Katar kendi kalesine gol atıyor!
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Deniz GÖKÇE Katar kendi kalesine gol atıyor!

Katar kendi kalesine gol atıyor!

qatar-2022

Deniz GÖKÇE- 9 Ekim 2013  Başkan Obama’nın televizyon konuşmalarını uluslararası televizyonlardan izledim.

Kanunlaşmış bir sağlık yasasının finanse edilememesi için devleti kilitlemeye kalkan Cumhuriyetçi Parti’nin içindeki tutucu ve azınlık Tea Party kökenli milletvekillerinin saçmaları sonucu ABD’nin Dünya Lideri olduğu kabul edilen bir ülke olmaktan uzaklaştığını üzülerek gördüm. Ama tek saçmalayan ABD değil!

 

Uluslararası medyayı incelerken, Katar’da 2020 yılında yapılması düşünülen ama sıcaktan kurtulmak için hangi ay ve mevsimde oynanacağı değiştirilmek istenen Dünya Kupası futbol maçlarının,  medyada futbol tartışmasını olmaktan çıkıp Katar’daki yabancı işçi  sömürü düzeninin tartışmasına dönüşmesini de görmemezlik olamazdı. FIFA’NIN KAFASI KARIŞIKFIFA’nın şu anda iyice “kafası karışık” durumda. FIFA Başkanı İsviçreli Blatter  tam 77 yaşında ve  bir önceki FIFA seçiminde de, bu benim son dönemim olacak demişti ama gene gitmeye niyeti yok  ve ortalığı karıştırıyor. 208 üye ülkesi olan FIFA bağımsız bir ülke gibi, kendi bayrağı ve marşı da var. Blatter sadece amatör futbol oynamış,1975 sonrasında önce teknik direktör ve sonra FIFA Genel Sekreteri olup, 1998 yılında da Havalange’ın rüşvet skandalları ortamında istifasıyla Başkan olmuşu. FIFA’da finansal güç Avrupa takımlarında olmakla beraber, Blatter ilk defa Afrika ve Asya’da oynanan dünya kupalarını organize ederek, hatta Filistin’e iki defa stat yapımı için parasal destek vererek,  Filistin’in Milli Futbol Takımı olmasını bile kabul ettirerek çok oy ve güç kazanmıştı. Bunlar güzel ama, Blatter döneminde de İngiliz gazeteci Andrew Jennings’in on yıldır tefrika ettiği gibi, FIFA da rüşvet iddialarının durmadığı bir kuruluş haline gelmişti. Nisan ayında FIFA İcra Komitesi’nin 24 mensubundan ikisi rüşvet nedeniyle ayrılmış, bu arada Etik Komitesi’ndeki Bayan Alexandra Wrage adlı uzman yönetici de “Birçok kimse sebepsiz korunuyor, burada bir etikçinin yaşaması mümkün değil!” diyerek istifa etmişti. Blatter kendisi de yaptığı milyar dolarlık naklen yayın anlaşmaları ve özellikle Fox ve Telemundo ile ilişkiler nedeniyle de mikroskopun altında. DEVLET KANALI ES GEÇİYORKatar’da yapılacak Dünya Kupası takvim değişip daha serin olan aylara taşınsın deniyor ama ocak ve şubat ayları Kış Olimpiyatları ile çatışıyor. Kasım ve aralık ise Avrupa Şampiyonlar Ligi maçları ile aynı zaman geliyor. Bu arada birçok ülkenin ligleri de zora giriyor. Avrupa bu nedenle sıcağı beğenmese de ligleri de bozmaya yanaşmıyor. Blatter de Katar yöneticileriyle aynı cephede,  takvimin değişmemesine taraftar. Sıcak ne olacak sorusunun da henüz cevabı yok.

 
Takvim tartışması yeni bir tartışma daha çıkardı. Katar Devlet kanalı Al Jazeera değinmiyor ama diğer dünya televizyonları ve yazılı medya gündeme zengin Katar’ın politik ve sosyal durumunu ve Blatter ve FIFA ile ilişkilerini getirdi. Tesis yapımına milyarlar harcayacak Katar, çok sayıda yabancı çalıştırıyor. Katar’da vatandaşlar 1.5 milyonluk nüfusun sadece yüzde 15 ve çalışanların ise sadece yüzde 6 kadarı. Geri kalanlar yani çoğunluk  ithal yabancı işçi. Katar’daki yabancı işçiler kaçmasınlar diye pasaportları ellerinden alınıyor, ülkelerine gitmelerine izin verilmiyor deniyor. Gecekondu binalarda, kalabalık odalarda ranzalarda yatıldığı, çok sayıda kişinin kıvrılıp uyuduğu ve su gibi en basit bir hijyen ihtiyacının bile karşılanmadığı vurgulanıyor. Bu hafta The Guardian son 18 aydaki işkence ortamını ve ölüm hikayelerini vitrine taşıdı. Birçok Nepal’li işçinin 12 saat ve 40 derecede güneş altında çalışma sonucu dehidrasyon nedeniyle hasta oldukları ve hatta öldükleri iddia ediliyor. FIFA Komitesi mensupları da, Katar ile ilgili toplantıların yapıldığı binanın kapısı önünde, dünyanın birçok yerinden gelen sendika yöneticileri tarafından benzer şeylerle itham ediliyorlar. Özetle bugün Blatter ve kurduğu “FIFA” sistemi iyice sallanmakta!{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  15148  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Doç. Dr. Deniz Gökçe Pazar, 11 Temmuz 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

FutbolEkonomi , 2010 yılından bu yana futbolun ekonomik, finansal ve yönetsel boyutlarını mercek altına alan bağımsız bir bilgi ve analiz platformudur. 2005 yılında kurulan Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi (FESAM) ile aynı vizyon doğrultusunda faaliyet gösteren platformumuz, futbolu sadece saha içi bir oyun değil, çok katmanlı bir endüstri olarak ele alır.

 Hakımızda daha fazlası >>>


Yazarlarımızın Son Yazıları

Doç. Dr. Kutlu Merih
Doç. Dr. Kutlu Merih
Doç. Dr. Deniz Gökçe
Doç. Dr. Deniz Gökçe
Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu
Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu
Murat  Başaran
Murat Başaran
Mete İkiz
Mete İkiz
Hüseyin Özkök
Hüseyin Özkök
Ömer Gürsoy
Ömer Gürsoy
Neville Wells
Neville Wells
Kenan Başaran
Kenan Başaran
Prof. Dr. Ahmet Talimciler
Prof. Dr. Ahmet Talimciler
Prof. Dr. Lale Orta
Prof. Dr. Lale Orta
Müslüm Gülhan
Müslüm Gülhan
Tuğrul Akşar
Tuğrul Akşar
Av. Hüseyin Alpay Köse
Av. Hüseyin Alpay Köse
Doç. Dr. Recep Cengiz
Doç. Dr. Recep Cengiz
Dr. Ahmet Güvener
Dr. Ahmet Güvener
Av. Arman Özdemir
Av. Arman Özdemir
Dr. Tolga Genç
Dr. Tolga Genç
Tayfun Öneş
Tayfun Öneş
Dr. Bora Yargıç
Dr. Bora Yargıç
Alp Ulagay
Alp Ulagay

Kimler Sitede

Şu anda 2176 konuk çevrimiçi

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 51353866

Raporlar FE Anasayfa

Spor Endexi

 

25/07/2025

Kapanış  
  BİST 100

10.642,60

-0,43

 bjk BJKAS

2,10

-2,33

 fb FENER

14,25

+1,14

 gs GSRAY

1,43

+5,93

 trabzon TSPOR

1,12

+0,90

   SPOR ENDEKSİ

2.606,94

+2,30

1

futbol ekonomi bulten

fesamlogobanner

ekosporlogo

GwuEgEJW4AAMRrc


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

futbolekonomisosyal2

 

sosyal1