"Küresel İmparatorluk Futbol"
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel KUtlu MERİH "Küresel İmparatorluk Futbol"

"Küresel İmparatorluk Futbol"

   Kutlu MERİH- 2005

Endüstriyel Futbol" için Sunum:
 

 Bir akademisyen olarak topluluk önünde konuşmaya alışık olmama karşılık elime bir mikrofon verildiğinde konuşmada ve bir iki satır bir şey yaz dendiğinde yazmada hep zorlanmışımdır.

Çoğu zaman bu zorlanmada düşüncelerimi haberleşmek için medya olacak olan söz ve yazı araçlarının hemen daima yetersiz kalması söz konusudur. Bu sunuşu yazarken de benzer zorlukların etkisi altındayım. Sizlere alışık olmadığımız sıradışı bir çalışmanın öyküsünü bildiğimiz ve alıştığımız sözcüklerle anlatmak durumundayım. 

“Endüstriyel Futbol” genel olarak üzerinde düşündüğümüz, konuştuğumuz ve yazdığımız bu nedenle kapsamı ve çerçevesi belirli bir konu değildir. Bu konu ülkemizde olduğu gibi ülke dışında da fazla ilgi görmüyor. Futbol yazarları ve yorumcuları genellikle sahada içinde ne olduğu ile ilgilidirler, futbolun nasıl yönetildiği ve nasıl finanse edildiği sektörün geleneksel yönetim modelinin sorunu olarak otomatik bir şekilde çözümlendiği düşünülür. Ayrıca gerçekte benim futbol ile ilişkim ise heyecanlı bir takım sporuna karşı bir seyirci ilgisinden  öteye gitmez. Bunun yanında bir strateji danışmanı olarak futbolu yöneten ve yönetmek isteyenler ile özellikle futbol kulüplerinin nasıl yönetilmesi gerektiği konusunda bazı diyaloglarımız da olmuştur. İşte bu diyaloglarımızda futbol sektöründeki yöneticilerin, bu sektöre özel finansal ve yönetsel konularda yeterli bir bilgi ve deneyim birikimi olmadığını ve futbolu herhangi bir sivil toplum kuruluşu gibi, kendi iş ve yönetim deneyimlerinden kaynaklanan birikimlerle kolaylıkla yönetebileceklerini düşündüklerine şahit oldum. Bu anlayışın doğal sonucu ise ülkemizde ve futbol oynanan her yerde futbol kulüplerinin ve hatta liglerin finansal çöküntüye sürüklenmesi, asırlık kulüplerin iflas etmesi ve tasfiye edilmeleri, futbolun sektör olarak ciddi bir krizin eşiğine gelmesidir. BussinessWeek dergisi bu sorunu “Futbol Kurtarılabilir mi?” diye sorguluyor. Benim kanım futbol bu hali ile kurtarılamaz. Dışardan bir iradenin bir değişim kaldıracı uygulaması gerekiyor. Bütün bu gelişmelerin futbol sektörüne özgü bazı özel parametrelerin gereği olduğunun farkında görülmeyen kulüp yöneticileri, sorunları kötü yönetime bağlamakta ve iyi yöneten gurupların bu sorunları aşabileceğini düşünmektedirler. Gerçek ise bu değildir. Sektördeki sorunlar yöneticilerin yetersizliğinden değil, bütünüyle futbol kulüplerinin yönetim modellerinin sektörün özgün yapısı ve bunun gerekleri ile uyum halinde olmamasından kaynaklanmaktadır. Futbol iş adamlarının bildiği ve alışık olduğu türden bir kar maksimizasyonu sektörü değildir. 

Futbol, günümüzde büyük ölçekli bir ticari sektör olarak giderek öne çıkmaktadır. Buna karşılık futbol sektörü, savunma, sağlık, eğitim, medya, sigortacılık gibi rekabetçi pazar ekonomisi koşulları ile bire-bir uyum içinde olmayan sektörlerden biridir. Bu sektörlerde kar maksimizasyonu kuralları, seri üretim yapan endüstriyel sektörler gibi çalışmaz. Uzun yıllarını akademik sektör içinde yaşamış, gazetecilik yapmış, hastane otomasyonu projelerini yönetmiş, yönetimde kalite standartları konusunda çalışmaları olan bir akademisyen olarak bu sektörlerin kendilerine özel bir pazar dinamikleri ve bunun gereği olan yönetim modelleri olması gereği dikkatimi çekti. Özellikle sağlık sektöründeki yoğun deneyimlerimiz, bu sektörün asimetrik, inelastik ve irrasyonel yapısının yönetim stilini ve işletmecilik yöntemlerini nasıl etkilediğin açıkça ortaya koydu. Futbol sektöründeki yöneticilerle olan ilişkilerimiz ise bu deneyimin özellikle futbol sektöründe etkin bir uygulama alanına sahip olacağını gösterdi. Ayrıca futbol sektöründen gelmeye başlayan kriz, iflas ve çöküntü haberleri bunun bir anlamda acil bir görev olduğunu da ortaya koyuyordu.  

Bundan sonraki adım futbol sektörü için ciddi ekonomik araştırmaları gündeme getirmek, bu sorunları ve potansiyel çözümleri medyada dillendirmek ve bu çalışmaları bir “Futbol Ekonomisi” kitabında toplamak ve “Endüstriyel Futbol Araştırma Merkezi” olarak örgütlemek olarak görülüyordu. Bu konuya kimlerin ilgi duyduğunu ve katkıda bulunabileceğini Internet üzerinde araştırırken karşımıza elinizdeki kitabın yazarı olan gizli güç Tuğrul AKŞAR çıktı. Bütün Internet üzerinde “Futbol Ekonomisi” veya “Endüstriyel Futbol” konusunda ciddi düşünce ve katkıları olan tek kişi gibi durmakta idi. NTVMSNBC sitesinde yayınlanan “Futbol A.Ş.” yazısı anlayış ve yorumlayış olarak üstün bir standart taşıyordu. Sitedeki diğer futbol yazıları da sıradışı bir aklın ve uzmanlığın ürünlerini yansıtıyordu. Kendisine ulaşmak için sadece bir e-mail adres vardı bu da onun gerçek kimliğini yansıtmıyordu. Bir randevu talep ettik, bizi ziyaret etti ve karşımızda sadece bir futbol entellektüeli değil sıra dışı bir banka yöneticisi bulduk. Hem kendisini hem de çalışmalarını çok mütevazi bir şekilde değerlendirmeyi tercih ediyordu. Biz “Futbol Araştırma Merkezi” konusundaki düşüncelerimizi ortaya koyduk. Bu sektörün bir kriz yaşadığında, kendi iç dinamikleri ile bu krizi aşamayacağında acil ve dışardan kaliteli bir müdahalenin gerektiğinde ortaklaşa bir anlayışa ulaştık. Bize göre şimdiye kadar yapmış olduğu çalışmaları bir kitap haline getirmesi sektöre büyük katkı sağlayacaktı. Kitap konusunda kendisine her türlü desteği sağlayacağımızı belirttik. Kitap önerimizi heyecanla kabul etti fakat entellektüel duyarlılığı onu yaptıkları yetinmek yerine çok daha iyisini ortaya koymaya yöneltti. Kitabın öyküsünü kendi sunumunda bizden daha yetkin bir şekilde aktarıyor. Ortaya “Futbol Endüstrisi” konusunda herhangi bir master veya doktora programında tez olarak kabul edilebilecek titiz bir çalışma çıktı. 

Bu projeye, bazı enformatik projeleri birlikte gerçekleştirdiğimiz WORKCUBE-FORA  kuruluşu da ilgi gösterdi ve kitabın sanatsal yönetimi ve basımı işlerinin sponsorluğunu üstlendi. Böylece AKŞAR ve WORKCUBE kitabı ortaya çıkarmak gibi taktik bir misyon yüklendiler biz de EYLEM olarak “hınk” demek gibi önemli(!) ve stratejik(!) fonksiyonları gerçekleştirdik. Bu projenin somut sonucu ise  elinizdeki “Endüstriyel Futbol“ kitabıdır.

Tayfun ÖNEŞ, etkili ve duyarlı üslubu ile kitap hakkında yaptığı yorumda övgülü cümlelerin sonuna “kitapta duygu bulamadığı” gerçeğini de ekliyor. Bu doğru bir saptama fakat olması gereken de bu. “Endüstriyel Futbol” acil müdahale gerektiren hasta bir futbol sektörünün çekilmiş olan röntgeni. Röntgeni çeken ve yorumlayan uzmanlar gördükleri semptomlara duygularını karıştırmazlar ve karıştırmamalıdırlar da. Ayrıca bu kitap bir araştırma projesinin sadece başlangıcı, bunun arkasından benim hazırladığım “Küresel İmparatorluk Futbol” ve AKŞAR la birlikte gerçekleştirmeyi düşündüğümüz “Futbol Ekonomisi” kitapları gelecek. İşin duygu kısmını ÖNEŞ tarafından hazırlanacak bir kitaba bırakmayı planlıyoruz. Şimdilik ilk gol AKŞAR'dan geldi. Özetle bizi izlemeye devam edin (şayet futbol sektörünün hak ettiği gibi yönetilmesi sizin için de bir sorun ise...)

Doç. Dr. Kutlu MERİH

EYLEM : Etkin Yönetim Liderlik Eğitim Merkezi

Akademik Koordinatörü

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  7117  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Kutlu Merih Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

3/09/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

10.021,80

-0,87

 bjk BJKAS

7,24

+0,70

 fb FENER

134,40

+1,60

 gs GSRAY

7,61

-1,93

 trabzon TSPOR

1,86

+4,49

   SPOR ENDEKSİ

4.199,26

+1,20

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 41651244

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV
Fenerbahçe 4 3  0 11 2 9 10
2 Galatasaray 3  3   0 0 9  3   6

9

3 Beşiktaş 3 3 0  0 8 2 6 9
4 Eyüpspor 4  2   2  0 2  4 8
5 Başakşehir 3 2 1  0   10  5 5 7
6 Göztepe 1 3 0 5  3 

  2 

 6 
7

Samsunspor

3 2  0  1   4 2 6
8 Kasımpaşa 4 1 2

6 0
9 Konyaspor 4 1 1 -2 4
10

Sivasspor

4 1 1 2  -2 4
11 Antalyaspor 4 1 2

7

11   -4  4
12 Rizespor 4 2 8 -5  4  
13 Gaziantep 1 0

1  1  0  3
14 Bodrumspor 4 0 -4  3
15 Trabzonspor 2 0 0 0 0 2
16

Alanyaspor

4

0

2 2 -5 2
17 Kayserispor 2  1 -1
18 Hatayspor 1 3 4 -5 1

19

A.Demirspor 4 0 1 3 4 10 -6  1  

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.