Aysal ve Terim çarpışması
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Ömer GÜRSOY Aysal ve Terim çarpışması

Aysal ve Terim çarpışması

Ömer Gürsoy- 4 Ekim 2013 Ünal Aysal’ın kamuoyunda “Ali Dürüst, Abdürrahim Albayrak operasyonu” diye bilinen Kongre sonrası 2.kez Başkan olmasıyla ilgili iki yazı yazmıştım.

İlkinde “Aysal güç dengesine şekil veriyor”, ikincisine ise “Aysal'ın mirası ne olacak?” diye sormuş ve yazının sonunu şöyle bitirmiştim:

“Bir adamın mirası hikâye sona erdiği zaman ortaya çıkar.Bakalım Aysal’ın oyununda hikâye nasıl bitecek? İzlemeye değer…”

Evet, o zamanlar “izlemeye değer” dediğim hikâyenin Terim olayından sonra artık ortalarına gelmiş olduk.

Şunu net olarak gördük ki; olağanüstü kongre aslında Terim operasyonu için hazırlanmış. Artık Terim yok ve bundan sonrada rahatlıkla “Aysal güç dengesine şekil verdi” diyebiliriz.

İşin ilginç yanı bugün yollarını ayırdığı Terim’in getirdiği şampiyonluklar olmasa Aysal belki de bu kadar rahat Başkan seçilemeyecekti.

Biz yazarlara düşen görev kimin haklı, kimin haksız olduğuna bakmaktan daha çok durumu sağlıklı bir şekilde analiz etmektir.Hele hele yaşanan çarpışmayı “mesajlaşma(ma)” seviyesine indirirsek dünya siyaset dengesini iyi okumadan 1.Dünya Savaşı’nın çıkış nedenini “Sırplı bir gencin Avusturyalı bir prensi öldürmesine” bağlamak gafletine ve sığlığına düşeriz.

Biz de durumu, Henry Kissinger’in“Diplomasi”sinin terminolojisi ile analiz edelim:

Bu müdahale ile ‘Aysal’ın pazularını’ gördük. Fatih Terim de, is vererek sönen bir lamba gibi olmak istemedi, bir yıldız gibi Milli Takım’a kaydı.

Ancak Kissinger’den devam edersek “Büyük bir ülkeyi zayıflatmadan aşağılamak daima tehlikeli bir oyundur.”

(Bence Aysal bu nedenle isteyerek veya istemeyerek tehlikeli bir oyunun içine çekildi, bugün medyadan kendisine gelen tepkileri böyle okumalı)

Tıpkı şu örnekte olduğu gibi:

Zamanında Amerika ve Rusya, Amerikan argosunda “chicken” (tavuk, korkak) denen bir oyunu başlattılar. Bu oyunda, iki sürücü, son hızla arabalarını birbirinin üzerine sürerken; bir taraf kendi sinirlerinin sağlamlığına güvenir ve diğer tarafın son anda direksiyonu kıracağını ümit eder. Maalesef bu oyun, Dünya Savaşı’ndan önce oynandı ve savaş çıktı.Tıpkı şimdi Aysal ve Terim arasında yaşananlar gibi.

Yok“telefonumu açmadı”, yok “son ana kadar telefon bekledik” sözlerini ve her türlü karşılıklı açıktan ve gizli yürütülen söz düellosunu bu tavuk oyunuyla açıklayabiliriz.Her ikisi de karşısındakinin son anda direksiyonu kıracaklarını umdu, ama her ikisi de adeta direksiyonu kitlemiş hedefe doğru ilerlediler ve kaçınılmaz çarpışma.

Şu bir gerçek: Fatih Terim kariyeri boyunca elde ettiği üstün başarılara rağmen birçok kulüpten hatta Milli Takımlardaki görevlerinden uzaklaştırıldı.Bunlardan birinde Mahmut Özgener federasyonunda Avrupa üçüncülüğü apoletiyle eleme grubu maçlarında yaşanan kötü sonuçlar üzerineydi.

Galatasaray’da da iki şampiyonluk,iki Süper Kupa, şampiyonlar ligi çeyrek finali derken yine gitti. Demek ki sonuçlarla ilgili değil Terim’in gidişi. Ama her ne neden olursa olsun iki olayda da benzer bir nokta var: Lutfi Arıboğan.

İlkinde Mahmut Özgener ile TFF’de 1. başkanvekilliği görevini yürütüyorken, bugün Galatasaray’ın Aysal’dan sonra gelen en önemli ismi yani CEO’su. Milli Takım’da Terim sonrası Hiddink ile şimdi de Mancini ile anlaşmayı imzalayan da. Bunun altında bir şey aramıyorum, sadece hayatını hassas stratejiler ve özenli diyaloglar üzerine kuran Arıboğan’ın bu süreçlerdeki rolünü merak ediyorum doğrusu. İşin ilginci her ikisi de Adanalı.Yani Cengiz Çandar’ın deyimiyle “Adanalıyık, Allah'ın adamıyık”

Stratejik Felç

Baştaki çarpışmaya dönersek, hasarın en büyüğünü Galatasaray’ın gördüğü aşikâr da Terim ve Aysal’ın bindiği araçların hasar tespitini yapmak için biraz zamana ihtiyaç duyacağımız anlaşılıyor.  

Bakalım Aysal, bu süreç içinde kendi planladığı krizlerin tutsağı mı olacak? Krizi doğru yönlendirmek için gerekli olan iç pusulası var mı?

Bu soruların cevaplarını gelecekte hep birlikte göreceğiz. Ama şu bir gerçek ki, Adnan Polat’a kongrede yapılanlardan sonra Aysal ve Terim arasında yaşananlar ve son olarak da özel olması gereken mesajların medyaya sızdırılması Galatasaray’da Kissinger'in tabiriyle “süpürülüp atılmayan bir tek diplomatik gelenek” kalmadığını gösteriyor. Böylece; Galatasaraylıların yıllardır övünerek ve adeta ders verircesine kullandıkları “Galatasaray'da kol kırılır yen içinde kalır” deyimi bundan sonra Galatasaray'ın lügatinden çıkmış oldu.

Hatta Aysal’ın Başkan seçilmesini de böyle okuyabiliriz. Hatırlayalım, Aysal’dan önceki tüm Başkanlar mutlaka Galatasaray Kulübünün birçok aşamalarında görev yaparak adeta iğneyle kuyu kazarak büyük ve zorlu kariyerler sonrası bu göreve gelmişlerdi.

Hâlbuki “kariyerli başkan” yerine “paralı başkan” seçimi ezeli rakipleri Fenerbahçe kültürünün bir parçasıydı.

Polat, Terim, Aysal gider ama bu kaybedilen değerler zor gelir.

İşte gerçek “stratejik felç” de budur.

Daha hikayenin ortasındayız, bakalım sonu nasıl bitecek?

İzlemeye değer...{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  5472  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Ömer Gürsoy Pazartesi, 21 Haziran 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

FutbolEkonomi , 2010 yılından bu yana futbolun ekonomik, finansal ve yönetsel boyutlarını mercek altına alan bağımsız bir bilgi ve analiz platformudur. 2005 yılında kurulan Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi (FESAM) ile aynı vizyon doğrultusunda faaliyet gösteren platformumuz, futbolu sadece saha içi bir oyun değil, çok katmanlı bir endüstri olarak ele alır.

 Hakımızda daha fazlası >>>


Yazarlarımızın Son Yazıları

Doç. Dr. Kutlu Merih
Doç. Dr. Kutlu Merih
Doç. Dr. Deniz Gökçe
Doç. Dr. Deniz Gökçe
Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu
Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu
Murat  Başaran
Murat Başaran
Mete İkiz
Mete İkiz
Hüseyin Özkök
Hüseyin Özkök
Ömer Gürsoy
Ömer Gürsoy
Neville Wells
Neville Wells
Kenan Başaran
Kenan Başaran
Prof. Dr. Ahmet Talimciler
Prof. Dr. Ahmet Talimciler
Prof. Dr. Lale Orta
Prof. Dr. Lale Orta
Müslüm Gülhan
Müslüm Gülhan
Tuğrul Akşar
Tuğrul Akşar
Av. Hüseyin Alpay Köse
Av. Hüseyin Alpay Köse
Doç. Dr. Recep Cengiz
Doç. Dr. Recep Cengiz
Dr. Ahmet Güvener
Dr. Ahmet Güvener
Av. Arman Özdemir
Av. Arman Özdemir
Dr. Tolga Genç
Dr. Tolga Genç
Tayfun Öneş
Tayfun Öneş
Dr. Bora Yargıç
Dr. Bora Yargıç
Alp Ulagay
Alp Ulagay

Kimler Sitede

Şu anda 1820 konuk çevrimiçi

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 51360758

Raporlar FE Anasayfa

Spor Endexi

 

25/07/2025

Kapanış  
  BİST 100

10.642,60

-0,43

 bjk BJKAS

2,10

-2,33

 fb FENER

14,25

+1,14

 gs GSRAY

1,43

+5,93

 trabzon TSPOR

1,12

+0,90

   SPOR ENDEKSİ

2.606,94

+2,30

1

futbol ekonomi bulten

fesamlogobanner

ekosporlogo

GwuEgEJW4AAMRrc


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

futbolekonomisosyal2

 

sosyal1