top of page
Varlık 2_4x_edited.png

Dünya Kupası'na Bir Ay Kala FIFA'nın Bilet Stratejisi Eleştirilerin Odağında

  • Yazarın fotoğrafı: Editör
    Editör
  • 51 dakika önce
  • 1 dakikada okunur
Fotoğraf: FOS
Fotoğraf: FOS

ABD, Meksika ve Kanada'nın ortaklaşa düzenleyeceği Dünya Kupası'na sadece bir ay kala, oldukça yüksek fiyatlardan listelenen binlerce biletin henüz satılamadığı ortaya çıktı. Front Office Sports'ta yer alan habere göre, stadyumların tam kapasiteyle dolabilmesi için FIFA'nın fiyatlarda çok daha ciddi bir indirime gitmesi gerekiyor.


"Arz Eksikliği" ve Kar Maksimizasyonu

FIFA, biletleri kademeli olarak piyasaya sürmeye devam ediyor. Konuyla ilgilenen birçok uzmanın görüşüne göre bu durum yalnızca FIFA'nın gelir maksimizasyonu çabası. FIFA, geleneksel futbol taraftarı profilini bir kenara bırakıp tamamen en yüksek geliri elde etme stratejisine odaklanmış durumda. Biletlerin küçük partiler halinde satışa sunulması FIFA tarafından suni bir arz eksikliği olarak kullanılıyor.


Asıl Sorun Talep Değil, Agresif Fiyatlar

Ocak ayında 500 milyondan fazla bilet talebi aldığını duyuran FIFA için mevcut durumun bir ilgi veya bilet eksikliğinden kaynaklanmadığı belirtiliyor. Biletleme uzmanı Jim McCarthy, bu turnuvadaki her bir bileti satmanın hiç de zor olmadığını, asıl problemin "agresif" fiyatlandırma politikası olduğunu vurguluyor. McCarthy'ye göre, gerçek talep seviyesi (hem miktar hem de fiyat olarak) ile FIFA'nın sunduğu ürün fiyatı arasında büyük bir kopukluk bulunuyor.


Dinamik Fiyatlandırma ve İndirim Sinyalleri

FIFA, tıpkı Kulüpler Dünya Kupası'nda olduğu gibi bu turnuvada da dinamik fiyatlandırma modeli uyguluyor. İkinci el piyasasında bilet fiyatları düşüş eğilimi gösterse de, FIFA'nın resmi satış platformunda rakamlar hala inatla yüksek seviyelerde tutuluyor.


Fotoğraf: Amber Searls - IMAGN IMAGES
Fotoğraf: Amber Searls - IMAGN IMAGES

Infantino'nun Savunması ve Gelen Tepkiler

Gelen eleştiriler karşısında FIFA Başkanı Gianni Infantino, yüksek fiyatları savunarak "piyasa koşullarını" uygulamak zorunda olduklarını ifade etti. Grup maçlarının yüzde 25'inin 300 doların altında olduğunu belirten Infantino, bu rakamın ABD'deki bir kolej futbolu maçından bile daha ucuz olduğunu öne sürdü.


Kaynak:

Why So Many World Cup Tickets Remain Unsold One Month Out

Yorumlar


bottom of page