Neredeyse Kesinlikle Yanlış, Neden?
x
Buradasınız >> Ana Sayfa HABERLER & MAKALELER Genel Recep Cengiz Neredeyse Kesinlikle Yanlış, Neden?

Neredeyse Kesinlikle Yanlış, Neden?

134379a11

Recep Cengiz-24 Kasım 2021 Futbol algımız, oyun kalitesi, genç futbolcu sayısı, hakem kararları ve yönetim anlayışımız tartışmaları bitmek bilmiyor.

Bu algı varoldukça, çatışmalar sürecek gibi görünüyor. Futbolun sorunlarını kişiselleştirdiğimiz için futbol yabancı bir amacın araçları haline geliyoruz. Bu doğrultuda bazı saptamalar yaptığımızda, örneğin:

Futbol politikamız, neredeyse kesinlikle yanlış!

Neden?

Çünkü:

Siyasetle, politikayı birbirine karıştırıyoruz. Kulüplerimiz vergi borçlarını silmeyi, yönetim kurullarına “bizden” birilerini sokmayı politika zannediyoruz.

Futbol yönetim anlayışımız, neredeyse kesinlikle yanlış!

Neden?

Çünkü:

Kulüplerimiz borç batağında; antrenman bilgisi, beslenme ve sporcu sakatlıkları gibi bir dizi temel alanda izlenen dünya konjonktürü kulüp yönetimi alanında hakkıyla izlenemediği için ciddi yönetsel gerileme ve ekonomik kayıplar kaçınılmaz oluyor.

Genç futbolcu oynatma algımız, neredeyse kesinlikle yanlış!

Neden?

Çünkü:

A takıma geçiş sürecinde genç futbolcuları kullanma, koruma, takımda tutma, motive etme, yönetme ve geliştirme sürecini iyi organize etme sorunumuz var. Genç futbolcuların son zamanlarda kazandığı önem futbol politikamızın değişmesi ve gelişmesinden değil, kulüplerin ekonomik krize girme, yöneticilerin alternatifsiz teknik direktörlerin çaresiz kalma meselesi olduğunu unutmamak gerekiyor.

Transfer anlayışımız, neredeyse kesinlikle yanlış!

Neden?

Çünkü:

Transferi bir yatırım aracı olarak kullanmıyoruz. Performans değil kariyer transferleri yapıyoruz. Yerli futbolcular için Avrupa kulüplerinde pazar oluşturamıyoruz.

Teknik direktörlerin taktik anlayışları, neredeyse kesinlikle yanlış!

Neden?

Çünkü:

Oyunu üç bölgede farklı bir anlayışla oynama becerileri yok. Birçok takımda oyuncular; birinci bölgede rakiple, ikinci bölgede kendi kendileriyle, üçüncü bölgede topla mücadele ediyor.

Yöneticilerin (özellikle yenildikleri) maç sonu konuşmaları, neredeyse kesinlikle yanlış!

Neden?

Çünkü:

Maç sonu yöneticilerin tartışmalı pozisyonları tekrar izlemeden, uzman görüşüne başvurmandan hızlı ve düşünmeden yorum yapmaları hata yapmalarına neden oluyor. Sürekli hakemlerin kötü yönetimini, federasyonun kötü yönetilmesine ve Merkez Hakem Kurulunun art niyetli olmasına bağlıyor; kendilerine gelecek baskıyı gidermek için hakem ve rakiplerini eleştirerek kendilerini savunma pozisyonuna alıyorlar. Ayrıca, oyunda hiçbir şey olmamış gibi “hakem kararlarını eleştirmenin oyunda yapılanları basite almak” anlamına geldiğini düşünmüyorlar.

Televizyonlardaki futbol yorumları, neredeyse kesinlikle yanlış!

Neden?

Çünkü:

Programlar da format gereği (ki yanlış burada) hep hakem hataları ve büyük kulüplerin başarısızlıklarını uzman gibi değil fanatik taraftar gibi tartışıyorlar. Futbol programlarından, bildiklerinden çok önyargıları ile maçı yorumlayanlar var. Bu anlayış; oyuna bakış açımızı geliştirmiyor, futbol kültürümüzü zenginleştirmiyor, yanlış düşüncelerimizi değiştirmiyor.

Hakemlerin VAR sistemini kavrayışı, neredeyse kesinlikle yanlış!

Neden?

Çünkü:

VAR’a dayalı gözlem bize yanılmaz bilgi sağlıyor ama hakemlere bir sonraki benzer pozisyonda hata yapmamasını gerektirecek kavrayışı sağlamıyor. Bu beceriden yoksun (VAR hakemleri de dahil) birçok hakem benzer pozisyonlarda hatalı karar vermeye devam ediyor.

Futbola bilimsel yaklaşımımız, neredeyse kesinlikle yanlış!

Neden?

Çünkü:

Bilim, futbol endüstri veya teknolojisinin temeli değil sonucu gibi kullanılıyor. Örneğin analiz programlarının gerekliliği bilimsel çalışmalarla ortaya konulduktan sonra programların geliştirilip piyasaya sunulması gerekirken, bizde önce program piyasaya çıkıyor sonra bilimsel çalışmalar yapılıyor.

Sorun futbolda kullanılan teknolojik, iletişim, sağlık ve beslenme gibi endüstriyel sektör ürünleri oyun kalitesinden daha hızlı gelişiyor. Futbola yapılan teknolojik ve endüstriyel yatırımın karşılığında oyun kalitesi aynı hızla artmıyor. Yıllardır aynı tarz duran top taktikleri, aynı sistem ve aynı anlayış kısır döngü içinde devam ettiriliyor.

Futbolda gelişmeyi neye göre tanımlıyoruz. Stadyumlara göre ise stadyumlarım binlerce yıllık tarihi var. Bugünkü modern görünümünü kastediyorsak inşaat sektöründeki gelişiminin bir yansımasıdır.

Gelişmeyi sosyal medya üzerinden yapacaksak bir maçın onlarca kameradan çekilip yayınlanması futbol insanlarının eseri değil,

Sağlık açısından bakarsak, tıp alanı ve sağlık sektöründeki gelişmelerin futbolcu tedavisinde kullanıldığını görebiliriz.{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  1108  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Doç. Dr. Recep Cengiz Cuma, 22 Kasım 2013.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

futbolekonomihakkimizdabanner2

esitsizliktanitim

aksartbmmraporbanner

Yazarlarımızın Son Yazıları

Doç. Dr. Kutlu Merih
Doç. Dr. Kutlu Merih
Doç. Dr. Deniz Gökçe
Doç. Dr. Deniz Gökçe
Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu
Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu
Murat  Başaran
Murat Başaran
Mete İkiz
Mete İkiz
Hüseyin Özkök
Hüseyin Özkök
Ömer Gürsoy
Ömer Gürsoy
Neville Wells
Neville Wells
Kenan Başaran
Kenan Başaran
Prof. Dr. Ahmet Talimciler
Prof. Dr. Ahmet Talimciler
Prof. Dr. Lale Orta
Prof. Dr. Lale Orta
Müslüm Gülhan
Müslüm Gülhan
Tuğrul Akşar
Tuğrul Akşar
Av. Hüseyin Alpay Köse
Av. Hüseyin Alpay Köse
Doç. Dr. Recep Cengiz
Doç. Dr. Recep Cengiz
Dr. Ahmet Güvener
Dr. Ahmet Güvener
Av. Arman Özdemir
Av. Arman Özdemir
Dr. Tolga Genç
Dr. Tolga Genç
Tayfun Öneş
Tayfun Öneş
Dr. Bora Yargıç
Dr. Bora Yargıç
Alp Ulagay
Alp Ulagay

Kimler Sitede

Şu anda 1006 konuk çevrimiçi

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 52463886

raporlaranas

kitaplar aksar

1

futbol ekonomi bulten

fesamlogobanner

ekosporlogo


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

futbolekonomisosyal2

 

sosyal1