MHK Başkanı Sayın Zekeriya Alp’e Açık Mektup…
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Lale ORTA MHK Başkanı Sayın Zekeriya Alp’e Açık Mektup…

MHK Başkanı Sayın Zekeriya Alp’e Açık Mektup…

Dr. Lale Orta – 16 Ocak 2013 MHK Başkanı Sayın Zekeriya Alp’e Açık Mektup…

CC: Sayın Fatma Şahin; Sayın Suat Kılıç; Sayın Yıldırım Demirören


 

1986 yılında başladığım,  10 yılı FIFA kokartlı (Elit Class) olmak üzere 20 yıllık hakemlik kariyerimde birçok ilklere imza atmış, yurt içinde ve dışında 1500 maç yönetmiş, yüksek lisansımı, doktoramı ve araştırmalarımı "Hakemlik ve Futbol" üzerine yapmış bir kadın olarak size bu mektubu yazmak istedim.

 

Türk Futboluna yaptığım hizmetler, MEB’nın okul kitaplarında, doktora tezlerinde ve ansiklopedilerde okutularak ve araştırılarak karşılığını bulmaktadır. Ama yine de biraz kısaltarak yaptıklarımdan size bahsetmek isterim: Türkiye’deki kadın futbolunun temellerini, 1973 yılından itibaren Anadolu’yu adım adım dolaşıp erkek takımlarıyla maçlar yaparak attık.

 

1985 yılında Türkiye Futbol Federasyonunun açmış olduğu antrenörlük kurslarına (C Monitör, kaleci antrenörlüğü, B, A ve UEFA A lisans dahil) katılarak Türkiye’nin ilk bayan futbol antrenörü diplomalarına sahip oldum. Amatör futbol alt yapılarından, kadın milli takım antrenörlüğüne kadar çeşitli görevlerde bulundum.

O zamanlar Spor Akademilerinin Futbol branşına kız öğrenciler alınmazken; benim bu kurslarda gösterdiğim mücadele ve başarılardan sonra bu dalda da, kız öğrenciler alınmaya başlanmıştır.

 

Hakemliğe 1986 yılında başladım ve tam 20 yıl boyunca bir kadın hakem olarak, hemen her şehrimizde, çok zor koşullarda alnımın akıyla Türk Futboluna ve Hakemliğine hizmet ettim.

1990 yılında Türkiye’de ve Avrupa’da ilk kez en üst düzey erkekler profesyonel liginde yardımcı hakem olmayı başardım. O sene,  Türkiye’nin en başarılı 10 Türk Kadını arasında aday gösterildim. Ayrıca, Türkiye’de ve Avrupa’da birçok ödül aldım.

1995 yılında Türkiye’nin ilk FIFA kokartlı kadın hakemi olmayı başararak, Dünyada 54 kadın hakeminden biri olma onurunu ülkeme yaşattım. UEFA’nın Elit Class hakem listesinde yer alarak  Avrupa’nın 17 kadın hakemi arasına girdim.

1999 yılında ise, Türkiye’de ve Avrupa’da en üst düzey profesyonel lig müsabakasında hakem olarak görev yaptım.

2002 yılında Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) beni Türk sporuna, Türk futboluna,  Türk kadınına ve Türk Toplumuna yaptığım katkılardan dolayı “Kadın ve Spor Ödülü” için Türkiye’den aday gösterdi. Bunun sonucunda, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), her kıtadan bir kişiye verdiği “IOC Kadın ve Spor Ödülü”nü,  52 Avrupa ülkesi adayları arasından beni seçerek layık gördü.

2005 yılında yapılan UEFA Şampiyonlar Ligi Kadınlar Final maçını yöneterek,Ülkeme, hakemlik hizmetime ayrı bir onur ve gurur ekledim.

 

Tüm bu yaptıklarım kayda değer bulundu ki, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Şahin’in proje sorumluluğunu üstlendiği ve TRT’de gösterilmeye başlanan “Tarihe Adını Yazdıran Kadınlar” belgeselinde yaşamı çekilen kadınlardan biri olma onuruna eriştim. Bu belgeselde ilk kadın milletvekilimiz, ilk kadın öğretmenlerimiz, ilk kadın beyin cerrahımız, ilk kadın otomobil yarışçımız, ilk kadın roman yazarımız, ilk kadın yönetmenimiz, ilk kadın sinema oyuncumuz, ilk kadın belediye başkanımız, ilk kadın orkestra şefimiz, ilk kadın makinistimizin vd… hayatları belgeselleştirildi. 

 

Tarihe Adını Yazdıran Kadınlar belgeselinin galasında Sayın Fatma Şahin, hepimizin yaşadığı zorlukları  şu dizelerle özetledi: ''Elif' olmak zordur çünkü 'elif' olmak yuvarlak bir dünyada dik durmanın, dik ve önde belki acıyla ama vazgeçmeden durabilmektir, dünya ne kadar dönerse dönsün olduğu yerde kalmanın adıdır 'elif' olmak''

Bugün dik duran, mücadele eden, çalışan, ömrünü bu topraklara harcayan ve bu mücadeleyle geçiren Elif'lere, Halide Edip'lere, Satı Kadın'lara, Lale Orta’lara destek vermek için oradaydı Sayın Fatma Şahin…

 

“Kadın ve erkeğin mücadelede birbirini tamamladığını, önemli olan şeyin, ayrımcılık yapmadan kim iyiyse, kim yetenekliyse, kim işini daha iyi yapabiliyorsa, ona fırsat eşitliği verebilmek, önünü açmak, başarması için destek olmaktır” dedi Sayın Bakan…

 

Sayın Zekeriya Alp, yıllarca bu mücadeleyi yalnızca kendim için mi verdiğimi düşünüyorsunuz? Benim ayak izlerim takip edilsin, ülkemin genç kızları açtığım yolda yürüyebilsinler ve her alanda omuz omuza mücadele edebilsinler diye mücadeleler ettim, gözyaşları ve terler döktüm…

Oysa bugün geldiğimiz noktada MHK Başkanı olarak bulunduğunuz kurulun düzenlemiş ve vermiş olduğu seminerlerde kadın hakemlerimize ne yazık ki değer verilmediğini, ayrımcılık yapıldığını, sadece görüntüyü kurtarmaya yönelik olduğunu üzülerek görüyorum…

 

Acaba kadın FIFA hakemlerimize bir günlük seminerin yeterli görülmesi ve ayrımcılık yapılması, “Onlara zaten nasıl olsa maç vermiyoruz” düşüncenizden mi kaynaklanmaktadır?

Uluslararası maçlarda ülkemizi temsil eden kadın hakemlerimizin, erkek FIFA hakemlerinin aldıkları eğitimi almaya hakları yok mudur?

Kadın hakemlerimizi sadece kokartlarını vermek için çağırıp, fotoğraf çektirip daha sonra seminerin dışında tutmanın ne anlama geldiğini açıklayabilir misiniz?

Kadın hakemlerimizi dışlayarak, kendilerine o seviyede olmadıklarını ve erkeklerle eşit olmadıkları mı anlatılmak istenmektedir…

Kadın ve erkeklerin FIFA kokartları eşit ve aynı statüde değilse neden aynı törende kokartlarını verme gereği duydunuz?

 

UEFA kadın hakemler için ayrı seminer düzenliyor elbette. Ben de yıllarca bu seminerlere katıldım. Bu seminerlerin erkek FIFA hakemlerine düzenlenen seminerlerden eğitim ve eğitimci kalitesi açısından hiçbir farkları yoktur. Sizler hem kadın hakemlerimizi üst düzey seminere davet etmiyorsunuz, hem de onlar için üst düzey seminerler düzenlemiyorsunuz.

Bu kadın hakemlerimiz, uluslararası arenada bizleri, yani Türkiye’yi temsil ediyorlar. Yurt dışında hepsinin adı Türk hakemi olarak geçiyor. Sayın Cüneyt Çakır, Sayın Fırat Aydınus bizler ve ülkemiz için ne ifade ediyorsa, kadın hakemlerimiz de yönettikleri her uluslararası maçta Ülkemizi, Türk Hakemliğini, Türk Kadının başarısını göstererek bizleri gururlandırıyorlar… Bundan şüpheniz mi var? Maç vermeyerek (göstermelik olanlar hariç!) kendilerini dışlayarak, alt klasmanlara düşürüp yükselmelerinin yollarını tıkayarak, haksızlıklar yaparak, Dünya arenasında Türk kadın hakemliği nasıl yerini alabilecektir? Sözlerin dışında, hiçbir şekilde destek olunmadığı sürece bu mümkün olabilir mi?…

 

Sayın Fatma Şahin, Sayın Suat Kılıç, Sayın Yıldırım Demirören; kadın hakemlerimiz Türkiye’de ne yazık ki hala ikinci sınıf insan muamelesi görüyorlar… Hak ettikleri halde maçlara verilmedikleri gibi, uluslararası kadın hakemler, seminerlere; kamuoyu da yanıltılarak, fotoğraf çektirmek ve kokartları takılmak üzere çağrılıyorlar… O kokartların içlerini dolduran eğitimin içine dâhil edilmiyorlar. Ne acıdır ki; geçmişte de bazı MHK Başkanları ve üyeleri de, beni uluslararası seminere çağırmamışlar, FIFA kokartımı, İstanbul’a geldiklerinde elime tutuşturmuşlardı (Dönem arkadaşlarımdan olan bazı üyeleriniz ve gözlemcileriniz de buna şahittir).  Hatta kadın FIFA kokartlarının farklı statüde olduğunu iddia etmişler, bunun üzerine FIFA’nın bu konuda yaptığı resmi açıklamasında hiçbir statü ve kural farkı olmadığını belirtmesiyle bu tartışma son bulmuştu…

Böylece MHK’nin ve üyelerinin kadın hakemlere çağdışı bakışı ortaya çıkmıştı… Bunun acısını da Kadınlar Dünya Kupası Finallerine davet almama karşın, hala gerekçesini bilmediğim bir nedenle gönderilmeyerek çıkarmışlardı.

 

Sayın Zekeriya Alp, sorumluluğu ağır, çok özel bir makamın başındasınız. Adalet teraziniz herkese eşit olmalıdır. Geçmiş dönemlerde yapılan her türlü hata ve haksızlıklardan dersler çıkararak kadın hakemlerimize güvenmeli, her türlü desteği vermeli ve yollarına çıkarılan engelleri kaldırmalısınız…

Kadına değer vermeyen, eşit davranmayan, haklarına saygı duymayan hiçbir ülke uygarlık dünyasında yerini alamamıştır…

Bizim de Dünya Kupası’nda bir Aslı Çakır Alptekin kadar gururlanacağımız bir kadın hakemimiz niye olmasın?

Saygılarımla…{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  18463  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Lale Orta Pazartesi, 14 Kasım 2011.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

17/09/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.774,49

+0,17

 bjk BJKAS

6,23

-1,89

 fb FENER

134,90

+4,57

 gs GSRAY

7,12

-1,39

 trabzon TSPOR

1,09

-3,54

   SPOR ENDEKSİ

3.792,55

-0,37

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 42319693

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV
Galatasaray 6 6  0 20 5 15 18
2 Fenerbahçe 6  4   1 1 14  5   9

13

3 Beşiktaş 5 4 1  0 11 4 7

13

4 Samsunspor 6  4   0  2 3  4 12
5 Başakşehir 5 3 1  1   11  7 4 10
6 Göztepe 5 2 3 0 8  3 

  5 

 9 
7

Eyüpspor

6 2  3  1   8 5 9
8 Konyaspor 6 2 2

7 -1 6
9 Sivasspor 6 2 2 -1 6
10

Antalyaspor

6 2 2 2 12   -3 8
11 Kasımpaşa 6 1 2

6

8   -2  6
12 Alanyaspor 6 2 9 -3  6 
13 Bodrumspor 2 0

4

5  9  -4  6
14 Trabzonspor 5 5 0 0 5
15 Gaziantep 5 1 3 4 7 -3 4
16

Rizespor

6

1

1 4 3 14  -11 4
17 Kayserispor 5  3 5 -4
18 Hatayspor 6 2 4 4 10  -6 2

19

A.Demirspor 6 0 1 5 5 14 -9 

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.