26 Aralık 2014- Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ, Finansal Yapılandırma Komitesi kurduklarını ve başına Beşiktaş Kulübü ve Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) eski yöneticilerinden Hüsnü Güreli'yi getirdiklerini açıkladı.
Gümüşdağ, Kulüpler Birliği Vakfı'nın Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlediği ve yaklaşık 3,5 saat süren toplantının ardından Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'la birlikte basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Toplantıda özellikle finansal yapılandırma, e-bilet, Passolig ve Türk futbolunun marka değerinin yukarı çıkarılması için neler yapılabileceğini konuştuklarını, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın da önemli görüşlerini aldıklarını anlatan Gümüşdağ, şunları kaydetti:
"UEFA Finansal Fair Play baskısını düşünerek, en azından bunun geçişini sağlamak amaçlı Finansal Yapılandırma Komitesi kurduk. Gerek bizim gerek TFF'nin oluruyla hepinizin tanıdığı, Türk futbolunun önemli kulübünde ikinci başkanlık yapmış ve en son TFF İcra Kurulu'nda yer almış Hüsnü Güreli'yi bu komiteye başkan olarak açıklıyoruz. Bu komite, bize özellikle finansal yol haritasıyla ilgili neler yapabiliriz konusunda yardımcı olacak. Kendisinin 2 kişilik bir heyeti de var. Üç kişilik bir üst kurulla bizi finansal projelendirme, finansal yol haritasıyla ilgili bir çalışmaya götürecek."
"Türk futbolunun en önemli sorunu dediğinizde 2-3 sorunu varsa, bu birinci sırada gelebilir" diyen Gümüşdağ, "Finansal Yapılandırma Komitesi'nin kuruluşunu burada ilan ediyoruz. Yıldırım Demirören de bu anlamda her defasında endişesini anlatmıştır, kulüpler olarak da bizler de bunu milat kabul edip, neler yapabilirizi dile getiriyoruz. Bu vesileyle komitenin Türk futbolu için hayırlı olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
Komite Bir Başkan ve İki Üyeden Oluşuyor
Hüsnü Güreli'nin başkanlığında oluşturulan Finansal Yapılandırma Komitesi, bir başkan ve iki üyeden oluşuyor. Bu komisyon, kulüplerin önce içinde bulundukları finansal durumun fotografını çekerek, onları bu finansal darboğazdan kurtarabilmek için alternatif finansman yöntemlerini araştıracak.
Türk futbolunun finansal sağlığına kavuşturularak, istikrarlı bir mali yapıya ulaşıp sportif performasını artırabilmesi için öncelikle kulüplerin röntgenleri çekilecek, içinde bulundukları mali durumun tespit edilerek buna göre çözüm yolları saptanmaya çalışılacak. Kulüplerin mevcut borçlanma durumları ile sağlıksız finansal yapılarının nasıl konsolide edileceği de komisyonun ana görevleri içinde yer alacak. Komisyonun en önemli çalışmasının kulüplerin içinde bulundukları mali yapılarının analiz edilerek, buna göre gerekli finansal yapılandırmanın sağlanmasına yönelik orta ve uzun vadeli çözüm önerilerini içeren öneriler üretmesi olacak. Finansal yapılandırmanın yanısıra, kulüplerin bundan sonra böylesi bir olumsuzluğa tekrar düşmelerini önlemek için Komisyonun, Türk futbolunun finansal yeniden yapılandırılmasına yönelik bir rapor düzenlenmesi de bekleniyor. {jcomments on}