top of page
Varlık 2_4x_edited.png

FIFA Başkanlığı Seçim Süreci

5 dakika önce
5 dakikada okunur

FIFA’nın 2027 başkanlık seçimi, dünya futbolunun yönetim ve yönetişim gündeminin en önemli başlıklarından biri haline gelmiştir. FIFA tarafından açıklanan takvime göre başkanlık seçimi, 18 Mart 2027 tarihinde Rabat, Fas’ta düzenlenecek 77. FIFA Kongresi’nde gerçekleştirilecektir. FIFA Başkanı Gianni Infantino, 1 Mayıs 2026 tarihinde Vancouver’da gerçekleştirilen 76. FIFA Kongresi’nde 2027 seçiminde yeniden aday olacağını açıklamıştır [1].


FIFA’nın 211 üye federasyonu başkanlık seçiminde birer oy hakkına sahiptir. FIFA Statüsü’ne göre başkanlık seçimi gizli oyla yapılmaktadır. İlk turda seçilebilmek için toplantıda bulunan ve oy kullanma hakkına sahip üyelerin üçte ikisinin desteği gerekmektedir. Sonraki turlarda geçerli oyların yüzde 50’sinden fazlasını alan aday seçilmektedir. İkiden fazla aday bulunması halinde gerekli çoğunluk sağlanamazsa en az oy alan aday elenerek seçim devam etmektedir [2].


Başkanlık için aday olmak isteyen kişinin FIFA üyesi bir futbol federasyonu tarafından resmen önerilmesi ve en az beş FIFA üyesi federasyonun destek beyanını sunması gerekmektedir. Adayın ayrıca aday gösterilmesinden önceki beş yılın en az ikisinde futbol içerisinde oyuncu, yönetici veya FIFA, konfederasyon ya da üye federasyon bünyesinde aktif görev yapmış olması ve FIFA’nın uygunluk incelemesinden geçmesi gerekmektedir. 2027 FIFA Başkanlığı seçimi için adaylık işlemlerinin tamamlanması açısından kritik tarih 18 Kasım 2026 olarak belirtilmiştir [2,3].


Mevcut FIFA Başkanı Gianni Infantino, 2027 seçimlerinde yeniden aday olacağını resmen açıklayan isimlerden biridir. Infantino, 2016 yılında yapılan olağanüstü FIFA Kongresi’nde ilk kez FIFA Başkanı seçilmiş, 2019 ve 2023 seçimlerinde görevini sürdürmüştür. FIFA’nın mevcut kurumsal değerlendirmesi doğrultusunda Infantino’nun 2027 yılında yeniden adaylık süreci devam etmektedir.


Infantino’nun 2027 adaylığı sürecinde konfederasyonlar ve ulusal federasyonlar arasında farklı tutumlar ortaya çıkmıştır. Afrika Futbol Konfederasyonu Başkanı Patrice Motsepe, Ekim 2026’da Cabo Verde’de yapılan CAF Strateji Konferansı sırasında Afrika’daki 54 FIFA üyesi federasyonun Infantino’nun 2027 adaylığına oybirliğiyle ve koşulsuz destek verdiğini açıklamıştır [4]. FIFA’nın toplam 211 üyesi dikkate alındığında Afrika, 54 oyla başkanlık seçimindeki en büyük bölgesel gruplardan birini oluşturmaktadır.


Avrupa futbolunda ise farklı bir süreç yaşanmaktadır. UEFA’nın 55 üye federasyonu 8 Ekim 2026 tarihinde Berlin’de yapılan toplantıda FIFA’nın yönetim ve yönetişim yapısını değerlendirmiştir. UEFA tarafından yayımlanan resmî açıklamada, Azerbaycan Futbol Federasyonu dışındaki Avrupa federasyonlarının FIFA’da kurumsal reform ve yeni liderlik ihtiyacını desteklediği belirtilmiştir.  UEFA’nın açıkladığı reform çerçevesinde FIFA Başkanı, FIFA Konseyi, Genel Sekreterlik ve diğer yönetim organlarının yetkilerinin daha belirgin biçimde ayrılması; FIFA Konseyi’nin güçlendirilmesi; etik, disiplin, denetim ve uyum mekanizmalarının bağımsızlığının artırılması; büyük kararlar öncesinde daha geniş istişare mekanizmalarının oluşturulması ve FIFA kaynaklarının kullanımında şeffaflığın geliştirilmesi gibi öneriler yer almaktadır [5].


UEFA ayrıca 55 üye federasyonun FIFA’nın gelecekteki yönetimi ve başkanlık seçimi konusunda yeniden görüşmek üzere 17 Kasım 2026’dan önce bir toplantı daha yapacağını açıklamıştır. Bu tarih, FIFA başkanlığı için adaylık süresinin sona ereceği 18 Kasım 2026 tarihinden hemen önce olması nedeniyle seçim takviminin önemli aşamalarından birini oluşturmaktadır.


2027 FIFA Başkanlığı için Infantino dışında adaylık niyetini kamuoyuna açıklayan ilk isimlerden biri eski İsviçre millî futbolcusu Ramon Vega olmuştur. Vega, 7 Ekim 2026 tarihinde FIFA Başkanlığı için aday olmayı planladığını açıklamıştır.  İsviçre Millî Takımı formasını 23 kez giyen Vega, futbolculuk kariyerinde Tottenham Hotspur, Celtic ve Watford gibi kulüplerde görev yapmış, futbolu bıraktıktan sonra finans sektöründe çalışmıştır [6,7].


Ramon Vega adaylık açıklamasıyla birlikte 11 sayfalık bir program ve reform dosyası yayımlamıştır. Dosyada FIFA’nın yönetim yapısının yeniden düzenlenmesi, futbol paydaşlarının karar mekanizmalarına daha fazla katılması, FIFA Başkanı ve Genel Sekreterliğin hesap verebilirliğinin artırılması, mali şeffaflık, FIFA yönetiminde daha geniş istişare mekanizmalarının kurulması ve uluslararası maç takviminin futbolcular, ligler, kulüpler ve diğer paydaşlarla birlikte yeniden değerlendirilmesi gibi başlıklar bulunmaktadır [7, 8].


Vega, İsviçre yayın kuruluşu SRF’ye yaptığı açıklamada adaylık için gerekli federasyon desteklerine sahip olduğunu belirtmiştir [9]. Ancak FIFA’nın resmî adaylık prosedürüne göre desteklerin yazılı olarak sunulması, adaylığın 18 Kasım 2026 tarihine kadar FIFA’ya iletilmesi ve uygunluk incelemesinin tamamlanması gerekmektedir. Bu nedenle adaylık niyetinin açıklanması ile FIFA tarafından seçim pusulasında yer alacak resmî aday olarak kabul edilmesi birbirinden farklı aşamalardır.


2027 FIFA Başkanlığı sürecinde başka futbol yöneticilerinin isimleri de uluslararası basında gündeme gelmiştir. UEFA Başkanı Aleksander Čeferin, daha önce FIFA Başkanlığı için adı geçen isimler arasında bulunmasına rağmen FIFA Başkanlığına aday olmayacağını açıklamış ve UEFA’nın 22 Nisan 2027’de Astana’da yapılacak kongresinde yeniden UEFA Başkanlığına aday olacağını bildirmiştir [5,10].


CONCACAF Başkanı Victor Montagliani de FIFA Başkanlığı için adı geçen yöneticilerden biri olmuştur. Ancak Montagliani, CONCACAF Başkanlığına yeniden aday olma niyetini açıklamıştır. Bu kararın ardından FIFA Başkanlığı adaylığı seçeneği mevcut takvim açısından gündemden çıkmıştır [11].


Reuters’ın 23 Ekim 2026 tarihli haberine göre Asya Futbol Konfederasyonu (AFC) Başkanı Şeyh Salman bin İbrahim el-Halife, Japonya’nın başkenti Tokyo’da düzenlenen AFC Olağanüstü Kongresi’nde, toplantıya katılan FIFA Başkanı Gianni Infantino’nun 2027 yılında yeniden seçilmesine açık destek vermiştir. Bu açıklama, AFC üyesi 47 federasyonun tamamının oyunu kesin olarak taahhüt ettiği anlamına gelmemektedir. Japonya Futbol Federasyonu Başkanı Tsuneyasu Miyamoto, AFC üyelerinin görüşlerinin bütünüyle aynı olmayabileceğini belirtmiştir [15,16].


Asya Futbol Konfederasyonu Başkanı Sheikh Salman bin Ebrahim Al Khalifa, 2016 FIFA Başkanlığı seçiminde Infantino’ya karşı yarışmış olması nedeniyle 2027 sürecinde adı geçen isimlerden biridir. Ancak Ekim 2026 itibarıyla FIFA Başkanlığı için resmî adaylık açıklaması yapmamıştır.


Paris Saint-Germain Başkanı ve European Football Clubs Başkanı Nasser Al-Khelaifi de uluslararası basında olası adaylar arasında gösterilmiş, ancak kendisi veya temsilcileri FIFA Başkanlığı için adaylık düşünmediğini açıklamıştır [12,13].


CAF Başkanı Patrice Motsepe ise FIFA Başkanlığı için adaylık açıklaması yapmamış, aksine Afrika federasyonları adına Gianni Infantino’nun yeniden seçilmesini destekleyen açıklamalarda bulunmuştur [4].


Başkanlık seçim sürecinin önemli tartışma başlıklarından birini FIFA Forward Enterprise (FFE) projesi ve FIFA’nın yönetim süreçlerine ilişkin yönetişim tartışmaları oluşturmuştur. FIFA’nın turnuvalarına ilişkin ticari faaliyetleri ayrı bir yapı altında toplama ve bu yapının azınlık payını özel yatırımcılara açma düşüncesi uluslararası futbol yönetiminde tartışmalara neden olmuş, proje daha sonra geri çekilmiştir.


UEFA, 20 Ekim 2026 tarihinde FIFA Genel Sekreterliğine gönderdiği yazıyla FFE süreci ve FIFA’nın yönetişim yapısıyla ilgili 12 ayrı başlık altında 42 soruya yanıt istemiştir. UEFA, yanıtların 2 Kasım 2026 tarihine kadar verilmesini talep etmiştir. FIFA ise kendi yönetişim kurallarındaki gizlilik hükümlerine dikkat çekmiş ve kurum içi yazışmaların kamuoyuyla paylaşılması konusunda farklı bir yaklaşım ortaya koymuştur.


FIFA Başkanlığı seçim takviminde bundan sonraki temel aşamalar 2 Kasım 2026’da UEFA’nın FIFA’dan talep ettiği yanıt süresinin dolması, 17 Kasım’dan önce UEFA üyesi federasyonların yeniden bir araya gelmesi, 18 Kasım 2026’da başkanlık adaylık başvuru süresinin sona ermesi ve FIFA tarafından adaylıkların uygunluk incelemelerinin tamamlanmasıdır [3,5,14].


Nihai aday listesi adaylık sürecinin ve FIFA’nın uygunluk kontrollerinin tamamlanmasının ardından kesinleşecektir. Başkanlık seçimi ise FIFA’nın 211 üye federasyonunun katılımıyla 18 Mart 2027 tarihinde Rabat’ta gerçekleştirilecek 77. FIFA Kongresi’nde yapılacaktır.



Kaynaklar

[1] FIFA,FIFA President Gianni Infantino tells 76th FIFA Congress he will stand for re-election in 2027.https://inside.fifa.com/organisation/president/news/gianni-infantino-president-reelection-2027-congress-vancouver

[2] FIFA Statutes; Elections, requisite majority and presidential election rules.https://img.fifa.com/image/upload/qcpshqziazmnmikh6tk5.pdf

[3] Associated Press, FIFA presidential candidacy requirements and 18 November 2026 nomination deadline.https://www.ap.org/news-highlights/spotlights/2026/infantinos-world-cup-investment-plan-fallout-reshapes-the-march-fifa-vote/

[4] CAF / African Football, 54 African associations and Infantino’s 2027 candidacy.https://african.football/africas-football-associations-unite-behind-infantino-for-2027-fifa-election/

[5] UEFA, European football sets out FIFA reform agenda and calls for new leadership, 8 October 2026.https://www.uefa.com/news-media/news/02aa-21c75144450f-d02cc5874185-1000--aleksander-ceferin-accepts-unanimous-request-from-europe-s-5/

[6] Anadolu Ajansı, Ramon Vega announces bid for FIFA presidency, 7 October 2026.https://www.aa.com.tr/en/sports/former-tottenham-defender-ramon-vega-announces-bid-for-fifa-presidency/4081501

[7] BBC Sport, Ramon Vega and his 11-page FIFA reform manifesto.https://www.bbc.com/sport/football/articles/c607397pjv37o

[11] The Guardian, Victor Montagliani and CONCACAF re-election.                    https://www.theguardian.com/football/2026/oct/08/victor-montagliani-concacaf-reelection-fifa-presidency

[12] Associated Press, Potential FIFA presidential candidates and confederation positions.https://www.ap.org/news-highlights/spotlights/2026/infantinos-world-cup-investment-plan-fallout-reshapes-the-march-fifa-vote/

[13] DW, Potential successors and Nasser Al-Khelaifi position.https://www.dw.com/en/what-happens-next-for-infantino-and-fifa/a-78213350

[14] Reuters, UEFA demands answers from FIFA over Infantino presidency, 20 October 2026.https://www.reuters.com/sports/soccer/uefa-demands-answers-fifa-over-infantino-presidency-reports-2026-10-20/

[15] Reuters, Asian confederation boss backs Infantino’s reelection bid, 23 October 2026. https://www.reuters.com/sports/soccer/asian-football-confederation-boss-says-governing-body-will-back-fifa-president-2026-10-23/

[16] Reuters, Japan Football Association president comments on AFC member positions, 23 October 2026. https://whtc.com/2026/10/22/soccer-asian-football-confederation-boss-says-governing-body-will-back-fifa-president-infantinos-re-election-bid/

Yorumlar


bottom of page