Futbolcuların Mülkiyet Sorunu
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Hukuk Tuğrul Akşar Futbolcuların Mülkiyet Sorunu

Futbolcuların Mülkiyet Sorunu

Tuğrul Akşar- 27 Haziran 2011

Geçen haftaki yazımızda özetle, futbolun giderek endüstriyel bir karaktere bürünmesi  ve çok önemli parasal gelirler yaratmasının, futboldan para kazanma anlayışında yeni değişikliklere yol açtığını ve bunun sonucunda bazı yatırım fonlarının ellerindeki finansal olanakları da kullanarak futbola para plase etmeye başladıklarını ifade etmiştik.

Diğer bir ifadeyle, parasallaşan futbol bazı yatırım fonları için bir kazanç kaynağı oldu. Özellikle Londra'da bireysel yatırımcılar, hedge fonları ve diğer farklı yatırım fonları (bireysel özel emeklilik gibi) futbolu da diğer her türlü yatırım yapılabilir varlık türlerinden biri olarak kabul edip buna göre kendilerine uygun stratejiler geliştirdiler.

Futbolda üçüncü şahıs mülkiyeti

Bu stratejilerin başında da özellikle bazı yatırım fonlarının oyuncu mülkiyetlerinin belirli bir kısmını satın alarak bunu değerlendirmesi geliyor. Bu sistemde genel olarak bir hedge fon ya da menajerlerin kurdukları futbol yatırım fonları bir futbolcunun başta ekonomik hakları olmak üzere, tüm pazarlama ve satış haklarının alınıp satılması, aynı zamanda bir oyuncunun mülkiyetinin yani bonservisinin satın alınarak bu oyuncunun kulüplere satılması gibi bazı ekonomik faaliyetlerde bulunabiliyor. Kısacası, futbol kulübünün dışında bir yatırım fonu ya da üçüncü bir şahıs ya da kurum bir oyuncunun sadece imaj haklarının değil, bonservisinin de sahibi olabiliyor. Bu duruma "Third Party Ownership" yani, "Üçüncü Şahıs Mülkiyeti" deniliyor.

Futbolcu dolaşımı serbest ise mülkiyet de serbest mi olmalı?

Belçika'nın RFC de Liege takımında forma giyen Jean Marc Bosman, başka bir takıma transfer olmasının önünde engel olarak duran bonservis bedeli sorununu yargı makamlarına taşıdığında olayların hangi boyutlara gelebileceğini herhalde düşünmemiştir. Nitekim bu kapsamda 1995 yılında Bosman'ın girdiği hukuk mücadelesinde Avrupa Adalet Divanı'nın aldığı karar futbolun mecrasını da değiştirdi. 1995 tarihli bir Avrupa Adalet Divanı kararı ile Avrupa Birliği içinde işçilerin serbestçe dolaşımını ve işbirliği özgürlüğünü güvenceye alan kararlar özellikle Avrupa içinde futbol sektöründe büyük değişiklikler yaşanmasına neden oldu. Bu kararlar uyarınca Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ulusal liglerinde -transfer edilen oyuncunun Avrupa Birliği vatandaşı olması koşuluyla- yabancı oyuncu sınırlaması kaldırılmış, futbol oyuncularının anlaşma süreleri dolduğunda bonservis bedeli olmaksızın istedikleri kulübe geçmelerinin önü açıldı. Kararlarla birlikte futbol ve diğer tüm spor dalları birer ekonomik sektör olarak değerlendirildi ve sporcular, işçilerin serbest dolaşımı ilkesi uyarınca işçi haklarına sahip oldular.

Futbolcu sahibi fonlar sahnede

Geçen hafta bu fonlardan ayrıntılarıyla bahsetmiştik.

Futbolcunun serbest dolaşımı, çok doğal olarak futbolcuların mülkiyetlerinin kulüp dışında dolaşımı konusunu da yapılan son transferler ile tekrar gündeme getirdi.  Özellikle 2007 yılında Tevez ve Mascherano'nun Corinthians'tan WestHam'a bir fon aracılığıyla transfer edilmesi Premier Lig'de büyük çalkantılara yol açmıştı.

Yine Portekizli yıldız Cristiano Ronaldo'nun Sporting Lizbon'da 16 yaşındayken bonservisinin yüzde otuz beşlik kısmının bir fon tarafından 450 bin sterline satın alınarak, daha sonra 12,2 milyon Sterlin'e Manchester United'a satılması ve buradan doğan kazanç ve diğer komisyon gelirleri, bu yatırım fonlarının büyük ilgisini çekti.

Yine ülkemizde Quaresma, Almeida ve Simao gibi isimleri 'kelepir' bonservis ücretleriyle Beşiktaş'a transfer eden  'fon' bu konuyu gündeme tekrar taşıdı.

Fonlar nasıl futbolcu sahibi oluyor, nasıl satıyor?

Peki bu süreç nasıl işliyor? Uluslararası fonlar, futbolcuları aynı şirketler gibi görüyor. Futbolcuya yatırım yapan fon, futbolcuyu bir futbol kulübü ile birlikte satın alıyor. Futbolcunun bonservisinin ya tamamı veya yüzde 70-80 gibi büyük kısmı fonda bulunuyor. Amaç gerçekleşip futbolcunun piyasa değeri artınca da satış listesine konulup satılıyor. Fon futbolcunun bonservisi için ödenen paranın büyük kısmını alarak parayı cebine koyup çıkıyor.

Özellikle yıldız olma potansiyeli taşıyan futbolculara yatırım yapan bu fonlar, Almeida, Quaresma gibi bir dönem parlayan ancak daha sonra sönmeye yüz tutmuş futbolcular ile genç futbolcuları tercih ediyor. Sözleşmeye 'İngiliz hukuku geçerli' maddesi eklenerek, fonlar ile bu alışveriş yapılabiliyor. Bunu  yaparken futbolcu ile önceden gizli veya açık bir anlaşma yapılıyor. Bu anlaşmaya göre tüm haklar uluslararası fona devrediliyor. Ardından herhangi bir kulüp ile yapılan anlaşmalara ise İngiliz hukuk kurallarının geçerli olduğu maddesi eklenerek futbolcu ile fon arasında yapılan anlaşmanın asıl anlaşma olduğu kabul ediliyor. Böylece futbolcu satılmak istendiğinde ne FIFA'nın ne de futbol kulübünün bir iddiası olabiliyor.

Buna göre "Alırken de satarken de kulüp ile ortak olunan bir model" çalışıyor. Kulübün borsaya bildirdiği ya da kamuya açıkladığı rakamlar fon ve kulübün ortak ödedikleri toplam transfer ücretinden oluşuyor.

Fonların devreye girmesinde FIFA'nın 2007 tarihinde oylayarak kabul ettiği ve 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren uygulamaya giren FIFA düzenlemelerinin 18. maddesi önemli bir rol oynuyor. Bu madde aslında futbolcuların uluslar arası transferleri ile ilgili konularda, ona sözleşme yapma özgürlüğü tanıyan ve hiçbir kulübün, kendi sportif performansını artırmak amacı olsa bile futbolcunun hiçbir özgürlüğünün kısıtlanamayacağını karar altına alması. Bu madde futbolcuya istediği kulüple her tür sözleşme yapma hakkını verirken, diğer taraftan bu tür futbol yatırım fonlarının da devreye girmesine açık kapı bırakmış oluyor. Çünkü ekonomik her türlü haklarıyla ilgili sözleşme yapma hakkı olan futbolcu çok doğal olarak bir fon şirketiyle de bu konularda masaya oturabiliyor.

Fonların İngiliz hukukuna tabi anlaşmaları

Fonların kulüplerle yaptıkları anlaşmaların detayları, olayın ülkemiz açısından da ilk olması özelliğiyle ilginç. Beşiktaş örneğinden hareketle bu konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum.

Kulüpten yapılan açıklamaya göre Almedia transferinin ayrıntıları da belli oldu. Buna göre:

* Beşiktaş, Almeida'nın transferi için Werder Bremen'e 2 milyon euro ödeyecek.

* Almeida'nın transfer sözleşmesinden sonra, yurtdışında kurulu bir firmanın Almeida'nın federatif hakları içinde yer alan ekonomik haklarının yüzde 45'ine katılım için 2 milyon euro ödeme teklifi kabul edildi ve taraflar arasında sözleşme imzalandı.

* Oyuncunun başka bir kulübe transfer edilmesi halinde transfer ücretinden doğan ekonomik hakların yüzde 45'i fona ödenmesi kararlaştırıldı.

* Oyuncunun Beşiktaş ile olan sözleşmesinin sona ermesiyle serbest kalması halinde firmanın ödediği tutar, yıllık yüzde 10 faiziyle geri ödenecek.

* Oyuncunun sözleşmesinin Beşiktaş tarafından uzatılması halinde, firmanın ödediği tutar yıllık yüzde 10 faiziyle geri ödenerek oyuncunun ekonomik hakları geri alınabilecek.

* Oyuncu için gelen transfer teklifini Beşiktaş'ın kabul etmesi ancak firmanın kabul etmemesine rağmen transferin gerçekleştirilmesi durumunda, firmanın ekonomik haklarına karşılık minimum 4.5 milyon euro ödenecek. Oyuncu için gelen transfer teklifini Beşiktaş'ın reddetmesi ancak, firmanın kabul etmesi halinde ise transfer teklifinin yüzde 45'i fona ödenerek ekonomik hakları geri alınabilecek.

Bazı ülkelerde fonlar futbolcu mülkiyetine sahip olabiliyor 

Bazı ülkelerde futbol yatırım fonları futbolcuların belirli oranlarda mülkiyetlerine (bonservislerine) sahip olabilme haklarına izin verirken, bazı ülkelerde ise sadece oyuncuların ekonomik haklarının satış ve pazarlamasına izin veriliyor. Bu kapsamda, Arjantin'de bir yatırım fonu bir oyuncunun bonservisinin yüzde yetmişine kadar bir paya sahip olmasına izin veriyor. Yine Portekiz'de futbol yatırım fonları oyuncuların bonservislerinin yüzde otuzuna kadar sahip olabilme haklarına sahip olabiliyorlar.  Ancak,  İtalya ve  İspanya başta olmak üzere çoğu Avrupa ülkesinde futbol federasyonları, futbolcuların başta medya hakları olmak üzere çeşitli futbol geliri doğurabilecek ekonomik hakların satışlarının üçüncü şahıs ya da kurumlara kaydedilerek satılmasına/pazarlanmasına izin veriyor.

Gelecek hafta bu konunun futbola olası etkileri ve başta FIFA olmak üzere diğer federasyonların ne tür önlemler almaya çalıştıklarını anlatarak ve konuya ilişkin görüşlerimizi de sizlerle paylaşarak üç bölümden oluşan yazı dizimizi tamamlamış olacağız.{jcomments on}



                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  6249  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

16/04/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.707,13

-1,09

 bjk BJKAS

77,15

+3,28

 fb FENER

96,80

+5,22

 gs GSRAY

6,92

+0,44

 trabzon TSPOR

1,59

-1,85

   SPOR ENDEKSİ

4.847,33

-0,18

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 39672275

TRENDYOL SÜPER LİG 2023-2024 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV
Galatasaray 32 28  3   1  73 20 53  87 
2 Fenerbahçe  32  27    4  1 85  28   57

85

3 Trabzonspor  32  16 4  12 54  42 12 52
4 Beşiktaş  32   14   6  12 42  38  4 48
5 Rizespor 32 14 6  12   43  47 -4 48
6 Başakşehir 32  13 12 42  38 

  4 

 46 
7

Kasımpaşa

32  13  7  12   55 57  -2 46
8 Sivasspor 32 11 11

10 

38  43 -5  44 
9 Antalyaspor 32 10  12  10  36  37  -1 42 
10

Alanyaspor

32 10  12 10 41  46   -5  42
11 AdanaDemir 32 9 13  10

48 

43   5  40
12 Samsunspor 32 10  14 36  42 -6  38  
13 Ankaragücü 32  8 13

11 

40  41   -1  37
14 Kayserispor 32 10  10 12  36  45  -9  37
15 Konyaspor 32  12  12 34  45  -11  36
16 Hatayspor 32

7

12  13 36  44  -8 33
17 Gaziantep 32  7 17  35  50  -15  31 
18 Karagümrük 32  9 16  35 41  -6 30

19

Pendikspor  32 7 9 16 36 64 -28   30  

20

İstanbulspor 32 4 7 21 25 59 -34 16

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.