Futbolun Derin Yapısı El Değiştirdi
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Müslüm GÜLHAN Futbolun Derin Yapısı El Değiştirdi

Futbolun Derin Yapısı El Değiştirdi

123tt

Müslüm Gülhan- 10 Şubat 2022 Dijital platformun maç naklen yayınlarını almasıyla başlayan para girişi, Susurluk örgütlenmesinin ve illegal yapıların futbol içine girerek alan bulmasını sağladı.

Bu durum kulüplerin gücünü giderek elinden aldı.

1980 sonrası demokrasi kisvesi altında neoliberal politikaları uygulayan siyasi iktidarlar, ki zaten bunun için iktidar oldular, bunun temelini oluşturan ulusal yapı içindeki kamusal alanı koruyan, kamu yararına önleyici tüm kurumsal yapıların yıkılması için politikalar üreterek, tekelci sermaye yapısının ideolojilerine hizmet etti.

Tabii bu dönüştürmeyi sağlayan liberal-kapitalist kimi düşünürlerin sayesinde ve tekelci sermayenin desteğiyle bu ideolojiyi yaygınlaştırmak için vakıf, cemaat, sivil toplum örgütleri üzerinden kuvvetli bir algı manipülasyonu oluşturacak iletişim ağı kurdu.

 

Alan Buldular

 

Dışarıda oluşturulan bu sistem içeride uygulanan politikalar sayesinde desteklenerek alan buldu. Bunun tek amacı vardı, küresel pazar mekanizması sayesinde, özellikle tekelci sermaye guruplarının olduğu ülkelerin dışında kalan, bizim gibi çevre ülkelerdeki kamunun elinde olan tüm sermayeyi ve kaynakları ele geçirip, yoksullaştırarak kendilerine bağımlı hale getirmekti. Ve başardılar…

O kadar başarılı oldular ki ödediğimiz faturalar ile temel besin maddelerine ulaşmadaki standartlara sahip bir iktidar haline geldiler ve hatta bizlerin yaşam standartlarını da sadece fatura ödeyecek hale getirdiler. Kamusal alandaki önleyici kurumsal yapıların yıkılması ile, yerlerine konulan ve manipülasyona açık haldeki yeni kurgular kurumsallaşarak artık bir yönetim biçimini aldı. İşte bu yapı, dış müdahalelere o kadar açıktı ki illegal örgütlerin çok rahat içeriye girerek alan bulup bu yönetim alanı içinde yer kapmalarına neden oldu. Ve futbol bu kurgu içinde kendi zaaflarını ortaya koyarak illegal yapının bir işleme alanı haline geldi.

Susurluk örgütlenmesi bu kurgunun ilk sahipleriydi. Tabii bu yapının var olma sürecini manipüle edecek bir takım hayırlı işlere ihtiyaç vardı. Vatan-Millet-Sakarya üzerine kurgulanan bu algı kurgusu, 1980 sonrası, tek kutuplu dünya düzenin kurulmasına yönelik karşı bir düşüncenin imhası üzerine almış oldukları sorumluluğu yerine getirmenin huzuru içinde kendilerine rahatça alan bulabiliyorlardı ve her şey yasaldı!

 

Kayıt Altında

 

Hatırlarsınız, Susurluk örgütlenmesinin ilk hareket alanı kumarhanelerin izinli olduğu dönemler içindeki paraya çökmeleri ile başlamıştı. Ta ki kumarhaneler kapatılıp Ömer Topal’ın öldürülmesine neden olan sürece kadar. DGM’deki dosyalarda bunların hepsi kayıt altındadır.

 

Sonrasında, dijital platformun maç naklen yayınlarına girmesiyle futbola başlayan para girişi, Susurluk örgütlenmesinin ve ilişkili olduğu illegal yapıların futbol içine girerek alan bulmasını sağladı. Bu fırsatı kaçırmak doğru olmazdı doğrusu… Tabii buradaki esas kurgu, uluslararası bir örgütlenme ile çok büyük para değişimlerine neden olan, bugüne değin everilerek ve inanılmaz miktarda büyüyerek gelen, hatta Halil Falyalı’nın öldürülme nedeni olarak görülen yasadışı bahis oyunları olacaktı.

 

Bazı milli futbolcuların, başlangıç noktasında bu sürece katılması ve ölümle tehdit edilmeleri ki araçlarının kurşunlanması ile sürecin ne kadar vahim ve tehlikeli olduğu ortaya çıkmıştı. Tüm bunların sürdürebilir olması ve yönetim mekanizmasının elde kalması için bir hiyerarşik kurgu yaratılması gerekirdi.

Öyle de oldu… Belki adına derin yapı da denebilir. Artık futbol sadece futbol değildi, Futbol öyle de olmadı zaten ve süreç devam ediyor.

 

Algıyla Devamlılık

 

Haliyle, bu hiyerarşik kurgunun siyasi kurgu ile yönlendirilmesi kaçınılmazdı. Belirlenen yeni kurgu, artık zaaflarını avantaja dönüştürecek kişiler ve onların içinde bulunduğu yapılar üzerinden kendini hissettirmesi kaçınılmazdı. Federasyon ve kulüplerin artık bu araçsallaştırılmış futbol yapısı üzerinden dizayn edilmeleri gerekiyordu ki hemen hemen böyle de oldu. Bu yapının devamlılığını sağlayacak anlık başarıların oluşması için hiçbir harcamadan kaçmayan yapı, bunu satıp yaratacağı algı ile devamlılığını sağlayacaktı. Zaman zaman başardılar ve bunu da iyi pazarladılar.

 

Son 20 yıl içeresinde de kamusal sermayenin elindeki varlıklar özelleştirme ve ihaleler yolu ile dışarı çıkartılması sonucunda ortaya çıkan büyük rant, artık süreci başka bir yöne everilmesine neden olmuştu. Daha önceleri daha çekingen olan bu gizli yapılar, siyasetin yarattığı alan sayesinde daha cesurca ortaya çıkarak palazlanıp yeni bir hiyerarşik kurgu yarattılar.

 

Genel Kurul Altında

 

İşte bu süreçte kulüplerin de aynı kamusal alanda olduğu gibi, transferler ve özellikle menajer harcamalar üzerinden, neredeyse tüm varlıklarını kaybedecek şekilde borçlanarak büyük bir rant alanı yaratılarak içleri boşaltıldı. Kulüpleri de bu yapı içinde tutacak başkan ve yöneticilere de ihtiyaç vardı çok şükür onu da genel kurullar başardı.

 

Yeni dünya düzeni, bizim gibi az gelişmiş ve tedarik zinciri içinde olan, üretemeyen ama tüketen ve tüketmek içinde sürekli borçlanan ülkelerde sömürü mekanizmasını öyle bir hale getirdi ki; tüm kamusal varlıkların ve sivil toplum kuruluşu olan ve devlet gibi patronu olmayan kulüpleri de çok cüzi bir para karşılığında elden çıkartılacak hale geldi.

 

Süleyman Seba ve Özhan Canaydın gibi değerlerin yarattığı birikimlerin, genel kurullar tarafından korunup gelecek nesillere devredilmesi gerekirken seçtikleri yeni yönetimler sayesinde, kulüpler, varlıklarının büyük kısmına ipotek koyan Ziraat Bankası’nın eline geçerek adeta misafir konuma geldi. İşte bu yapının, araç haline getirilen rant kurgusundaki futbolun devamlılığı için artık başarı hikâyesinden çok-çünkü makas o kadar açıldı ki; futbol adına sahaya koyabilecek ve rekabet edebilecek hiçbir donanım kalmadığı için (ayrı bir tartışma konusu) ancak baskı ve manipüle edecek bir yapıya ihtiyaç vardı.

Eskinin Tasfiyesi

 

Bunu sağlamanın en temel ekseni, siyasi yapının kendisine paralel bir organizasyon ve yönetim enstrümanlarına ihtiyaç olmasıydı. Buradaki en önemli paydaş da tabii ki medyanın içinde beslenen kişilerdi. Bu da eskisinin tasfiyesi ile yeninin oluşması anlamına gelecekti.

 

Daha önceleri futbolun içinde alan bulan ve burayı kullanan Sedat Peker’in açıklamaları sonucunda, Susurluk örgütlenmesi içindeki “Cürüm işlemek amacıyla kurulan silahlı örgütün yöneticisi olduğu” nedeniyle, yargılanıp hapis yatan Mehmet Ağar’ın yönettiği futboldaki eski yapı tasfiye edilerek yeni bir kurguya teslim edildi. Bu yeni diaspora o kadar özgüvene sahip ki Londra mahkemelerine bile ihtiyaç kalmadı. Hele hele üç büyükler bundan sonra, milyonlarca taraftarın desteğine ve ciddi yaptırım gücüne rağmen, bir etnik diasporanın etkisi altında ana aktör kimliğini kaybedip yardımcı oyuncu figürüne sahip olacak.{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  1102  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Müslüm Gülhan Cuma, 20 Nisan 2012.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43917272

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 13 11 2  0 35 13 22 35
2 Fenerbahçe 13  10   2 1 36  12   24

32

3 Samsunspor 14 9 2  3

29

14 15

29

4 Eyüpspor 14  6   5  3 21 15 6 23
5 Beşiktaş 13 6 4  3  22  15 7 22
6 Göztepe 13 6 3 4 24  19 

  5

 21 
7

Başakşehir

13 5  4  4 21 18 3 19
8 Ç.Rizspor 13 6 1

6

15 20 -5 19
9 Sivasspor 14 5 3 6 18    22  -4 18
10 Konyaspor 14 5 3 6 16 21 -5 18
11 Antalyaspor 13 5 2 6

17

25   -8 17
12 Trabzonspor 13 3 6 4 18  16 2 15
13 G.Antep FK 13 4 3

6

19  21  -2  15
14 Kasımpaşa 13 3 6 4 16 19 -3 15
15 Alanyaspor 13 3 5 5 12 16 -4 14
16

Kayserispor

13

2

6 5 13 25 -12 12
17 Bodrum FK 14 3 2 9 10 21 -11 11
18 Hatayspor 13 5 7 12 20  -22 8

19

A.Demirspor 13 0 2 11 9 31 -22

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.