Fenerbahçe de Galatasaray'ın Yolunda
x
Hata
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 62
Buradasınız >> Ana Sayfa HABERLER & MAKALELER Mali Diğer Yazarlar Fenerbahçe de Galatasaray'ın Yolunda

Fenerbahçe de Galatasaray'ın Yolunda

28 Mart 2011-

alt

28 Mart 2011- Fenerbahçe de zeli rakibi Galatasaray'ın yolunda. Borsaya kote şirket Sportif a.Ş. ile Futbol A.Ş.'ni birleştirerek, kulüp dışına fon transferini önlemeye çalışan Fenerbahçe borsada işlem gören hisselerini geri toplayabilmek için çağrı yapmaya hazırlanıyor. 

Kulüp bu operasyonu bir an önce tamamlamak istiyor. Ne var ki, Fenerbahçe'nin hisseleri şu anda çağrı fiyatı 57,91 TL'nın çok üzerinde 85,75 TL'den işlem görüyor. Fenerbahçe, halka arzda Beşiktaş modeline dönüş için borsadaki ortaklara yapacağı çağrıya bugün başlıyor. 2004 yılında sermayesinin yüzde 15’lik kısmını halka arz ederek 30 milyon dolar gelir elde eden Fenerbahçe Sportif A.Ş., halka açıldığından bu yana, borsadaki ortaklara 33.5 milyon dolarlık temettü ödedi.

 

Diğer bir ifade ile Fenerbahçe için “sadece gelir barındıran şirket modeli” ile halka arzın astarı yüzünden pahalı oldu.

Fenerbahçe, sermayesinin borsadaki 3 milyon 750 bin adet hisse için çağrıya bugün başlayacak. 8 Nisan’da sona erecek çağrıda hisse başına fiyat 57.91 TL olarak belirlendi. Borsadaki tüm ortakların çağrıya uyması durumunda çağrının maliyeti 217.2 milyon lira olacak. Fakat belirlenen fiyatın, borsadaki değerin altında olması nedeniyle, yatırımcıların çağrıya karşılık vermesi beklenmiyor. Fenerbahçe’nin borsadaki hisseleri geçen haftayı 87.5 lira ile, çağrı fiyatının yüzde 33 üzerinde tamamladı. Kulübün sadece gelirlerini bünyesinde barındıran şirket modelinden Galatasaray ve Trabzonspor da vazgeçmişti. Galatasaray’ın borsadaki çağrısının maliyeti 45 milyon lira olurken, Trabzon’da çağrıya karşılık verilmemişti.

Takım değeri 275 milyon TL
UEFA kriterlerine göre futbol kulüplerinin veya şirketlerinin giderleri, gelirlerini aşamayacak. Bu kriterlere uyum için futbol gelirleri ve giderlerinin tek çatı altında toplanması gerekiyor. Bunun için de Fenerbahçe Sportif A.Ş., futbol takımını tüm hakları ve borçları ile satın alacak. Fenerbahçe’nin futbol takımının değerinin yaklaşık 275 milyon lira olması bekleniyor. Fenerbahçe, mevcut kadro ve sözleşmeler dahilinde futbol takımının yıllık giderinin 90 milyon dolar olmasını bekliyor.{jcomments on}

 

Fenerbahçe'nin Ödediği Kar Payları (Bin Dolar)
Yıl Temettü Kulüp Dışına Ödenen
2003 7.721 1.158
2004 34.146 5.122
2005 30.517 4.577
2006 38.227 5.734
2007 33.605 5.041
2008 38.971 5.846
2009 40.010 6.001
Toplam 223.197 33.479

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  8419  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Pazar, 05 Ekim 2025.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

futbolekonomihakkimizdabanner2

esitsizliktanitim

aksartbmmraporbanner

Kimler Sitede

Şu anda 1485 konuk çevrimiçi

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 52746228

raporlaranas

kitaplar aksar

1

futbol ekonomi bulten

fesamlogobanner

ekosporlogo


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

futbolekonomisosyal2

 

sosyal1