Dağ ‘şimdilik’ kımıldamadı
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Yönetim Ömer Gürsoy Dağ ‘şimdilik’ kımıldamadı

Dağ ‘şimdilik’ kımıldamadı

alt 

Ömer Gürsoy-25 Kasım 2010

  

Tez canlı Türkiye futbol ortamında kulüp başkanlarının taraftarından seyirciye, yöneticilerden delegelere, köşe yazarından muhabirine kadar birçok cephede verdiği mücadeleyi büyük komutanların muharebelerine benzetirim bazen.

Tarihçi yazar Murat Bardakçı ile aynı gazete de yazınca doğrusu bu ilgimiz daha da arttı.

Türk Telekom Arena, Riva, borçların azaltılması gibi büyük projelere karşın önemli bir sportif başarısızlığın ve yönetim içi ciddi anlaşmazlıkların bir arada gittiği Galatasaray’da Başkan Adnan Polat’ın tavrını merakla bekledim. 

Kafamda, “Polat Helva(cı)yı yiyecek mi, yoksa Polat kendisi mi helva olacak?” diye beklerken aklımda iki örnek geldi gitti: Cengizhan-Camoka ve dağın kımıldaması.

Yüzölçümüyle gelmiş geçmiş en büyük imparatorluğun kurucusu, Moğol hükümdarı Timuçin’in daha Cengiz Han olmadığı zamanlar hep yanında kan kardeşi Camoka vardı.

Zamanla kader birliği etmiş iki insanın (yeni oluşan şartları yüzünden) yolları ayrıldı. Tıpkı Adnan Polat ve yardımcısı Mehmet Helvacı gibi iki ordunun komutanları olarak karşı karşıya geldiler. Birkaç muharebe sonrasında, Camoka’nın orduları tamamen yenildi ve Cengizhan’a esir düştü. Cengizhan , Camoka’ya tekrar arkadaş olmalarını ve yanında yer almasını teklif etti. Camoka bunu reddetti ve onurlu bir ölümü istediğini iletti.

Acaba Galatasaray’ın önceki günkü kritik yönetim kurulu toplantısının ardından böyle bir tablo mu çıkacaktı?

Galatasaray (liseliler) geleneğine kendini kabul ettirmek için Seyrantepeler’in zirvesinden uçurumlara atlayıp ağzıyla kuş tutması değil Kartal avlaması gereken Polat hafta sonu gelmeden ilk hamlesini bu toplantı da mı yapacaktı?

Yoksa yerinden kımıldamayacak mıydı?

Japon yönetmeni Kurosawa’nın o muhteşem filmini seyreden herkes hatırlar.

Eski çağlarda ünlü bir komutan, savaşa girişmeden önce gidip meydanı görür, en sağlam yeri seçer ve savaş başlayınca ordusunu oraya yerleştirir.

Daha sonra rakibi hangi hamleyi yaparsa yapsın ordusunu yerinden kımıldatmaz. Ve bu taktiğini de hep aynı cümleyle açıklar:

-Dağ kımıldamaz.

Savaş tarihine baktığınızda aslında bunun örneklerini çok görürsünüz. Ve şunu öğrenirsiniz: Rakibinin her hamlesine göre kımıldama. Senin için en iyi yerde, en sağlam biçimde dur.  

            Elbette spor savaş alanı değil. Sorunlar medeni bir şekilde, asgari müştereklerde, konuşularak da halledilir.

Polat’ın  tüm üyelerle  kameraların karşısına geçtiğinde söylediği gibi fikirler farklı olabilir ama bir karar alınınca herkes emeğini bunun gerçekleşmesi için harcar.

            Helvacı, 10 gün önce “Başkan tatilde diye yok diye işler durur mu?” derken muhabereyi başlatmıştı. Polat önceki gün yanı başında bu sözleri söyleyen Helvacı olduğu halde “Galatasaray’da her şey başkanla başlar, başkanla biter” dedi ve muhabereyi kazandığını ilan etti.  Polat, hem Cengizhan gibi gücünü gösterdi, hem de Japon Komutan gibi davrandı bu muhabere de. Ne dağı kımıldattı, ne de Camoka’yı (Helvacı) kaybetti.{jcomments on}

Habertürk

Helvacı, Camoka gibi onurlu bir ölüm (istifa) yerine tekrar Polat’ın yanında yer almayı tercih etti.

         Kısacası Galatasaray da son durum şöyle: Sorunlar masanın altına süpürüldü ama yeni muhaberelerin de önü açık.

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  5473  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Ömer Gürsoy Pazartesi, 21 Haziran 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

FutbolEkonomi , 2010 yılından bu yana futbolun ekonomik, finansal ve yönetsel boyutlarını mercek altına alan bağımsız bir bilgi ve analiz platformudur. 2005 yılında kurulan Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi (FESAM) ile aynı vizyon doğrultusunda faaliyet gösteren platformumuz, futbolu sadece saha içi bir oyun değil, çok katmanlı bir endüstri olarak ele alır.

 Hakımızda daha fazlası >>>


Yazarlarımızın Son Yazıları

Doç. Dr. Kutlu Merih
Doç. Dr. Kutlu Merih
Doç. Dr. Deniz Gökçe
Doç. Dr. Deniz Gökçe
Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu
Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu
Murat  Başaran
Murat Başaran
Mete İkiz
Mete İkiz
Hüseyin Özkök
Hüseyin Özkök
Ömer Gürsoy
Ömer Gürsoy
Neville Wells
Neville Wells
Kenan Başaran
Kenan Başaran
Prof. Dr. Ahmet Talimciler
Prof. Dr. Ahmet Talimciler
Prof. Dr. Lale Orta
Prof. Dr. Lale Orta
Müslüm Gülhan
Müslüm Gülhan
Tuğrul Akşar
Tuğrul Akşar
Av. Hüseyin Alpay Köse
Av. Hüseyin Alpay Köse
Doç. Dr. Recep Cengiz
Doç. Dr. Recep Cengiz
Dr. Ahmet Güvener
Dr. Ahmet Güvener
Av. Arman Özdemir
Av. Arman Özdemir
Dr. Tolga Genç
Dr. Tolga Genç
Tayfun Öneş
Tayfun Öneş
Dr. Bora Yargıç
Dr. Bora Yargıç
Alp Ulagay
Alp Ulagay

Kimler Sitede

Şu anda 1774 konuk çevrimiçi

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 51360581

Raporlar FE Anasayfa

Spor Endexi

 

25/07/2025

Kapanış  
  BİST 100

10.642,60

-0,43

 bjk BJKAS

2,10

-2,33

 fb FENER

14,25

+1,14

 gs GSRAY

1,43

+5,93

 trabzon TSPOR

1,12

+0,90

   SPOR ENDEKSİ

2.606,94

+2,30

1

futbol ekonomi bulten

fesamlogobanner

ekosporlogo

GwuEgEJW4AAMRrc


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

futbolekonomisosyal2

 

sosyal1