Küçük Bütçesi ile Devleri Deviren Bodo/Glimt'in Başarıya Giden Öyküsü
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x

Küçük Bütçesi ile Devleri Deviren Bodo/Glimt'in Başarıya Giden Öyküsü

 1Bodo 223wwimages

Futbolekonomi-8 Mayıs 2025 Bodo/Glimt'in bu sezon Avrupa Ligi yarı finallerine uzanan tarihi serüveni, kulübün yıllar süren olağanüstü ve istikrarlı  bir başarı öyküsünü kapsıyor...Bodo/Glimt'in bugüne kadar ortaya koyduğu sıradışı başarı, tek tek elediği Avrupa devleri, kulübün bulunduğu seviyeye tesadüfen gelmediğini ortaya koyuyor. İşte bu yazıda biz bu başarı öyküsünü sizlerle paylaşıyoruz. 

 

Norveç'in Başarı Öyküsü: Bodo/Glimt'in Avrupa Yarı Finaline Uzanan Tarihi Yolculuğu

Başarı ve istikrarıyla Norveç’in ve Avrupa’nın sıradışı  takımı Bodo/Glimt, Avrupa Ligi yarı final maçının ilk ayağında deplasmanda geçen hafta Tottenham’a 3-1 kaybetmesine karşın, bugün kendi evinde finale çıkmak için mücadele verecek.

Maçın sonucu ne olursa olsun, bugünkü maçın ve turnuvanın kazananı kesinlikle Bodo/Glimt olacak...

Kulüp  mütevazı bütçesi ile Avrupa’nın 2 nolu kupasında yarı final oynayan tek kulüp. Aynı zamanda büyük bir Avrupa organizasyonunun yarı finalinde oynayan ilk Norveç takımı da…

Norveç'in başkenti Oslo'nun kuzeyinde, karayoluyla yaklaşık 1.200 kilometre veya 16 saat uzaklıkta bulunan, nüfusu ancak 55.000 olan bir kasaba için bu, çarpıcı bir başarı.

Başarılı bir kulüp olmak ve Kuzey Kutup Dairesi'nin kuzeyinde küçük bir kasabaya sahip olmak kolay bir iş değil.

Bodø/Glimt, Kuzey Norveç'te 55.000 nüfuslu bir şehirden yola çıkan, Kjetil Knutsen'in çalıştırdığı bir takım. Son sezonlarda ikinci ligden (2017'de) İskandinav futbolunda büyük bir isim haline gelmeyi başardı ve son beş Norveç şampiyonluğunun dördünü kazandı.

Son altı yıldır Kjetil Knutsen'in takımının gösterdiği performans sayesinde, futbolun durgun bir bölgesi olması gereken lig, artık iyice gerilerde kaldı.

17 Nisan'da Bodo/Glimt - "glimt" Norveççede "parıltı" anlamına geliyor - Avrupa Ligi çeyrek finalinde Roma'da Lazio'yu penaltılarla yenerek şimdiye kadarki en şaşırtıcı sonucuna ulaştı.

Bir hafta önce ilk maçı kendi evlerinde Ulrik Saltnes'in iki golüyle 2-0 kazanmışlardı, ancak bu galibiyet ancak 8.200 kişilik Aspmyra Stadyumu'ndaki kar fırtınasından kaynaklanan karın temizlenmesiyle mümkün olmuştu.

İtalya'da sahada yaşanan rövanş maçında penaltılarla gelen fırtınayı atlatıp Tottenham rakip oldular.

Analist Deloitte'a göre, Tottenham Hotspur, Premier Lig'in zayıf performans gösteren devlerinden biri ve geçen yıl 615 milyon avro (702 milyon dolar) gelirle dünyanın en zengin dokuzuncu kulübüydü.

Bodo/Glimt CEO'su Frode Thomassen, Calcio e Finanza internet sitesine yaptığı açıklamada, kulübün geçen yıl gelirinin 60 milyon avroya (68 milyon dolar) ulaştığını, söyledi.[1]

"Kulüp, Norveç'te küçük bir ikinci lig takımı olmaktan, son yedi-sekiz yılda muhtemelen ülkenin en sağlam finansal platformuna sahip olan takıma dönüştü…dedi…Kupalardan elde edilen gelir, oyuncu takasına dayalı bir modelden sportif rekabete öncelik vermemize olanak sağladı. Hesaplarımızı kârla kapatıyoruz ve yeni bir stadyuma sahip olmayı hedefliyoruz” dedi.

2017 yılında, Trondheim'lı Rosenborg'un otuz yıldır domine ettiği Norveç'in en üst ligi Eliteserien'e yükseldiler.

Bodo/Glimt, 2020'de ilk şampiyonluğunu kazanmadan önce 2019'da ikinci olmuştu. Son beş yerel şampiyonanın dördünü kazandılar.

Knutsen yönetimindeki bu formla Avrupa'nın düzenli ekibi haline gelen ekip, 2022'de Avrupa Konferans Ligi'nde çeyrek finale kadar yükselmiş, grup maçında Jose Mourinho'nun Roma'sını 6-1 yenerek, Celtic'i elemişti.

Şampiyonlar Ligi'nde ön eleme turunu geçmek için üç girişimleri başarısızlıkla sonuçlansa da Arsenal, Ajax ve Manchester United ile göz kamaştırıcı maçlar oynadılar.

Şimdi ise yarı finale yükselmek, 1997'de Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek finale yükselen Rosenborg'u geride bırakmak anlamına geliyor.

Knutsen, Lazio'yu devirdikten sonra "Mucizelere inanmıyorum, yolculuğumuza inanıyorum" dedi.

56 yaşındaki Knutsen, 2018'in başında asistanlık görevinden terfi ederek görevi devraldı ve böylece inanılmaz yedi yıllık bir başarı öyküsüne imza attı.

Takımın mevcut yıldız oyuncuları arasında Danimarkalı forvet Kasper Hogh ve kariyerinin tamamını bu kulüpte geçiren deneyimli orta saha oyuncusu Saltnes yer alıyor.

Diğerleri ise geri döndü; örneğin 2020'de AC Milan'a giden ve 2022'de Eintracht Frankfurt ile Avrupa Ligi'ni kazanan, ancak geçen yıl evine dönen Norveçli uluslararası kanat oyuncusu Jens-Petter Hauge.

Babası ve amcaları Bodo/Glimt'te forma giyen orta saha oyuncusu Patrick Berg de 2022'de Fransa'nın Lens takımında geçirdiği dönemin ardından geri döndü.

Yıldızlardan oluşan bir takım değiller ama kadrolarını bir arada tutarak, hocalarını koruyarak başarı elde ettiler.

Thomassen, Calcio e Finanza'ya yaptığı açıklamada, "Bizim odak noktamız oyuncu satışlarından ziyade performanstır." dedi.

"Bu, kulübün uzun vadeli büyümesi için hayati önem taşıyan UEFA müsabakalarından gelen finansal destek sayesinde mümkün oldu."

Bu sezon Avrupa'da elde edilen başarı, 2027 yılında 10 bin kişilik yeni bir stadyum olan Arctic Arena'ya taşınmayı planlayan kulüp için yaklaşık 20 milyon avroluk para ödülü anlamına geliyor.

Gelecek parlak görünüyor ve şu an da öyle. Perşembe günü Londra'da Tottenham'a karşı oynanacak maçta 3.000 Bodo/Glimt taraftarı takımlarını desteklemeye hazırlanıyor.

Bodo/Glimt ve Tottenham Arasındaki Müthiş Uçurum

 

Aşağıdaki tablodan da görülebileceği üzere, Bodo/Glimt sahip olduğu finansal veriler bakımıından Tottenham ile kıyaslanamayacak kadar mütevazı bir mali yapıya sahip...Bu finansal verilere göre, Bodo/Glimt'in Tottenham ile rekabet etme şansı bulunmuyor. Ama Bodo/Glimt bugüne kadar Avrupa'nın önemli kulüplerini de dize getiren bir kulüp.

Bodo/Glimt'in mevcut mali yapısı dikkate alındığında, ortaya konulan sportif performans olağanüstü.  

Bodo/Glimt ve Tottenham kulüplerinin finansal ve sportif karşılaştırmaları aşağıdaki tabloda yer alıyor.

1Bodo 025 Yeni

Bodø/Glimt sahadaki başarısıyla ticari geleceğini nasıl besliyor?

Bodø/Glimt Uluslararası Pazarlama Müdürü Joe Foster, Norveç takımının ticari anlamda kendi ağırlığının üstünde performans gösterdiğini açıklıyor.

Bu gece (8 Mayıs) Bodø/Glimt, kulübün 8.200 kişilik kapasitesine sahip Aspmyra Stadyumu'nda yarı final rövanş maçında İngiliz devi Tottenham Hotspur ile karşılaşacak. İki gol geriden gelirlerse, mevcut üç UEFA turnuvasından herhangi birini kazanan ilk İskandinav takımı olma şansına sahip olacaklarını biliyorlar.

Bodø/Glimt'in akıllı taktik planlama ve keşif yoluyla ortaya çıkan güçlü saha içi performanslarını dengelemek, Avrupa elemelerinden elde edilen faydaları en üst düzeye çıkarmayı amaçlayan aynı derecede akıllı bir ticari strateji olmuştur. Tüm bunlar, sahadaki başarının sekteye uğraması durumunda kulüp için sürdürülebilir bir model güvence altına alınırken yapılır. Bu, kulübün yeni, modern, 10.000 kişilik bir stadyuma yatırım yaparak bu performanslardan yararlanmasını sağlamıştır.

Sportcal'a (GlobalData Sport) konuşan Bodø/Glimt Uluslararası Pazarlama Müdürü Joe Foster, Avrupa futbolunun en küçük yerel pazarlarından birinde gelir büyümesinin nasıl artırıldığını ve sürdürülebilirlikle nasıl dengelendiğini anlattı.

Kulüp, son sezonlarda UEFA Avrupa kupalarında gösterdiği güçlü saha performanslarını ve son dakikalardaki performanslarını ticari başarıya nasıl dönüştürdü ve bu uzun vadede sürdürülebilir mi?

"Bu performansları, parayı sürdürülebilir bir şekilde yeniden yatırarak değerlendirdik. Bunun için temel unsurlardan biri, hem saha içinde hem de saha dışında insanlara yaptığımız yatırım oldu. Bu işe alım son sezonlarda daha kolay oldu, sahadaki sürdürülebilir başarımız Avrupa futbolu yerlerine yol açtı ve bu da daha etkili bir şekilde işe alım yapmamızı sağladı.

"Şu anda bunu, kurumsal ortaklık ağımızı Avrupa genelinde genişleterek sürdürülebilir saha dışı başarıya dönüştürme sürecindeyiz."

UEFA müsabakalarının yeniden yapılandırılması bunu nasıl etkiledi? Daha fazla grup maçı Bodø'nun gelir elde etme çabalarını iyileştirdi mi yoksa Avrupa Ligi'nden Konferans Ligi'ne düşme eksikliği güvenlik ağını mı azaltıyor?

"Konferans Ligi güvenlik ağının olmaması bazı fırsatları kısıtlasa da, Avrupa Ligi'nden elde edilen gelirin artması bunu telafi etti. Bunun temel nedenlerinden biri, bir kulüp olarak, "garantili" maçlarımızın ötesinde Avrupa'da başarıyı asla planlamamamızdır.

"Bizim büyüklüğümüzdeki bir kulüp için, grup maçlarındaki artış ticari açıdan bizim için daha iyi, çünkü bu bize 'dünya çapında tanınan' takımları çekme ve kulübümüzü daha fazla taraftarın önüne çıkarma fırsatı veriyor."

Eliteserien'in Avrupa'daki göreceli pazar büyüklüğü ve Bodø'nun memleketi olarak ne kadar küçük olduğu göz önüne alındığında, kulübün kendini uluslararası alanda tanıtırken yaratıcı olması gerekiyor mu ve eğer gerekiyorsa nasıl?

"Evet, kesinlikle yaratıcı olmalıyız. Ülkemiz çok seyrek nüfuslu, Birleşik Krallık'ın yaklaşık yarısı büyüklüğünde bir alanda sadece 240 bin nüfusa sahip. Şehrimiz Lofoten Takımadaları ve Arktik Kıyısı'na giden rotada önemli bir feribot durağı olduğundan, genellikle turizme bağımlıyız.

“Örneğin, geçmiş sezonlarda otellerle ortaklık kurarak turistlere otel odalarını ayırtmalarının bir parçası olarak indirimli maç biletleri sunduk. Ancak şimdi kulübümüzün futbol taraftarlarına Bodø'ye seyahat etmeleri için geçerli bir sebep sağladığını görüyoruz ve artık kendimiz de gerçek bir turistik cazibe merkezi haline geliyoruz.”

Benzer büyüklükteki liglerdeki diğer kulüplerin neler yaptığını örnek olarak görüyor musunuz?

"Belirli coğrafi bağlamımızda, fikirleri alıp kopyalamaktan ziyade diğer liglere bakmak ve öğrenmek söz konusu. Diğer kulüpler için, hatta bizim ligimizde bile işe yarayan şeyler, coğrafi bağlam nedeniyle bizim için mümkün olmayabilir.

"Eliteserien bu açıdan çoğu ligden farklıdır, çünkü "yükselen gelgit tüm tekneleri kaldırır" kavramına sıkı sıkıya inanıyoruz ve mümkün olduğunda birbirimizden öğrenmeye ve fikirler üzerinde işbirliği yapmaya çalışıyoruz, özellikle de UEFA dayanışma ödemelerinin ligimizdeki takımlar üzerinde diğer büyük liglere göre daha belirgin bir etkiye sahip olması nedeniyle."

Kulübün ticari işlerini büyütme ve gelirini artırma konusunda yaşadığı en büyük zorluklar nelerdir?

"Uzun zamandır karşılaştığımız en büyük zorluk, Kuzey Norveç ve Kuzey Kutup Dairesi'nin uzaklığıydı. Ancak dijital çağda, dünyanın dört bir yanından giderek daha fazla hayranın bizimle etkileşime girdiğini ve Norveç'in şu anda spor üzerindeki büyük etkisi sayesinde Bodø'nun daha fazla farkına vardığını görüyoruz.

“Şu anda Norveç'in tamamına uçuş bağlantılarımız var ve havaalanı genişletme projesinin 2029'da tamamlanması bekleniyor; bu sayede Bodø'ye doğrudan daha fazla uluslararası uçuşa izin verilmesi umuluyor.”
 

2024'te 60 milyon doların üzerinde gelir elde edilmesiyle, 2023'e göre yaklaşık 20 milyon dolar daha fazla gelir elde edilmesi beklenen kulüp, sadece sahaya yatırım yapmayı mı yoksa saha dışındaki ticari faaliyetlere daha fazla önem vermeyi mi düşünüyor?

"Bizim için yatırımın en önemli yönü dengeyi bulmaktır. Sonuç olarak, ticari başarıdaki en önemli faktörlerden biri sahadaki başarıdır, bu yüzden heyecan verici futbol oynamanın yollarını bulmaya devam etmeliyiz. Ancak kulübü tanıtmanın yeni ve yenilikçi yollarını arıyoruz ve sahada rekabetçi kalmamızın anahtarının mevcut mali istikrarımızı sürdürmek olduğuna inanıyoruz.

"Şu anki temel kurumsal hedefimiz, Avrupa'daki mevcut başarı seviyesinden yararlanmak için Norveç dışından ortaklar getirmek ve Avrupa Kupalarından çekilmemiz durumunda adımızı küresel futbol taraftarlarının aklında tutmaktır."

Molde ve Rosenborg gibi diğer İskandinav kulüpleri de son yıllarda güçlü mali sonuçlar elde etti. Eliteserien, takımların büyümesine destek olmak için yeterli çabayı gösteriyor mu ve diğer İskandinav kulüplerinin iyi performans göstermesi olumlu bir gelişme mi?
 

"Eliteserien ve Norveç Futbol Federasyonu'nun Avrupa'daki kulüplere yardımcı olmak konusunda harika bir iş çıkardığını düşünüyoruz. Özellikle maç programlarını esnek tutarak Avrupa'da etkili bir şekilde rekabet edebilmemizi sağlarken, aynı zamanda iç saha maç tarihlerini de yönetebiliyoruz.

"Kulübümüzü destekleyen sponsorların da sayesinde, Aspmyra Stadyumu'nu UEFA düzenlemelerinin sınırında dolaşan bir arenadan, kulübün mali yapısını sarsmayacak şekilde, bize yakışır bir stadyuma  nasıl dönüştürebileceği konusunda örnek teşkil edecek bir kulüp olmak istiyoruz."

Bodø/Glimt'in uzun vadedeki hedefi nedir ve kulüp bunu nasıl başarmayı hedefliyor? Sadece Eliteserien'e hakim olmaya devam etmek mi yoksa daha fazlası mı?

"Şu anki en büyük projemiz, evimizi önümüzdeki on yıllar boyunca taraftarlarımızın, destekçilerimizin ve ortaklarımızın gurur duyacağı bir stadyuma dönüştürecek olan yeni stadyumumuzun inşasıdır. Bu ayrıca, mevcut stadyumumuzda bizim için mevcut olmayan yeni ortaklık fırsatları aracılığıyla daha fazla ticari başarı elde etmemizi sağlayacaktır.

"Uzun vadeli hedefimiz tüm İskandinavya'nın amiral gemisi takımı olmak. Eliteserien'de yıl be yıl rekabet edebilecek bir takım kurma konusunda doğru yolda olduğumuza inanıyoruz ve Avrupa'da iyi performans göstermeye devam edersek, kulübümüzü önümüzdeki on yıllar boyunca ayakta tutmak için küresel çapta yeterli ilgiyi yakalayabileceğimize inanıyoruz.

"Bunu başarmanın temel yolu sürdürülebilirlikten geçiyor. Sadece çevresel sürdürülebilirlik değil, aynı zamanda finansal ve sosyal sürdürülebilirlik de."

Sonuçta, Bodo/Glimt mütevazı bir kulüp olmasına rağmen, büyük takımlara karşı gösterdiği performansla dikkat çekiyor. İşte bu kulübün başarılarını ve özelliklerini öne çıkaran bazı noktalar:

  1. Küçük Bir Kasaba Takımı: Bodø, Norveç'in kutup dairesine yakın bir şehirde yer alıyor ve bu küçük kasaba takımı, dünya futboluna önemli dersler veriyor.

  2. Mütevazı Bütçe: Kulüp, büyük bütçelere sahip takımlara karşı, istikrarlı bir performans sergileyerek Avrupa'nın imrenilen kulüpleri arasında yer alıyor.

  3. Başarılar:  Norveç liginde son yıllarda şampiyonluklar kazanarak dikkatleri üzerine çekti. Özellikle 2020, 2021, 2023 ve 2024 yıllarında elde ettiği başarılar ve Avrupa'da sergilediği olumlu performans kulübün potansiyelini gösteriyor.

  4. Transfer Stratejisi: Yıldız transferler yapmadan, genç yetenekleri geliştirme ve takım oyununa odaklanma stratejisi ile büyük takımlara karşı boyun eğmeyen bir profil çiziyor.

Bu bilgiler, Bodø/Glimt'in futbol dünyasındaki yerini ve mütevazı yapısının nasıl büyük başarılara dönüştüğünü yansıtıyor.

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  143  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Futbol Ekonomi Site Yetkilisi Perşembe, 22 Eylül 2011.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

07/05/2025

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.074,62

-0,66

 bjk BJKAS

1,82

-7,61

 fb FENER

47,46

+2,46

 gs GSRAY

2,00

-1,96

 trabzon TSPOR

0,87

-2,25

   SPOR ENDEKSİ

2.685,60

-2,77

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 47990213

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 32 26 5  1 82 31 51 83
2 Fenerbahçe 32 23 6 3 80  32 48

75

3 Samsunspor 33 17 6  10

50

38 12

57

4 Beşiktaş 32  15  10 7 49 32 17 55
5 Başakşehir 32 15 6  11 54  45 9 51
6 Eyüpspor 33 14 8 11 49  41

 8

 50
7

Göztepe

32 12 10 10 53 40 13 46
8 Trabzonspor 32 12 10

10

53 40 13 46
9 Kasımpaşa 31 10 12 9 53   55 -2 42
10 Göztepe 30 10 10 10 47 38 9 40
11 Konyaspor 31 11 7 13

38

43  -5 40
12 Antalyaspor 30 11 7 12 34 

53

-19 40
13 Kayserispor 30 9 10

11

38  49  -11 37
14 Ç.Rizespor 30 11 4 15 36 49 -13 37
15 Bodrum FK 31 9 7 15 23 35 -12 34
16

Alanyaspor

29

8

7 14 39 47 -8 31
17 Sivasspor 31 8 7 16 41 53 -12 31
18 Hatayspor 30 7 19 32 57 -25 19

19

A.Demirspor 30 2 4 24 26 74 -48 -2

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Football Money League - 2025

deloitte money league rapor 2025

 Deloitte Money League Raporunu 28. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2023-24 sezonunda gelirleri toplam 11.2 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.