2 Mart 2018 - Galatasaray 9 Mart'ta Nyon'da UEFA ile görüşmeye gitmeden önce finansal yapısına takviye olabilecek bedelli artırımına gidiyor.
Anımsanacağı üzere, Galatasaray'ın kayıtlı sermaye tavanı geçtiğimiz aylarda yaptığı bedelli sermaye artırımları ile 108 milyon lira sınırına ulaşmıştı. Şirket kayıtlı sermaye tavanı sınırına ulaştığı için SPK'ya başvuru yaparak kayıtlı sermaye tavanını 540 milyon liraya çıkarılmasını talep etmişti. SPK ise bu başvuruyu olumlu karşıladı. Uzmanlara göre hisselerin bölünmesine neden olacak bu bedelli sermaye artışıyla hisse fiyatlarının 2 lira seviyesinde oluşması bekleniyor.
UEFA'ya Hazırlık mı?
Galatasaray 9 Mart 2018 günü UEFA ile daha önceden imzalanmış Settlement Agreement'te belirtilen koşulların, kulüp tarafından yerine getirilip getirilmediğini görüşmek üzere Nyon'a gidecek.
Bu görüşmenin Galatasaray için çok kritik bir önemi var. Çünkü, Galatasaray ile UEFA arasında 2 Mart 2014’de Nyon’da bir Settlement Agreement imzalanmıştı. Kulübün izleyeceği finansal yol haritası bu anlaşma ile belirlenmişti. UEFA, bu anlaşmayla mutabık kalınan koşullara kulübün uyumunu talep etmişti.Ne var ki, Finansal Fair Play koşullarına uyumda sıkıntı yaşayan Galatasaray'a Avrupa'dan men cezası gelmiş ve Galatasaray 2016-17 sezonunda Avrupa'ya gidememişti. Bu kez yine Galatasaray, 2017-18 sezonu için de men kararı almamak için 9 Mart 2018’de İsviçre’nin Nyon şehrinde UEFA ile yapılacak toplantıya katılacak. Dolayısıyla, mali yapıdaki olumsuzlukların giderilmesi, özellikle öz kaynak açığının düşürülmesi ve oluşan zararlar nedeniyle eriyip giden özkaynak açığının kapatılabilmesi için bu artırım çok önemli.
GALATASARAY Kasım 2017’de başvurduğu bedelli sermaye artırımı için Sermaye Piyasası Kurulu’ndan izni aldı.
Galatasaray 108 milyon liralık sermayesini 432 milyon liralık bedelli sermaye artırımıyla 540 milyon liraya çıkaracak. Bunu da halka arz yoluyla yapacak. Uzmanlar bu durumun dün akşam Borsa İstanbul’da 5.99 liradan kapanan Galatarasay hisselerinde de düşüşe neden olabileceğini belirtiyor. Uzmanların hesabına göre sermaye artırımıyla gelen hisse bölünmesiyle hisse fiyatlarının yaklaşık 2 lira seviyesinde oluşması bekleniyor.
Galatasaray hisselerinin halka açıklık oranı ise yüzde 33.58. Galatasaray 14 Kasım 2017’de yüzde 400 oranındaki bedelli sermaye artırımı kararını Kamuyu Aydınlatma Platformu’na bildirmiş ve SPK’ya başvurmuştu. Karara göre mevcut ortaklara yeni pay alma hakları (rüçhan hakkı) her 1 lot hisse için 1 lira olarak belirlenmiş ve buna bir sınır getirilmemişti. 15 gün içinde pay sahipleri bu haklarını kullanabilecekler. Rüçhan hakkı kullanımı tamamlandıktan sonra kalan paylar ise 2 gün süreyle nominal değerden düşük olmamak üzere Borsa İstanbul’da oluşacak fiyattan halka arz edilecek.
Bilançoya Destek!
Bu durum Galatasaray’ın borç yükü içeren bilançosuna ise olumlu etkide bulunacak. Galatasaray’ın 9 Şubat’ta KAP’a açıkladığı 30 Kasım 2017 tarihli bilançosuna göre kısa vadeli yükümlülükleri 1 milyar 81 milyon lira, uzun vadeli yükümlülükleri ise 433.3 milyon lira. Bedelli sermaye artırımıyla toplanan bu miktarın Galatasaray’ın bilançosunu bir ölçüde düzeltmesi bekleniyor.
Galatasaray ilk kez bedelli sermaye artırımı yapmıyor. 2012’de iki kez yüzde 400 ve yüzde 300 oranında bedelli sermaye artırımı yapılmıştı. Ardından 26 Şubat 2014’te sermayesini 13.9 milyon liradan 21.6 milyon liraya çıkartmıştı. Ardından 7 Mart 2017’de yönetim kurulu ödenmiş sermayenin, tamamı nakden karşılanmak suretiyle yüzde 398.96 oranında artırılarak 108 milyon liraya çıkarılmasına karar vermişti. Son işlemden, 87.2 milyon lira nakit girişi sağlamıştı.{jcomments on}
Galatasaray'ın son mali yapısına ilişkin analiz için bkz.
FutbolEkonomi, 2010 yılından bu yana futbolun ekonomik, finansal ve yönetsel boyutlarını mercek altına alan bağımsız bir bilgi ve analiz platformudur. 2005 yılında kurulan Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi (FESAM) ile aynı vizyon doğrultusunda faaliyet gösteren platformumuz, futbolu sadece saha içi bir oyun değil, çok katmanlı bir endüstri olarak ele alır.