2019 Bitti Ama Hayal Kırıklıkları Süper Lig’de Bitmiyor!
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Tuğrul AKŞAR 2019 Bitti Ama Hayal Kırıklıkları Süper Lig’de Bitmiyor!

2019 Bitti Ama Hayal Kırıklıkları Süper Lig’de Bitmiyor!

    turk-futbolu

Tuğrul Akşar- 11 Aralık 2019 Ekonomik konjonktürün tüm olumsuzluklarını derinden yaşadığımız Süper Lig’de bir  yılı daha geride bırakmak üzereyiz. Türk futbolu açısından kulüpler bazında sıkıntılı, milli takım bazında ise tüm sorunlarımıza karşın mutlu sayılabilecek bir yılı geride bırakıyoruz. 

  

Makro Olumsuzluklar, Futbolumuzun Dengesini Bozdu!

  

Ülke ekonomisinde yaşanılan makro ekonomik problemler, futbolumuzda da finansal sorunları artırdı ve Süper Lig’in mali dengesini bozdu. Öyle ki, giderlerini karşılamakta zorlanan Süper Lig’de futbol kulüplerimizin borçları 15 milyar TL’na yaklaşırken, artan kurlar ve yükselen faizler nedeniyle zararları katlanarak büyüdü. Artan zararlar kulüplerin özkaynaklarını negatife döndürürken, onların rekabet güçlerini de olumsuz etkileyerek, sportif performanslarının düşmesine neden oldu. Buna bağlı olarak kulüp futbolunda UEFA sıralamasında ülke olarak Ukrayna’nın gerisine, 11.sıraya geriledik. Bunun anlamı,  Süper Lig eğer UEFA ülke sıralamasında 11. sıradaki yerini koruyamaz ise, Süper Lig şampiyonumuz artık Şampiyonlar Ligi’nde doğrudan gidemeyecek ve bir ön eleme oynamak zorunda kalacak. Şampiyonumuzun ön eleme maçlarını geçememesinin ekonomik maliyeti yıllık 40 ila 45 Milyon Euro’luk bir gelir kaybı olarak karşımıza çıkacak. Avrupa futbolunun gözbebeği Şampiyonlar Ligi’nde olamamanın karşılığı sadece maddi kayıp olmayacak, aynı zamanda Türk futbolunun marka değerinin arttırılmasına olanak sağlayacak elit ligler arasında olabilme mücadelesini de sekteye uğratacak.

  

Tek Teselli, Euro 2020’ye Gidecek Olmamız

  

Sportif başarı da tek tesellimiz ise Milli takımımızın 2020 Avrupa Futbol Şampiyonasına  katılma hakkını elde etmesi oldu. Milli takımımız EURO 2020 elemelerinde oynadığı 10 karşılaşmada aldığı 7 galibiyet, 2 beraberlik ve 1 yenilgi ile grubu Fransa'nın ardından ikinci sırada tamamlayarak, 2008’den beri katılamadığımız bu turnuvada yeniden mücadele edebilme şansına kavuştu.

  

Sportif Performans Olmasa da, Gelirler Arttı!

  

Kulüplerimizin UEFA organizasyonlarında sportif başarıları düşerken, buna karşılık toplam gelirleri bir önceki yıla göre % 31 artarak 4.2 Milyar TL’na yükseldi. Bu atışın temel dinamiğini ise naklen yayın gelirlerindeki artış oluşturdu. Buna göre, kulüp başına Süper Lig’de ortalama naklen yayın gelirleri 81.2 Milyon TL’den 104.6 Milyon TL’na yükseldi.

  

Ortalama seyirci sayısı da geçen sezona göre yüzde dokuz artarak 13.939 olarak gerçekleşti. Bu ortalama statlarda doluluk oranımızı ise yüzde elliye taşıdı. Bu doluluk oranı Avrupa’da benzer liglerin altında kalırken, ortalama seyirci sayısında ise Avrupa’nın en düşük liglerinden birisi olduk.  

  

Borçlar Yapılandırıldı

  

2019 yılının futbolumuz açısından bir başka ilginç gelişmesi ise, futbol kulüplerimizin 15 Milyar TL’na ulaşan borçlarının, Bankalar Birliği ve Ziraat Bankası aracılığıyla yapılandırılması oldu. Kamuoyuna açıklanmamakta birlikte, öğrendiğiniz kadarıyla kulüplerin borçları iki yıl ödemesiz, beş yıl olarak, piyasa faizlerinden beş puan fazlasına ve önemli teminatlarla yapılandırıldı.  Bankalar Birliği başkanının açıklamasına göre, bu finansal operasyon ile kulüplerimizin nefes alması sağlandı.

  

Ekonomik Olumsuzluklar Süper Lig’in Değerini Düşürdü

   

Ekonomik koşullardaki olumsuzluğun bir başka negatif etkisi de, Süper Lig’in bir önceki yıla göre, bonservis bedelleri üzerinden lig değerinin %28 azalarak, 1.044 Milyon Euro’dan, 758 Milyon   Euro’ya gerilemesi oldu.  Bu değer kaybı ile Süper Lig, Avrupa’nın en değerli altıncı Ligi konumundan 11. sıraya geriledi. Buna bağlı olarak, Süper Lig kulüplerinin ortalama değeri de 58 Milyon Euro’dan, 42.1 Milyon Euro’ya düştü.

  

Artan Kurlar ve Faizler, Kulüplerin Gelirlerini Götürdü

   

Makro ekonomik göstergelerde yaşanılan olumsuzluklara bağlı olarak son bir buçuk yıl içinde yükselen faiz oranları ve kurlar, kulüplerimizin finansal borçlarının da 3.5 Milyar TL artmasına neden oldu. Süper Lig kulüplerinin yıllık gelirlerinin 4.2 Milyar TL olduğu dikkate alındığında, kulüpler gelirlerinin yaklaşık %83’ünü kaybetmiş oldular.

  

Süper Lig Finansal Sağlığını Yitirdi!

   

Kısacası 2019, Türk futbolu açısından kulüpler bazında sportif-iktisadi ve mali olarak bir karabasan gibi geçti. Her ne kadar parasal gelirimiz bir artış kaydedip 4.2 Milyar TL’na yükselse de, giderlerdeki astronomik artış, kulüplerin birikimli zararlarının 5.5 Milyar TL’na ulaşmasına yol açtı. Gelirlerin üzerine çıkan birikimli (geçmiş yıl) zararlar, kulüplerin özkaynaklarının erimesine ve Süper Lig’in finansal dengesini yitirmesine neden oldu. Tüm bunların sonrasında borca batık, finansal darboğaza girmiş, teknik iflasa sürüklenmiş bir Süper Lig gerçeği ile karşı karşıyayız...

  

2020’de Süper Lig’i ve Futbolumuzu Neler Bekliyor?

 

Dünya ve ülkemiz ekonomisinde gözlemlenen ekonomik, politik, finansal ve jeopolitik sorunların, ülkemiz makro göstergelerindeki olumsuzlukları ve belirsizlikleri daha da arttırabileceği yönünde iktisatçıların ciddi endişeleri bulunuyor.

   

Genel eko sistemde bu belirsizlik ve olumsuzluk beklentileri, doğal olarak borç batağındaki Süper Lig’i de derinden etkileyecek. Etkilememesi eşyanın tabiatına aykırı olur. Bu bağlamda, Süper Lig’de gelecek sezon ile ilgili kesin olarak bildiğimiz bir şey var ki, o da: gelecek sezonda da içinde bulunduğumuz sorunların artarak devam edeceğidir. Ekonomik konjonktürdeki olumsuzluklardan beslenen ve yönetsel hatalardan güç alan sorunlar Süper Lig’i 2020’de de yalnız bırakmayacakmış gibi görünüyor.    

 

Şimdiden söyleyebiliriz ki, 2020’de kulüp futbolu milli takım futbolunun gölgesinde kalacakmış gibi görünüyor. Kulüpler bazında Avrupa’da kalıcı başarılara ulaşma şansımız 2020’de de çok mümkün olamayacak. Kulüp borçları ve artan zararlar, kulüplerimizin sportif rekabet yeteneğini daha da daraltacağından, Türk kulüpleri için 2020’de UEFA organizasyonlarında  sportif performans hayal olabilir. Bazı kulüplerimiz UEFA tarafından mali anlamda yakın takip altında tutulmaya devam edilecek ve zorunlu küçülmek durumunda kalacaklardır. Düşen sportif performans kulüplerimizin gelirlerinde beklenen artışlara olanak sağlamayacaktır. Buna karşın, giderler daha da artarak, kulüp mali yapılarının iyice bozulmasına neden olabilecektir. Doğal dinamikleriyle gelir yaratmakta zorlanan kulüpler, siyasetin (devletin) sübvansiyonuna daha çok ihtiyaç duyar hale geleceklerdir. Buna bağlı olarak siyasetin futbol üzerindeki nüfuzu daha da artarken, futbol kurumsal anlamda siyasete uygun yeniden tasarımlanacaktır. Bu da, tribünlerde seyirci sayısının düşmesine ve buna bağlı

 

olarak kulüplerin maç günü gelirlerinin azalmasına neden olabilecektir. Kulüpler yeni sponsorlar bulmakta zorlanacaklar, devlet futbolun ana sponsoru olmaya devam edecektir.

  

Bazı kulüp yönetsel yapılarında ciddi sıkıntılar oluşabilecek ve bu durum futbolumuzda kaotik ortamın artarak devam etmesine neden olacaktır. Mali yapılarındaki ciddi olumsuzluklar taşıyan İstanbul kulüpleri, UEFA’nın Finansal Fair Play uygulaması nedeniyle rekabet güçlerini iyice yitirecekler ve sportif performansta Anadolu kulüplerinin gerisinde kalkabileceklerdir. Bu nedenle, 2019-2020 Süper Lig şampiyonunun Anadolu’dan çıkması olasılığı güçlü görünmektedir. 

  

Bu kadar olumsuzluğu, güzel bir olayla bağlayarak, yazımızı tamamlayalım: UEFA Şampiyonlar Ligi 2020 finali Atatürk Olimpiyat Stadında oynanacak. İkinci kez, Şampiyonlar Ligi finaline ev sahipliği yapacak İstanbul, futbola ve başarıya hasret ülkemiz için adeta bir serap olabilecektir.{jcomments on}

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  4436  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

13/03/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.910,23

-1,75

 bjk BJKAS

79,20

+0,19

 fb FENER

93,60

+0,21

 gs GSRAY

7,64

+4,37

 trabzon TSPOR

1,63

+0,62

   SPOR ENDEKSİ

5.119,80

+0,99

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 39124117

TRENDYOL SÜPER LİG 2023-2024 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV
Galatasaray 27 23  3   1  57 15 42   72 
2 Fenerbahçe  27  22    4  1 70  22   48 

70

3 Trabzonspor  27  14 4  9  45  33 10 46
4 Beşiktaş 27  14   4  9 39  31 8 46
5 Kasımpaşa 27  11 6  10   48  50 -2 38
6 Sivasspor 27  9 10  8 34  35  

 -1 

 37 
7

Başakşehir

27   10  6   11   35 33  2 36
8 Rizespor 27  10  6

11 

28  40 -12  36 
9 Antalyaspor 27 11  32  31  1 35 
10

Kayserispor

27  10  8 35  38   -3  33
11 Samsunspor 27  9 12

33 

36 -3  33
12 AdanaDemir 27  11  39  36  3  32  
13 Alanyaspor 27  6 12

32 39   -8  30
14 Karagümrük 27  8 12  32  31    29  
15 Ankaragücü 27  11  10 32  35  -3  29
16 Hatayspor 27

6

11  10 32  37  -5 29
17 Gaziantep 27  7 13  31  40  -9  28 
18 Konyaspor 27   10 11  26  39   -13 28

19

Pendikspor  27 6 8 13 32 55 -23  26  

20

İstanbulspor 27 3 6 18 20 51 -31 12

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.