BJK, FB ve GS’nin Hazırlık Kamp Sorunları ve Kadro Mühendisliği
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Müslüm GÜLHAN BJK, FB ve GS’nin Hazırlık Kamp Sorunları ve Kadro Mühendisliği

BJK, FB ve GS’nin Hazırlık Kamp Sorunları ve Kadro Mühendisliği

560003203433

Müslüm Gülhan- 14 Ağustos 2023 Bu sorunlu konuyu Türkiye’deki tüm takımlar için adeta kusursuz bir uygulama şekline dönüştüğü için gündeme getirmek istedim. 

 

Düşünün, üst düzeyde bir takım hazırlık kampına gidiyor ve bir sene önceki takımı dahi oluşturmadan eksikliklerle çalışmalar yapıyor. Bu kadar büyük bir hatanın sonuçlarının doğuracağı kayıpların sanırım kimse farkında değil. 

 

Real Madrid ve Barselona ABD’de kamp yapıyor ve tam takım. M City Japonya’da kamp yapıyor ve tam takım. Türkiye’deki takımlar ki oyuncu ve taktiksel açıdan saydığım takımların çok gerisindeyken bile bu duyarlılığı gösteremiyor. 

 

Bunun en temel dayanakları birincisi; kurumsal anlamada profesyonel bir çalışma programının olmaması. İkincisi; yetersiz olan yöneticilerin tüm işleri menajerlere bırakarak bir ticaret hacmi oluşturmaya çalışmalarıdır. Takımlıların kurumsal anlamada kadro mühendisliği yapabilecek bir çalışma şemasına sahip olmadıkları için sorun her sene çözümsüz kalmaktadır. 

 

Yıl içindeki lig performansları sonucunda gidecek ve kalacak oyuncularla birlikte, hangi mevkiye oyuncu alınacağına dair bir raporlama çalışması yapılması neticesinde bu süreç tamamlanmalıdır. Buradaki raporlamanın içeriği ya takımın var olan kurumsal yapısı içindeki profesyonel yapıya aittir ya da antrenöre aittir. İhtiyaç duyulan mevkilere oyunculardan bir data oluşturma sportif direktör ile scout ekibinin işidir. Finans sorunun çözümü ise yönetimin kalır. 

 

Oluşturulan havuz içinden yapılan bütçelendirme çalışmaları sonucunda ve takım için uygun olan oyuncular alt yapı dahil-belirlenerek bonservis alım işlemleri en geç mayıs ayı içinde yapılır ve oyuncuların hazırlık kampına yetişmesi sağlanır. Bu bir yönetsel zincirlemedir ve bir reaksiyona tabidir. 

 

Ama, bizdeki açmazların en başında antrenörlerin bu süreç içinde gerekli iradeyi ortaya koymayarak yönetime ticari alan açma hamlesi gelmektedir. Örneğin Şenol Güneş’in sürekli transfer istemesine rağmen, isimden ziyade mevki üzerinden giderek Başkan’a alan açması ve bu süre zarfında da tüm transfer başarısızlıklarına rağmen Başkan’ı koruyan açıklamalardan geri kalmamasıyla bu alanı korumaya çalışması bu konuda verilebilecek en etkili olumsuz örnektir. 

 

Fakat, Fikret Orman döneminde yabancı kuralında ancak bir yabancı kaleci kadroya yazılırken Güneş, Denis Boyko varken takıma Fabri'yi aldırarak onu tribünde oturmasına neden oldu ama hiçbir özeleştiri yapmadı. Bu kulüp için büyük zarardı ve bunu Güneş gerçekleştirmişti. Güneş’in kaleci kökenli olmasına rağmen iki yabancı kaleci transfer etmesi de ayrı bir konu.

 

Konumuza dönersek… 

 

Tüm kulüpler yıl içi çalışmalarını eksik mevki üzerinden ve finansal yapı üzerinden yapıp bir data oluşturması gerekirken, bunu yapmayıp haziran ağustos arasına sıkıştırılan transferlerle sorunu çözmeye çalışmaktadırlar. 

 

Medyanın sürekli uçak indirip-kaldırması ve havaalanı saati vermesi bu popülist tavırların karşılık bulmasına neden olmaktadır.  

 

Avrupa maçları oynandı ve lig başlıyor. Zaman kısıtlı ve müsabaka dönemine girildi. Bu dönemde hem yükleme hem de maç priyotlaması ile içi içe geçeceğinden istenilen performanslar bir türlü yakalanamayacaktır.  

 

Galatasaray İcardi ve Torreira ile bu sorunu yaşayacak. Beşiktaş hala Saiss ve Redmond açıkların kapatamazken, orta alan ve kanat oyuncu sıkıntısı devam ediyor. Fenerbahçe büyük kısmını tamamladığı transferlerin tamamlayıcı etkileri üzerinde çalışıyor. 

 

Avrupa kupalarında özellikle Şampiyonlar Ligi’nde Galatasaray grup maçlarında birinci ve ikinci torbalardan gelecek takımlar ile bu sorun ile yüzleşecektir. 

Peki bu hazırlık kampları niçin bu kadar önemli… 

 

Yıllık antrenman periyotlaması üç dönem üzerinden düşünülerek iç müfredatı buna göre planlanmaktadır. Bunlar hazırlık, yarışma ve geçiş dönemleridir. Hazırlık döneminde sporcu yarışma dönemine gireceği için içeresinde gerekli olan fiziksel, teknik, taktik ve psikolojik hazırlıklarını yapar ya da yaptırılır. Bu dönem yarışma priyotlamasının temellerini oluşturulduğundan tüm antrenman yılı için büyük öneme sahiptir. Özellikle bu dönemde ortaya konulacak yetersiz antrenmanın veya sporcularının katılımının geç olması veya bu dönemi kaçırması yarışma döneminde hiçbir antrenman yöntemiyle düzeltilemeyecek olumsuzlukta etkileri olacaktır.  

 

Futbolda performansla ilgili bir analiz yaptığımız zaman içerisinde teknik, taktik, fizyolojik ve psikolojik-mental alanlar gibi birçok sayıda faktöre bağlı olarak geliştiğini görürüz. Elit düzeydeki futbolcuların oynadıkları maçlara baktığımız zaman; oyuncular kalp atım hızında, oksijenli ortamla oksijensiz ortam arasında ortalama 9-10 km koşmaktadırlar. Bu dayanıklılık yapısı içerisinde sıçrama, topa vurma, sprint gibi-ki bazı oyuncuların koşu hızı saatte 36 km çıkabilecek düzeye gelmesiyle-patlayıcı kuvvet unsurları da sıklıkla yer almaktadır. Tüm bunları ele aldığımızda, bir futbolcunun sadece bir tek alanda üst düzey seviyeye sahip olmasının yetmeyeceğinden, futbolla ilgili tüm alanlarda yeterli bir kapasiteye sahip olması gerekmektedir. 

 

Fiziksel ve fizyolojik özelliklerin birbirlerini tamamlayıcı reaksiyonda olması nedeniyle, fiziksel ve fizyolojik özelliklerin içerisindeki uygulamalardan birkaçının yeterince gelişmemesi oyun performansını etkileyeceği için bu durum oyuna direk olarak yansımaktadır. Çünkü, ortaya çıkan bu yetersizlik sadece fiziksel olarak kalmayıp teknik-taktik anlamda da bir eksikliğe neden olmaktadır.  Eksiklikler nedeniyle oyun içindeki fiziksel uygulamalarda eksik kalınacağından orta, şut ve isabetli pas gibi temel teknik uygulamalarında dahil yetersizlik görünür. Bu eksikliklerden dolayı bütün maçlarda istikrarsızlık ve başarısızlığın ortaya çıkması kaçınılmaz olur.  

 

Açıklamaya çalıştığım sürecin sonuçlarının içeriği tamamen bilimsel dayanaklara sahiptir. Çünkü ölçülebilen şeylerin açıklamasını yapmaya çalıştım. 

 

Diğer bir husus, her üç takım antrenörü yerli olduğu için ve yerli antrenörlerde hâkim olan taktiksel bütünlük üzerinden bir sistem ve felsefe oluşturup çalışmaları bunun üzerinden yürütme stratejisi olmadığından, süreci oyuncu kalitesi ve yetenekleri üzerinden yürütme isteğine sahip olduklarından bu açıdan üç antrenör de sıkıntı yaşamaktadır. 

 

Özellikle Okan Buruk ile Şenol Güneş bu açıdan çok eksik kaldılar. 

 

Çünkü, istenilen oyuncu profilleri ile hazırlık dönemi geçirilmediğinden takımın yarışma içeresinde başarılı olması için hem oyun olarak hem de sonuç olarak bir taktiksel bütünlüğe ihtiyaç duyulmaktadır. Ve kamp boyunca bu çalışma varsayımı üzerinden maçlara çıkılması beklenmektedir. Ama, maalesef her üç takımın bu konuda eksik kaldığı net görünmektedir. 

 

Hazırlık kampı çok hassa ve önemli içeriğe sahiptir. Hiçbir popülist bir davranışa mahal vermeyecek şekilde bu konu tartışılmalı ve takımlar bunun üzerinden örgütlenerek profesyonel bir çalışma yapmalıdırlar. Akis halde ligde ve Avrupa kuplarında istikrarsızlık yaşanır. {jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  566  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Müslüm Gülhan Cuma, 20 Nisan 2012.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43919155

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 13 11 2  0 35 13 22 35
2 Fenerbahçe 13  10   2 1 36  12   24

32

3 Samsunspor 14 9 2  3

29

14 15

29

4 Eyüpspor 14  6   5  3 21 15 6 23
5 Beşiktaş 13 6 4  3  22  15 7 22
6 Göztepe 13 6 3 4 24  19 

  5

 21 
7

Başakşehir

13 5  4  4 21 18 3 19
8 Ç.Rizspor 13 6 1

6

15 20 -5 19
9 Sivasspor 14 5 3 6 18    22  -4 18
10 Konyaspor 14 5 3 6 16 21 -5 18
11 Antalyaspor 13 5 2 6

17

25   -8 17
12 Trabzonspor 13 3 6 4 18  16 2 15
13 G.Antep FK 13 4 3

6

19  21  -2  15
14 Kasımpaşa 13 3 6 4 16 19 -3 15
15 Alanyaspor 13 3 5 5 12 16 -4 14
16

Kayserispor

13

2

6 5 13 25 -12 12
17 Bodrum FK 14 3 2 9 10 21 -11 11
18 Hatayspor 13 5 7 12 20  -22 8

19

A.Demirspor 13 0 2 11 9 31 -22

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.