Sponsorluk Futbolun Önemli Gelirlerinden
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Ekonomi Tuğrul AKŞAR Sponsorluk Futbolun Önemli Gelirlerinden

Sponsorluk Futbolun Önemli Gelirlerinden

16EPLRecap-1 

Tuğrul AKŞAR- 27 Ağustos 2021  Günümüz futbolunun en önemli gelirlerinin birisi ticari gelirler içinde yer alan sponsorluk ve reklam gelirleridir.

 

  

Özellikle son yirmi yılda ticari karakterden, finansal bir niteliğe evrilen futbolun yarattığı en önemli gelirlerden birisi ticari gelirler içinde yer alan sponsorluk geliridir. Küreselleşmenin kaçınılmaz sonuçlarından birisi olarak karşımıza çıkan bu durum sponsorların futbola olan ilgilerini daha da artırmıştır. Bu kapsamda ulusal sponsorların yanısıra, uluslararası (küresel) markalar da futbola önemli tutarda kaynak aktarmaya başladılar.

  

Sponsorluk gelirlerinin bir kulübe ya da bir lige akması genel olarak:

  

1.Kulübün (ligin) marka değerine,

 

2.Sportif performansına,

 

3.Reytingine (izlenilirliğine),

 

4.Küresel yaygınlığına,

 

5.Ekonomik ve finansal yapısına,

 

6.Sosyal Medyadaki Etkinliğine bağlıdır.

  

Sponsor desteği sağlamada yukarıda sayılan alanlarda başarılı olan kulüplerin (liglerin) uluslararası sponsorları, ulusal sponsorlara göre daha yüksek olmaktadır. Nitekim, 2019 sonu itibariyle Süper Lig’de sponsorluk gelirlerinin sadece %12’lik kısmı uluslararası sponsorlardan gelirken, % 88’lik kısmı ulusal sponsorlardan gelmekteydi. Bu açıdan bakıldığında, yabancı sponsor gelirlerinin ticari gelirler içindeki payı Premier Lig’de % 49, La Liga’da % 38, Bundesliga’da % 20, Portekiz ve Fransa’da % 19 civarındadır. (Kaynak: https://www.statista.com/statistics/968152/europe-national-foreign-sponsorship-in-top-football-division-clubs/)

  

Marka değeri olmayan ya da bu potansiyele sahip bulunmayan bir kulübün ya da ligin sponsor geliri elde edebilmesi çok mümkün görünmüyor.

  

Avrupa Futbol Gelirlerinin Beşte Biri Ticari Gelirlerden

   

Özellikle son yirmi yılda futbolun parasal ve ticari karakterden finansal niteliğe verilmesinde, yarattığı finansal katmadeğer ile önemli katkı sağlayan sponsorluk+reklam ve medya gelirleri, Avrupa futbolunda toplam gelirin yaklaşık % 20’sine karşılık geliyor. Biz de ise bu oran % 15 civarlarında. Bu kapsamda bakıldığında Avrupa futbolunda ticari gelirler (yani sponsorluk+reklam ve medya geliri) 5 Milyar Euro’ya yaklaşırken, Süper Lig’de ise bu tutar pandemik etki ve ekonomik konjonktürdeki olumsuzluklarla birleşince yaklaşık % 24 ’lük bir düşüşle 1 Milyar TL seviyesine geriledi. Bu tutar 2018-19 sezonu sonunda 1.3 Milyar TL’na kadar ulaşmış ve Türk futbol gelirlerinin neredeyse % 30’una yaklaşmıştı. 

  

Pandemi Ticari Gelirleri Düşürdü

   

Sonuçta Süper Lig Pandemi ve diğer ekonomik olumsuzluklar nedeniyle ticari gelirlerinin (yani sponsorluk+reklam ve medya geliri) dörtte birini kaybetti. 

  

Süper Lig’de toplam ticari gelir (yani sponsorluk+reklam ve medya geliri) pastasının yaklaşık %80’i dört kulübe ait. Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor’un 2020 sezonu toplam ticari gelirleri 1.017 Milyon TL’na ulaşırken, bu gelirler içinde sponsor gelirlerinin payı ise yaklaşık 70 % civarında. Yani bugün dört kulübün toplam sponsorluk gelirleri 712 Milyon TL düzeyinde. Bu gelire reklam ve medya gelirlerini de eklediğinizde toplam ticari gelire ulaşmış olursunuz ki, bu tutar 2020 sonu itibariyle 1. Milyar TL civarında gerçekleşmiş durumda.

  

Ülke liglerinin ekonomik gelişmişlikleri sponsorluk gelirlerinin boyutunu da belirliyor.

   

Forma Sponsorluğu Önemli

   

Bugün bir futbol kulübünün sponsoru denildiğinde ilk akla gelen forma tedarik ve göğüs sponsorlarından sağlanan gelirlerdir. 

  

Futbol ekonomisinde sponsorluk gelirleri içinde ürün tedariği konusunda iki önemli sponsor Adidas ve Nike önemli bir paya sahip görünüyor. Uzun yıllardır bu konuda futboldan pay alan bu iki marka Avrupa futbolunda ürün tedarik gelirlerinin de % 40’ına sahipler. Bu iki firma sadece sadece kulüplere ürün sağlamada değil, aynı zamanda yıldız oyuncularla da bireysel sponsorluk sözleşmeleri yapmaktadırlar. Örneğin Nike Ronaldo, Mbappe, Ramos, Lewandowski gibi yıldızlarla anlaşması bulunurken, Adidas ise Messi, Pogba, Salah, Marcel gibi yıldız futbolcularla sözleşme yapmış durumda.

  

Statlar Arenaya Dönüşürken, Stat İsmi Sponsorluğu Kulüplere Önemli Gelir Sağlıyor!

  

Günümüz futbol ya da spor etkinliklerinin gerçekleştirildiği yerler artık birer arenaya dönüştü. Bu anlamda stat ismi sponsorlukları en önemli gelir kalemlerinden birisi olmuştur.

  

Ülkemizde bu sezon Süper Lig isim sponsorluğu bulunmuyor. Geçmiş yıllarda daha çok kamusal ağırlıklı sisim sponsorlukları bulunmaktaydı. Gerçekte bu bağlamda Türk futbolunun ana sponsorunun devlet olduğunu söyleyebiliriz.  Ziraat Bankası Federasyon Kupası ve Spor Toto Süper Lig gibi. Bunun yanısıra ülkemizi Avrupa’da temsil eden kulüplere ise THY sponsor olmakta…

  

Süper Lig’de geçen sezon 21 takım ile ilgin başlaması ile sponsor sayısı artmış görünüyor. 

  

Süper Lig, tarihinde ilk kez 21 takım ile 11 Eylül 2020’de başlamıştır. Ligde mücadele eden takımlar, toplamda 471 adet sponsorluk anlaşması gerçekleştirmiştir. Sponsorluklar 308 farklı marka ile imzalanmıştır. Geçtiğimiz seneye göre toplam sponsorluk sayısı %18, sponsor olan marka sayısı %19 oranında artmıştır.

 

2021-22 sezonunda 21 takımın altısında stadyum isim sponsorluğu (Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, Konyaspor, Rizespor ve Alanyaspor’un ) bulunuyor. 

 

Onbir kulübün ise isim sponsorluğu bulunuyor. Hatayspor, Alanyaspor, Rizespor, Antalyaspor, Kayserispor, Konyaspor, Başakşehirspor, Ankaragücü, Malatyaspor, Giresunspor ve Sivasspor…

 

Süper Lig 2021-22 sezonunda onbir  kulüp ise AŞ olarak yer alıyor. Bunlar: Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzonspor, Başakşehirspor,  Karagümrükspor, Kasımpaşaspor, Göztepe, Gaziantepspor, Rizespor, Antalyaspor…

321SPonsor ve Futbol

 Kaynak: Futbola Sponsor Olan Sektörlerin Dağılımı Anasponsor.com.’dan alınmıştır.

2019-20 Sezonu İtibariyle Süper Lig Kulüplerinin Sponsor Sayıları 

123SPONSOR SL

 Kaynak: Anasponsor.com

 

Sponsorluk anlaşmalarının sektörleri incelendiğinde en çok sponsor olan kurumların yiyecek / içecek, hazır giyim, enerji, sanayi ve hizmet sektörlerinde bulunduğu öne çıkmaktadır. Geçtiğimiz sene zirvede olan banka / sigorta sektörü sponsorluklarında düşüş görülmüştür.

 

Ticari Gelirlerde Fenerbahçe Lider

 

Kulüplerin KAP’a gönderdikleri 31.05.2021 tarihli verilerine göre, Fenerbahçe 384 Milyon TL’lık ticari gelir ile (yani sponsorluk+reklam ve medya geliri) ilk sırada yer alırken onu 309 Milyon TL ticari gelirle Galatasaray izliyor.  Beşiktaş ise 244 Milyon TL’lik sponsor geliriyle üçüncü sırada yer alıyor. Trabzonspor ise 2020 rakamlarına göre 80 Mio TL sponsorluk gelirine sahip görünüyor. 

 

Fenerbahçe bir önceki sezona göre ticari gelirlerini (yani sponsorluk+reklam ve medya geliri) % 42 artırırken, bu artış Beşiktaş’ta % 18.4 ve Galatasaray’da % 4,3 olarak gerçekleşti. 

 

Sonuç itibariyle,

 

Bugün finansallaşan futbolun temel gelir kalemlerinden birisini ticari gelirler, yani sponsorluk+reklam ve medya gelirleri oluşturuyor. Bu gelirler ülkenin içinde bulunduğu ekonomik gelişmişlik düzeyine, ekonomik konjonktüre ve kültür düzeyi ile sosyal medya kullanım seviyesine bağlı olarak değişebiliyor. Bu gelirler içinde ekonomik konjonktürle doğrudan ve en yakın ilişki içinde olan gelir kalemi ise sponsorluk geliri. İşler iyi gittiğinde bu gelir kalemi ciddi artış kaydederken, ekonomik durum bozulduğunda ya da bir genel risk durumunda (Pandemi örneğinde olduğu gibi) ciddi düşüş kaydetmektedir.

 

Ticari gelirlerin ve özellikle de sponsor gelirlerinde önemli artış sağlayan bir diğer önemli dinamik ise kulüplerin sportif başarılarına bağlı oluşan marka değerleri. Marka değeri en yüksek olan kulübün sponsorluk ve diğer ticari gelirleri önemli artışlar kaydedebilmektedir. Bu bağlamda bakıldığında dünyanın en değerli kulüplerinden Manchester United’ın, Avrupa’nın en fazla sponsorluk geliri elde etmesi bir tesadüf değildir. {jcomments on} 

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  6562  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

17/09/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.774,49

+0,17

 bjk BJKAS

6,23

-1,89

 fb FENER

134,90

+4,57

 gs GSRAY

7,12

-1,39

 trabzon TSPOR

1,09

-3,54

   SPOR ENDEKSİ

3.792,55

-0,37

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 42319709

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV
Galatasaray 6 6  0 20 5 15 18
2 Fenerbahçe 6  4   1 1 14  5   9

13

3 Beşiktaş 5 4 1  0 11 4 7

13

4 Samsunspor 6  4   0  2 3  4 12
5 Başakşehir 5 3 1  1   11  7 4 10
6 Göztepe 5 2 3 0 8  3 

  5 

 9 
7

Eyüpspor

6 2  3  1   8 5 9
8 Konyaspor 6 2 2

7 -1 6
9 Sivasspor 6 2 2 -1 6
10

Antalyaspor

6 2 2 2 12   -3 8
11 Kasımpaşa 6 1 2

6

8   -2  6
12 Alanyaspor 6 2 9 -3  6 
13 Bodrumspor 2 0

4

5  9  -4  6
14 Trabzonspor 5 5 0 0 5
15 Gaziantep 5 1 3 4 7 -3 4
16

Rizespor

6

1

1 4 3 14  -11 4
17 Kayserispor 5  3 5 -4
18 Hatayspor 6 2 4 4 10  -6 2

19

A.Demirspor 6 0 1 5 5 14 -9 

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.