Bir İşletme Modeli Olarak Milan
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Müslüm GÜLHAN Bir İşletme Modeli Olarak Milan

Bir İşletme Modeli Olarak Milan

1031766-1860764802

Müslüm Gülhan- 21 Nisan 2023 Milan eski başarılarına dönmek için 2019'dan itibaren Çinli grubun kulübü satın almasıya birlikte yeniden bir yapılanma dönemine girdi. Bu yapılanma sonucunda özledikleri güzel günlere dönmeye bir hayli yakınlar. Sporun profesyonelleşmesiyle birlikte kapitalist üretim sisteminin işleyişi spora egemen oldu. Sporun oyun olma özelliği farklılaştı.

 

 

Spor artık ekonomik bakımdan kuralları olan bir alana dönüştü. Her şeye rağmen, sporun rekabet ve toplumsal yaşam içinde elde etmiş olduğu etkinin gücü küçümsenmeyecek düzeyde büyüktür ve başarı odaklı rekabet kurgusu içinde bir takım kültürel değerleri de barındırmaktadır. Spor, toplumun kültürel değerler üzerinden örgütlenen ve ondan beslenen bir organizmadır. Kültürel etkisi sayesinde, toplum içindeki bireyler ve gruplarla bağ kurarak güçlenmekte ve değer geçişlerini mümkün hale getirebilmekte.

 

 Futbolun günümüzde endüstriyel bir iş kolu haline gelmesiyle birlikte kendine ait bir iktisat kurgusunun olması, temel kurallarla farklılıklarının da olduğunu ortaya koymakta. Sevgili Tuğrul Akşar’ın dediği gibi: Spor sektöründeki rekabet ve işleyiş yasalarının, iktisadın temel kurallarıyla her zaman örtüşmediğini, asimetrik bir yapısının bulunduğu gerçektir. Tüm bu analizler çerçevesinde günümüz ekonomik ve sportif kurguya tabi olmak kaydıyla 7 kere Şampiyonlar Ligi Kupasını kazanmış (Şampiyon Kulüpler Kupası dahil), 19 kez İtalya Şampiyonu olmuş, 5 defa UEFA Süper Kupasının sahibi olmuş bir takımdan bahsetmek istiyorum size, Milan’dan… 1899 yılında kurulmuş olan bir kulübün geçmişine yönelik değerlendirme yapmak için değil, aksine, bugün kendini yenileyerek farklı bir işletme modeli ile ortaya çıkıp istikrar ve sürdürebilir başarı kazanmasından dolayı Milan’dan bahsetmek istiyorum.

 

GEÇİŞ DÖNEMİ

Temelde ise bizdeki ol(may)anı yapmaları. Ve aslında hiçbir şeyin çok zor olmadığını, halbuki her şeyin açık ve net olmasına rağmen zorlaştırılıp farklı amaçlar için kullanıldığını değerlendirmek için bahsetmek istiyorum Milan’dan.  21010-11 sezonundan sonra 2019 yılına değin bir geçiş dönemi yaşayan Milan, eski başarılarını sürdürebilmek için 2019 yılından itibaren Çinli grubun kulübü satın alamasıya birlikte yeniden bir yapılanma dönemine girdi. Bu yapılanmanın temelini bir sosyal olgu üzerinden, yani, kendi kültürel ve kurumsal değerleri üzerinden sürdürme strateji nedeniyle bunu tamamlayacak isimleri görevi getirerek süreci başlattı. Endüstriyel kurgu içinde, futbol eğer farklı bir iktisat yapısına sahipse, bunu geliştirecek olan ve istikrar ile sürdürebilir başarıyı sağlayacak olan tarihsel derinliğe sahip kulüp kültürünün yeni nesle benimsetilmesi ile sağlanır.


Öncelikli olarak Milan’da Asbaşkanlık görevine 1 Dünya Kupası, 3 Şampiyonlar Ligi Kupası (Şampiyon Kulüpler Kupası dahil) ve 6 İtalya Şampiyonluğu yaşayan ve alt yapıdan yetişip 20 yıl bilfiil oynayan eski kaptan ve oyuncu Franco Baresi getirildi. Yine anlı anlayışın temel taşlarından olan ve Teknik Heyet Sorumlusu olarak 5 Şampiyonlar Ligi Kupası (Şampiyon Kulüpler Kupası dahil), 4 UEFA Süper Kupa ve 7 İtalya Şampiyonluğu yaşayan ve alt yapıdan yetişip 24 yıl bilfiil görev yapan yine eski oyuncusu ve kaptanı Paolo Maldini göreve başladı. Eski futbolcularından 1 Dünya Kupası, 2 Şampiyonlar Ligi Kupası (Şampiyon Kulüpler Kupası dahil), 3 UEFA Süper Kupa ve 4 İtalya Şampiyonluğu yaşayan ve 10 yıl Milan forması giyen Daniele Massaro ise Yönetim Kurulu Üyesi görevinde bulunmaktadır. İtalya’da çeşitli takımlarda top oynamış olan Frederic Massara’yla Sportif Direktör olarak anlaşmaya varıldı. 

PIOLI ETKİSİ

Ekip kendi yapısını kurmasıyla birlikte, ilk iş olarak Takımın teknik direktörü olarak Stefano Pioli ile 2025 yılına kadar 6 yıllık sözleşme imzaladı.  Ve diğer önelimli iş ise İbrahimovic’i transfer etmeleriydi. Çünkü, bu kadar çaylak takımı sahada, soyunma odasında ve antrenmanlarda motive edecek, yön verecek ve rol model olacak lidere ihtiyaç vardı. ibrahimoviç’in daha önce 2010 ve 2011 yıllarında Milan’da oynaması aynı zamanda önemli bir öngörüydü.  2019 yılından sonra yapılan transferlerin çoğunun genç ve yatırım yapılıp geliştirilecek oyuncular olmasından dolayı Pioli ve İbrahimovic önemli isimlerdi.  Baresi ve Maldini bu konuda hata yapma şansları olmayacak kadar önemli görüşlere sahip olmaları süreç içinde onların haklı çıkmasıyla zaten ispatlandı. Nitelikli yönetici kulübünün kurumsallığı üzerinden hareket eder. Alınan her kararın ve her uygulamanın kurumsallık içinde gerçekleşmesinde ısrar eder. Tabii bu donanıma da sahip olması gerek.

EFSANELER İŞ BAŞINDA

Baresi ve Maldini bu konuda hata yapma şansları olmayacak kadar önemli görüşlere sahip olmaları süreç içinde onların haklı çıkmasıyla zaten ispatlanmış olmaktadır.   2019 yılından itibaren yapılan transferlere 223,24 milyon avro para harcandı.  Ama katedilen mesafe ve 2021-22 sezonundaki şampiyonlukla beraber, bu yıl Şampiyonlar Liginde yarı finale kalmalarına değin sürekli yukarıya giden performanslar hem kulübün yeniden rekabetçi kimliğine kavuşmasına hem de Milan isminin oyunculara farklı bir kimlik kazandırmasına neden oldu.  Bu sayede, 223,24 milyon avro harcanmasına rağmen bugün gelinen nokta da 27 oyuncu üzerinden bonservis değerleri 504,25 milyon avro seviyesine gelmiştir. Ortada 281,01 milyon avro gibi bir gelişim görünmektedir. Ortalama olarak oyuncu başına 10,4 milyon avro artı fark yaratıldı.  Bazı isimler üzerinden örnekleme yaparsak durum daha iyi anlaşılacağına eminim. Sporting altyapısından yetişen Rafael Leao, 2018 yılında bedelsiz olarak Lille giderken, 2019 yılında piyasa değeri 15 milyon avro iken 29 milyon avroya Lille’den Milan’a geçtiğinde 19 yaşındaydı. Şu an bonservis değeri 80 milyon avro.

OYUNCU ÜRETİMİ

Atletico Madrid altyapısından yetişen Theo Hernandez, 2017 yılında 15 milyon avroya Atletico’dan Real Madrid’e geçti. 2019 yılında kadrosunda düşünmeyen Real onu 21yaşındapiyasa değeri 15 milyon avro iken 22 milyon avroya Milan’a sattı. Şimdiki bonservis bedeli 60 milyon avro.  Brescia altyapısından yetişen Sandro Tonali, 2020 yılında 19 yaşında Milan’ın kiralaması sonucunda bir yıl oynadıktan sonra, 2021 yılında piyasa değeri 27 milyon avro iken 14 milyon avroya Milan’a transfer oldu. Şimdisi bonservis piyasa değeri 50 milyon avro.  Milan’ın altyapısından yetişen Davide Calabria, 2015 yılından beri takımda oynuyor ve takıma katkısıyla beraber sıfır maliyetle şu andaki bonservis bedeli 20 milyon avro. Evet futbolun kendine göre bir iktisat modeli var. Ama, sosyal olguların bu iktisat kurgusundaki yeri çok belirleyici olmaktadır. Yeni bir işletme modeli bu olguların sağladığı kurumsallık üzerinden şekillenmek zorunda. İtalya futbolunun bir ‘ekol’ olması ve 4 kez Dünya Kupasını kazanacak kadar değere sahip olması ulusal anlamda ona zaten bir ‘ekol’ üzerinden kimlik kazandırmaktadır.  Ama Milan gibi bir takımın İtalya futbolu içinde ulusal kimliğe bağlı kalmak kaydıyla, kendi kimliğine sahip çıkarak ‘endüstriyel futbol’ içinde kültürel ve kurumsal kimliğe bürünmesi tarihi bir sorumluluktu ve Milan bunu yapmak zorundaydı. Bu karar Milan gibi önemli misyona sahip tüm kulüpleri de bağlamaktadır.


Bizdeki dört büyüklerin toplam borcu 20,7 milyar TL iken, yeni bir işletme modeline ihtiyaç duymaları kaçınılmaz. Milan kurumsallık aracılığı ile bir yönetim kültürü ve işletme modeli üretildi. Bizde ise dört büyüklerin toplam borcu 20,7 milyar TL’dir. Bonservis bedelleri üzerinden oluşan enkazdan hiç bahsetmiyorum bile…  Bu bir başarısızlık ve bu başarısızlığın arkasında niteliksiz, kurumsallıktan uzak, kültürel kodlara sahip olmayan yönetici gurubu var. Bugün bu kulüpler tüm tarihsel kültür derinliğini ve kurumsal kimliğini kaybetmeleri neticesinde buralara gelmiştir.  İşte Milan örneği ve Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray, Trabzonspor…{jcomments on} 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  567  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Müslüm Gülhan Cuma, 20 Nisan 2012.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43919623

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 13 11 2  0 35 13 22 35
2 Fenerbahçe 13  10   2 1 36  12   24

32

3 Samsunspor 14 9 2  3

29

14 15

29

4 Eyüpspor 14  6   5  3 21 15 6 23
5 Beşiktaş 13 6 4  3  22  15 7 22
6 Göztepe 13 6 3 4 24  19 

  5

 21 
7

Başakşehir

13 5  4  4 21 18 3 19
8 Ç.Rizspor 13 6 1

6

15 20 -5 19
9 Sivasspor 14 5 3 6 18    22  -4 18
10 Konyaspor 14 5 3 6 16 21 -5 18
11 Antalyaspor 13 5 2 6

17

25   -8 17
12 Trabzonspor 13 3 6 4 18  16 2 15
13 G.Antep FK 13 4 3

6

19  21  -2  15
14 Kasımpaşa 13 3 6 4 16 19 -3 15
15 Alanyaspor 13 3 5 5 12 16 -4 14
16

Kayserispor

13

2

6 5 13 25 -12 12
17 Bodrum FK 14 3 2 9 10 21 -11 11
18 Hatayspor 13 5 7 12 20  -22 8

19

A.Demirspor 13 0 2 11 9 31 -22

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.