Dünya Kupası Sonrası Türk Futbolu Analizi Çalıştay Raporu
25-26 Eylül 2026 tarihlerinde Marmara Üniversitesi BESYO Mezunlar Derneği (MÜBESYOM), Kadıköy Belediyesi, FutbolEkonomi ve Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi (FESAM) iş birliğiyle Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen "Dünya Kupası Sonrası Türk Futbolu Analizi" çalıştayının sonuç raporu yayımlandı.
Çalıştay Koordinatörünün Sunuşu
2026 Dünya Kupası organizasyonundan başarısızlıkla dönmemiz neticesinde, tartışılması gereken süreç ile ilgili sorumluluk alarak değil, sorumlu davranarak bir çalıştay düzenlemeyi zorunluluk hissettik.
Süreci öznelleştirerek değil, yani kişisel hatalar üzerinden değil; futbolun yapısal sorunlarına eğilerek, daha geniş bir perspektiften olaylara bakarak ve bütüncül bir yaklaşımın daha doğru olacağını düşünerek dört ana başlıkta çalıştayı düzenledik.
TFF’nin kurumsallaşmaması ve yapısıyla ilgili olarak, profesyonel birimlerin liyakatli insanlarla yönetilmesi, bir görev tanımı ve görev dağılımının tartışılması gerekirken, tüm antidemokratik uygulamaların kurullar üzerinden çekilmesi gerekliliği ile özellikle MHK üzerindeki sorunlar masada tartışıldı.
Kulüplerin yapısal sorunlarının tartışıldığı ikinci masada, finansal şeffaflık ve denetlenebilir mekanizmayla hesap verebilir ve sorumluluk yüklenecek sistemin uygulanmasının önemi ile vergilendirme sistemindeki kaçakların giderilmesi ve daha şeffaf kurumsal bir yapının organizasyon zorunluluğu tartışıldı.
Üçüncü masada Türk futbolunun finansal sorunları ile içinde bulunduğu ve artık neredeyse yönetilemeyecek boyuta gelen borç sarmalı ile bunun yanında, menajerler üzerinden yapılan ve artık bir servet transferi haline gelen futbolcu transferlerinin verdiği zararlar ve hem finansal hem de sportif rekabetin doğru kurgusu tartışıldı.
Son masa ise oluşmayan ekolün uluslararası rekabet içeriğinde verdiği zararlar ile altyapılarda müfredat sıkıntısı ile antrenörlerin donanım ve mali sorunları ve yetiştirici yarışmacı sürecinin zorunluluğu tartışıldı.
23 kere düzenlenen Dünya Kupası organizasyonunu sadece 8 ülkenin kazanması tesadüf değildir. Almanya, İtalya, Fransa, İspanya, İngiltere, Brezilya, Arjantin ve Uruguay hepsi uluslararası rekabet içerisinde doğru ve yönetilebilir yapısal kurguya sahiptir. Futbol bu ülkelerde araç olarak değil, amaç olarak kurgulanmaktadır.
TFF başkanının atanmasıyla değil, genel kurul yapısının demokratik ve çok paydaşlı heterojen bir yapıda oluşmasıyla, çoklu kişilerin katılacağı ve projelerin tartışıldığı bir hale geldiği zaman bir şeyler değişmeye başlar. Aynı şekilde, kurulların atanarak değil, seçilerek çoklu örgütler içinden gelmesi, hukuki sürecin doğru işlemesine ve demokratik kurgunun yerleşmesine neden olacak ihtiyaçların giderilmesi kaçınılmazdır.
Yaklaşık 30 kişilik bir grubun bu konuda bir araya gelerek iki gün emek vermesi çok değerlidir. Tüm katılımcılara teşekkür ederim.
Umarım sonuç raporu spor kamuoyunda doğru bir tartışma ortamı yaratmaya vesile olur.
Saygılarımla.
Müslüm Gülhan
Çalıştay Koordinatörü
























Yorumlar