Arda Güler Üzerinden Yetenek Yönetimi
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Müslüm GÜLHAN Arda Güler Üzerinden Yetenek Yönetimi

Arda Güler Üzerinden Yetenek Yönetimi

 1Afb 3

Müslüm Gülhan- 23 Eylül 2022 Yetenek, genetik kodlar üzerinden kurgulanan bir yazılımdır. Yeteneğin gelişimi, birçok zaman aralığındaki kırılmalara ve belirli parametrelere bağlı olmakla beraber çok boyutlu bir süreçtir.

Yeteneğin tanımlarken spor branşının ihtiyaçları belirleyici olmakta. Fizyolojik, psikolojik, motorik, teknik ve taktik ögeler ile ilgili spor branşının öndeki ve arkadaki becerisine sahip olma düzeyine göre yetenek tanımlanması değişmektedir. Yetenek seçiminde temel hedef, bir spor branşında başarılı olmak için sporcunun kalıtsal olarak sahip olduğu yazılımını antrenmanla ortaya çıkartıp yüksek performansa ulaşmasını sağlamaktır.

 

 Bir spor branşında, gelişime paralel olarak teknik, taktik, kondisyonel ve psikolojik özelliklere olan ihtiyacı arttıkça, daha komplike ve karmaşık hal aldıkça gelecekteki performansı tahmin etmekte güçleşmektedir. Çocukların gelişim dönemleri ve düzeyleri, yaş aralığının etkisi, cinsiyet, sporcu eğitim müfredatı, sosyal kurgu, antrenörlerin donanımı, kullanılması gereken ekipmanlar ve tesisleri kullanabilme gibi faktörler yetenek geliştirme sürecini etkilemektedir.  

 

 Küçük yaş guruplarının ve gençlerin aldıkları spor eğitiminden memnun olma düzeyi ve antrenmanları devam ettirme istek ve arzusu, rol modeli olarak seçtikleri ve bilgiyi kullanma becerisine sahip antrenörlerin etkisiyle ortaya çıkmakta ve yüksek performans gelişimine yol açmaktadır.  

 

 Birçok yorumları karşılaştırdığınız zaman aşağı-yukarı yetenek ile ilgi başlangıç tanımı böyle olmakta. Görüldüğü üzere birçok konu başlığı ile o konu başlıklarının belirli parametreleri her yaş aralığında belirli kırılmaları sağlamakla birlikte, yeteneği açığa çıkartarak olgunlaşmasını ancak sağlamaktadır. Ama, ortaya çıkan en önemli başlıkların birincisi; antrenörün donanımları… İkincisi; uygulanacak müfredat programıdır. Peki, yeteneği ortaya çıkartıp, devamlılığı sağlayıp, yakalaması gereken en süt seviyedeki performansa ulaşarak orada kalıcı olmasını sağlamak için neler yapmak gerekir?

 

 Öncelikle, sosyal etkiyi ve mesleki kimlik duygusunu sağlamak için kulüp kültürüne ve kulübün hedeflerine uygun yetenek yönetimi stratejileri geliştirmek gerekir. Performans gelişimin özellikle futbolda rekabet üstünlüğü bağlı olmasından dolayı, verimini maksimaliz edecek doğru pozisyonları ve bu pozisyonların gerekliliklerini belirleyecek çalışma ortamının net olarak sağlanması zorunludur. Yeteneğin beklenen performansı gösterebilmesi, ancak rekabet içindeki olması zorunlu takım arkadaşları içinde uygun pozisyonda oynatarak ve bu pozisyonlar için gerekli başarı kriterlerini ve hedefleri tanımlamakla oluşur. 

 

 Yetenekli futbolcuların takımda kalabilmesi için maddi ve manevi olarak desteklenip, sosyal yönünün gelişmesi için sosyal yaşantısı ile ilgili problem yaşamasına izin verilmemesi sosyal bir haktır. Şimdi, bu kadar zor koşulları sağlayıp sonuçta istenileni elde etmek ve bu kadar büyük bir beklentinin karşılanması anacak ve ancak iyi bir organizasyon sayesinde kimlik kazanır. Jorge Jesus ‘un Fenerbahçe’ye teknik direktör olmasıyla birlikte, bizde mevcut olan kavram kargaşası ve yeteneği yönetme stratejileri ile ilgili önemli kıyaslamalar açığa çıktı. Bu kıyaslamanın en başında Arda Güler gelmekte.

 

 Ama, ondan önce referans olması bakımından tüm takımı yani 25 kişiyi aynı seviyede tutarak, her an oynayacak potansiyele ulaşmalarını sağlaması ve her maça belirli değişikliklerle çıkması da bir yetenek yönetim stratejisi olduğunu ortaya koymak gerekir ki özele de oradan ulaşalım. Özelde Arda Güler sanırım en etkin isim olur. 

 

 Arda Güler’in 16-17 yaş aralığında eğitim süreci devam eden bir yetenek olduğunu herkese hatırlatıp benimseterek işe başladı. Jesus’un “Fiziksel olarak güçlü değil, topsuz oyunda çok hızlı değil” saptamaları zaten sürecin neresinde olduğuna dair bir kanıt niteliğindedir. Eğer, medya başta olmak üzere, spor kamuoyunun ve seyircinin baskılarına boyun eğip eğitim sürecine sekte vuracak, onu geriletecek haddinden fazla bir sorumluluk vermiş olsaydı, Arda belki de çok önceden kaybedilmiş olurdu. 

 

 Tüketen bir toplum olarak, var olanı tüketip yeni fenomenler arama histerimiz, her zaman değerlerimizin kaybedilmesine neden olmaktadır. Ama şanslıyız ki Portekiz’den hem yetiştirici hem de yarışmacı kimliğe sahip bir ekolden Jesus geldi ki; var olan değerlerimizi nasıl yönetilmesi gerektiğini çok net olarak ortaya koydu. Yukarıda saydığım tüm yetenek yönetim parametrelerini harfiyen uygulayan tabii ki önceden bu donanımlara sahip olmasından kaynaklanıyor-bir antrenörün oraya koyduğu irade çok önemlidir. 

 

 Çünkü, Beşiktaş içinden yetişmiş Rıdvan, Emirhan, Serdar ve Ersin ile Trabzonspor’da yetişen Abdülkadir Ömür, İsmael ve Avcı tarafından doğru yönetilemezken, Fenerbahçe’nin böyle bir donanıma sahip hatta etik değerlere sahip bir antrenör ile çalışması şans, BJK ve Trabzonspor için de kaybettiklerini net belirlediğinden dolayı şansızlıktır. 

 

 Türkiye’de hiçbir yönetim futbolu yönetme bilgisine ve donanımlarına sahip değildir. Böyle bir açığın en büyük tehlikesi, takım içinden yetişmiş genç yetenekleri yönetme stratejisini oluşturacak parametreleri bulamamalarından dolayı, yanlış kararalar vererek bu yetenekleri olması geren seviyenin ve olması gereken ekonomik değerin altında kalmalarına rağmen, satarak bir ticari-işlem hacmi yaratarak hem insan kaybına hem de ekonomik kayıplara neden olmaktadırlar.

 

 Jesus’un almış olduğu kararlar tüm bu konuları bir araya topladığımızda bilinen doğruyu açığa çıkarttığı için önemli. Ama sakın yanlış anlaşılmasın hani bizde Jesus tarzında hatta daha ilerisinde donanımlara sahip ve düşünen kimsenin olmadığına dair ki fazlasıyla var… Sadece sistem rant kurgusu içinde ticari bir organizmaya dönüşüp, bir paylaşma ortamı yarattığı için o değerlerde sistemin dışında kalmaktadır. Ha, Jesus‘un bir şansıda tek senelik anlaşma yapması ile Ali Koç’un son şansı olmasıdır. Jesus ‘un Alanya maçında Arda’yı oyuna sokarken Pedro ile değiştirmesinin iki önemli karşılığı var. Aslında bu da bir yetenek yönetim tarzıdır. Birincisi; Batshuayi ile Pedro değişikliği yapmayarak ki Okan Buruk bunu Seferovç-Gomis-İcardi arasında yaparak büyük bir sorun oluşturdu. Okan Buruk’un aksine futbolcular arasında ve kamuoyunda bir ikilemi ve iki oyuncu arasında da olumsuz bir tercih atmosferi yaratılmasını önledi. 

 

 İkincisi; Arda’ya verdiği değeri ortaya koydu… Sanırım kafasında ‘Pedro ile seni değiştiriyorum ki senin gelişecek yeteneklerinin farkına varman gerekir ve senden tüm camianın uzun vadeli beklentilerim çok önemli’ diye düşünmesini sağlayan bir ortam yarattı. Kulüplerin bu kadar borç batağına saplanmasına rağmen, futbolun zorlu rekabet şartları altında kulübün hedeflerine ulaşabilmesini sağlayacak yetenekli futbolcuları bulması ve bu kişilerin kulüp içerisinde tutarak istenilen seviyeye getirip, özellikle Şampiyonlar Ligi’nde oynamaları ile birlikte elde edilecek başarılar ve ekonomik girdilerden sonra, en üst düzeyde bedelle bonservis kazanımları elde etmek en değerli strateji olacaktır.{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  684  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Müslüm Gülhan Cuma, 20 Nisan 2012.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43918579

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 13 11 2  0 35 13 22 35
2 Fenerbahçe 13  10   2 1 36  12   24

32

3 Samsunspor 14 9 2  3

29

14 15

29

4 Eyüpspor 14  6   5  3 21 15 6 23
5 Beşiktaş 13 6 4  3  22  15 7 22
6 Göztepe 13 6 3 4 24  19 

  5

 21 
7

Başakşehir

13 5  4  4 21 18 3 19
8 Ç.Rizspor 13 6 1

6

15 20 -5 19
9 Sivasspor 14 5 3 6 18    22  -4 18
10 Konyaspor 14 5 3 6 16 21 -5 18
11 Antalyaspor 13 5 2 6

17

25   -8 17
12 Trabzonspor 13 3 6 4 18  16 2 15
13 G.Antep FK 13 4 3

6

19  21  -2  15
14 Kasımpaşa 13 3 6 4 16 19 -3 15
15 Alanyaspor 13 3 5 5 12 16 -4 14
16

Kayserispor

13

2

6 5 13 25 -12 12
17 Bodrum FK 14 3 2 9 10 21 -11 11
18 Hatayspor 13 5 7 12 20  -22 8

19

A.Demirspor 13 0 2 11 9 31 -22

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.