Sporda Etki Yatırımı
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Sebahattin DEVECİOĞLU Sporda Etki Yatırımı

Sporda Etki Yatırımı

1213sports-betting

Sebahattin Devecioğlu- 19 Kasım 2024 Sporda Etki Yatırımı (IIS), UNESCO'nun amiral gemisi girişimi olan 'Fit for Life'ın temel bir bileşenidir.

 

Birleşmiş Milletler (BM) spor ve beden eğitimi konusunda liderlik ederken, UNESCO sporun gelişimi için kamu ve özel yatırımları ölçeklendirmek için kaynaklar geliştirmektedir. UNESCO'nun desteğiyle, Milletler Topluluğu Sekreterliği, sporun Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nin (SDG) en az sekizine katkıda bulunduğunu göstermiştir.

UNESCO, bu koalisyonun bir parçası olarak 'SDG'lere ulaşmak için sporun gücünden yararlanma' çalışma grubunu koordine etmektedir. Mart 2023'te UNESCO ayrıca Sporda Etki Yatırımı konusunda bir Uzman Yuvarlak Masa Toplantısı düzenledi ve yakında bu çalışmayla ilgilenen Üye Devletleri desteklemek için bir uzman danışma grubu başlatacak. UNESCO'nun Sosyal ve Beşeri Bilimler Sektörü, sözleri eyleme dönüştürüyor - Azerbaycan ve Şili'de sosyal sonuç sözleşmelerini uygularken, ufukta diğer aday ülkeler var. Bu pilot ülkeler, Azerbaycan, Bakü'de (26-29 Haziran 2023) düzenlenen 7. Beden Eğitimi ve Spordan Sorumlu Bakanlar ve Kıdemli Yetkililer Uluslararası Konferansı'nda (MINEPS) sergilendi. MINEPS VII, ortaklıklar ve uygulamalar için başlangıç noktasını işaretleyecek, UNESCO'nun sporda etki yatırımına yönelik küresel katılımını büyütecek ve finanse edecek.

Bu çalışma, UNESCO'nun 2020'de Finans Ortak Zirvesi'nde başlatılan, kamu kalkınma bankaları ve uzmanlardan oluşan bir konsorsiyum olan Sporla Sürdürülebilir Kalkınma Koalisyonundaki rolü tarafından kolaylaştırılmaktadır. Bu konsorsiyum, bilgi paylaşımı ve yenilikçi spor için kalkınma finansmanı fırsatları için kaynakları topluca harekete geçirme ortak vizyonuyla kurulmuştur.

Fit for Life Spor yatırımını ölçülebilir etkiyle ilişkilendirmek Küresel veriler, tabandan spor katılımı ile sürdürülebilir kalkınma arasında güçlü bir bağ olduğunu göstermeye devam ediyor. Spor aracılığıyla elde edilen sosyal getiriler üzerine yapılan güncel araştırmalar, bir spor müdahalesine yatırılan her 1 doların 3 ila 124 dolar arasında değer yarattığını gösteriyor. Yine de spor, bir yatırım alanı olarak yeterince kullanılmıyor ve yanlış anlaşılıyor.

 UNESCO'nun Fit for Life spor girişimi, etki yatırımı yoluyla çok taraflı spor finansmanı için bir yol  açıyor: Sonuç ölçümünün sosyal ve ekonomik getiri yaratmak için önceliklendirildiği yeni bir model  olan Sporda Etki Yatırımı Raporu, küresel bütçe sahipleri ve finans piyasaları için önemli olan spora etki yatırımı için bir ışık sunuyor. Bu araçlar etrafındaki küresel ivmeyi, eylemsizliğin maliyetini, ilgili vaka çalışmalarını ve bu modelin farklı paydaşlar için uyarlanabilirliğini ve faydalarını kapsıyor. Ayrıca spor otoritelerine etki yatırımı pazarını büyütmek için önemli eylemler öneriyor.  Rapor, sporun etkisine inanan ve sporun SDG'lerin bir destekleyicisi olarak potansiyelinden yararlanmak isteyen her bakanlık, yatırımcı veya spor programı için bir mihenk taşı kaynağıdır.

Sporda Etki Yatırımı Raporu, UNESCO'nun Mart 2023'teki Sporda Etki Yatırımı Uzman Yuvarlak Masa Toplantısı sırasında paylaşılan tavsiyelerden ve taahhütlerden ilham almaktadır.

Bugün, fiziksel hareketsizlik ve ruhsal sağlık sorunlarının küresel bir kriziyle karşı karşıyayız. Sporun bunlara etkili bir yanıt olarak profilini acilen yükseltmemiz gerekiyor. Dört yetişkinden biri ve özellikle genç kadınlar olmak üzere beş ergenin dördünden fazlası yeterince aktif değil. Bu rakamlar, fiziksel aktivitede %41'lik bir düşüş görülen COVID-19 salgınıyla daha da kötüleşti. 

UNESCO tarafından ankete katılan beden eğitimi öğretmenlerinin %70'i, pandemi sırasında öğrencilerin ruhsal ve fiziksel sağlıklarının kötüleştiğini bildirdi. Bu kasvetli tablo, spor tabanlı çözümlerden tam olarak yararlanan yenilikçi öneriler geliştirmek için bir uyarı niteliğindedir. Olumlu etkisine dair bol miktarda kanıta rağmen, spor geleneksel olarak yeterince kullanılmamıştır. 

Spor yalnızca obeziteyi ve depresyonu azaltmakla kalmaz, aynı zamanda daha iyi öğrenme sonuçlarına ve hatta öğrencilerin test puanlarında %40'lık bir iyileşmeye de katkıda bulunur. Spor ayrıca, giderek daha verimli sonuç odaklı yatırım için cazip bir öneri olarak görülüyor.

UEFA yakın zamanda 25 Avrupa ülkesinde amatör futbolun değerini sosyal, sağlık ve ekonomik etkiler açısından yıllık yaklaşık 40 milyar avro olarak modelledi.

Spor Gelişimi (S4D) yatırımlarının getirileri daha da yüksektir ve iyileştirme için geniş bir alan vardır. Örneğin, spor Afrika'da GSYİH'nin yalnızca %0,5'ini temsil ederken, küresel olarak %2'dir.

Spor ayrıca bireysel düzeyde ekonomik ve kalkınma fırsatları yaratabilir, güçlü topluluklara, cinsiyet eşitliğine ve gençlerin güçlendirilmesine katkıda bulunabilir. Sporun bir kalkınma aracı olarak iş durumunu oluşturmak için sosyal etkisine ilişkin daha iyi verilere ihtiyaç vardır. 

UNESCO'nun amiral gemisi spor girişimi Fit for Life, bu bilgileri toplayıp sistematize etmeye ve bunları açık kaynaklı hale getirmeye hazırdır. Fit for Life ayrıca mevcut finansmanı artırmak için spordaki etki yatırımı ölçümlerini de ilerletecektir. 

Bu rapor, şu ana kadar öğrenilen dersleri hızlandırıyor. Bulgularının, spora yatırımları artırmakla ilgilenen tüm paydaşlar için yararlı olmasını umulmaktadır.  Fit for Life bu ivmeyi yakalıyor, sporun bu tür kalkınma fonlaması için güçlü bir kanal olduğunu gösteren araçlar hazırlıyor ve etki yatırımını tüm ilgili hükümetler, yatırımcılar, spor programları ve fonlama kuruluşları için erişilebilir hale getiriyor. 

Sporun gücüne yanıt veren yatırımlar için çağrıda bulunmamıza katılın ve sürdürülebilir kalkınmanın bir destekleyicisi olarak sporun profilini yükseltirken Fit for Life'a katılın.

Kaynak: https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000386193

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  466  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

FutbolEkonomi , 2010 yılından bu yana futbolun ekonomik, finansal ve yönetsel boyutlarını mercek altına alan bağımsız bir bilgi ve analiz platformudur. 2005 yılında kurulan Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi (FESAM) ile aynı vizyon doğrultusunda faaliyet gösteren platformumuz, futbolu sadece saha içi bir oyun değil, çok katmanlı bir endüstri olarak ele alır.

 Hakımızda daha fazlası >>>


Yazarlarımızın Son Yazıları

Doç. Dr. Kutlu Merih
Doç. Dr. Kutlu Merih
Doç. Dr. Deniz Gökçe
Doç. Dr. Deniz Gökçe
Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu
Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu
Murat  Başaran
Murat Başaran
Mete İkiz
Mete İkiz
Hüseyin Özkök
Hüseyin Özkök
Ömer Gürsoy
Ömer Gürsoy
Neville Wells
Neville Wells
Kenan Başaran
Kenan Başaran
Prof. Dr. Ahmet Talimciler
Prof. Dr. Ahmet Talimciler
Prof. Dr. Lale Orta
Prof. Dr. Lale Orta
Müslüm Gülhan
Müslüm Gülhan
Tuğrul Akşar
Tuğrul Akşar
Av. Hüseyin Alpay Köse
Av. Hüseyin Alpay Köse
Doç. Dr. Recep Cengiz
Doç. Dr. Recep Cengiz
Dr. Ahmet Güvener
Dr. Ahmet Güvener
Av. Arman Özdemir
Av. Arman Özdemir
Dr. Tolga Genç
Dr. Tolga Genç
Tayfun Öneş
Tayfun Öneş
Dr. Bora Yargıç
Dr. Bora Yargıç
Alp Ulagay
Alp Ulagay

Kimler Sitede

Şu anda 1985 konuk çevrimiçi

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 51352302

Raporlar FE Anasayfa

Spor Endexi

 

25/07/2025

Kapanış  
  BİST 100

10.642,60

-0,43

 bjk BJKAS

2,10

-2,33

 fb FENER

14,25

+1,14

 gs GSRAY

1,43

+5,93

 trabzon TSPOR

1,12

+0,90

   SPOR ENDEKSİ

2.606,94

+2,30

1

futbol ekonomi bulten

fesamlogobanner

ekosporlogo

GwuEgEJW4AAMRrc


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

futbolekonomisosyal2

 

sosyal1