Sorun Kartlarda...
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Lale ORTA Sorun Kartlarda...

Sorun Kartlarda...

Dr. Lale Orta - 28 Kasım 2013 Küreselleşme ile birlikte 1980’li yıllardan itibaren hem oyun kurallarında hem de hakemlerin yönetim anlayışlarında hızlı değişimler yaşanmıştır.

  

Küresel dünyada hakem; objektif, kalite odaklı, vizyon sahibi, arzulu, yenilik ve değişikliğe açık, ekip yönetimine önem veren, ekibini başarıyla yönetebilen, gerektiğinde yetkiyi paylaşan, kontrolünü kaybetmeyen, analitik düşünebilen, öngörü yeteneği gelişmiş, ve bunun gibi çağdaş yönetim unsurlarının birçok özelliğini taşıyan biri olmak zorundadır.

  

Aksi halde; bilgi çağında, hele bir de bilgisiz yöneticilerin eline düşerlerse, bilgili yönetim göstermeleri çok zordur…

  

Bir futbol maçının zevkli, heyecan verici, Fair Play ilkeleri içersinde, bol gollü geçmesinde ve bitmesinde veya düzensiz, olaylı, kavgalı bir hava içersinde oynanmasında hakemin rolü son derece önemlidir.

  

Hakemlik; üst düzey bir yönetim biçimidir. Bir yönetici de bulunması gereken tüm vasıflar bir hakemde de bulunmalıdır (Bulunmak zorundadır).

  

Yönetim sürecinin en önemli fonksiyonlarından biri “Karar Verme”dir. Karar verme, bir hakem için en önemli yönetsel işlevlerden biridir. Bir hakem; aynı anda bir veya birden fazla karar vererek kuralları uygulamaktadır. Hakemin genel sorumluluklarından biri/ belki de en önemlisi “Doğru Karar”(ları) verebilmesidir.

 

Futbol Hakemlerinin hatalı karar vermelerinin çok çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını ele aldığımızda; eğitim eksikliği, fiziksel performanslarının yetersizliği, maç sırasında iyi pozisyon alamamaları, pozisyona uzak kalmaları, yorgunluk, yardımcı hakemlerinin hatalı kararları, futbolcuların hakemi aldatmaya yönelik hareketleri, seyirci baskısı, futbolcu baskısı, pozisyonu yanlış algılamaları ve/veya yorumlamaları, kural bilgisinin yetersizliği vb. sayılabilir. Bu nedenler çok çeşitlilik gösterebilir.

  

Türkiye’de ilgili konuda yapılan bilimsel araştırma, gözlem vb. çalışmalar sonucunda elde edilen veriler şunu göstermektedir: Hakem yönetimlerindeki hatalı kararların başında “Disiplin Cezası Uygulamaları” gelmektedir. Bir maç içersinde, benzer iki pozisyondan birine sarı kart gösterilirken, diğeri devam ettirilmektedir. Genelde; hakemlerimizde disiplin cezalarını “hafifletme” eğilimi görülmektedir. İhraç gerektiren pozisyonlarda ihtar, ihtar verilmesi gereken pozisyonlarda da kart göstermeyerek yalnızca “ikazla” yetinmektedirler.

 

Süper Lig’de maç yöneten hakemlerimizin standart uyguladıkları ihtar pozisyonları; arkadan çekilen rakipler, topun rakipten kurtarıldıktan sonra, arkadan yapılan kayarak müdahaleler ve rakibe bir topun gitmesini önlemek için kasıtlı bir şekilde elle kesilmesi durumunda gösterilen sarı kart uygulamalarıdır. Bu pozisyonlar dışında uygulanan disiplin cezalarında farklı uygulamalar görülmektedir.

  

Futbol maçlarının başarılı bir şekilde yönetilebilmesi; yapılan hata oranlarının azaltılmasına bağlıdır. Bu da; standart yönetim anlayışının geliştirilmesiyle mümkün olabilecektir. Hakemlerin gerek aynı maç içinde, gerekse, diğer farklı maçlar arasında benzer pozisyonlar üzerinde görüş birliğinde olmamaları, farklı yorumlamaları ve uygulamaları hakemlerimiz üzerinde ne yazık ki “güven erozyonu” yaratmaktadır.

 

Bu erozyonun giderilmesi; (Bu ve bununla ilişkili konularla yapılan gerçek eğitimle) birçok bilimsel araştırmaların tartışılması, değerli hakemlerimiz arasında ortak (sinerji) yani “görevdeşlik” duygusunun yaratılması, standart yönetim anlayışlarının geliştirilmesine çalışılması, “iletişim” disiplininin bilinmesi, farkına varılması, kurulması, uygulanması vb. birçok konuların hakemler arasında tartışılması ve paylaşılması sonucundan hareketle davranışlar geliştirilmesi yaratıldığında, iş birliklerinin gelişeceği, birbirlerine olan güvenin artacağı, “Biz” duygularının gelişeceği, daha istekli, bilinçli ve moralli bir şekilde birbirlerine destek olacakları ve bunların sonucunda da ekip olarak sundukları hizmetin kalitesinde artış olacağı, diğer bilimsel çalışmaları da göz ardı etmeden, beklenilen standartlara ulaşmak olasıdır. Öncelikle düşünmemiz gereken şey; hiç kimsenin kendisini dünyanın en önemli kişisi ve merkezinde görmemesidir. Aksi halde; eğitime açık olabilmemiz olası değildir.

  

Unutulmamalıdır ki; bir zincirin gücü, o zincirin en zayıf halkasının gücüne eşittir…{jcomments on}

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  15391  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Lale Orta Pazartesi, 14 Kasım 2011.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

17/09/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.774,49

+0,17

 bjk BJKAS

6,23

-1,89

 fb FENER

134,90

+4,57

 gs GSRAY

7,12

-1,39

 trabzon TSPOR

1,09

-3,54

   SPOR ENDEKSİ

3.792,55

-0,37

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 42320207

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV
Galatasaray 6 6  0 20 5 15 18
2 Fenerbahçe 6  4   1 1 14  5   9

13

3 Beşiktaş 5 4 1  0 11 4 7

13

4 Samsunspor 6  4   0  2 3  4 12
5 Başakşehir 5 3 1  1   11  7 4 10
6 Göztepe 5 2 3 0 8  3 

  5 

 9 
7

Eyüpspor

6 2  3  1   8 5 9
8 Konyaspor 6 2 2

7 -1 6
9 Sivasspor 6 2 2 -1 6
10

Antalyaspor

6 2 2 2 12   -3 8
11 Kasımpaşa 6 1 2

6

8   -2  6
12 Alanyaspor 6 2 9 -3  6 
13 Bodrumspor 2 0

4

5  9  -4  6
14 Trabzonspor 5 5 0 0 5
15 Gaziantep 5 1 3 4 7 -3 4
16

Rizespor

6

1

1 4 3 14  -11 4
17 Kayserispor 5  3 5 -4
18 Hatayspor 6 2 4 4 10  -6 2

19

A.Demirspor 6 0 1 5 5 14 -9 

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.