Futbol Organizasyonlarının Tarihsel Gelişimi II: FIFA Organizasyonları
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Lale ORTA Futbol Organizasyonlarının Tarihsel Gelişimi II: FIFA Organizasyonları

Futbol Organizasyonlarının Tarihsel Gelişimi II: FIFA Organizasyonları

WC

Dr. Lale Orta- 12 Mart 2012 21 Mayıs 1904 tarihinde kurulan ve Dünya Futbolunun yönetici kuruluşu olan FIFA,  futbolda uluslararası maçların ve turnuvaların düzenlenmesi konusunda en yetkili organdır.

FIFA, Dünya ülkeleri üzerindeki hâkimiyetini ve iletişimini Konfederasyonları aracılığıyla sağlamıştır. Merkezi Zürih’te olan ve 203 üyesi bulunan FIFA’ya bağlı 6 Konfederasyon bulunmaktadır. Bunlar:

  • Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA),
  • Asya Futbol Konfederasyonu (AFC),
  • Afrika Futbol Konfederasyonu (CAF),
  • Kuzey, Orta Amerika ve Karayib Futbol Konfederasyonu (CONCACAF),
  • Güney Amerika Futbol Konfederasyonu (CONMEBOL),
  • Okyanusya Futbol Konfederasyonu (OFC)’dur. 

 

FİFA’nın yönetimsel etkinlikleri, genellikle futbolun Dünya çapında tanıtımına, kalkınma projelerine ve maç organizasyonlarına ilişkindir. FIFA yönetmeliklerine aykırı olarak hiçbir ülke müsabaka düzenleyemez ve uluslararası müsabakalara katılamazlar.

FIFA tarafından milli takımlar ve kulüp takımları seviyesinde düzenlenen futbol organizasyonları: 

 

FIFA Tarafından Düzenlenen Futbol Organizasyonları

 image001

FIFA tarafından düzenlenen milli takımlar seviyesindeki futbol organizasyonları:

  • FIFA Dünya Kupası
  • FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası
  • FIFA 17 Yaş Altı Dünya Kupası
  • FIFA Salon Futbolu Dünya Kupası
  • FIFA Plaj Futbolu Dünya Kupası
  • Erkekler Olimpiyat Futbol Turnuvası
  • Gençlik Olimpiyat Futbol Oyunları
  • FIFA Konfederasyon Kupası

 

FIFA tarafından düzenlenen kulüpler seviyesindeki futbol organizasyonları:

  • FIFA Dünya Kulüpler  Kupası
  • Blue Stars/FIFA Gençlik Kupası

 

FIFA tarafından düzenlenen kadın milli takımlar seviyesindeki futbol organizasyonları:

  • FIFA Kadınlar Dünya Kupası
  • FIFA 20 Yaş Altı Kadınlar Dünya Kupası
  • FIFA 17 Yaş Altı Kadınlar Dünya Kupası
  • Kadınlar Olimpiyat Futbol Turnuvası
  • Genç Kızlar Olimpiyat Futbol Oyunları

 

MİLLİ TAKIMLAR SEVİYESİNDEKİ FUTBOL ORGANİZASYONLARI

FIFA Dünya Kupası

 image002

FIFA Dünya Kupası’nın hikâyesi ilk kez 1928 yılında Amsterdam’daki FIFA kongresinde başlamıştır. Amatör-profesyonel ayrımı yapılmaksızın futbolun en büyüğünü ortaya çıkarmak için Dünya Kupası’nın düzenlenmesi kararı, FİFA’nın 1929 yılında Barselona’da yaptığı toplantıda alınmıştır.

FIFA tarafından dört yılda bir organize edilen Dünya Kupası Finalleri ilk kez 1930 yılında Uruguay’da yapılmıştır. 19 kez düzenlenen Dünya Kupası’nda ilk 9 kupa, bu organizasyonun gerçekleşmesinde büyük emeği geçen Jules Rimet’in adına düzenlenirken, 1974 yılından itibaren  adı “FIFA Dünya Kupası” olarak  değiştirilmiştir.

1930 yılında düzenlenen ilk Dünya Kupası’nda ön eleme müsabakaları oynanmadan doğrudan final müsabakaları oynatılmıştır. Şampiyonaya bütün ülkeler davet edilmesine karşın, finaller yalnızca 13 ülkenin katılımı ile oynanabilmiştir. 1934 İtalya Dünya Kupası finaline katılacak takımları belirlemek için ilk kez eleme müsabakaları oynatılmıştır. Toplam 12 grupta oynanan maçlar sonunda 16 takım finallere gitme hakkını elde etmiştir. 1942 ve 1946 yıllarında savaş nedeniyle Dünya Kupası finalleri yapılamamıştır.

Düzenlenen 19 final organizasyonunun 10’u Avrupa’da, 4’ü Güney Amerika’da, 3’ü Kuzey Amerika’da, 1’i Asya’da, 1’i Güney Afrika’da yapılmıştır. 1930 yılında Uruguay’da düzenlenen ilk Dünya Kupası Finalini, Arjantin’i 4–2 yenen Uruguay kazanmıştır. Dünya Kupasını; Brezilya 5, İtalya 4, Almanya 3, Uruguay ve Arjantin 2, İngiltere, Fransa ve İspanya’da 1 kez kazanmışlardır.

 

FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası

 image006

 “Dünya Gençler Şampiyonası” adı altında ilk kez, 1977 yılında Tunus’ta yapılmıştır. Bu şampiyona aynı zamanda Afrika’da düzenlenen ilk FIFA organizasyonudur. FIFA, 1977 ve 1979 yıllarında düzenlediği iki başarılı turnuvanın ardından 1981 yılında turnuvanın ismini “20 Yaş Altı Dünya Gençler Şampiyonası” olarak değiştirmiştir. Daha sonra kupaya sponsorluk yapan “Coca Cola” firmasının adı turnuvaya verilerek “FIFA Coca Cola Kupası Dünya Gençler Şampiyonası” olmuştur. 2007 yılında şampiyonanın adı tekrar değiştirilerek, “FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası” olmuştur. Kupayı; Arjantin 6 kez, Brezilya 5 kez, Portekiz 2 kez, Sovyetler Birliği, Batı Almanya, Yugoslavya, İspanya ve Gana 1’er kez kazanmışlardır. Şampiyona iki yılda bir farklı ülkelerde düzenlenmektedir.

Futbol Oyun Kurallarındaki, “Altın gol kuralı”, “iki oyuncu değişikliği sayısının üçe çıkartılması” gibi bazı değişiklikler, ilk kez Dünya Gençler Şampiyonasında uygulanmıştır. Dünya Gençler Şampiyonası, geleceğin yıldızlarının keşfedilmesinin yanında, gerek farklı final yeri arayışları, gerekse yeni kuralların ilk kez uygulaması ve değerlendirilmesiyle de önemli bir organizasyondur.

 

FIFA 17 Yaş Altı Dünya Kupası

 image011

FIFA tarafından 14 kez düzenlenen 17 Yaş Altı Dünya Kupası, ilk kez 1985 yılında Çin’de yapılmıştır. İki yılda bir düzenlenen organizasyonun ilk 3’ü “FIFA 16 Yaş Altı Şampiyonası” olarak düzenlenmiştir. 1991 yılında “FIFA 17 Yaş Altı Şampiyonası” olarak adı değiştirilmiştir. 2007 yılında şampiyonanın adı tekrar değiştirilerek “17 Yaş Altı Dünya Kupası” olmuştur. Finallerde 24 ülke takımının mücadele ettiği ve sonuncusu 2011 yılında Meksika’da düzenlenen 17 Yaş Altı Dünya Kupasını; Brezilya ve Nijerya 3’er kez, Meksika ve Gana 2’şer kez, İsviçre, Fransa, Suudi Arabistan ve Sovyetler Birliği de 1’er kez kazanmıştır. Türkiye 17 Yaş Altı milli takımının en büyük başarısı, 2005 yılında Meksika’da düzenlenen finallerde 4.’lük olmuştur. 

 

FIFA Salon Futbolu Dünya Kupası

 image015

6 kez düzenlenen FIFA Salon Futbolu, ilk kez 1989 yılında Hollanda Futbol Federasyonu’nun 100. yıl etkinlikleri kapsamında, büyük bir şölen olarak Hollanda’da yapılmıştır. Avrupa’dan 6, Güney Amerika’dan 3, Afrika’dan 2, Asya’dan 3, Kuzey, Orta Amerika ve Karayib Futbol Konfederasyonu’ndan 2 takım olmak üzere toplam 16 takım turnuvaya katılmıştır. İlk kupayı Brezilya kazanırken, Hollanda ikinci, Amerika Birleşik Devletleri üçüncü olmuştur. 2008 yılında Brezilya’da sonuncusu yapılan finallere 20 ülke takımı katılmıştır. “FIFA Salon Futbolu Dünya Kupası” 4 yılda bir düzenlenmektedir.

 

FIFA Plaj Futbolu Dünya Kupası

 image018

Plaj futbolu, plaj ya da kumlu bir alanda oynanan bir futboldur. Uzun yıllar önce oynanmaya başlayan plaj futbolu, 1990’lı yıllarda belirli kurallara bağlanarak resmileşmiştir. Plaj futbolunun Brezilya sahillerinde oynanmaya ve tanınmaya başlaması nedeniyle, plaj futbolunun anavatanı Brezilya kabul edilmektedir. 1990’lı yıllarda Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde şirketlerin düzenlediği turnuvalar ile ünlü ve emekli futbolcuların yardımıyla tanınmaya ve yayılmaya başlamıştır. Ülkelerin turistik bölgelerinde ve özellikle plajlarda düzenlenen Plaj Futbolu’nun kuralları farklıdır. Profesyonel Plaj Futbolu fikri, ilk kez 1992 yılında ortaya atılmıştır. Aynı yıl, ABD’nin Kaliforniya eyaletinde yaygın kitlelerce oynanmaya başlanan Plaj Futbolu, 1993’de ilk kez resmi olarak turnuva şeklinde Miami’de düzenlenmiştir.

2005 yılından itibaren FIFA organizasyonu olarak “FIFA Plaj Futbolu Dünya Kupası” adı altında yapılmaya başlanmıştır. Rio de Janeiro’da yapılan finallere Avrupa’dan 4, Güney Amerika’dan 3, Afrika’dan 1, Asya’dan 3, Kuzey ve Orta Amerika Futbol Konfederasyonu’ndan 1 takım olmak üzere toplam 12 takım katılmıştır. 2005 yılında düzenlenen ilk dünya kupasını Fransa kazanırken, Portekiz ikinci, Brezilya üçüncü olmuştur. FIFA; 2006 yılında takım sayısının artmasıyla birlikte, FIFA Plaj Futbolu Dünya Kupası eleme maçlarının oynanmasına karar vermiştir. Bu elemeler sonucunda, 16 takım finallere katılmaya hak kazanmıştır. FIFA Plaj Futbolu Dünya Kupası Finalleri 2009 yılına kadar her yıl düzenlenirken, o tarihten sonra 2 yılda bir düzenlenmekte ve finaller 16 takımla oynanmaktadır.

 

Erkekler Olimpiyat Futbol Turnuvası

 image025

1900 ve 1904 yılında düzenlenen Olimpiyat Oyunları’na, gösteri sporu olarak dâhil edilen futbol, Olimpiyatlardaki ilk takım sporu olmuştur. 1900 Paris Olimpiyatları’nda; İngiltere, Fransa ve Belçika’nın aralarında oynadıkları gösteri maçları sonrasında; İngiltere altın, Fransa gümüş ve Belçika’da bronz madalya almıştır.

1904 St. Louis Olimpiyatları’nda 3 futbol takımı ülkelerini temsilen gösteri maçları yapmışlardır. Kanada’dan “Galt Futbol Kulübü-1904” altın, Amerika Birleşik Devletleri’nden Christian Brothers College Futbol Kulübü gümüş, yine Amerika Birleşik Devletleri’nden St. Rose Parish Futbol kulübü de bronz madalyayı almışlardır.

İlk resmi Olimpiyat Futbol Turnuvası 1908 Londra Olimpiyatları’nda yapılmıştır. İsveç, Hollanda, Danimarka, İngiltere, Macaristan, Bohemya ve 2 Fransa takımı olmak üzere sekiz takım mücadele etmiştir. 19 Ekim 1908 tarihinde, ilk resmi Olimpiyat futbol maçı White City Stadyumu’nda yaklaşık 2.000 seyirci önünde oynanmıştır. İlk Olimpiyat Futbol Turnuvasını İngiltere kazanırken, Danimarka ikinci, Hollanda ise üçüncü olmuştur.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra, profesyonel futbolcuların Olimpiyat Oyunları’na katılmaları yasaklanmıştır. İlk kez, 1984 Los Angeles Olimpiyat Futbol Turnuvası’nda profesyonel futbolcuların oynamalarına izin verilmiştir. Bu tarihe kadar, Olimpiyat Şampiyonluklarını Doğu Avrupa ülkeleri kazanırken, 1984 Los Angeles Olimpiyat Oyunları’nda Avrupa ve Güney Amerika takımlarının yanı sıra, Kanada ve Mısır çeyrek finale kadar yükselmiştir. Final maçı Fransa ile Brezilya arasında oynanmış ve Fransa Olimpiyat şampiyonu olmuştur. Böylece, 1956 yılından itibaren Doğu Avrupa ülkelerinin kazandığı Olimpiyat şampiyonluluğuna 1984 yılından itibaren diğer ülkeler de ortak olmuştur.

1992 Barcelona Olimpiyatları’nda oyunculara 23 yaş sınırı getirilmiştir. 1996 Atlanta Olimpiyatları’nda; FIFA, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ve finale yükselen 16 takım anlaşarak, 23 yaş üstü 3 oyuncunun oynatılabilme kararı alınmıştır.  

Macaristan 1952, 1964 ve 1968 yılında, üç altın madalya, 1972 yılında gümüş ve 1960 yılında bronz madalya kazanarak Olimpiyat Futbol Turnuvası tarihinin en başarılı ülkesi olmuştur. 

 

Gençlik Olimpiyat Futbol Oyunları

 image028

“Gençlik Olimpik Futbol Oyunları” dört yılda bir, Dünya Gençlik Olimpiyat Oyunları ile birlikte yapılmaktadır. 15 yaş altı milli takımların katıldığı Gençlik Olimpiyat Futbol Oyunları’nın 1.si 2010 yılında Singapur'un ev sahipliğinde düzenlenmiş ve finallere 6 takım katılmıştır.  Gençlik Olimpiyat Oyunları’nın en önemli amaçlarından biri, katılan sporcu gençleri; spor, kültür ve eğitim programlarıyla geleceğe hazırlamaktır.

 

FIFA Konfederasyon Kupası

 image033

1992 yılında Suudi Arabistan’da “Kral Fahd Kupası” olarak dört ulusal takımın katılımıyla ilk kez düzenlenmiştir. 1995 yılında FIFA organizasyonu bünyesine geçirilmiş ve “FIFA Konfederasyon Kupası”  adını almıştır. 2005 yılına kadar 2 yılda bir düzenlenen turnuva, günümüzde 4 yılda bir düzenlenmektedir. FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak ülke, Dünya Kupası’ndan önce bu turnuvaya ev sahipliği yaparak, Dünya Kupası organizasyonundan bir yıl önceden eksikliklerini görerek deneyim kazanmaktadırlar.

FIFA Konfederasyonlar Kupası’na; 2’si doğrudan olmak üzere 8 Milli takım katılmaktadır. Ülke ev sahibi ve FIFA Dünya Kupası'nın son şampiyonu Konfederasyon Kupası’na doğrudan katılırken, Konfederasyonların şampiyonları da diğer altı takımı oluşturmaktadır.

 

KULÜPLER SEVİYESİNDEKİ FUTBOL ORGANİZASYONLARI

FIFA Dünya Kulüpler Kupası

 image037

FIFA Dünya Kulüpler Kupası, 6 kıta kulüp şampiyonunun katılımıyla oynanmaktadır. 2000 yılında Brezilya’da “FIFA Dünya Kulüpler Şampiyonası” ismi ile ilk kez organize edilmiştir. 2000 yılından sonra 2005 yılına kadar düzenlenmemiştir. 2006 yılında adı “FIFA Dünya Kulüpler Kupası” olarak değiştirilmiştir. Her yıl düzenlenen FIFA Dünya Kulüpler Kupası, 2011 yılında 8. kez düzenlenmiştir. 2007 yılında İtalyan Milan takımı, Boca Juniors takımını yenerek, Avrupa’ya ilk kez FIFA Dünya Kulüpler Kupası’nı kazandırmıştır. 2008 yılında Manchester United hem Avrupa, hem de dünya şampiyonu olmuştur.

 

Blue Stars / FIFA Gençlik Kupası

 image038

1939 yılından bu yana Zürih kulübü tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen FC Blue Stars/FIFA Gençlik Kupası, dünya futbolunda Profesyonelliğe aday yeni yeteneklerinin katıldığı popüler bir turnuvadır. FIFA, 1991 yılında dünyanın en iyi futbol kulüplerinin genç takımlarının katıldığı organizasyonunu devralarak “FIFA Gençlik Kupası” adı altında düzenlemeye başlamıştır.

 

KADIN MİLLİ TAKIMLAR SEVİYESİNDEKİ FUTBOL ORGANİZASYONLARI

FIFA Kadınlar Dünya Kupası

image042

Dört yılda bir düzenlenen “FIFA Kadınlar Dünya Kupası”; Eleme Grubu Maçları, Play-off Maçları ve Final Turnuvası olmak üzere 3 aşamadan oluşmaktadır. FIFA Kadınlar Dünya Kupası Finalleri ilk kez 1991 yılının Kasım ayında Çin Halk Cumhuriyeti’nde, ikincisi 1995 yılında İsveç’te, üçüncüsü ise 1999 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde düzenlenmiştir. Dört yılda bir düzenlenen Kadınlar Dünya Kupası Finallerinin ilk ikisi 12 ülke takımının katılımıyla oynanmış olup, günümüzde 16 takımla oynanmaktadır. FIFA tarafından Avrupa’da 2, Kuzey Amerika’da 2 ve Asya kıtasında 2 kez olmak üzere toplam 6 kez düzenlenmiştir. FIFA Kadınlar Dünya Kupası’nı Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya 2 kez, Norveç ve Japonya ise 1 kez kazanmıştır.

 

FIFA 20 Yaş Altı Kadınlar Dünya Kupası

image049

İki yılda bir düzenlenen “FIFA 20 Yaş Altı Kadınlar Dünya Şampiyonası” ilk kez 2002 yılında Kanada’da yapılmıştır. 12 takımın katıldığı organizasyonda Amerika Birleşik Devletleri şampiyon olmuştur. 2006 yılında şampiyonaya katılan takım sayısı 16’ya yükseltilmiştir. 2008 yılında şampiyonanın ismi “FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası” olarak değiştirilmiştir. 5 kez düzenlenen kupayı Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri 2’şer kez, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ise 1 kez kazanmıştır.

 

FIFA 17 Yaş Altı Kadınlar Dünya Kupası

image051

FIFA 17 Yaş Altı Dünya Kupası 16 takımın katılımı ile ilk kez 2008 yılında Yeni Zelanda’da düzenlenmiş ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti şampiyon olmuştur. 17 Yaş Altı Kadınlar Dünya Kupası iki yılda bir düzenlenmektedir.

 

Kadınlar Olimpiyat Futbol Turnuvası

image057

Olimpiyatlarda kadın futbolu, ilk kez 1996 yılında Atlanta Olimpiyatlarında yer almıştır. 8 takımın katıldığı turnuvada Amerika Birleşik Devletleri futbol takımı kadınlarda ilk Olimpiyat şampiyonu olmuştur. 2000 yılında Sidney Olimpiyatları’nda oynanan tüm müsabakalarda yalnızca 1 kırmızı kart gösterilmiştir. Bu da Olimpiyat ruhuna uygun bir sportmenlik örneği olarak gösterilmiştir. 2004 Atina Olimpiyatlarında takım sayısı 10’a, 2008 Pekin Olimpiyatları’nda ise 12’ye yükseltilmiştir.

 

Genç Kızlar Olimpiyat Futbol Oyunları

image060

Singapur'un ev sahipliğinde ilk kez düzenlenen 1. Gençlik Olimpiyat Oyunları'nda 6 takım mücadele etmiştir. 15 Yaş Altı Kız Milli Takımımız üçüncü olarak bronz madalya kazanmışlardır. Gençlik Olimpiyat oyunları tarihinin ilk golünü atmayı başaran genç millilerimiz, aynı zamanda Türk Olimpiyat tarihinde takım sporlarında madalya alan ilk takım olmuştur.

 

KAYNAKLAR

ORTA, L. (2000), Dünyada ve Türkiye’de Futbol Organizasyonları-Analitik Bir Yaklaşım, M.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, İstanbul.

ORTA, L. (1993),  Türk Spor Teşkilatı İçinde Futbol Hakemliği Statüsü, M.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.

www.fifa.com

www.uefa.com

 

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  44134  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Lale Orta Pazartesi, 14 Kasım 2011.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43922369

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 13 11 2  0 35 13 22 35
2 Fenerbahçe 13  10   2 1 36  12   24

32

3 Samsunspor 14 9 2  3

29

14 15

29

4 Eyüpspor 14  6   5  3 21 15 6 23
5 Beşiktaş 13 6 4  3  22  15 7 22
6 Göztepe 13 6 3 4 24  19 

  5

 21 
7

Başakşehir

13 5  4  4 21 18 3 19
8 Ç.Rizspor 13 6 1

6

15 20 -5 19
9 Sivasspor 14 5 3 6 18    22  -4 18
10 Konyaspor 14 5 3 6 16 21 -5 18
11 Antalyaspor 13 5 2 6

17

25   -8 17
12 Trabzonspor 13 3 6 4 18  16 2 15
13 G.Antep FK 13 4 3

6

19  21  -2  15
14 Kasımpaşa 13 3 6 4 16 19 -3 15
15 Alanyaspor 13 3 5 5 12 16 -4 14
16

Kayserispor

13

2

6 5 13 25 -12 12
17 Bodrum FK 14 3 2 9 10 21 -11 11
18 Hatayspor 13 5 7 12 20  -22 8

19

A.Demirspor 13 0 2 11 9 31 -22

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.