İstanbul'un üç devi para basıyor dünya yıldızları Türkiye'ye koşuyor
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Hata
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 62
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Ekonomi Diğer Yazarlar İstanbul'un üç devi para basıyor dünya yıldızları Türkiye'ye koşuyor

İstanbul'un üç devi para basıyor dünya yıldızları Türkiye'ye koşuyor

Onur Demirhisar- 27 Haziran 2011

2010'da üç büyüğün toplam gelirleri 600 milyon TL'yi aşarken, aslan payı stat ve yayın haklarının oldu. Devler sadece geçen yıl yayın gelirlerinden 150 milyon TL kazanırken, artan bütçeler transferlerin kalitesine de yansıyor.

Eskiden bir yıldızı zor ikna eden kulüpler artık yıldız yağdırıyor. Fakat hatırlatmakta fayda var. Gelir demek kar demek değil. Gelirler artsa da üç büyük kulübün önünde hala iki tehlike var. Biri bilançodaki eksiler. İkincisi de toplam 1 milyar TL'yi aşan borç...

2010-2011 sezonu kıran kırana geçen bir şampiyonluk mücadelesinin ardından geride kalırken, takımlar yeni sezon öncesinde transfer çalışmalarını son sürat sürdürüyor. Kulüp gelirlerinin geçtiğimiz birkaç yıla göre iki-üç katına çıktığı Süper Lig'de takımlarla adı geçen yıldızlar bile Türk futbolunun nereden nereye geldiğini bir göstergesi. Bundan önceki yıllarda, bir Türk takımının dünya çapında sadece bir oyuncu getirmesi bile aylarca konuşulurken, son birkaç yıldır Türkiye yıldızlara alıştı. Artık Quaresma, Guti, Simao ve Niang gibi yıldızların Türkiye'de oynaması taraftara normal geliyor. Bugün Galatasaray'ın Forlan transferini bitirmesi an meselesi. Uruguaylı yıldız olmazsa B planı Drogba... En yetkili ağız Başkan Ünal Aysal söylüyor: 'Biz Drogba'yla anlaştık. İstediğimiz an Galatasaraylı olur. Ama önceliğimiz Forlan...' Fenerbahçe kulislerinde Real Madrid'in yıldızı Lassana Diarra konuşuluyor. Bunlar sadece konuşulan isimler...

BÜTÇEDE FENER BİR ADIM ÖNDE
Bundan birkaç yıl öncesine kadar hayal bile edilemeyen transferlerin ardından da şüphesiz büyük bir ekonomik güç var. Özellikle üç büyük kulüp, Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş, son yıllarda bütçelerini katladı. Bundan sadece 4 yıl öncesine kadar üç büyük kulübün toplam bütçesi 280 milyon TL civarındaydı. Bugün ise kulüplerin bütçeleri 2007 yılının bütçelerinin iki katından bile çok daha fazla. Fenerbahçe 2011 bütçesinde 367 milyon TL'yle yine başı çekiyor. Onu 228 milyon TL'yle Beşiktaş ve 94 milyon TL'ye şirketleri geçtiğimiz günlerde birleştiren Galatasaray takip ediyor.

BORÇLAR NE OLACAK?
ARTAN gelirleri vurgulasak da gelirin kar demek olmadığının da altını çizmemiz lazım. Bugün Türk takımlarının neredeyse tamamı zarar açıklıyor. Fenerbahçe'de 2010 geliri ilk kez giderlerin üzerinden gelirlken, kulüplerin başını ağrıtan bir diğer konu da sahip oldukları borçlar. Bugün üç büyük kulübün 1 milyar TL'ye dayanmış durumda. Başkan Ünal Aysal'ın açıkladığı rakamlara göre Galatasaray 300 milyon dolar yani 480 milyon TL'yle en borçlu kulüp konumunda. Onu 358 milyon TL'yle Beşiktaş ve 268 milyon TL'ye Fenerbahçe izliyor.

HİSSEDE LİDER GALATASARAY
ŞU an Trabzonspor'la birlikte hisseleri borsada işlem gören üç büyük kulüp yatırımcılar için de önemli fırsat sunuyor. Buna göre hisseler halka açıldığından beri Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş hisselerinde yüzde 2.033'e varan yükselişler yaşandı. İşte halka arz sonrası durum...
l Galatasaray: 2002'de halka açıldı. İlk işlem gününde 17.71 TL olan hisse fiyatı cuma günü 378 TL'den günü kapattı. Hissedeki 9 yıllık artış yüzde 2.033 oldu.
l Fenerbahçe: 2004'te hisseleri İMKB'de 8.74 TL'den işlem görmeye başladı. Hisseler 7 yılda yüzde 718 değer kazanarak 71.50 TL'ye ulaştı.
l Beşiktaş: Galatasaray ile aynı yılda borsada gong çalan Beşiktaş'ın o dönemde 2.40 TL olan hisse fiyatı 10.55 TL'ye ulaştı.  9 yıllık artış yüzde 339'u buldu.

HEPSİNİN KOZU AYRI
Fenerbahçe: FENERIUM

SARI lacivertlilerin en büyük kozu şüphesiz Fenerium satışları. Bu alanda rakiplerinin kat be kat üzerinde satış yapan Fenerium'un geçtiğimiz yılki cirosu 50 milyon dolar civarında. Diğer kulüplerle karşılaştırıldığında Fenerbahçe bu alanda 25-30 milyon $ artıda...

Galatasaray: RİVA
GALATASARAY'ın mali yapısına en önemli katkıyı Riva'daki arazi sağlayacak. Burada büyük çaplı bir inşaatın yapılması planlanırken, eski Başkan Adnan Polat, son yapılan çalışmalara göre burada 844 villa inşa edileceğini ve kulübün kasasına 750 milyon dolar gireceğini söylemişti.

Beşiktaş: YENİ İNÖNÜ
SİYAH beyazlıların rakiplerine göre en büyük dezavantajı stadın bulunduğu alan. Tarihi eser niteliğinde olan statta yıllardan beri düzenleme yapamayan Beşiktaş, projesini Kültür ve Turizm Bakanlığı'na kabul ettirirse, rakipleriyle farkı kapatacak ve yılda 30-40 milyon dolar ilave kazanç sağlayacak.

Rekabet gücü artacak
BEŞİKTAŞ'ın mevcut İnönü Stadı'nın yerine inşa etmek istediği yeni stat sadece Beşiktaşlıları değil tüm futbol taraftarlarını heyecanladırıyor. Özellikle geçtiğimiz yıl Guti, Quaresma, Simao ve Almeida gibi dünya yıldızlarını kadrosuna katan Beşiktaş İnönü'de sadece kendi taraftarlarını değil, bu yıldızları izlemek isteyen birlerce kişiyi ağırladı. Takımın istenilen başarıya ulaşamamasına rağmen tribünler birkaç maç haricinde tıka basa doldu. Şimdi gözler Kültür ve Turizm :Bakanlığı'nın vereceği izinde. Başbakan Erdoğan'ın da projeye destek verdiği bilinirken, yeni stat sadece kulübe ek bir gelir kapısı sağlamayacak, aynı zamanda Beşiktaş'ın gerek Avrupa'da gerekse Türkiye'de rakipleriyle daha eşit şartlarda mücadele etmesini sağlayacak.

Saraçoğlu para basmaya devam ediyor
KULÜPLERİN gelirlerinde en önemli pay şüphesiz statların. Bu alanda 3 büyük kulüp arasında kıyasıya bir rekabet var. Stat hamlesini rakipleri Beşiktaş ve Galatasaray'dan çok daha önce sonuca kavuşturan Fenerbahçe bugün Şükrü Saraçoğlu'ndan yıllık 50 milyon dolar civarında bir geliri kasasına koyuyor. Bu rakam bu yıl ise bunun bile üzerine çıkacak gibi duruyor. Nitekim geçen yılı şampiyon kapatan ve Şampiyonlar Ligi'ne doğrudan gitme hakkı kazanan sarı lacivertilerde kombineler tükenme aşamasına geldi. Bu sezon satışa çıkarılan 33 bin koltuğun yüzde 90'dan fazlası satılmış durumda.

Yıldız transferi yap kombineyi sat
FENERBAHÇE'yi geçtiğimiz yıl olaylı bir açılışa sahne olan Türk Telekom Arena ile yakalamak isteyen Galatasaray ise bu kompleksten yılda 65-70 milyon dolar gibi bir gelir bekliyor. Geçtiğimiz yıl satışa çıkan locaların tamamı tükenirken, kulüp bu koltuklardan 45 milyon dolarlık kaynak sağlamıştı. Geçtiğimiz ay içinde göreve gelen Başkan Ünal Aysal'ın amaçlarından bir tanesi de bu yıl Avrupa'da mücadele etmeyecek takıma yıldız oyuncular katarak en azından boşta duran kombineleri de elden çıkarmak.

Beşiktaş yeni stadın hayalini kuruyor
ÜÇ büyük kulüp içerisinde stat açısından en dezavantajlı takım ise Beşiktaş. Stadın bulunduğu alan itibarıyla sıkıntılı bir süreç yaşayan siyah beyazlılar artık ilk kazmayı vurmanın hesabını yapıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın karşı çıktığı proje üzerinde çalışan Beşiktaş, yeni stadını hayata geçirdiğinde ise önemli bir kaynağa kavuşmuş olacak. Mevcut stadın bulunduğu alan yapılacak kompleks hayata geçtiğinde Beşiktaş yılda 60 milyon dolara yakın bir parayı da kasasına koyacak.

Fener 7.2 milyon euroyu garantiledi
KULÜPLER için en önemli gelir kaynaklarından bir tanesi de Avrupa Kupaları'nda gösterilecek başarı. Bu yıl Şampiyonlar Ligi'ne direkt katılacak Fenerbahçe, şimdiden 7.2 milyon euroluk geliri garantiledi. Nitekim UEFA gruplara katılan her takıma 3.9 milyon euro, çıkılan her maç için de 550 bin euro dağıtıyor. Bu rakam performansa göre artıyor. Ayrıca Türkiye'yi tek başına temsil eden takım ortalama bir sezonda 10 milyon euro televiuzyon payı alıyor. Böylece Şampiyonlar Ligi'nin takıma katkısı ortalama 20 milyon euroyu buluyor.

'En pahalı 5' 63.5 milyon euro
Arda Turan Galatasaray 16 milyon euro
Ricardo Quaresma Beşiktaş 13.5 milyon euro
Diego Lugano Fenerbahçe 12.5 milyon euro
Mamadou Niang Fenerbahçe 11.5 milyon euro
Emre Belözoğlu Fenerbahçe 10 milyon euro

{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  15828  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Cumartesi, 07 Aralık 2024.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43891062

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 13 11 2  0 35 13 22 35
2 Fenerbahçe 13  10   2 1 36  12   24

32

3 Samsunspor 14 9 2  3

29

14 15

29

4 Eyüpspor 14  6   5  3 21 15 6 23
5 Beşiktaş 13 6 4  3  22  15 7 22
6 Göztepe 13 6 3 4 24  19 

  5

 21 
7

Başakşehir

13 5  4  4 21 18 3 19
8 Ç.Rizspor 13 6 1

6

15 20 -5 19
9 Sivasspor 14 5 3 6 18    22  -4 18
10 Konyaspor 14 5 3 6 16 21 -5 18
11 Antalyaspor 13 5 2 6

17

25   -8 17
12 Trabzonspor 13 3 6 4 18  16 2 15
13 G.Antep FK 13 4 3

6

19  21  -2  15
14 Kasımpaşa 13 3 6 4 16 19 -3 15
15 Alanyaspor 13 3 5 5 12 16 -4 14
16

Kayserispor

13

2

6 5 13 25 -12 12
17 Bodrum FK 14 3 2 9 10 21 -11 11
18 Hatayspor 13 5 7 12 20  -22 8

19

A.Demirspor 13 0 2 11 9 31 -22

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.