Sanal Taraftar Tribünde!
x
Buradasınız >> Ana Sayfa HABERLER & MAKALELER Genel Kenan BAŞARAN Sanal Taraftar Tribünde!

Sanal Taraftar Tribünde!
Ne ölmeye geliyorlar ne de kımıldamaya, sanal taraftar tribüne çıktı

  •  
  • Kenan Başaran, 2 Ekim 2010

    İtalyan ikinci lig takımlarından Triestina, boş tribünler önünde oynamaktan sıkılınca iki boyutlu sanal taraftar fotoğraflarından oluşan PVC'ler hazırladı. Üzerine reklam da alınan bu PVC'ler boş tribünleri boydan boya kapattı.
    Triestina 4 yıl sonra ilk kez dopdolu tribünler karşısına çıkıyordu. Yaklaşık 10 bin taraftar, takımlarını Padova karşısında yalnız bırakmamıştı.
    Bu İtalya ikinci ligi (Serie B) müsabakasında tribünler dolu olmasına doluydu ama "Manzara biraz garipti. Taraftarlar bir ılık eylül ayı öğlen sonrasına göre biraz fazla sıkı giyinmişti. Paltolu ve bereli taraftarlar..." diyerek ortadaki garipliği tasvir ediyor Wall Street Journal (WSJ) gazetesinden Gabriele Marcotti.
    Marcotti'nin kalemiyle devam edelim: "Ev sahibi takım sahaya koştuğunda bağıramadılar ve maç berabere bittiğinde de yerlerinden hiç kımıldamadılar."
    Acep niye ki? Ortada en azından fanatikler için burun kıvırabilecek bir skor da oluşmuştu.
    Lafı fazla uzatmadan ağlara gönderelim. Çünkü bu sözü edilen ve Triestina'nın numaralı tribününde yer alan 10 bin taraftarın hiçbiri gerçek taraftar değildi! Evet, bunlar sanal taraftardı. PVC malzemesi üzerine basılmış ve gerçek ebatlarda bir taraftar tribünü fotoğrafıydı...
     
    En çok televizyon sevinir
    Malum, ülkemizde futbol müsabakalarında asayiş sağlanamadığında derhal ‘seyircisiz oynama' cezası kesilir. Ertesi hafta ev sahibi takım, kendisini desteksizliğe mahkûm eden taraftarına yine de yağ çekmekten geri durmaz ve elinde "Sizi içimizde hissediyoruz" yollu pankartlarla sahaya çıkar. O hafta stat dışına mahkûm edilen taraftar da boş kalan tribünlere "Ruhumuz yeter" ana temasıyla pankartlar asar.
    Böylece taraftar, bazen tribünde olduğu halde yapamadığı kadar takımını motive etmiş olur.
    İtalyan Serie B Ligi'nde oynayan ve yine Marcotti'nin tanımıyla Kuzey İtalya'nın ‘çıkmaz sokak' kabilinde bir coğrafyada yer alan Triestina Kulübü, boş tribünler önünde oynamak canına tak edince sanal taraftarlık uygulamasına geçti. İşte WSJ, 23 Eylül'de Padova maçıyla uygulamayı başlatan Triestina'nın bu uygulamasını mercek altına almış. Ecnebi basında bu konuda esasen birçok yazı çıktı.
    Kulüp, iki boyutlu taraftar fotoğrafları kullanarak öncelikle televizyon için iyi bir görüntü sağlıyor. İkinci lig maçları da canlı yayımlanıyor ve boş tribünler televizyon için hiç de cazip bir görüntü sunmuyor.
    Kulüp yönetimi sanal taraftarı evvela ‘masrafsız' olduğu için çok sevdi! Öyle ya, taraftarı zapturapt altına alacak güvenlik görevlisinden sağlık ekiplerine kadar birçok kalemde tasarruf sağlanıyor.
    Kulüp buradaki tasarrufun 130 bin dolar civarında olduğunu belirtiyor. Üstüne üstlük bu işten para da kazanıyor. Zira, sanal taraftar tribününe reklam da alarak boş tribün handikapını avantaja çeviriyor.
    Triestina Genel Menajeri Marco Cernaz, "Stadın gerçek taraftarla dolmasını isteriz. Ve biz bu stadın dolması için her şeyi de yaptık. Ama gerçek ortada ve biz bunu başaramadık. Sanal tribünle kısmen de olsa bir atmosfer, tiyatral bir ortam yarattık" diyor.
    Kulüp başkanı Stefano Fantinel'in de gönlü öncelikle gerçek taraftardan yana ama o da genel menajeri gibi ‘çaresiz' olduklarını söylüyor: "İtalya'nın en iyi statlarından birine sahibiz. Buna karşın stadı dolduramıyoruz. Kapasiteyi de küçültemiyoruz. Bu yüzden sanal taraftar uygulamasına girdik. Bu işten ekstra gelirler elde edeceğimize inanıyorum" diyor.
    Serie B'de maçlar televizyondan canlı olarak veriliyor ve bu da taraftarları tribünden uzaklaştırıyor.
    2002'den beri her yıl seyirci ortalaması düşüyor. Sanal taraftara muhtaç kalan Triestina, Padova maçına ancak 4546 seyirci çekti. Oysa stadının kapasitesi 32 bin 454.
     
     
    Kanlı-canlı taraftar ne olacak
    Triestina, bir yandan sanal taraftarı yaratırken diğer yandan da ‘kanlı-canlı' taraftarı stada çekmeye devam edeceğini söylüyor. Ne var ki 200 bin nüfuslu şehirde yaş ortalaması bir hayli yüksek, doğurganlık orana da düşük...
    Triestina, boş tribün sıkıntısını ticari açıdan da gelir sağlayacak bir şekilde çözerken, her şeyi paraya çekme konusunda oldukça mahir olan Amerikalılar nedense buna uyanamamış. Amerikan Profesyonel Futbol Ligi (NFL) takımlarından Oakland A's ve Florida Marlins de boş tribünden utanç duymuş. Ama onlar bu boşlukları sadece devasa brandalarla kaplamakla yetinmiş. Belki, Triestina onlara da örnek olur ve bu alanlara hem taraftar görüntüsü hem de reklam olan brandalar açarlar. Buradan tekrar memleket tribünlerine çıkalım. Türkiye liglerinde zaman zaman üç büyükler de dahil olmak üzere tribünlerin büyük bölümü boş kalıyor. 80 bin kişilik Olimpiyat Stadı'nda oynayan İstanbul Büyükşehir Belediyespor'u tribünlerine İnci Sözlükçüler bile deva olamadı. Ligin marka değerine fena halde saran Digitürk belki Belediye'ye bu sanal tribün işine teşvik edebilir.
    Sanal taraftar fikrine kızacak birçok futbolsever çıkacaktır. Onlara söylenecek tek şey şudur: Buyurun boş bıraktığınız tribünlere... Ki Triestina taraftarı Marco Caselli de sitem ediyor: "Bu sanki bizim dışarı atılmamız mesajını taşıyor. Bu takımın kanlı canlı taraftara değil, sadece karton taraftara sahip olacağı anlamına geliyor." Evet, ‘kanlı-canlı' taraftar takımını yalnız bırakırsa maalesef karton taraftarlar tribünleri alacak. Yarın öbür gün üç boyutlu, hatta tezahürat yapan sanal taraftar bile yaratılacak. Üstelik bu sanal taraftarlar, yönetimlerin eseri olacağı için, takım bir düzüne gol yediğinde bile kötü tezahürat yapmayacak. Hep destek tam destek tuhaf bir şekilde sanal taraftarla ete kemiğe bürünecek! Türkiye statlarında sanal taraftar uygulaması başlarsa buna sanırım en çok İçişleri Bakanı mutlu olur. "Okullar olmasaydı maarifi ne güzel yönetirdim" diyen rahmetli Mustafa Necati'yi kıskandıran bir tablo olurdu: Taraftarsız stadyumlar ne güzel yönetilirdi değil mi?{jcomments on}
                        linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

    Bu İçerik  7224  Defa Okunmuştur
     

    Degerli yazarimiz Murat Başaran Cuma, 02 Nisan 2010.

    YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

    futbolekonomihakkimizdabanner2

    esitsizliktanitim

    aksartbmmraporbanner

    Kimler Sitede

    Şu anda 1579 konuk çevrimiçi

    İstatistikler

    İçerik Tıklama Görünümü : 52739548

    raporlaranas

    kitaplar aksar

    1

    futbol ekonomi bulten

    fesamlogobanner

    ekosporlogo


    Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

    Yazılarınızı info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

     

    futbolekonomisosyal2

     

    sosyal1