Süper Lig, Süper Lig A.Ş. Yolunda!
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Vizyon & Misyon

Süper Lig, Süper Lig A.Ş. Yolunda!

1857600 1KBV

Futbolekonomi- 1 Mayıs 2025 Kulüpler Birliği Vakfı İstanbul'da toplandı ve Süper Lig'in geleceğine ilişkin çok önemli kararlar aldı. Alınan kararlara göre Süper Lig AŞ geliyor.

Toplantıda kulüpler, Türk futbolunun tepeden tırnağa yeniden örgütlenmesi konusunu konuştu. Kulüplerin ortak kararına göre, Süper Lig AŞ her şeyiyle süper ligin haklarının sahibi olacak. Süper Lig kulüpleri tıpkı Premier Lig'de olduğu gibi Süper Lig'in sahibi olacaklar. 

Kulüpler Birliği Vakfı, Türk futbolunun geleceği için kritik bazı kararlar aldı. Bu kararların başında, daha önce de gündeme gelen ama başarılamayan Süper Lig AŞ’nin yeniden kurulması geliyor.

Süper Lig A.Ş. Nedir?

Süper Lig A.Ş. Nedir? Amaç Ne? Süper Lig A.Ş., Süper Lig'in ticari haklarını yönetmek ve kulüplerin gelirlerini artırmak amacıyla kurulması planlanan bir anonim şirketidir. Bu şirket, yayın hakları, sponsorluk anlaşmaları ve diğer ticari faaliyetlerden elde edilen gelirleri kulüpler arasında daha adil bir şekilde dağıtmayı hedeflemektedir. Ali Koç'un bu konudaki açıklamaları, kulüplerin ekonomik bağımsızlığını güçlendirme amacını taşıdığını gösteriyor.

Birlik başkanı Ali Koç, toplantı sonrası yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Kulüpler Birliği olarak Süper Lig A.Ş.'nin kurulması yönünde bir karar aldık. Bu, Türk futbolu için önemli bir adım olacak. Amacımız, kulüplerimizin gelirlerini artırmak ve rekabet güçlerini yükseltmek." Bu açıklama, futbolseverler ve spor yorumcuları arasında büyük yankı uyandırdı.

Bu Karar Neleri Değiştirecek?

Süper Lig A.Ş.'nin kurulması, Türk futbolunda birçok şeyi değiştirebilir. İşte olası etkileri:

Gelir Artışı: Kulüplerin yayın haklarından elde ettiği gelirler artabilir. Rekabet Gücü: Kulüpler, daha güçlü mali yapılarla Avrupa'da daha başarılı olabilir. Yönetim Kalitesi: Profesyonel yönetim anlayışı yaygınlaşabilir. Şeffaflık: Mali konularda daha şeffaf bir yapı oluşturulabilir. Bu değişiklikler, Türk futbolunun kalitesini artırabilir ve uluslararası alanda daha rekabetçi bir konuma gelmesini sağlayabilir. Süper Lig A.Ş.'nin kurulmasıyla birlikte, kulüplerin daha sürdürülebilir bir mali yapıya kavuşması ve uzun vadede başarılarını devam ettirmesi hedefleniyor.

Süper Lig A.Ş.'nin kurulması kararı, Türk futbolu için bir dönüm noktası olabilir. Kulüplerin ekonomik bağımsızlığını güçlendirme ve rekabet güçlerini artırma hedefiyle atılan bu adım, Türk futbolunun geleceği için umut verici bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Ancak, bu sürecin başarılı bir şekilde yönetilmesi ve tüm paydaşların ortak çıkarlarını gözetmesi büyük önem taşıyor.

Süper Lig’in bütün haklarının sahibi olacak olan şirkete o sezon Süper Lig’de oynayan kulüpler hissedar olacak. Şirket, yayın haklarından başka konulara kadar her şeyin sahibi olacak ve Süper Lig’in gelirlerinin artması için çalışacak.

Kulüpler Birliği Vakfı’nın İstanbul’da bir otelde gerçekleştirilen toplantısının ardından vakıf başkanı Ali Koç, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Türk Futbolunun Anayasasını Konuşuldu 

Kulüpler Birliği’nin 20’ye yakın gündem maddesiyle toplandığına dikkati çeken Koç, “Gündem maddeleri içinde VAR hakemlerinden tutun Merkez Hakem Kurulunun (MHK) yeni yapısı, gençlik gelişim ligleri, müsabaka saatleri, yayın ihalesinde yer alan verilerin bizlerle paylaşılması vardı. 2 sezondur ne yazık ki uluslararası platformlardaki Türk oyuncuları transfer etmek isteyen kulüpler, incelemek isteyen sportif direktörler bu bilgiye ulaşamıyorlar. Bunu gidermemiz lazım. UEFA’nın altyapı fonu, Türk futbolunun anayasasını konuştuk” ifadelerini kullandı.

Hakem atamalarıyla ilgili oluşturulacak danışma kurulunda, Kulüpler Birliği’ni kimin temsil edeceğini belirlediklerini ancak bu konuda, federasyona bildirilmeden isim veremeyeceğini söyleyen Ali Koç, şöyle devam etti:

Kulüpler Süper Lig'de Hisse Sahibi Olacaklar

“Bence bugünün en önemli kazanımlarından birisi, Lig A.Ş. mi dersiniz, Süper Lig A.Ş. mi dersiniz, adını sonra koyacağımız organizasyonun kurulmasına dair kararın çıkması oldu. Geçmişte de kurulmuştu ama o zamanki yapısı ve hukuki düzeni yeterli değildi, feshedildi. Burada önemli olan çıkan takımlar ve düşen takımların hisse devri, hukuki sistemimizle belirlenemiyordu. Bunu açacak sistemi belirledik. Kısa vadede belki hemen etkisi olmayacak ama kulüpler ticari konuda kendi menfaatlerinde daha çok söz sahibi olacaklar.”

Profesyonel Takım Sayısı Azaltılmalı

“149 profesyonel takımın Türk futboluna fayda değil zarar olduğunu düşünüyoruz”

Türk futbol anayasasının yazılması için çalışma grubu kurulduğunu belirten Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Ali Koç, “Liglerde 149 profesyonel takımın olmasının Türk futboluna fayda değil zarar olduğunu düşünüyoruz. 60, bilemediniz 80 kulüp olması lazım. Biz 60 kulüp olmasının daha doğru olduğunu düşünüyoruz” açıklamasını yaptı.

Süper Lig A.Ş. için Yasal Değişikliklerin Yapılması Gerekiyor

Kulüplerin daha çok söz sahibi olabilmesi için kanuni değişikliklerin yapılması gerektiğinin altını çizen Koç, şöyle devam etti:

“Bunun Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından dizayn edilip hükümete götürülmesi lazım. Futbolun biraz daha batıya yakın şekilde yönetilmesi konusunda ilk adımımızı atıyoruz. Futbol, İngiltere’ye doğru gittikçe liberalleşiyor. Bir tarafta İngiltere var, disiplin cezaları hariç her şeyi neredeyse kulüpler yapıyor, diğer tarafta Türkiye var, her şeyi federasyon yapıyor. İngiltere modelini savunmuyoruz ama ortada bir model bulunması gerektiğine inanıyoruz. Bugünkü federasyonumuz, bir nebze de bir önceki federasyon bu konulara açıktı. İşbirliği yaptığımız en önemli paydaşımızla aynı frekansta olmamız, muhtemel değişikliği de hızlandıracaktır diye düşünüyoruz.”

Türkiye Kupası ve Süper Kupa Formatları Değişmeli

Türkiye Kupası ve Süper Kupa’daki formatları incelediklerini vurgulayan Ali Koç, “Türkiye Kupası’nın ihalesi 1 yıllık uzatılmıştı, şimdi ihaleye çıkılacak. Geçen sene bir format yapıldı, kimsenin ciddi bir rahatsızlığı yok bu formatta. Süper Kupa’nın da 4 takımla oynanması söz konusu. Bunu istişare ettik. Maç takvimi çok yoğun. Pandemiden bu yana her geçen sene futbolcuların izin süreci daha da azalıyor. Bu doğrultuda takvimi konuştuk.” diye konuştu.

Verilen Teşviklerin Kulüplere Yansımasıyla İlgili Sorunlar Var

Bazı kulüplerin ticarette olduğu gibi Anadolu’da verilen teşviklerin kulüplere yansıtılmasıyla ilgili soruları olduğunu dile getiren Ali Koç, bazı kulüplerin de futbolcu ihracatı yaptığını, bunun da ihracatı teşvik kapsamına alınıp alınamayacağını görüştüklerini söyledi.

Kurulacak şirketin uzun bir yolunun olacağının altını çizen Ali Koç, şunları söyledi:

Türk Futbolu Avrupa Modeline Yükseltilmeli

“Yayın ihalesi görüşmelerine gidene kadar birçok adımın gerçekleşmesi gerekiyor. Biz inanıyoruz ki bu konuda federasyon ve kulüpler beraber çalışıp aynı vizyon ve hedefe odaklanırsa, Ankara kısmı daha kolay olacaktır. Futbol anayasası, karar verdiğimiz yeni şirketimiz, kanun değişiklikleri derken Türk futbolunun kendini yeniden icat etmesi veya dönüşüm geçirmesi gereken bir dönemdeyiz. Avrupa’daki sahiplik yapısına bir bakın. Dernek yapısından özel şirketlere, özel şirketlerden birden fazla kulüp sahipliğine geçiş oldu. Her şey değişiyor. Bizlerin görevi de Türk futbolunu Avrupa’da örnek gördüğümüz ülkelere daha uygun hale getirmek.”

VAR Kalitesi Artırılmalı 

 Birçok kulübün yabancı VAR konusunda devam edilmesi yönünde görüş bildirdiğini söyleyen Koç, “Ama edecekse VAR kalitesinin belli kriterlerin üzerinde olması gerektiğini konuştuk. Son haftalarda Kulüpler Birliği olarak başkanlarımızın talep ettiği seviyeden uzak isimler olduğunu gördük. Bu ilk defa olan bir şey. Bize göre yabancı VAR fayda sağladı. Önümüzdeki sezon devam eder ya da etmez, bilmiyorum, şahsen devam etmesinden yanayım.”

Türk Futbolu İçin Danışma Kurulu

Son olarak danışma kurulu hakkındaki soruyu yanıtlayan Koç, sözlerini şöyle noktaladı:

“Danışma kurulunun görevi bundan sonra hakemlik sistemini dizayn etmek. Hakem atamak, hakem eğitmek gibi bir görevi yok, görevi Türk hakem müessesesinin nasıl olması gerektiğini dizayn etmek. Dizayndan çıkacak sonucu federasyonumuz kabul ettiğinde daha iyi anlarız. Federasyonumuzun taze kan ve gençlerden yana bir tavrı var. Artık kronikleşmişlerin sistemden ayrılması lazım. Biz bunu yıllardır söylüyoruz. Bize maliyeti de oluyor. Hepimizin hata olduğunda niyet sorgulamayacağı bir noktaya gelmesi lazım.”

Süper Lig A.Ş. ve Diğer Futbol Sorunlarına Yönelik 2008'de Dile Getirdiğimiz Öneriler

Konuya ilişkin önerilerimizi içeren ve 13 ekim 2008'de yayınladığımız makale  aşağıdaki linkte yar alıyor. Süper Lig A.Ş. önerimizi ilkin, Kutlu Merih ile birlikte 2008'de kaleme aldığımız Futbol Yönetimi isimli kitabımızda da  detaylı önerilerimiz bulunmaktadır...

Tuğrul AKŞAR, Futbolumuza Yeni Bir Yapılanma Önerisi,  

https://www.futbolekonomi.com/index.php/haberler-makaleler/yonetim/117-tugrul-aksar/228-futbolumuza-yeni-bir-yapilanma-onerisi.html 

 

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  203  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Futbol Ekonomi Site Yetkilisi Perşembe, 22 Eylül 2011.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

29/04/2025

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.243,99

-0,68

 bjk BJKAS

1,98

0,00

 fb FENER

42,00

-1,82

 gs GSRAY

2,01

-4,29

 trabzon TSPOR

0,88

-1,12

   SPOR ENDEKSİ

2.689,82

-1,75

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 47815425

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 30 24 5  1 73 29 44 77
2 Fenerbahçe 30 22 6 2 77  30 47

72

3 Samsunspor 30 15 6  9

45

36 9

51

4 Eyüpspor 31  14  8 9 48 33 15 50
5 Beşiktaş 30 13 10  7 43  31 12 49
6 Başakşehir 30 14 6 10 49  39 

 10

 48 
7

Trabzonspor

30 11 9 10 48 36 12 42
8 Gaziantep  30 12 6

12

40 40 0 42
9 Kasımpaşa 31 10 12 9 53   55 -2 42
10 Göztepe 30 10 10 10 47 38 9 40
11 Konyaspor 31 11 7 13

38

43  -5 40
12 Antalyaspor 30 11 7 12 34 

53

-19 40
13 Kayserispor 30 9 10

11

38  49  -11 37
14 Ç.Rizespor 30 11 4 15 36 49 -13 37
15 Bodrum FK 31 9 7 15 23 35 -12 34
16

Alanyaspor

29

8

7 14 39 47 -8 31
17 Sivasspor 31 8 7 16 41 53 -12 31
18 Hatayspor 30 7 19 32 57 -25 19

19

A.Demirspor 30 2 4 24 26 74 -48 -2

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Football Money League - 2025

deloitte money league rapor 2025

 Deloitte Money League Raporunu 28. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2023-24 sezonunda gelirleri toplam 11.2 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.