Şampiyonlar Ligi’nde Parasal Ödül Dağıtımında Önemli Değişme!
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Ekonomi Tuğrul AKŞAR Şampiyonlar Ligi’nde Parasal Ödül Dağıtımında Önemli Değişme!

Şampiyonlar Ligi’nde Parasal Ödül Dağıtımında Önemli Değişme!

1-11 

Tuğrul Akşar- 5 Ekim 2018 Şampiyonlar Ligi’nin 2018/19 sezonunun 2.hafta maçları da tamamlandı. Şampiyonlar Ligi’nde bu sezon ülkemizi Galatasaray temsil ediyor. Oynadığı ilk 2 maçında bir galibiyet ve bir mağlubiyet aldı.

 

  

Galatasaray Şampiyonlar Ligi’nden 55 Milyon Euro’yu Nasıl Kazanır?

 

Geçen haftalarda Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz, kulübün Şampiyonlar Ligi’nden bu sene 55 Milyon Euro’ya yakın bir gelir elde edeceklerini beyan etti. Mustafa Cengiz yaptığı açıklamayla: “Galatasaray’ın Şampiyonlar Ligi’nde sonuncu bile olsa, 40 Milyon Euro kazanacağını, ayrıca Türkiye’den giden tek takım olduğu için ilave 10 Milyon Euro daha alacağını ve toplam gelirin 55 Milyon Euro’ya ulaşacağını” ifade etmişti.[1]

 

“Galatasaray başkanının açıklamasına açıklama” başlığıyla twitter’da konuya ilişkin görüş ve değerlendirmelerimi izleyicilerimle paylaşmış ve Galatasaray’ın sonuncu bile olsa, bu tutarda bir parayı kazanmasının mümkün olmadığını, aksine bir önceki sezon çok iyi performans sergileyen Beşiktaş’ın topladığı puanın ve performansın üzerine çıkması halinde, en iyi senaryo ile kulübün kazanacağı paranın bu tutara yaklaşabileceğini belirtmiştim.

  

UEFA Parasal Dağıtım Kriterlerini Değiştirdi

   

Birazdan aşağıda detaylıca açıklayacağım konuyu kısaca ifade etmek istersem: UEFA 2018/19 sezonunda Şampiyonlar Ligi’nde parasal ödül dağıtım koşullarını değiştirdi. Bu değişikliğe göre kulüpler için önemli bir gelir kalemi olan Pazarlama Havuz gelirlerinin payı azaltılarak, bu sezon Takım Katsayısı Reytingi’ne göre yeni bir dağıtım kriteri uygulamaya alındı. Bu değişiklik maalesef Galatasaray ve benzeri çevre liglerin (periferi ligler) takımlarının aleyhine bir gelişme olacağı için, bu liglerden gelen takımların Şampiyonlar Ligi’nde çok para kazanabilmeleri neredeyse hayal oldu.

  

İşte biz Galatasaray özelinde, bu değişikliği irdelemeye çalışacağız.

  

Galatasaray Bu Sezon Şampiyonlar Ligi’nden Ne Para Kazanır?

  

Galatasaray Şampiyonlar Ligi 2018/19 sezonunda, bir önceki sezon Beşiktaş’ın performansının üzerine çıksa bile, UEFA’nın yeni parasal ödül dağıtımındaki değişiklik ile bu sezondan itibaren “Team Coefficient Ranking” kriterini uygulamaya almasıyla, Şampiyonlar Ligi’nden kulübün elde edeceği olası gelirin düşeceğini ifade etmiştim. Yaptığım hesaplamalara göre, (en iyimser senaryoyla) Galatasaray bu sezon grupta en fazla puanı toplayarak, gruptan lider çıkıp son 16’ya kalsa bile ulaşacağı parasal gelir maksimum 55.8 Milyon Euro civarında olacak. En düşük performansta ise kulübün kazanacağı para 32,8 Milyon Euro’yu geçmez.

  

Bu nasıl mı olacak? Gelin birlikte analiz edelim.

  

Galatasaray grupta sergileyeceği en kötü performansı, yani şu andaki performansını (1 galibiyeti bulunuyor) baz aldığımızda, buna göre olası kulüp gelirini hesaplamaya çalışalım. 15.2 Milyon Euro katılım ücreti + Havuz geliri 5 Milyon Euro civarında [2] + Katsayı sıralaması 7,8 Milyon Euro + 2.7 Milyon Euro Performans Tutarı (1 Galibiyet) olmak üzere toplamda 30,7 Milyon Euro alır.

  

Bu durumda, Galatasaray başkanının açıklamasının “Galatasaray sonuncu olsa bile”, Galatasaray’ın kazanacağı para 55 Milyon Euro’ya ulaşmıyor. Galatasaray, Şampiyonlar Ligi’nde Beşiktaş’ın 2017/18 sezonunda gerçekleştirdiği performansın üzerinde bir performans sergilerse başkanın dediği parayı alma olasılığı mümkün, aksi taktirde zor görünüyor.

  

UEFA Parasal Dağıtım Kriterlerine Takım Katsayısı Uygulaması Getirdi

 


UEFA 2018/19 sezonunda Şampiyonlar Ligi’nde parasal ödül dağıtımında değişikliğe giderek, yüzde otuzluk payıyla kulüplere önemli gelir kalemi oluşturan Pazarlama Havuz Gelirlerinin payını yüzde onbeşe indirip kulüpler için yeni bir gelir kalemi oluşturdu. Bu değişikliğe göre, kulüplerin son on yıllık takım katsayısını baz alınarak oluşturulan reytinge göre kulüplere parasal ödül dağıtımı gerçekleştirilecek. Bu gelir kaleminin, toplam kulüplere dağıtılacak parasal ödül havuzu içindeki payı yüzde otuz ve dağıtılacak tutar 585 Milyon Euro olacak.

   

 

Bu uygulamayla, UEFA en yüksek puandan en düşük puana katılımcı takımların sıralamasını yapacak. Şampiyonlar Ligi’ne katılan 32 kulüp sahip oldukları puana göre en yüksekten en düşüğe sıralanacak ve oluşan sıralamaya göre her bir sıra için pay belirlemesi yapılacak. Bu kapsamda, 1.sıradaki takımın 32 payı olurken, son sıradaki (yani 32. sıradaki) Takımın payı 1 pay olacak. Bu payların her biri UEFA’nın bu sezon için belirlediği 1.108 bin Euro ile çarpılacak ve bu şekilde takımlara reytinglerine göre dağıtılacak para belirlenmiş olacak.

   

Her Kulüp Takım Puanına Göre Hisse Sayısına Sahip Olacak

   

Bu sıralamayı yaptığımızda, 162.000 takım puanına sahip Real Madrid ilk sırada yer aldığı için 32 paya sahip olurken, ikinci en yüksek puana sahip Atletico Madrid 31 paya, 3. Sıradaki Bayern Münih 30 paya sahip olacak. Buna göre sıralama birer puan azaltılarak 32.sıradaki takıma kadar gidildiğinde, 32.sıradaki takımın (AEK) 1 payı olduğu görülüyor. Temsilcimiz Galatasaray ise sondan yedinci sırada olduğu için 7 paya sahip. UEFA'nın resmi sitesinde Şampiyonlar Ligi katılımcılarının takım puanları belirtilmiştir. Burada belirtilen puanlara göre aşağıda yaptığımız tablo hangi takıma, ne kadar takım katsayısı kapsamında parasal ödül dağıtılacağını göstermektedir. [3]

  

Pay başına her kulübe 1.108.000 Euro gelir dağıtılacak. Buna göre 32 paya sahip Real Madrid ‘’Takım Katsayısı Reytingi’’ne göre (32 Pay) *(1.108.000 Euro) = 35.456.000 Euro Reyting Sıralama Geliri elde ederken, temsilcimiz Galatasaray ise yedi hisseye sahip olduğu için (7 pay) *(1.108.000 Euro) = 7.756.000 Euro ‘’Takım Katsayısı Reyting Geliri’’ne ulaşmış olacak. Galatasaray Belçika ekibi Club Brugge ile aynı puana sahip olmasına karşın, Belçika’nın UEFA ülke puanı Türkiye’den daha yüksek olduğundan, Belçika ekibi 25.sırada (8 pay), Galatasaray 26.sırada (7 Pay) yer alıyor.  

  

 

Yukarıdaki tablodan da görüleceği üzere, takımların sahip oldukları paylar ile hisse başına UEFA tarafından belirlenen 1.108bin Euro katsayısı ile çarpılarak, her takıma dağıtılacak parasal ödül belli olacak.   
 

Buna göre kulüplere dağıtılacak toplam tutarı ise şu şekilde hesaplayabiliriz. [(32*1.108.000€)+(31*1.108.000€)+...+(2*1.108.000)+(1*1.108.000)=585.000.000 Euro] olacaktır. [4] 

 

CL revenue

  

Bu Uygulama Kime Yarıyor?

  

UEFA Şampiyonlar Ligi gelirlerinin kulüplere dağıtımındaki 585 Milyon Euro’luk gelir kaleminde “Coeffient Ranking” uygulaması kesinlikle büyük takımların lehine bir uygulama gibi görünüyor. Bu uygulamanın neden 10 yılı kapsadığının bir açıklaması UEFA tarafından da açıklanmış değil.

  

Bu uygulamanın getiriliş mantığını iyi irdelemek lazım.

  

Pazarlama Havuz gelirlerinin 585 Milyon Euro’dan, 292 Milyon Euro’ya düşürülmesiyle, Çevre Liglerin takımlarına daha az parasal ödül aktarılmış olacak. Nitekim, yukarıdaki tabloya göre merkez liglerin kulüplerine aktarılan tutar, Takım Katsayısı Reyting gelirinin %71,4’lük kısmına karşılık geliyor. Yani, 585 Milyon Euroluk gelirin 417.716.000 Euro’su Merkez Liglere gidiyor.

  

Ayrıca, on yıllık birikimli takım katsayısının bu gelirin dağıtımına baz alınması Merkez Liglere haksız rekabet üstünlüğü sağlıyor. Zaten, merkez Ligler’i oluşturan İngiliz Premier Lig, Alman Bundesliga, İspanyol La Liga, İtalyan Serie-A ve Fransız Lig1’e UEFA bu turnuva formatıyla rekabet üstünlüğü sağlıyor. Bu uygulama, bu ligler arasındaki haksız rekabeti daha da artıracağından, Çevre Lig takım performanslarının, Merkez Lig takımlarının performanslarını yakalamasına olanak vermediğinden, süreç içinde bu ligler arasındaki sportif ve mali farklar daha da açılmaya devam edecektir. Bu olumsuz durum sonuçta, Çevre Lig takımlarının her zaman bu gelir kaleminden daha az pay almalarına neden olacaktır.

 

 

UEFA’ya Karşı Tüm Çevre Ligler Birleşiniz!  

 

UEFA, Şampiyonlar Ligi’nde yaptığı bu düzenlemeyle Merkez Ligler’e rekabet üstünlüğü sağlıyor. Zaten, Merkez Ligler (İngiliz Premier League, Alman Bundesliga, İspanyol La Liga, İtalyan Serie-A ve Fransız League 1) Çevre Ligler’e karşı haksız rekabet üstünlüğüne sahip konumdalar. Bu dağıtım politikasıyla, rekabet sadece Merkez Ligler arasında sıkışıp kalmış olacak, orta ve uzun vadede zaten olmayan rekabetle Çevre Ligler, merkezden daha da uzaklaşacaktır. Merkez Ligler ile Çevre Ligler arasındaki dengesiz rekabet, Çevre Liglerin aleyhine daha da kurumsallaşacak ve bu durum Çevre Ligler’in ölümü anlamına gelecektir. Çünkü, daha da artan dengesiz rekabet, Çevre Ligler’in rekabet yeteneklerini zamanla giderek daha da geriletecektir. Zira, UEFA her sene Şampiyonlar Ligi’ne ayırdığı kaynağı artırıyor ve kendi geleceği açısından da bunu devam ettirmek zorunda...

 

Hal böyle olunca, bizim de içinde bulunduğumuz Çevre Ligler’in bu gelişmeye karşı bir araya gelmeleri ve dayanışma içinde olmaları gerekiyor. Kendi çıkarları açısından bu, kaçınılmaz bir zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor. 

 

Çevre Liglerin federasyonları ve bu ligleri domine eden kulüpler zaman geçirmeden bu gelişmeye karşı, UEFA’nın haksız rekabeti yücelten bu adil olmayan uygulamasına karşı acilen bir dayanışma örgütlemeliler. Kendi liglerinde ve Avrupa futbol kamuoyunda konuyu gündeme taşımalılar.  Bu haksız ve dengesizliği artıran uygulamaya karşı tek bir yumruk, tek bir yürek olmalılar. Bu dayanışmacı oluşumun, Çevre Ligler ve bu liglerin takımları aracılığıyla Avrupa Futbol kamuoyunu ayağa kaldıracak yoğun futbol diplomasisi uygulamalarında büyük yarar var. 

 

Bize düşen ise; kendi ölçeğimizde de olsa, Türkiye Futbol Federasyonu ve Süper Lig takımlarımızın bu uygulamaya karşı bir an önce gerekli aksiyonları alıp Çevre Ligler ile gerekli örgütlü dayanışmayı hayata geçirmeleridir. Bu süreçte, futbol kulüplerinin mesleki örgütlenmeleri de, bu konuya müdahil olmalılar!

 

Sonuç

   

Bu uygulamayla ilk sırada yer alan Real Madrid, fazladan 17.5 Milyon Euro daha ekstra gelir elde etmiş olacaktır. Merkez Ligler’de yer alan kulüplerin takım katsayıları, Çevre Lig takımlarının takım katsayılarından her zaman fazla olacağı için bu liglerin takımları Şampiyonlar Ligi’nden daha fazla parasal ödül kazanmaya devam edeceklerdir. Haksız rekabet bu şekilde kalıcılaşmış ve kurumsallaşmış olacaktır. 

 

 Bu uygulamanın ilk olumsuz örneğini, 2018-19 sezonunda Galatasaray’ın Şampiyonlar Ligi’nden (sportif performanstan bağımsız olarak) elde edeceği gelirdeki azalma olarak göreceğiz. 2016-17 Şampiyonlar Ligi’nde Beşiktaş’ın Market Pool Geliri 17.368.000 Euro‘ydu. [5] Buna göre, Galatasaray’ın değişen uygulamayla birlikte Market pool ve Team Coefficient Ranking’den alacağı toplam gelir 12 ila 13 Milyon Euro arasında olacağından, ilk etapta kayıp 4 ila 5 Mio Euro civarında olabilecek gibi görünüyor. 


İlerleyen yıllarda bu gelir kaleminde UEFA katsayı arttırdıkça, büyük takımların kazançları da daha çok artacaktır. Oysa, Pazarlama Havuz Gelirlerinin dağıtımında lokal yayıncının havuza katılım payı oranında para dağıtılıyordu. Pazarlama Havuz Gelirleri’ne katılım payı değişmedikçe, kulüplere dağıtılacak tutarda da bir değişiklik olmuyor, aksine havuza katılım payı arttıkça, ilgili ülkenin takımı havuzdan artışa paralel pay alıyordu.

  

Belki, bu uygulamada UEFA, katsayıyı daha düşük tutarak, süreyi beş yılla sınırlayıp katılım payını arttırması daha adil olur. Bu gelir kaleminin toplam gelir içindeki payının azaltılması rekabeti daha dengeli hale getirir.

 

Bizim gibi Çevre Futbol Ülkelerinde kulüplerin, federasyonların ve kulüplerin mesleki örgütlerinin bu değişime karşı ortak bir dayanışma oluşturmaları ve UEFA’ya baskıyı örgütlemeleri gerekiyor. Bu konu, UEFA’nın inisiyatifi ve vicdanına bırakılmayacak kadar önemlidir.

 

Bu nedenle diyorum ki: Tüm Çevre Liglerin kulüpleri, UEFA’nın bu hasız uygulamasına karşı birleşiniz! Aksi halde, kaybedeceğiniz çok şey var!{jcomments on}

 

[1] https://www.sabah.com.tr/galeri/spor/galatasarayin-sampiyonlar-ligi-geliri-ne-kadar  
[2] Makaleyi kaleme aldığımız tarih itibariyle Türkiye’de Şampiyonlar Ligi’ni Bein Sport yayınlamaya başladı. Ancak, yayın havuzuna katılım payı kamuoyu ile paylaşılmadığı için geçen seneki dağıtılan tutardan hareketle, bu seneki dağıtım oranları baz alınarak, bu tutar tahmini dikkate alınmıştır.  
[3]https://www.uefa.com/uefachampionsleague/news/newsid=2528730.html;  
[4 UEFA bu gelir kalemiyle 585 Milyon Euro dağıtacağını belirtmekle beraber, yaptığımız hesaplamada bu tutar 585.024.000 Euro olarak çıkmaktadır. Yani, UEFA’nın belirlemiş olduğu tutar ile 1.108.000 Euro birim katsayısı üzerinden yaptığımız hesaplamada 24 Milyon Euro fark çıkmaktadır.
 

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  15210  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

13/03/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.910,23

-1,75

 bjk BJKAS

79,20

+0,19

 fb FENER

93,60

+0,21

 gs GSRAY

7,64

+4,37

 trabzon TSPOR

1,63

+0,62

   SPOR ENDEKSİ

5.119,80

+0,99

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 39129490

TRENDYOL SÜPER LİG 2023-2024 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV
Galatasaray 27 23  3   1  57 15 42   72 
2 Fenerbahçe  27  22    4  1 70  22   48 

70

3 Trabzonspor  27  14 4  9  45  33 10 46
4 Beşiktaş 27  14   4  9 39  31 8 46
5 Kasımpaşa 27  11 6  10   48  50 -2 38
6 Sivasspor 27  9 10  8 34  35  

 -1 

 37 
7

Başakşehir

27   10  6   11   35 33  2 36
8 Rizespor 27  10  6

11 

28  40 -12  36 
9 Antalyaspor 27 11  32  31  1 35 
10

Kayserispor

27  10  8 35  38   -3  33
11 Samsunspor 27  9 12

33 

36 -3  33
12 AdanaDemir 27  11  39  36  3  32  
13 Alanyaspor 27  6 12

32 39   -8  30
14 Karagümrük 27  8 12  32  31    29  
15 Ankaragücü 27  11  10 32  35  -3  29
16 Hatayspor 27

6

11  10 32  37  -5 29
17 Gaziantep 27  7 13  31  40  -9  28 
18 Konyaspor 27   10 11  26  39   -13 28

19

Pendikspor  27 6 8 13 32 55 -23  26  

20

İstanbulspor 27 3 6 18 20 51 -31 12

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.