FIFA 2025 Kulüpler Dünya Kupası'nın Sosyo Ekonomik Etkileri
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Ekonomi Manşet FIFA 2025 Kulüpler Dünya Kupası'nın Sosyo Ekonomik Etkileri

FIFA 2025 Kulüpler Dünya Kupası'nın Sosyo Ekonomik Etkileri

FIFA 2025 ekonomik etki Club

Sebahattin Devecioğlu- 13 Haziran 2025 Amerika Birleşik Devletleri'nde 15 Haziran-13 Temmuz tarihleri arasında 2025 FIFA Kulüpler Dünya Kupası düzenlenecek.

 

Turnuva, 15 Haziran'da Al Ahly ile Inter Miami arasında oynanacak A Grubu mücadelesi ile başlayacak. FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nda takımlar, 8 grupta 4 takımla mücadele edecek. Her takım, grup aşamasında diğer takımlarla birer maç yapacak. Bu durumda, bir takım grup aşamasında 3 maç oynayacaktır. İlk iki sırayı alan takımlar bir üst tura yükselecek. Turnuva formatı, 2025'ten itibaren ilk kez Dünya Kupası'na benzer şekilde uluslararası bir mücadele formatında düzenlenecektir.

 Grubunu ilk 2 sırada tamamlayanlar, sonraki turlarda tek maç eleme usulüne göre karşılaşacak. Final 13 Temmuz'da New Jersey, East Rutherford'daki MetLife Stadyumu'nda oynanacak. Kulüpler Dünya Kupası maçları ayrıca Atlanta, Charlotte, Cincinnati, Los Angeles, Orlando, Nashville, Philadelphia, Seattle ve Washington DC'de de oynanacak.

FIFA ve Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Sekreterliği, önümüzdeki FIFA Kulüpler Dünya Kupası 2025'nın ABD'de ve küresel çapta yaratabileceği önemli sosyoekonomik etkiyi ortaya koyan çalışma yayınladı.

Kurumlara ve şirketlere politika ve yatırım projeleri tasarlama konusunda destek sağlayan bağımsız bir kuruluş olan OpenEconomics (OE) tarafından geliştirilen çalışma, 2023'te Avustralya ve Yeni Zelanda'da düzenlenen şimdiye kadarki en büyük ve en başarılı FIFA Kadınlar Dünya Kupası'nın ardından GoalEconomy girişiminin yayınlanmasından bu yana FIFA ve WTO arasındaki iş birliğinin en son örneğidir.

FIFA Kulüpler Dünya Kupası 2025 araştırması, FIFA'nın dünyanın en iyi 32 kulübünü bir araya getiren ve yükselten yeni, dört yılda bir düzenlenen turnuvanın ev sahibi ülkesi olan ABD'de ve dünya genelinde insanlar için değer yaratmaya nasıl hizmet edeceğini ortaya koyuyor.

         Yeni FIFA Kulüpler Dünya Kupası, küresel zafer için yarışmak üzere her kıtadan en iyi kulüpleri bir araya getiriyor. Çığır açan turnuvada 32 kulüp yer alacak ve benzeri görülmemiş bir rekabet ve çeşitlilik sergilenecek.

FIFA Kulüpler Dünya Kupası 2025 Socioeconomic Etki Analizi isimli çalışmanın temel amacı, olayla ilgili sosyal ve ekonomik etkiyi değerlendirmek, hem somut hem de somut olmayan faydaları yapılandırılmış ve kapsamlı bir analizle yakalamaktır. Analiz, yapılan yatırımlara göre üretilen değeri değerlendirmek için hem Etki Analizi metodolojisini hem de OECD yönergeleriyle uyumlu Sosyal Yatırım Getirisi (SROI) metodolojisini benimsemektir Bu metodoloji, paydaş katılımını, sonuç haritalamasını, paraya dönüştürmeyi ve gelecekteki faydaların iskonto edilmesini içermektedir. Kapsamlı bir resim sunmak için sosyo-ekonomik etki analizi, 45 üretim sektörüne ve 76 farklı ülkeye dağılan bir ülke-arası SAM matrisi kullanılmıştır.  

Temel veriler, FIFA tarafından tahmin edilen harcamalar ve katılımcılar, Nielsen tarafından katılımcılar üzerinde yapılan anketler, turizm harcama raporları, sağlık etkisi çalışmaları ve Dünya Bankası, OECD, ILOSTAT, UNECE, WTO ve UNWTO gibi kuruluşların uluslararası kıyaslamalarından oluşmaktadır.

Raporda, turnuvanın 11 ev sahibi şehrine akın eden yerel ve uluslararası taraftarların, kulüplerinin büyük bir heyecanla beklenen yarışmanın ilk galibi olma yolunda ilerlemesini desteklemek için toplam 3,7 milyon katılım tahmin ediliyor. Etkinlik, ABD'de 9,6 milyar ABD doları olmak üzere küresel GSYİH'de 21,1 milyar ABD dolarına kadar gelir elde etmeye yardımcı olabilir.

Bu yılki küresel kulüp futbolu kutlaması ayrıca 17,1 milyar ABD doları brüt çıktı üretebilir ve ABD genelinde 3,36 milyar ABD doları sosyal fayda sağlayabilirken, orada yaklaşık 105.000 iş yaratılmasını destekleyebilir (1).

2025 FIFA Kulüpler Dünya Kupası, ABD'de bir aylık bir futbol şöleninden çok daha fazlası olacak. New York, Los Angeles ve Miami dahil olmak üzere 11 simgesel ABD şehrinde gerçekleşecek olan turnuva, ekonomiyi nakitle dolduracak ve baş döndürücü bir 41,3 milyar dolarlık küresel çıktı yaratacak. FIFA'nın son raporuna göre, turnuva, 432.000 iş yaratacak ve ev sahibi ülkenin damarlarına 3,36 milyar dolarlık sosyal fayda pompalayacak bir ekonomik faaliyet devi olacak.

Altı konfederasyondan 32 takımın mücadele ettiği yarışma, kulüp futbolunu keşfedilmemiş zirvelere taşıyacak. Ayrıca, 63 heyecan verici maç 3,7 milyon taraftarı stadyumlara getirecek. Etkinlik küresel GSYİH'ye 21,1 milyar dolar enjekte edecek ve ABD bu ödülün 9,6 milyar dolarını cebine indirecek. Etkinlikle ilgili harcamalar 7,2 milyar dolara ulaşacak ve FIFA'nın kendisi 1,9 milyar dolar ödeyecek bu çoğunlukla galip kulüplere ödül parası olacak. Toptan ve perakende, gayrimenkul, konaklama ve yiyecek hizmetleri her biri 2,1 milyar dolarlık bir artıştan yararlanacak. Sadece ABD, öncelikle misafirperverlik ve hava taşımacılığında 105.000 iş yaratacak.

Ancak turnuvanın etkisi bilançoların çok ötesine uzanıyor. Yatırımın sosyal getirisi (SROI) de aynı derecede olağanüstü: Harcanan her dolar için 4,34 dolarlık, sadece rakamlarla ölçülemeyen faydalarla topluluklara geri dönecek bir dışsal etki bekleniyor Turizm ABD'yi dolduracak ve 2,43 milyar dolarlık tüketici fazlası sağlayacak. Televizyon izlenme oranı ve sosyal medya sinerjisiyle, küresel gözler yılın futbol etkinliğine tanıklık etmek için ABD'ye yönelirken tahmini 292 milyon dolarlık etkileşim sağlayacak.

Araştırmada , Ekonomik etki göz kamaştırıcı olsa da, yeni işlerin önemli bir %40'ının geçici olacağını ve kısa vadeli faydalar bırakacağını kabul ediyor. ABD işgücü piyasasının yüksek ücretli işlere bağımlılığı, diğer ülkelere kıyasla istihdam büyümesini sınırlayabilir ve yaygın, uzun süreli bir etki potansiyelini sınırlayabilir.

FIFA, Dünya Ticaret Örgütü (WTO) ve araştırma ortakları arasındaki iş birliği, sporu küresel ticareti canlandırmak ve toplulukları güçlendirmek için kullanmada yeni bir sınır çiziyor. Bu yılki turnuvanın tarihin en zengin turnuvası olması bekleniyor

FIFA Başkanı, Infantino;  “FIFA bu turnuva için hiçbir fonu elinde tutmayacak," diye söz verdi "Tüm gelirler kulüp futboluna dağıtılacak ve 211 FIFA Üye Derneği aracılığıyla küresel futbol gelişimi için ayrılan FIFA rezervlerine dokunmayacak." (2).

Kaynaklar:

 (1). FIFA Club World Cup 2025 Socioeconomic Impact Analysis:

https://Digitalhub.Fifa.Com/M/695a5f4df14aba20/Original/FIFA-Club-World-Cup-2025-Socioeconomic-İmpact-Analysis.Pdf

 (2). Aymen Alami (2025), FIFA Club World Cup 2025: A Money-Spinning Bonanza,

 https://www.moroccoworldnews.com/2025/04/189569/fifa-club-world-cup-2025-a-money-spinning-bonanza/

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  2895  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

FutbolEkonomi , 2010 yılından bu yana futbolun ekonomik, finansal ve yönetsel boyutlarını mercek altına alan bağımsız bir bilgi ve analiz platformudur. 2005 yılında kurulan Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi (FESAM) ile aynı vizyon doğrultusunda faaliyet gösteren platformumuz, futbolu sadece saha içi bir oyun değil, çok katmanlı bir endüstri olarak ele alır.

 Hakımızda daha fazlası >>>


Yazarlarımızın Son Yazıları

Doç. Dr. Kutlu Merih
Doç. Dr. Kutlu Merih
Doç. Dr. Deniz Gökçe
Doç. Dr. Deniz Gökçe
Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu
Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu
Murat  Başaran
Murat Başaran
Mete İkiz
Mete İkiz
Hüseyin Özkök
Hüseyin Özkök
Ömer Gürsoy
Ömer Gürsoy
Neville Wells
Neville Wells
Kenan Başaran
Kenan Başaran
Prof. Dr. Ahmet Talimciler
Prof. Dr. Ahmet Talimciler
Prof. Dr. Lale Orta
Prof. Dr. Lale Orta
Müslüm Gülhan
Müslüm Gülhan
Tuğrul Akşar
Tuğrul Akşar
Av. Hüseyin Alpay Köse
Av. Hüseyin Alpay Köse
Doç. Dr. Recep Cengiz
Doç. Dr. Recep Cengiz
Dr. Ahmet Güvener
Dr. Ahmet Güvener
Av. Arman Özdemir
Av. Arman Özdemir
Dr. Tolga Genç
Dr. Tolga Genç
Tayfun Öneş
Tayfun Öneş
Dr. Bora Yargıç
Dr. Bora Yargıç
Alp Ulagay
Alp Ulagay

Kimler Sitede

Şu anda 1638 konuk çevrimiçi

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 51360188

Raporlar FE Anasayfa

Spor Endexi

 

25/07/2025

Kapanış  
  BİST 100

10.642,60

-0,43

 bjk BJKAS

2,10

-2,33

 fb FENER

14,25

+1,14

 gs GSRAY

1,43

+5,93

 trabzon TSPOR

1,12

+0,90

   SPOR ENDEKSİ

2.606,94

+2,30

1

futbol ekonomi bulten

fesamlogobanner

ekosporlogo

GwuEgEJW4AAMRrc


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

futbolekonomisosyal2

 

sosyal1