12

59 50 9 50
9 Ç.Rizespor 36 15 4 17 52   58 -6 49
10 Kasımpaşa 36 11 14 11 62 63 -1 47
11 Konyaspor 36 13 7 16

45

50  -5 46
12 Alanyaspor 36 12 9 15 43 

50

-7 45
13 Kayserispor  36 11 12

13

45  57  -12 45
14 G.Antep FK 36 12 9 15 45 50 -5 45
15 Antalyaspor 36 12 8 15 37 62 -10 39
16

BodrumFK

36

9

10

17 26 43

-17

44
17 Sivasspor 36 9 8 18 44 58 -14 37
18 Hatayspor 34 6 8 22 42 74 -27 26

19

A.Demirspor 33 3 5 28 34 92 -58 2

 

                 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Football Money League - 2025

deloitte money league rapor 2025

 Deloitte Money League Raporunu 28. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2023-24 sezonunda gelirleri toplam 11.2 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.