EURO 2025’te Şampiyon İngiltere
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Manşet EURO 2025’te Şampiyon İngiltere

EURO 2025’te Şampiyon İngiltere

688680360d25ff3b0c634807.jpg

FutbolEkonomi - 28 Temmuz 2025 - Basel’de dün akşam oynanan finalde İngiltere, Kadınlar Euro 2025 şampiyonu oldu.


Turnuvanın bir diğer favorisi İspanya karşısında normal süresi ve uzatmaları 1-1 biten mücadelede, seri penaltılarda kazanan İngilizler, üst üste ikinci kez Avrupa'nın en büyüğü olmayı başardı.

Karşılaşma, 2023 Kadınlar Dünya Kupası finalinin rövanşı niteliğindeydi. O maçta İspanya galip gelmişti, bu kez ise gülen taraf İngiltere oldu. Özellikle kaleci Hannah Hampton’ın kurtarışlarıyla yıldızlaştığı seri penaltılarda Chloe Kelly son sözü söyledi. İngiltere, böylece ülke futbol tarihinde ilk kez bir büyük turnuvada unvanını korumayı başardı.

İngiltere'ye 5 Milyon Euro’ya Yakın Ödül

UEFA, turnuva öncesinde Kadınlar Euro 2025 için rekor seviyede bir 41 milyon Euro’luk ödül havuzu açıklamıştı. Turnuvaya katılan 16 takımın her biri, 1.8 milyon Euro katılım ücreti aldı. Grup aşamasındaki galibiyet ve beraberlikler, çeyrek ve yarı final başarıları da ayrıca ödüllendirildi.

İngiltere, grup aşamasında bir maç kaybetmesine rağmen çeyrek final, yarı final ve final performanslarıyla yaklaşık 4.8 ila 5.1 milyon Euro arası gelir elde etti. Ayrıca İngiltere Futbol Federasyonu ile oyuncular arasında turnuva öncesi varılan anlaşmaya göre, bu gelirin %30-40’ı doğrudan oyunculara prim olarak dağıtılacak. Takımın ayrıca federasyondan 1.75 milyon sterlinlik performans bonusu alacağı da belirtiliyor.

Turnuvada Kulüpler de Kazandı

UEFA, kadın futbolunun kulüp düzeyindeki gelişimini desteklemek amacıyla oyuncularını milli takımlara gönderen kulüplere yönelik katkı paylarını da iki katına çıkardı. Bu yıl 9 milyon Euro’luk kulüp katkı programı, oyuncuların turnuva süresince geçirdiği gün sayısına göre dağıtıldı. Finale kadar ulaşan oyuncular için kulüplere oyuncu başına 36 bin Euro’ya varan ödemeler yapıldı.

Eşitsizlik Gölgesi: Erkeklerle Aradaki Makas Hâlâ Açık

Her ne kadar 2022’ye göre ödül havuzu %156 oranında artmış olsa da, erkekler Euro 2024 turnuvasında dağıtılan 331 milyon Euro’luk toplam ödül havuzu ve şampiyon İspanya'nın aldığı 28.25 milyon Euro ile kıyaslandığında, kadın futbolunda hâlâ ciddi bir gelir farkı bulunuyor.

İngiltere kadın ve erkek milli takımları 2020’den beri eşit maç başı ücret alıyor (yaklaşık 2.000 £). Ancak Kadınlar Süper Ligi’ndeki yıldız oyuncular yıllık altı haneli maaşlar alırken, Premier Lig’deki erkek oyuncular benzer tutarları haftalık olarak kazanabiliyor.

İngiltere'nin şampiyonluğu, futbol tarihine geçen bir başarı olsa da, finansal anlamda kadın futbolunun kat etmesi gereken yol hâlâ uzun. Turnuvada sahada gösterilen eşit mücadele, ekonomik alanda da karşılık bulana dek bu fark tartışılmaya devam edecek gibi görünüyor.

 

Kaynakça:

https://ca.sports.yahoo.com/news/womens-euro-2025-prize-money-150641279.html

 https://www.independent.co.uk/sport/football/england-women-salary-euro-2025-prize-money-b2796988.html

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  1109  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Futbol Ekonomi Site Yetkilisi Perşembe, 22 Eylül 2011.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

FutbolEkonomi , 2010 yılından bu yana futbolun ekonomik, finansal ve yönetsel boyutlarını mercek altına alan bağımsız bir bilgi ve analiz platformudur. 2005 yılında kurulan Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi (FESAM) ile aynı vizyon doğrultusunda faaliyet gösteren platformumuz, futbolu sadece saha içi bir oyun değil, çok katmanlı bir endüstri olarak ele alır.

 Hakımızda daha fazlası >>>


Yazarlarımızın Son Yazıları

Doç. Dr. Kutlu Merih
Doç. Dr. Kutlu Merih
Doç. Dr. Deniz Gökçe
Doç. Dr. Deniz Gökçe
Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu
Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu
Murat  Başaran
Murat Başaran
Mete İkiz
Mete İkiz
Hüseyin Özkök
Hüseyin Özkök
Ömer Gürsoy
Ömer Gürsoy
Neville Wells
Neville Wells
Kenan Başaran
Kenan Başaran
Prof. Dr. Ahmet Talimciler
Prof. Dr. Ahmet Talimciler
Prof. Dr. Lale Orta
Prof. Dr. Lale Orta
Müslüm Gülhan
Müslüm Gülhan
Tuğrul Akşar
Tuğrul Akşar
Av. Hüseyin Alpay Köse
Av. Hüseyin Alpay Köse
Doç. Dr. Recep Cengiz
Doç. Dr. Recep Cengiz
Dr. Ahmet Güvener
Dr. Ahmet Güvener
Av. Arman Özdemir
Av. Arman Özdemir
Dr. Tolga Genç
Dr. Tolga Genç
Tayfun Öneş
Tayfun Öneş
Dr. Bora Yargıç
Dr. Bora Yargıç
Alp Ulagay
Alp Ulagay

Kimler Sitede

Şu anda 1705 konuk çevrimiçi

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 51349008

Raporlar FE Anasayfa

Spor Endexi

 

25/07/2025

Kapanış  
  BİST 100

10.642,60

-0,43

 bjk BJKAS

2,10

-2,33

 fb FENER

14,25

+1,14

 gs GSRAY

1,43

+5,93

 trabzon TSPOR

1,12

+0,90

   SPOR ENDEKSİ

2.606,94

+2,30

1

futbol ekonomi bulten

fesamlogobanner

ekosporlogo

GwuEgEJW4AAMRrc


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

futbolekonomisosyal2

 

sosyal1