Covid-19 Alt Ligleri Ölüme Sürüklüyor
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Tuğrul AKŞAR Covid-19 Alt Ligleri Ölüme Sürüklüyor

Covid-19 Alt Ligleri Ölüme Sürüklüyor

46c340

 

Tuğrul Akşar/ 6 Aralık 2020 Her alanda olduğu gibi futbolda da Covid-19’un yıkıcı etkisi devam ediyor.

 

 Her ne kadar, taraftar tribünlere gidip maç izleyemiyorsa da, üst düzey profesyonel ligler bir şekilde yayından, sponsorluktan, reklam ve medya pastasından, küresel taraftar paydaşa yapılan satışlardan elde olunan gelirlerle yaşamlarını devam ettirebiliyor ve mücadelelerini sürdürebiliyorlar. Onlar da şüphesiz ki, pandemiden çok olumsuz etkilendiler, çok önemli gelir kayıplarına uğradılar ve servetleri erimeye başladı. Ancak, üst düzey liglerin fidanlığı konumundaki alt liglerin durumları ise tam bir felaket.

 

Alt Liglerde Gelirler Kesildi

 

Alt liglerin en önemli gelir kaynağını mahalli idarelerin destekleri, bilet satış gelirleri ile birlikte maç günü gelirleri ve bazı yerel sponsorların maddi destekleri ile bazı varlıklı kulüp başkanlarının kişisel destek ve katkıları oluşturmaktaydı. Ne var ki, korona virüs salgını ile birlikte seyircisiz oynanan maçlar, olumsuz makro olumsuzluklar nedeniyle daralan maddi kaynaklar, yetersiz iddaa gelirleri ve en önemlisi Bölgesel Amatör Ligler (BAL) ve amatör kümelerde iptal olunan maçlar en küçük nakit akışını bile kesti. Derenin suyu iyice kurudu. Kulüpler en temel yaşamsal giderlerini bile karşılayamaz duruma geldiler. Futbolcularının, teknik kadronun, çalışanlarının maaş ve ücretlerini ödeyemedikleri gibi, elektrik, su, doğalgaz, kira, sigorta güvenlik primlerini, vergilerini ödeyemedikleri için haciz ve yasal takiplerle karşı karşıya kalabiliyorlar.

 

TFF 1.Lig’de 18 takım, 2.Lig’de 39 takım ve 3.lig’de oynayan 67 profesyonel takım bulunuyor. Bu takımların gelir ve gider dengeleri iyice aleyhe dönmüş ve borçluluk artmış durumda. Oyuncularına ve teknik kadrolara ödemelerini yapamıyor, zorunlu giderlerini karşılayamıyor ve yokluklar içinde deplasmanlı liglerini devam ettirmek durumunda kalıyorlar.

 

 

TFF 1.Lig, 2.Lig ve 3. Lig kulüplerinin ekonomik, finansal, yönetsel ve finansal çıkarlarını koruyacak ve haklarını savunabilecek, ortak güçbirliği oluşturabilecekleri bir platformlarının ve mesleki bir örgütlerinin olmayışı ise onları kriz karşısında daha da korunaksız hale getiriyor. Sorunların çözümünde bireysel yol almak zorunda kalan kulüp başkanları ise bir süreden sonra içinde bulundukları sorunlara karşı çaresiz kalıp bunalmakta ve çıkış yolu bulamamaktadırlar. Bu kulüplerin en önemli sorunları pandemiden daha çok örgütsüz olmalarıdır. Bu nedenle ortak güçlerini ve dinamiklerini harekete geçiremeyen bu kulüpler, adeta ‘’sadaka ekonomisinin’’ insaf ve vicdanına bırakılmış, yardıma muhtaç hale getirilmiştir. 

 

Kısacası, alt ligler can suyu bekler durumdalar ve işin kötüsü bu olumsuzluğun ne zamana kadar devam edeceği de belirsiz. Bu liglerde mücadele eden kulüplerde oynayan çoğu futbolcu ise ya ücretlerini alamıyor ya da vadesi gelen alacaklarını tahsil edemiyor.

 

Amatör Kulüpler Ölmüş Durumda

 

Amatör liglerde ise hayat tamamen durmuş vaziyette. Amatör kümelerde yer alan yüzlerce kulübün durumları tamamen bir felakete dönüşmüş vaziyette.  

 

Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Kondeferasyonu’na kayıtlı olmaları nedeniyle, kuruluşları gereği kendi bünyelerinde U19, U17, U16, U15, U14, U13, U12, U11 gibi kadroları oluşturmak ve bu liglerde de mücadele etmek, binlerce genç futbolcuyu barındırmak, onların sportif gereksinim ve giderlerini karşılamak durumundalar.  Ama bu dönemde maalesef merkezi futbol yapılanmasından tek bir kuruş dahi destek ve katkı sağlayamadıkları için kısa süre sonra bu kulüpler de kapılarına kilit asmak durumunda kalacaklar.

 

Özetle, alt ligler kaderlerine terkedilmiş vaziyette. En temel faaliyet giderlerini karşılayamayan kulüpler çok yakında kapanmaya mahkum görünüyorlar. Ki, bunların içinde neredeyse altmış-yetmiş yıla yaklaşan tarihi olan kulüplerimiz bulunuyor.

 

İşin daha da kötüsü ve üzüntü verici tarafı ise, onların seslerini yukarıya duyuracak ne bir mesleki örgütleri, ne de örgütlülükleri var.  

 

5 bin 751 Kulüp, 282 Bin 605 Lisanslı Oyuncu Var

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soru önergesine yanıt veren Gençlik ve Spor bakanı Mehmet Kasapoğlu'nun bu önergeye vermiş olduğu yanıtta Türkiye'de tescilli 18 bin 560 spor kulübünün  bulunduğunu lisanslı sporcu sayısının da 8 Milyon 329 bin 340 olarak açıkladı.  bakan Kasapoğlu, TFF'ne tescilli futbol kulübü sayısının 5 bin 751 olduğunu,  amatör lisanslı oyuncu sayısının 282.605, profesyonel futbolcu sayısının da 3.8080 olduğunu belirtti. Bugün itibariyle Türkiye'de tescilli 18.560 kulüp ve kulüplerde lisanslı 282.560 futbolcu bulunuyor. Bu futbolculardan sadece 3.808'i profesyonal futbolcu olup kalan futbolcular amatör lisanslıdır. (1) On aydır karşılaşmalara çıkamayan amatör sporcular ciddi mağduriyet yaşıyor.

 

FIFA'nın Covid-19 Paketi

 

FIFA Covid-19 Yardım Paketi ile Ulusal federasyon ve Konfederasyonlara 1.5 Milyar Dolara yakın yardım, hibe ve kredi olanağı sağlanacağını ifade etti. Bu paket kapsamında FIFA öncelikle Uluslararası Konfederasyonlara 2'şer Milyon Dolar, Ulusal Federasyonlara da birer milyon dolar hibe verecek. Yine, ulusal federasyonlar bu paketten gelirlerinin % 35'i kadar faizsiz kredi kullanabilecek ve bu kredileri kendi kulüplerini Covid-19 etkisine karşı korumak amacıyla ilgili kulüplere dağıtabileceklerdir. bu kapsamda yıllık geliri 19.05.2019 tarihli finansal tablolarına göre 791 Milyon TL'na ulaşan TFF'nin, gelirinin % 35'ine karşılık gelen 280 Milyon TL tutarında FIFA'dan destek alabilme olanağı olabilecektir. Bununla birlikte kadın futboluna da 500 bin Dolar destek sağlanacak. (2)

 

Premier Lig, Alt Liglere Yardım Elini Açtı!

 

Oysa, tam da bu aşamada 4 Aralık 2020’de bir haber ile karşılaştık. Bu habere göre: Premier Lig yönetimi İngiliz futbolunun geleceği için Championship, League One ve League Two'daki kulüplere pandemi yardım paketi olarak League One ve League Two'daki kulüplere 50 milyon sterlinlik fon sağlarken, Championship kulüpleri için de faizsiz 200 milyon sterlinlik kredi olanağı olmak üzere toplamda  Premier Lig yönetimi alt liglerin kulüpleri için 250 milyon sterlinlik gelişmiş bir kurtarma paketini finanse etmeyi kabul etti. (3)

 

Sonuç

 

Alt liglerde Covid-19’un yakıcı ve yıkıcı etkisi devam ediyor. Buna karşın organize olup ortak bir örgütlülük sağlayamayan ve seslerini duyurabilecekleri bir platform kuramayan alt ligler kaderlerine terkedilmiş durumda. Bu konularda merkezi futbol yapılanmasından da bir destek bulabilmiş değiller. Futbol otoritesinin bu liglere yönelik nasıl bir plan ve programı var onu da bilemiyoruz. Üst düzey liglerin fidanlığı olan alt liglerin içinde bulunduğu olumsuzluklara karşın acil bir kriz programı oluşturulup tüm kulüplerimizin ortak bir platformda buluşturulması sağlanmalıdır. Bu platform aracılığıyla kısa-orta ve uzun vadeli kriz planlaması yapılmalı, ulusal ve uluslararası futbol kaynaklarının sorunların çözümünde kullanılmasına olanak sağlayacak aksiyonlar alınmalı, bu sayede yeni kaynaklar yaratılmalıdır. Burada TFF’nin önderliği çok kritiktir.

 

Bu konuda daha geniş kapsamlı analiz, tespit ve öneriler için aşağıdaki kaynak ve makaleler e başvurulabilir.(4) 

 

Kısa süre içinde bu liglerde doğru önderlik yapılamaz, ortak güç konsolide edilemez, gerekli ve yeterli maddi destek sağlanamaz ve krize karşı korunaklı bir futbol örgütlenmesi gerçekleştirilemez ise, futbolumuzun geleceğini kaybedeceğimiz kesindir…{jcomments on}

 

Dipnotlar

 

(1) BirGün, 8 Aralık 2020 Salı, ''200 bini aşkın sporcu sahalardan Uzak kaldı", 

(2) (https://www.indyturk.com/node/202291/spor/fifadan-15-milyar-dolarl%C4%B1k-destek-paketi), UEFA'da 200 Milyon Dolarlık bir yardım paketi ile federasyonları destekleyeceğini ifade etti. Milli takımlara oyuncu gönderen 55 üye ülkeden 676 kulübe toplam 70 milyon euro'luk ödemenin yapılacağını ve destek olunacağını duyurdu. (https://www.fanatik.com.tr/son-dakika-uefadan-kuluplere-buyuk-yardim-676-kulube-704-milyon-euroluk-odeme-2138841)

(3) Premier League Yönetimi, Alt Futbol Liglerine Pandemi Nedeniyle 250 Milyon Sterlin Yardım Paketini Kabul Etti http://futbolekonomi.com/index.php/component/content/article/103-manet/5075-2020-12-05-09-33-34.html

(4) Tuğrul Akşar, Finansal Futbol, Literatür Yayınları, İstanbul, 2020, "Finansal Futbolun Covid-19 ile Sınavı, Sh. 329-344.

Tuğrul Akşar, 26 Nisan 2020, "Futbolumuzda Korana Virüs ve Kriz Yönetimi Nasıl Olmalı?" http://futbolekonomi.com/index.php/haberler-makaleler/kriz/112-tuge-rul-aksar/4831-2020-04-26-13-30-12.html,

Tuğrul Akşar, 23 Mart 2020, "Futbolumuzun Coranavirüs'le Sınavı", http://futbolekonomi.com/index.php/haberler-makaleler/genel/122-tugrul-aksar/4809-coronavirus-ve-futbol-tugrul-aksar-coronaviruses-and-soccer.html

Tuğrul Akşar, 15 Mart 2020,  "Koranavirüs Futbolumuzu Teğet Geçecek mi?" http://futbolekonomi.com/index.php/haberler-makaleler/genel/122-tugrul-aksar/4795-koranavirus-ve-futbol-futbol-ekonomisi.html

Sebahattin Devecioğlu, 27 Haziran 2020, "Futbola Covid-19 Bütçesi", http://futbolekonomi.com/index.php/haberler-makaleler/ekonomi/109-seahattin-devecioglu/4888-futbolacovid-19-.html

Sebahattin Devecioğlu, 24 Nisan 2020 , "Covid-19 Salgını Sürecinde Türk Spor Sektörü Destek Fonu", http://futbolekonomi.com/index.php/haberler-makaleler/genel/125-sebahattin-devecioglu/4830-covid-19afutbol.html

Sebahattin Devecioğlu, 19 Mart 2020, "Futbolda Coranavirüs Mücadelesi" http://futbolekonomi.com/index.php/haberler-makaleler/genel/125-sebahattin-devecioglu/4804-coranavirus-and-football-coranavirus-ve-futbol.html

Emir Nezir Ülgen- 30 Kasım 2020, "Koronavirüs (Covid-19) Salgınının Futbol Endüstrisi Üzerindeki Etkileri", http://futbolekonomi.com/index.php/haberler-makaleler/genel/128-dier-yazarlar/5067-2020-11-30-14-14-42.html, 

 

 

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  5217  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43859180

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 13 11 2  0 35 13 22 35
2 Fenerbahçe 13  10   2 1 36  12   24

32

3 Samsunspor 14 9 2  3

29

14 15

29

4 Eyüpspor 14  6   5  3 21 15 6 23
5 Beşiktaş 13 6 4  3  22  15 7 22
6 Göztepe 13 6 3 4 24  19 

  5

 21 
7

Başakşehir

13 5  4  4 21 18 3 19
8 Ç.Rizspor 13 6 1

6

15 20 -5 19
9 Sivasspor 14 5 3 6 18    22  -4 18
10 Konyaspor 14 5 3 6 16 21 -5 18
11 Antalyaspor 13 5 2 6

17

25   -8 17
12 Trabzonspor 13 3 6 4 18  16 2 15
13 G.Antep FK 13 4 3

6

19  21  -2  15
14 Kasımpaşa 13 3 6 4 16 19 -3 15
15 Alanyaspor 13 3 5 5 12 16 -4 14
16

Kayserispor

13

2

6 5 13 25 -12 12
17 Bodrum FK 14 3 2 9 10 21 -11 11
18 Hatayspor 13 5 7 12 20  -22 8

19

A.Demirspor 13 0 2 11 9 31 -22

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.