Futbol Federasyonuna Başkan Seçilmesi
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Ahmet TALİMCİLER Futbol Federasyonuna Başkan Seçilmesi

Futbol Federasyonuna Başkan Seçilmesi

12tff-baskan-adayi

Ahmet Talimciler- 8 Haziran 2023 Var olan yapının içinde farklı aşamalarda bulunmuş olan ve halen akademisyen olarak da ülke sporuna/futboluna büyük hizmetler sunmayı sürdüren Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu'nun Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığına aday olarak çıkma girişimini, çok büyük bir adım olarak değerlendiriyorum.

 22-23 Haziran 2023 tarihlerinde yapılacak olan seçimle Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) yeni başkanını ve yönetimini seçecek. Türkiye'de futbol üzerinden konuşmaya başladığınız anda sadece futbolu konuşmadığınızı futbolla birlikte ülkeye ve bu ülkenin pek çok kurumuyla da ilintili olan unsurları da konuşmaya başladığınızı fark edersiniz. Bu açıdan futbol kurumumun en üst organı konumundaki TFF başkanlığı ve yönetimi son derece önemli bir pozisyona karşılık gelir. 

Milyonlarca futbolseverin yakından takip ettiği başta süper lig karşılaşmaları olmak üzere diğer alt liglerde ve kupa organizasyonlarındaki karşılaşmalarda yaşanan gelişmeler, her daim ilgiyi üzerinde toplamayı başarır. Cumhuriyetimizle yaşıt olan futbol federasyonunun yüzüncü yıl münasebetiyle yaşayacağı seçimin daha bir anlamlı ve bir o kadar da önemli olduğunu belirtmeliyiz. Hâlihazırdaki federasyon yönetiminin içinden geçmekte olduğumuz yıl ve bu yılın önemi ile ilgili olarak geleceğe taşınacak aktiviteler konusunda yetersiz kaldığı bir altı ayı geride bırakmasına karşın en azından geride kalan zamanı en iyi şekilde değerlendirmek kaçınılmaz bir zorunluluk olacaktır.

Türkiye'de futbol dendiğinde pek çok kişi ve gruptan söz konusu alana dair değerlendirmeler yapılmakta ve yaşananlara ilişkin çözüm yolları bir çırpıda sıralanabilmektedir. Buna karşın futbolun içinden geçmekte olduğumuz dönem içerisinde geçmişin alışkanlıklarının ötesinde bir aşama kaydettiği gerçeğini göz önünde bulundurduğunuzda, tüm bu iyi niyetli girişimler sadece afaki birer sözden ibarettirler. Bunun yerine ayakları yere basan ve sporun/futbolun içinden geçtiği aşamaları göz önünde bulunduran bilimsel temelli yaklaşımlara, bu dönemde önceki dönemlerden çok daha fazla ihtiyacımız bulunmaktadır.

Türkiye'de futbol federasyonunun hâlihazırdaki başkan adayı olma şeklinden başlayarak ilerleyen bütün aşamalardaki kapalı yapısının bir an önce değiştirilmesi gerekliliğini belirterek başlamak istiyorum. Var olan düzenek içerisinde geçtiğimiz dönemlerde futbolun içerisinden gelmiş olup yöneticilik yapanların dahi başkan adayı olabilme şartlarını yerine getiremedikleri görülmüştür. Demokratik yapılar içerisinde kendi vizyonuna ve projelerine güvenen adayların, seçim yarışı içerisine girebilmeleri ve kürsüde dertlerini anlatabilmelerine olanak sağlanır. Türkiye'deki var olan yapı içerisinde 313delegenin 63'ünün imzasını toplayabilen bir kişinin adaylığı söz konusu olabileceği için bu durumda en fazla dört adayın çıkabileceği bir yarış olasılığı yaşanabilecektir ki bu bile son yıllarda hayata geçememektedir. 

Süper Lig ve oradaki kulüplerin biri başkan ve altı delege ile temsil edildikleri bu sistem içerisinde şu an itibariyle 126 kişilik oyu bulunmaktadır. Bu ise var olan yapının üçte birinden fazlasının Süper Lig kulüplerinden oluşmakta olduğu anlamına gelmektedir. Alt liglere gidildikçe azalan delege sayısı bir anlamda var olan sistemin söz konusu futbol ligleri ile de ne kadar ilintili olduğunu gözler önüne sermektedir. Türkiye'de futbolun ana sahnesi süper lig olarak lanse edilebilir ancak problemlerin tek yaşandığı yer Süper Lig olmadığı gibi çözümün de tek adresi Süper Lig ve oradaki kulüpler değildir. Bu açıdan yepyeni bir zihniyet değişikliğine ve ülke futbol anlayışını baştan aşağı değiştirecek bir bakış açısına ihtiyaç bulunmaktadır. İşte tam bu noktada var olan yapının içinde farklı aşamalarda bulunmuş olan ve halen akademisyen olarak da ülke sporuna/futboluna büyük hizmetler sunmayı sürdüren Prof. Dr.Sebahattin Devecioğlu'nun Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığına aday olarak çıkma girişimini, çok büyük bir adım olarak değerlendiriyorum.

Her şeyden önce kendisinin yıllardır ülke futbolunda marka değeri, vizyon, misyon ve strateji demenin ötesine geçmeyenlerden çok daha fazla bilgi sahibi olduğunu gayet yakından bilenlerden birisiyim. Uzun yıllardır alana ilişkin yazılarıyla, kitap ve makaleleriyle katkılar koyan hocamızın, başkan adaylığı ile kamuoyu ile paylaştığı ülke futbolunun geleceğine yönelik fikirlerinin de ufuk açıcı olduğu kanaatindeyim.

Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu'nun 22 Mayıs 2023 tarihli başkan adaylığını duyurduğu basın açıklamasındaki öne çıkan bazı başlıklar şu şekildedir.

"Türk futbolunun problemlerine çözüm üretecek 'Türk Futbolunda Değişim ve Dönüşüm Projelerimiz;

- Türk Futbolunu Dünyaya Tanıtarak Marka Değerini Artıracağız,

- Türk Futbolu Şûrası Düzenleyeceğiz,

- Türk Futbolu Araştırmaları Enstitüsü Kurulacak,

- Türk Futbolu İnovasyon Merkezi Kuracağız. Araştırma ve Geliştirmeye Önem Verilecek,

- Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunu'nun FIFA, UEFA Standartlarına Kavuşturulacak,

 Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu, Alt Kurullar, Genel Kurullar ve Üye ( Delege ) Yapısı güçlendirilecek,

- Türkiye Profesyonel Futbol Liglerini Şirketleştirilecek,

- Türk Futbolu Altyapı Sistemi Geliştirilecek,

- Stadyumların Kulüplere Devirleri Sağlanacak,

- Türkiye Profesyonel Üniversite Ligi Kurulacak,

- Futbol Taraftar Gruplarına Yasal Statü Kazandırılacak,

- Taraftar Kontrollü Lig Kurulacak,

- Türk Dünyası Futbol Şampiyonası Düzenlenecek,

- Futbol Hakemliği Meslek Yüksekokulu Kurulacak,

- Anadolu da Kapanmış Kulüpleri Türk Futboluna Kazandırılacak,

- Kadın Futbolu Kulüpleri Desteklenecek ve Ligleri Güçlendirilecek

- Amatör ve Profesyonel Futbolcular ve Antrenörlere Sosyal ve Sigorta Güvencesi Sağlanacak,

- Türk Futbolu Yeni Yayın Platformu TFF + (Plus) Kurulacak,

- Engelsiz Futbol ( Ampute ) Projesi Geliştirilecek,

Deprem Bölgesindeki Kulüplerimizi Türk Futboluna Kazandıracağız”.

Türk futbolu ekosisteminin, profesyonel kulüplerden amatör liglere, gençlik, kadın ve engelli futboluna kadar çok geniş bir yelpazede faaliyet gösteren çok sayıda bileşen oluştuğu vurgusu ile başlayan açıklamada futbolun diğer bütün paydaşlarına da yer verilmektedir. Metin içerisinde dikkat çekici olan şu cümle üzerinde gerçekten durmamız gerektiği kanaatindeyim:

"…Türk futbolunun kurtuluşu, Türkiye'deki futbol paydaşları ve faaliyetlerinin tamamının, dünyadaki gelişmelere uyum sağlayacak, objektif kriterlere dayalı, hesap verebilir, sürdürülebilir "futbol ekosistemi” içerisinde yer almaları ile mümkün olacaktır."

Türkiye'de futbolun ortak bir aklı harekete geçirecek ve bunu yaparken ayakları hem bilimsel zemine basmanın yanı sıra dünyadaki gelişmeleri de yakından takip edecek bir yönetsel anlayışa ihtiyacı bulunmaktadır. Futbol kulüplerinin ve onları temsil eden delegelerin, günü birlik çıkarların ötesinde bu ülkenin futbol kültürünün yaratılabilmesi için adımlar atmaları gerekmektedir. Bu seçimin ikinci yüzyıla başlayacak olan Türkiye Futbol Federasyonu açısından bir milat olacağı gerçeğini düşünerek hareket etmeleri ve kısa vadeli çıkarlar yerine uzun vadeli ülke futbolunun gerekliliklerinin harekete geçirilmesi adına kararlar vermeleri önem teşkil edecektir. Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu hocamızın bu doğrultudaki çabalarının ülke futbolu adına önemli bir adım olduğunu bir kez daha belirtmeliyim. Bugüne kadar ülkenin spor bilimleri alanında sesleri duyulmayan spor bilimleri fakülteleri ve Beden Eğitimi Spor Yüksekokulları için de Sebahattin hocamızın adaylığı büyük bir şanstır. Bu sayede ülkenin spor bilimcileri ile spordaki en etkilikurumunun birliği gerçekleşebilir.{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  289  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Ahmet Talimciler Perşembe, 25 Kasım 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

26/04/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.915,62

+2,05

 bjk BJKAS

58,70

-9,97

 fb FENER

91,95

+2,99

 gs GSRAY

9,55

+0,44

 trabzon TSPOR

1,59

-1,85

   SPOR ENDEKSİ

4.875,33

-2,51

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 39818544

TRENDYOL SÜPER LİG 2023-2024 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV
Galatasaray 32 28  3   1  73 20 53  87 
2 Fenerbahçe  32  27    4  1 85  28   57

85

3 Trabzonspor  32  16 4  12 54  42 12 52
4 Beşiktaş  32   14   6  12 42  38  4 48
5 Rizespor 32 14 6  12   43  47 -4 48
6 Başakşehir 32  13 12 42  38 

  4 

 46 
7

Kasımpaşa

32  13  7  12   55 57  -2 46
8 Sivasspor 32 11 11

10 

38  43 -5  44 
9 Antalyaspor 32 10  12  10  36  37  -1 42 
10

Alanyaspor

32 10  12 10 41  46   -5  42
11 AdanaDemir 32 9 13  10

48 

43   5  40
12 Samsunspor 32 10  14 36  42 -6  38  
13 Ankaragücü 32  8 13

11 

40  41   -1  37
14 Kayserispor 32 10  10 12  36  45  -9  37
15 Konyaspor 32  12  12 34  45  -11  36
16 Hatayspor 32

7

12  13 36  44  -8 33
17 Gaziantep 32  7 17  35  50  -15  31 
18 Karagümrük 32  9 16  35 41  -6 30

19

Pendikspor  32 7 9 16 36 64 -28   30  

20

İstanbulspor 32 4 7 21 25 59 -34 16

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.