FIFA'nın Delege Yapısı Değişmeden Sorunlar Bitmez!
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Deniz GÖKÇE FIFA'nın Delege Yapısı Değişmeden Sorunlar Bitmez!

FIFA'nın Delege Yapısı Değişmeden Sorunlar Bitmez!

 83359595 gettyimages-475219720

Deniz Gökçe- 22 Haziran 2015 FIFA uzun zamandır temelden rüşvete ve kıyakçılığa yol açan bir yapının üstünde oturduğundan, “Blatter gitti, personel değişti, sorun çözülür” gibi yaklaşımlar temel sorunu çözemez. FIFA’da radikal reform gerekli. 

 
Önceki Havalange döneminde ve de sonraki 17 yılda  da Sepp Blatter tarafından kurgulanan  sistem, küçük ülkeleri, küçük kıyaklar ve rüşvetlerle kendine bağlayıp sonra da oyların satılması ile sistemi yönetmek şeklinde bir yaklaşımdı. Bu yaklaşıma yol açan esas faktör ise FIFA seçimlerindeki  “bir ülke bir oy” sistemi oldu.  Üzücüdür ki şimdi biliyoruz ki futbol dünyası demokratik olamıyor. 


Fransisco Toro adlı yazara göre, bir örnek vermek gerekirse Almanya’da Bhutan’ın 5257 misli insan futbol oynamakta ve Bhutan ile Almanya sadece birer oya sahipler. Ve örneğin birkaç yüz bin dolar harcanarak Tahiti’de kurulan bir fizik tedavi merkezi  binasının inşaatının finansmanı veya Comoros’ta inşa edilen bir futbol sahası bu yerlerin FIFA  oylarını sonsuza kadar rüşvetçilerin kucaklarına atmakta. 


Peki nasıl bir çözüm gerekli? ABD’de kullanılan ve electoral college denen sistemde her eyaletin oyu var ama daha kalabalık eyaletler Başkan seçimlerinde daha fazla ağırlık sahibi. 


Yani futbolda da bir ülkenin toplam amatör ve profesyonel futbolcusu sayısı elde edilerek  ülkenin oyları ağırlıklandırılmalı. Bu sistem futbola uygulandığında daha fazla insanın futbol oynadığı ülkelerin gücü arttırılmış olacak. Bu tür değişiklik sadece Avrupa’ya yaramayacak. Örneğin Güney Afrika 1.7 milyon kayıtlı futbol oynayan insan sayısı ile sadece 8385 kişinin futbol oynadığı Latvia’nın 175 misli oy gücü sahibi olacak. Rusya bile 847 bin futbolcusu ile 2200 futbol oynayan insanı olan Kuveyt’ten çok çok fazla oy gücü sahibi olacak. Bu da birçok ülkede daha fazla insanı futbola teşvik edecek ve özellikle de kadın futboluna da destek verilmiş olacak. Böylece futbol pek kimsenin futbol oynamadığı ülkelerde birkaç rüşvetçinin, yani Devlet veya Federasyon üyesinin lüks hayat yaşamalarına futbolu alet etmeleri engellenebilecek. 


Böyle bir sistemde kabaca 12 en büyük ülke futbolda toplam oy gücünün yüzde 60 kadarına sahip olacak. Almanya, Brezilya, İngiltere, ABD, Fransa, İtalya,  Güney Afrika, Hollanda, Japonya, Rusya, Kanada ve Çin bu on iki ülkeyi oluşturuyor. 


Bugünkü sistemde 209 üye ülkede oyların yüzde 50 kadarı 105 ülkeye ait ve bu yüz beş ülke futbol oynayan insan sayısının sadece yüzde 2.2 kadarına sahip. Bu sistemde 105 en küçük futbol ülkesi oyların yarıdan bir fazlasını ile sistemi bloke etme gücüne sahip. Bu da her türlü reformu bloke ediyor. Curacao ile Brezilya’nın eşit birer oyu olan sistemde her türlü dümen mümkün. 


Yapılması gereken değişim ve reform FIFA’nın tamamen değiştirilmesi veya tamamen ortadan kaldırılması. Eğer bu yönde bir reform yapılamazsa da Visa, Coca Cola gibi sponsorlar yeni kurulacak bir düzene göç edebilirler. Bu tür bir yeni düzen teniste oyuncuların isyan edip “International Tennis  Federation” yerine “Association of Tennis Professionals” adlı yeni ve oyucuların hakim olduğu bir kurumun tenisin yönetimine gelmesiyle  gerçekleştirilmişti. 


FIFA bundan sonra bu haliyle devam edemez ve bu haliyle bir turnuva daha organize etmesine kesinlikle izin verilmemeli.{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  10573  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Doç. Dr. Deniz Gökçe Pazar, 11 Temmuz 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

FutbolEkonomi , 2010 yılından bu yana futbolun ekonomik, finansal ve yönetsel boyutlarını mercek altına alan bağımsız bir bilgi ve analiz platformudur. 2005 yılında kurulan Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi (FESAM) ile aynı vizyon doğrultusunda faaliyet gösteren platformumuz, futbolu sadece saha içi bir oyun değil, çok katmanlı bir endüstri olarak ele alır.

 Hakımızda daha fazlası >>>


Yazarlarımızın Son Yazıları

Doç. Dr. Kutlu Merih
Doç. Dr. Kutlu Merih
Doç. Dr. Deniz Gökçe
Doç. Dr. Deniz Gökçe
Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu
Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu
Murat  Başaran
Murat Başaran
Mete İkiz
Mete İkiz
Hüseyin Özkök
Hüseyin Özkök
Ömer Gürsoy
Ömer Gürsoy
Neville Wells
Neville Wells
Kenan Başaran
Kenan Başaran
Prof. Dr. Ahmet Talimciler
Prof. Dr. Ahmet Talimciler
Prof. Dr. Lale Orta
Prof. Dr. Lale Orta
Müslüm Gülhan
Müslüm Gülhan
Tuğrul Akşar
Tuğrul Akşar
Av. Hüseyin Alpay Köse
Av. Hüseyin Alpay Köse
Doç. Dr. Recep Cengiz
Doç. Dr. Recep Cengiz
Dr. Ahmet Güvener
Dr. Ahmet Güvener
Av. Arman Özdemir
Av. Arman Özdemir
Dr. Tolga Genç
Dr. Tolga Genç
Tayfun Öneş
Tayfun Öneş
Dr. Bora Yargıç
Dr. Bora Yargıç
Alp Ulagay
Alp Ulagay

Kimler Sitede

Şu anda 2186 konuk çevrimiçi

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 51353963

Raporlar FE Anasayfa

Spor Endexi

 

25/07/2025

Kapanış  
  BİST 100

10.642,60

-0,43

 bjk BJKAS

2,10

-2,33

 fb FENER

14,25

+1,14

 gs GSRAY

1,43

+5,93

 trabzon TSPOR

1,12

+0,90

   SPOR ENDEKSİ

2.606,94

+2,30

1

futbol ekonomi bulten

fesamlogobanner

ekosporlogo

GwuEgEJW4AAMRrc


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

futbolekonomisosyal2

 

sosyal1