Kuzey Amerika ve Avrupa'da Rekabet Farkı
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Ahmet GÜVENER Kuzey Amerika ve Avrupa'da Rekabet Farkı

Kuzey Amerika ve Avrupa'da Rekabet Farkı

51TRGj0wstLSL500

Ahmet Güvener- 4 Mayıs 2015 Ünlü ekonomist Neale 1964 yılında “Profesyonel Spor Ekonomisinin Özel Durumu” adlı makalesini yazdığında bu makalenin profesyonel sporlar üzerindeki etkisinin cesametini eminim düşünmemişti.

Neale bu makalede kısaca kapitalist ekonomilerde profesyonel sporlar hariç tüm sektörlerde malın sahibinin amacının tüm rakiplerine galebe çalarak, malını piyasada tekel haline getirmek olduğunu, halbuki profesyonel spor kulüplerinin başarılı olmak için mutlaka rekabete ve de güçlü rekabete ihtiyaç duyduklarını söyler.

 

Tekel haline gelmiş bir profesyonel spor kulübünün yaşama şansı kalmaz, çünkü müsabaka yapıp para kazanacağı rakibi yoktur.

 

Bu makaledeki temel fikri içselleştiren ABD profesyonel sporları, ABD’deki çok katı rekabet hukuku kurallarını da ikna ederek kendilerine özgü ilkeler zinciri oluşturmuşlardır. ABD’deki tüm profesyonel ligleri NFL, NBA, MLB, NHL ve de MLS’in uydukları temel rekabet kuralları Neale’in makalesinin ana fikrine uygun, ama kıta Avrupası özellikle profesyonel futbolunun rekabet ilkelerinden oldukça farklıdır.

 

ABD’deki tüm kulüpler sahibi olan birer şirkettir. Avrupa’da ise İngiltere hariç kulüpler aslında bir sivil toplum örgütü olan dernektirler, bazı durumlarda hibrid (dernek – şirket) modele rastlanır. Dolayısı ile de şirketler zarar etmek veya zararı sürdürmek lüksüne sahip değillerdir, bu durumda ya iflas ederler ya da isim hakkını başka bir şirkete satarlar. Dernek modelinde ise sonsuz zarar mümkündür ve de kulübün gerçek anlamda sahibi yoktur.

 

ABD’de liglerde terfi/tenzil yoktur. Ligde belirli sayıda takım vardır, şirket sahiplerinin oluşturduğu Lig şirketi yeterince ekonomik büyüklüğe eriştiklerini ve yeni “rakipler”in ekonomik fayda getireceğini düşündükleri zaman belirli kriterlere uyan yeni “franchise”ları alarak ligi büyütürler. ABD’de Spor Federasyonlarının ligler üzerindeki etkisi ya yoktur ya da asgaridir. Avrupa’da ise liglerde terfi/tenzil vardır ve liglere katılım kriterlerini Federasyonlar belirler ya da çoğu ülkede olduğu gibi belirlermiş gibi yaparlar.

 

ABD’de rekabeti daim tutmak için o yıl sportif anlamda başarısız kulüplere boştaki oyuncuları seçmekte öncelik tanınır. Ve her lig için tüm kulüplerin uyması gereken takım için toplam bir maaş tavanı (salary cap) vardır. Dolayısı ile kulüplerin diğer kulüplere acımasız bir ölçüde üstünlük sağlamalarına izin verecek transferlere izin vermezler. Avrupa’da ise kulüpleri mali bataklığa gitmesini ve dolayısı ile gerçek rekabeti koruyan hala tam olarak uygulanamayan mali fair play sisteminden başka bir araç yoktur.

 

Şimdi okuyucu karar versin spor hariç tüm sektörlerde vahşi kapitalizmin uygulandığı ABD modeli mi, sosyal devlet olma iddiasındaki Avrupa’nın modeli mi ekonomik anlamda daha başarılı?{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  4165  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Dr. Ahmet Güvener Çarşamba, 16 Ocak 2013.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

FutbolEkonomi , 2010 yılından bu yana futbolun ekonomik, finansal ve yönetsel boyutlarını mercek altına alan bağımsız bir bilgi ve analiz platformudur. 2005 yılında kurulan Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi (FESAM) ile aynı vizyon doğrultusunda faaliyet gösteren platformumuz, futbolu sadece saha içi bir oyun değil, çok katmanlı bir endüstri olarak ele alır.

 Hakımızda daha fazlası >>>


Yazarlarımızın Son Yazıları

Doç. Dr. Kutlu Merih
Doç. Dr. Kutlu Merih
Doç. Dr. Deniz Gökçe
Doç. Dr. Deniz Gökçe
Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu
Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu
Murat  Başaran
Murat Başaran
Mete İkiz
Mete İkiz
Hüseyin Özkök
Hüseyin Özkök
Ömer Gürsoy
Ömer Gürsoy
Neville Wells
Neville Wells
Kenan Başaran
Kenan Başaran
Prof. Dr. Ahmet Talimciler
Prof. Dr. Ahmet Talimciler
Prof. Dr. Lale Orta
Prof. Dr. Lale Orta
Müslüm Gülhan
Müslüm Gülhan
Tuğrul Akşar
Tuğrul Akşar
Av. Hüseyin Alpay Köse
Av. Hüseyin Alpay Köse
Doç. Dr. Recep Cengiz
Doç. Dr. Recep Cengiz
Dr. Ahmet Güvener
Dr. Ahmet Güvener
Av. Arman Özdemir
Av. Arman Özdemir
Dr. Tolga Genç
Dr. Tolga Genç
Tayfun Öneş
Tayfun Öneş
Dr. Bora Yargıç
Dr. Bora Yargıç
Alp Ulagay
Alp Ulagay

Kimler Sitede

Şu anda 2001 konuk çevrimiçi

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 51352481

Raporlar FE Anasayfa

Spor Endexi

 

25/07/2025

Kapanış  
  BİST 100

10.642,60

-0,43

 bjk BJKAS

2,10

-2,33

 fb FENER

14,25

+1,14

 gs GSRAY

1,43

+5,93

 trabzon TSPOR

1,12

+0,90

   SPOR ENDEKSİ

2.606,94

+2,30

1

futbol ekonomi bulten

fesamlogobanner

ekosporlogo

GwuEgEJW4AAMRrc


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

futbolekonomisosyal2

 

sosyal1