Tepki ve Yetenek
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Müslüm GÜLHAN Tepki ve Yetenek

Tepki ve Yetenek

4693-60657

Müslüm Gülhan- 22 Nisan 2022 Cruyff ve Maradona yeteneklerini spor kuralları içinde kullanarak bir tepki ortaya koydular.

 

Ortaya koydukları tavır son derece insaniydi. Yaptıkları aynı zamanda insanlığa ait değerleri içinde barındırıyordu. Kitle iletişim araçlarının gelişmesine paralel olarak dünyanın küresel bir köye dönüştüğü günümüzde, insanlar, dünyanın herhangi bir yerinde yapılan organizasyona, yarışmaya veya bir etkinliğe çok kolay erişme imkânı bulabilmekteler.

 

 Etkinlilerin evlerin içine çok rahat girmesi neticesinde spor, seyirci veya uygulayıcı olarak bir yaşam biçimine dönüşmekte ve insanların tüm kesimleri çeşitli şekillerde spor olaylarının içine girmekte. Haliyle, böyle büyük bir talebe karşılık insanların spora olan bu ilgisini değerlendirmek isteyen, ekonomik (rant) ve sosyal (güç) olarak çıkara dönüştürmeyi arzu eden bir kesim de ortaya çıktı. Spor, kitle iletişim araçları sayesinde ticari bir platforma sahip olmasıyla, ekonomik açıdan oldukça kazançlı bir pazarlama aracı olmuş ve endüstrileşmiştir. Ticari bir meta haline gelen spor, siyasilerin de etki alanına girerek ülkelerdeki kültürel yapıya uygun olarak siyasi amaçlara hizmet eden bir olgu haline geldi.

 

Siyasilerin İlgisi 

 

 Siyasiler tarafından etkin propaganda ve ticari alan olarak araçsallaştırılan spor ki özellikle kitle etkileme alanı olan futbola ilgi gösterdi.

 

 Siyasilerin spora ve futbola destek olması, sahiplenmesi ve hatta bu alanlarda başarı sağlanması için federasyon ve kulüpler bazında örgütlenmesi tesadüf değil. Bir rant kurgusu içine sokulan özellikle futbol üzerinden bugün başta kulüp yöneticileri, ticari işletmeler, reklamcılar, siyasetçiler ve medya olmak üzere sporun ve futbolun nimetlerinden faydalanan siyasetle paydaş gruplar ortaya çıktı.

 

 Spor yüzyıllardır var olmuş bir olgu. Toplumları kuvvetli etkileme gücü sayesinde, spora olan ilginin etkisi siyasilerin bu ilgiyi kendi çıkarları için kullanarak adeta bir propaganda alanına çevirmeleri-yandaş toplama çalışmaları ve ayrıca bu gücü ve maddi gücü sayesinde ortaya koydukları çabalar siyasetle sporun iç içe geçmesine neden oldu.

 

 Kapitalizmin temelini oluşturan insan bedenini sömürme kurgusu üzerine, toplumda ekonomik, kültürel ve diğer yaşam alanlarında zorlayıcı bir ilişki içinde bulunan iktidarlar, paydaş güç odaklarıyla iş birliği yaparak politikalar üretmekte. Bu politikalar, sportif ve kültürel seçimlerimizi, tüketim alışkanlıklarımızı algı manipülasyonu üzerinden yönlendirmekte. Bu sayede insan bedeni ticarileştirilerek bir tüketim alanına dönüştürülmekte.

 

"Spor, öncelikle siyasal ideoloji tarafından kendi iktidarının meşruiyeti için kullanılmış ve bir nevi propaganda aracı haline getirilmiştir. Bunun en uç örnekleri, Hitler Almanya’sı, Franco İspanya’sı ve Salazar’ın Portekiz’idir. Ayrıca spor, bilhassa da futbol, Latin Amerika ülkelerinde iktidarı ele geçiren askeri idarelerin sıkça kullandıkları bir manipülasyon alanıdır. ”Ahmet Talimciler

 

 Spor; özellikle futbol, kapitalizmin ekonomik, siyasal, ideolojik ve özellikle de kültürel amaçlarını üretmeye yönelik örgütlü etkinlikler alanı. Toplumsal bir topraklama aracı olan futbol, aynı zamanda kitleleri bölme etkisiyle de sistemin/siyasetin kitleleri daha kolay etkisi altına almasını sağlar.

 

 “Faşistlerin Cumhuriyetçileri yendiği 1930’ların sonunda futbol, Franco’nun Falanjist partisinin denetimi altına girmiştir. Sporun örgütlenmesinden sorumlu General Mascardo’nun ‘siyasal hedeflerimizi gerçekleştirmede spor ve futbol en önemli araçlarımızdan biridir’ (A. Sert) ifadesi rejimin ve siyasal iktidarın sporla ilişkisini göstermesi açısından önemlidir. Buna benzer bir uygulamayı Cumhuriyetçiler Madrid kentinin ikinci büyük takımı Atletico Madrid’le yaptılar. Harcanan paralarla Atletico güçlendi. Artık futbol, olayın görünen yüzü olmuştu. Mücadele faşizm ile demokrasinin futbol alanındaki karşılaşmasıydı.”

 

 İç savaş esnasında Katalanlara karşı yapılan kıyım neticesinde Real Madrid ile Barcelona’nın oynadığı maçlar futbolun öteside bir iktidar mücadelesine dönüştü. Real Madrid’in Avrupa kupalarındaki başarıları, Franco’yu ve merkezi iktidarını simgeledi. Faşist Franco’nun 80’lere kadar iktidarını sürdürmesinde Real Madrid takımının etkisi çok büyük.

 

Cruyff Etkisi

 

 Cruyff Ama bu sürece tepki vererek süreci tersine çeviren bir insan vardı. 1973'te Barcelona'ya transfer olduğunda İspanya'nın başında diktatör Franco vardı. Cruyff’a neden Real Madrid değil de Barcelona'yı seçtiği sorulunca “Hiçbir zaman Franco ile bağlantılı bir kulüpte oynamam” yanıtını vermişti.

 

 ‘‘Ajax, beni Real Madrid'e satmak istiyordu. Barcelona Real Madrid ile aynı seviyede değildi o dönemde, bir Katalan ekibinde yer almak da bir meydan okumaydı. Ama Barcelona bir kulüpten fazlasıydı!’’

 

 Cruyff ve arkadaşları 1974 yılında, Franco tarafından ‘uyku tulumu’ olarak yaptırılan Santiago Bernabeu’da 5-0’la unutulmaz bir galibiyet alır. Real kendi evinde adeta hezimet uğrar. Katalanlar, Diktatör Franco’nun bu mağlubiyetten sonra kahrından öldüğüne inanır.

 

Kültür Emperyalizmi

 

 19. yüzyılda İngiltere’de dokuma fabrikalarında çalışan işçileri oyalamak ve boş zaman kavramını da kontrol altına almak için ortaya çıkarttığı oyun olan futbol, İngilizler tarafından bir kültür emperyalizmi olarak sömürü mekanizmasının parçası haline getirip dünyaya yaymışlardır.

 

Arjantin’de bu süreç içeresinde bu oyunu İngilizlerden öğrenmiş ülkelerden biriydi. Ama bir farkı vardı. Arjantin’de kadın ve erkekler sokaklarda futboldan önce de sonra da tangoda yapıyorlardı. Futbol ile tangonun birleşmesi İngilizlerin tek düzeldiğine karşı başka bir karakter ortaya koymaktaydı.

 

 Arjantin’deki 30 bin kişinin katili faşist cunta 1978 Dünya Kupası’nda futbolun nimetlerini yeterince kullanmasına rağmen, iktidarını kaybetme korkusu bir savaşa giremeye mecbur kalacak kadar süreci tetiklemişti.

 

 22 Haziran 1986’da Meksika’nın Aztek Stadı’nda Dünya Kupası’nın çeyrek final için tarihi bir rekabet yaşanıyordu. Bundan 4 yıl önce Malvinas Savaşı’nda karşı karşıya gelen İngiltere ve Arjantin, şimdi bu stadyumda birbirine rakipti.

 

Rövanş Alındı

 

 Maradona’nın attığı ilk gol “Tanrının Eli” ismiyle sembolleşmesinin sebebi, bu golün savaşın sembolik bir karşılığı olduğunu dile getirir. İngilizler ’in savaş galibiyetlerini “Tanrı bize yardım elini uzattı” diyerek kutlamalarına karşılık, Maradona “Tanrının eli” golüyle İngiltere’den Arjantinliler adına o beklenen rövanşı almıştı…

 

 Cruyff ve Maradona mesleki ahlak formatında kalarak, yeteneklerini spor kuralları içinde kullanarak bir tepki ortaya koymuşlardı. Ortaya koydukları tavır son derece insani ve rasyoneldi. Ama sonuçları bakımından tüm insanlığa ait değerleri içinde barındırıyordu.

 

 İnsanlığın başlangıç tarihine kadar uzanabilen spor olgusu, son yüz yılda büyük kitlelerin ilgisini çekmesinin yanında toplumsal etkisiyle de yaşamda değişim ve dönüşümleri meydana getirme gücüne sahiptir. Bireysel anlamda da ortaya konulan değerler ile sporun kendi değerleri toplumsal uyum mekanizmalarını harekete geçirme gücüne sahip olduğundan, siyasilerin politikalarını benimsetme uğraşında sporun oynayacağı rolün nasıl önemli olduğu ortaya çıkmakta

 

 Tarihsel süreçlerimizi ve dönemlerimizi incelediğimizde, siyasilerin ortaya koyduğu spora yönelik çaba ve girişimleri, özellikle 1980 cunta sonrasından günümüze kadar-sporu desteklemelerinin sebebi, sportif kültürümüzün oturmasından ziyade sporu araç olarak kullanma çabası içinde olduklarının kanıtı niteliğindedir.

 

 Kimse federasyonlardan, tuttukları takımların yönetimlerinden, medyadan, spor kurumlarından spor kültürü veya sporun gereklilikleri üzerine herhangi bir beklenti içine girmemesi gerçekliğine bir dayanak olsun diye değerlendirme yapmaya çalıştım.

 

 Francoları bilmem ama, Cruyff veya Maradona’nın içimizden çıkmayacağını düşünürsek, haliyle süreç kayıplar üzerine sürecektir.{jcomments on}

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  1217  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Müslüm Gülhan Cuma, 20 Nisan 2012.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43918215

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 13 11 2  0 35 13 22 35
2 Fenerbahçe 13  10   2 1 36  12   24

32

3 Samsunspor 14 9 2  3

29

14 15

29

4 Eyüpspor 14  6   5  3 21 15 6 23
5 Beşiktaş 13 6 4  3  22  15 7 22
6 Göztepe 13 6 3 4 24  19 

  5

 21 
7

Başakşehir

13 5  4  4 21 18 3 19
8 Ç.Rizspor 13 6 1

6

15 20 -5 19
9 Sivasspor 14 5 3 6 18    22  -4 18
10 Konyaspor 14 5 3 6 16 21 -5 18
11 Antalyaspor 13 5 2 6

17

25   -8 17
12 Trabzonspor 13 3 6 4 18  16 2 15
13 G.Antep FK 13 4 3

6

19  21  -2  15
14 Kasımpaşa 13 3 6 4 16 19 -3 15
15 Alanyaspor 13 3 5 5 12 16 -4 14
16

Kayserispor

13

2

6 5 13 25 -12 12
17 Bodrum FK 14 3 2 9 10 21 -11 11
18 Hatayspor 13 5 7 12 20  -22 8

19

A.Demirspor 13 0 2 11 9 31 -22

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.