Fenerbahçe'nin Özsermayesi Negatif 657 Milyon TL
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Mali Diğer Yazarlar Fenerbahçe'nin Özsermayesi Negatif 657 Milyon TL

Fenerbahçe'nin Özsermayesi Negatif 657 Milyon TL

aliKOC

Futbolekonomi- 22 Mart 2018 Fenerbahçe'de Ali Koç kongre hazırlıklarını sürdürüyor...2-3 Haziran'da yapılacak Olağan genel kurulda Aziz Yıldırım'a karşı başkanlık için adaylığını koyacağı belli olan Ali Koç,  mali durum için karamsar bir tablo çizerek, “Durum sandığınızdan çok daha vahim” değerlendirmesinde bulundu.

Toplam borcu 1.7 milyar TL olan kulübün özsermayesi ise negatif 657 milyon TL. Koç’un hedefinde ise ilk olarak kulübü yüksek faiz yükünden kurtarmak var... yıllar itibariyle birikimli zararı 546 Milyon TL’na ulaşan kulübün birikimli zararı, gelirinin üzerine çıkan kulüpte, özkaynak açığı da 657 Milyon TL’na ulaşmış durumda.  

 

Fenerbahçe’de 2-3 Haziran’da yapılacak olan Olağan Seçimli Genel Kurulu öncesi başkan adayları Aziz Yıldırım ve Ali Koç arasında söz düellosu gündem yaratırken, mevcut Başkan Yıldırım’a karşı Koç’un mali tablolar üzerinden yaptığı açıklamalar dikkat çekti. Koç önceki akşam yapılan Büyük Buluşma Etkinliği’nde 4 bini aşkın kişiye yaptığı konuşmada, “Göreve geldiğimiz takdirde, ilk olarak, sandığınızdan ve tahmin ettiğinizden çok daha vahim durumdaki mali sorunlarımız için seferberlik ilan edeceğiz” dedi.

 

Borçlar %56 Arttı!

 

Fenerbahçe’nin halka açık şirketinin 30 Kasım 2017 tarihli son açıklanan 6 aylık bilançosuna göre, Fenerbahçe Sportif A.Ş’nin toplam borçları, 31 Mayıs 2017 tarihli bilançoya göre yüzde 38.7 artışla 1.7 milyar TL’ye yükseldi. Bu tutarın 1 milyar 172 milyon TL’si ise yine Ali Koç’un “Çok yüksek faiz ödüyoruz” dediği banka ve faktoring şirketlerine olan borçlar. Fenerbahçe’nin finansman borçlarının 6 aylık dönemde yüzde 56.1 gibi oldukça yüksek seviyede artması da dikkat çekiyor. Ancak hemen belirtelim bu rakamlar sadece halka açık şirkete ait. Kulüp borçları da eklendiğinde rakam daha da yükseliyor. Dolayısıyla Ali Koç’un “Durum sandığınızdan daha vahim” dediği tabloyu analiz etmek mevcut verilerle mümkün görünmüyor. Koç, yaptığı açıklamada, “İçinde bulunduğumuz borç sarmalı ve ödenen faizler sürdürülemez hale geldi. Borç stokunu yeniden yapılandırarak faiz yükünden kurtulacağız. Borçlanma maliyetini sağlıklı yapıdaki özel sektör şirketleri seviyesine getirmek zorundayız” diye konuştu.

  

 FBBILANCO

Kaynak: http://www.haberturk.com/fenerbahce-nin-ozsermayesi-negatif-657-milyon-tl-1884657-ekonomi

 

Banka faizi % 20

 

Gazete Habertürk'ten Sefer Yüksel'in haberine göre: (http://www.haberturk.com/fenerbahce-nin-ozsermayesi-negatif-657-milyon-tl-1884657-ekonomi)Fenerbahçe 1.1 milyar TL’yi aşan banka borçları için faiz oranı TL’de % 20'ye ulaşırken, bu oran  Dolar ve Euro kredilerde %7 ila %8 aralığında değişiyor. Ancak, kulübün son zamanlarda ilave finansman için daha çok faktoringe yöneldiği ve bu nedenle maliyetlerin %20'nin de üzerine çıktığı ifade ediliyor. Ali Koç’un “Sağlıklı yapıda” diye bahsettiği özel sektör şirketlerinin, finansman yükleri ise TL kredilerde %16-18 aralığında değişiyor. Yabancı para kredilerde ise bu oran %5-6 aralığında seyrediyor.

 

Sermaye 2014’te Negatife Döndü

 

Fenerbahçe’nin özkaynakları negatif 657 milyon TL düzeyine ulaştı. 31 Mayıs 2014 tarihi öncesi pozitif olan Fenerbahçe’nin özkaynakları o tarihten bu yana ise sürekli negatif yönde azalıyor.

 

10 Bin Üyeden Yıllık 100 Milyon TL Gelir Hedefliyor

 

Sportif şubelerde herhangi bir mali sıkıntı yaşanmayacak bir yapı kuracaklarını söyleyen Ali Koç, her yıl 10 bin yeni üye girişi sağlamaları gerektiğini söylüyor. Koç’un bu hedefini başarması kulübün kasasına her yıl 100 milyon TL para gireceği anlamına geliyor. Çünkü Fenerbahçe’nin kongre üyesi olmak için ilk başta ödenen ücret 10 bin TL. Üyelerin yıllık aidatı ise 50 TL. Bunun sadece gelir açısından önemli olmadığını kaydeden Koç, “Kongre üye sayısı arttıkça Fenerbahçe’nin bağımsızlığı garanti altına alınır” dedi.

 

Sermaye Artırımı Planlıyor

 

Ali Koç’un seçilmesi durumunda bir diğer gelir hedefi de sermaye artırımı yoluyla kasaya para sokmak. Seçimden sonra mali bir seferberlik başlatacaklarını kaydeden Koç, “Seçilirsek kulübümüzün kasasına hatırı sayılır bir sermaye girişini başlatacağız. Bu işlemler 45 ile 60 gün arasında sürüyor, şu an kulüpte bir görevimiz olmadığı için bu işlemleri başlatamıyoruz” diye konuştu. Sermayesi 28 milyon 280 bin TL olan Fenerbahçe Sportif’in yüzde 31.74’ü halka açık.

 

Fenerbahçe'nin Genel Mali Durumu

 

2016-17 sezonu itibariyle ulaştığı 466 Milyon TL’lık gelirle, Süper Lig’de Beşiktaş’tan sonra en fazla gelir elde eden kulüp olan Fenerbahçe’nin toplam varlıkları 1.039 Milyon TL; kısa ve uzun vadeli borçlarından oluşan toplam yükümlülükleri de 2017/2.dönem itibariyle 1.696 Milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Toplam varlıklarından 657 Milyon TL daha fazla yükümlülüğü bulunan kulüp “net borçlu” bir yapıdadır. Kulübün kısa vadeli borçları 675 Milyon TL olarak gerçekleşirken, uzun vadeli yükümlülükleri toplamı 1.021 Milyon TL’na, yani toplam gelirinin %120’sine ulaşmıştır.

Kulübün kısa vadeli yükümlülüklerini karşılayabilme yeteneğini ölçen Net işletme sermayesine bakıldığında ise, Fenerbahçe dört kulüp içerisinde Net İşletme sermayesi açığı vermeyen tek kulüp olduğu görülüyor. Bu anlamda sıcak para ihtiyacı diğer kulüplerin aksine daha az olan kulüpte, toplam borçlanmanın bilanço içindeki payı ise hayli yüksek bir orana (%63’e) yükselmiştir.

 

Kulup Finansallari 2018

 

Fenerbahçe’nin dönem zararı ise 95 Milyon TL olarak gerçekleşirken, yıllar itibariyle birikimli zararı 546 Milyon TL’na ulaşmıştır. Birikimli zararı, gelirinin üzerine çıkan kulüpte, özkaynak açığı da 657 Milyon TL’na ulaşmıştır. Bu zarar tutarı dört kulüp içinde en fazla birikimli zarar tutarını ifade ediyor. Gelirinden %117 daha fazla bir tutarı ifade eden birikimli zarar nedeniyle Fenerbahçe’nin özkaynakları, 2017/2.Dönem itibariyle negatife dönmüş, kulüp pasif açığı verir duruma gelmiştir. Bu tablo bize, Fenerbahçe’nin özkaynaklarını tamamen kaybettiğini ve TTK. 376 Mad.kapsamında “Teknik iflasta olduğunu gösteriyor.

Kulübün 2017/2.Dönem itibariyle gelirlerinde artış kaydetmesi olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmesine karşın, Sarı Lacivertilerin mevcut giderlerini karşılayabilecek bir gelir düzeyine sahip olmamaları, kulübün asıl faaliyetlerinden 11.7 Milyon TL zarar ettiğini göstermektedir. Yetersiz gelir, yüksek maliyetler ve yeterli olmayan nakit akımı nedeniyle, fon açığını borçlanarak karşılamaya çalışan kulüpte en önemli gider kalemini 168,7 Milyon TL ile finansman giderleri oluşturmaktadır. Bu bağlamda, finansal yapı üzerinde ciddi bir baskı yaratan finansal giderlerin, toplam gelirlere oranı %37’ye ulaşmaktadır ki, bu oran kabul edilebilir rasyonun iki katı üzerindedir. Bu rasyo bize kulübün üzerinde çok ciddi bir finansman baskısının olduğunu gösteriyor. Finansman Giderlerinin Toplam Gelirlerin %37’sine karşılık gelmesi, kulübün sürdürülebilir ve sağlıklı bir mali yapıya sahip olmasının önünde önemli bir engel olarak duruyor. Bu rasyonun yükseliği, her ne kadar kısa vadeli kredilerin payı, toplam borçlanma içinde daha düşük olsa da, kulübün kısa ve orta/uzun vadeli borçlanma maliyetinin çok yüksek olduğunu ifade ediyor.

 

Kısacası; Fenerbahçe’nin mevcut yükümlülükleri/borçları varlıklarının ve toplam gelirlerinin üzerine çıkmış görünüyor. Kulübün yüksek takım maliyeti, yetersiz nakit akışı vb nedenlerle, asıl faaliyetlerinden kar yaratamadığı gibi, dönemi de net zararla kapatmıştır. Kulüp fon ihtiyacını yüksek maliyetle borçlanarak karşılamaktadır. Giderlerini ve borç geri ödemelerini gerçekleştirmeye yetmeyen bir nakit akışı ve finansal yapı, kulübü yoğun bir şekilde borçlanmaya yöneltmiş durumdadır. Sarı Lacivertliler, bu kez de borçlanmanın neden olduğu ağır finansman yüküne maruz kalmıştır. Yüksek finans maliyetlerine katlanmak zorunda kalan kulübün karlılığı bu sebeple olumsuz etkilenmekte ve özkaynakları eritmektedir. Nitekim, bu gelişme kulübün tüm özkaynaklarını yıllar içinde yitirmesine ve pasif açığı vermesine neden olmuştur. Mali yapıdaki bu olumsuzlukların devam ediyor olması, kulübün sürdürülebilir bir mali/ekonomik büyümeye ve sportif başarıya ulaşmasının önündeki en büyük engeldir. (daha geniş detay ve diğer üç takımla karşılaştırma için bkz. (Tuğrul Akşar- 1 Mart 2018/ Bu Mali Yapılarla Avrupa Zor! http://futbolekonomi.com/index.php/haberler-makaleler/mali/110-tugrul-aksar/4290-2018-03-01-09-03-39.html){jcomments on}

   

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  4666  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Futbol Ekonomi Site Yetkilisi Perşembe, 22 Eylül 2011.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43889324

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 13 11 2  0 35 13 22 35
2 Fenerbahçe 13  10   2 1 36  12   24

32

3 Samsunspor 14 9 2  3

29

14 15

29

4 Eyüpspor 14  6   5  3 21 15 6 23
5 Beşiktaş 13 6 4  3  22  15 7 22
6 Göztepe 13 6 3 4 24  19 

  5

 21 
7

Başakşehir

13 5  4  4 21 18 3 19
8 Ç.Rizspor 13 6 1

6

15 20 -5 19
9 Sivasspor 14 5 3 6 18    22  -4 18
10 Konyaspor 14 5 3 6 16 21 -5 18
11 Antalyaspor 13 5 2 6

17

25   -8 17
12 Trabzonspor 13 3 6 4 18  16 2 15
13 G.Antep FK 13 4 3

6

19  21  -2  15
14 Kasımpaşa 13 3 6 4 16 19 -3 15
15 Alanyaspor 13 3 5 5 12 16 -4 14
16

Kayserispor

13

2

6 5 13 25 -12 12
17 Bodrum FK 14 3 2 9 10 21 -11 11
18 Hatayspor 13 5 7 12 20  -22 8

19

A.Demirspor 13 0 2 11 9 31 -22

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.