Ronaldo'suz Portekiz Mutlu Olamadı!
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Recep Cengiz Ronaldo'suz Portekiz Mutlu Olamadı!

Ronaldo'suz Portekiz Mutlu Olamadı!

202212

Recep Cengiz- 12Aralık 2022 Dünya kupasında Portekiz-Fas çeyrek final karşılaşması, taraftarın hayal gücünü süsleyen beş Dünya Kupası’nda gol atan dünya yıldızı Ronaldo yine yedek!

 “Gömleğin ilk düğmesi yanlış iliklenince öbürleri de yanlış gider.” C. Brund

Portekizli oyuncular, saha içerisinde Ronaldo’suz uyumlu, birlikte hareket ediyor gibi gözüküyor. Ancak, bu oyuncuların birbirleriyle anlaşmasından değil pozisyon gereği ve aynı amaç üzerinde hırsların rastgele birleşmesine dayalı gibi.

Ronaldo yedek kulübesinde oturduğu için Fas takımında hiç kimsenin canı sıkılmış gözükmüyor. Bu Faslılar için mutluluk verici bir durum.

Farklı pozisyonlarda oynasalar da 39 yaşındaki Pepe’nin oynatıldığı 37 yaşındaki daha atletik değerlere sahip “Ronaldo’nun yedek bekletilmesinin belirleyici nedeni bireysel performans değerlerinde değil” algısı yaratıyor.

Ronaldo’suz güçlü bir oyun taktiği olmayan Portekiz’in ilk yarının sonlarına doğru Fas karşısında yenik duruma geçmesi, kendisine dar gelen takım elbiseye girmeye çalışan şişko bir adamın yaşadıklarına benzetilebilir. Portekiz takımı Fas karşısında tıpkı fazlalıklarını elbiseye sığdırmak için göbeğini içine çeken, kumaş yırtılmasın diye soluğunu tutan bir adam görüntüsünde.

Portekiz sistemi rakibi oynatmamak olan Fas karşısında çaresiz, oyuna sonradan giren Ronaldo topun değil stresin peşinde koşan mutsuz bir futbolcu görüntüsü ekranlara yansıyor. Ronaldo’nun mutsuz görüntüsünde şaşılacak bir şey yok. Portekiz futbolunun en kariyerli futbolcusu yedek beklediğinde nasıl mutlu davranabilirdi?

Psikososyal açıdan insanın beş temel ihtiyacı “yaşama, sevme, ait olma, güç ve özgürlüktür.” Bu açıdan bakıldığında, Ronaldo’nun kariyerine ait olmayan bir hayatı yaşadığı için mutsuz olmasından doğal ne olabilir?

Teknik direktör Fernando Santos yaratıcı bir örneği sergileyerek Ronaldo’yu ‘hava toplarındaki hâkimiyeti, vuruşlar ve adam eksiltme’ gibi özel becerilerini kullanacağı bir taktik anlayışla oynatabilirdi. Çünkü Ronaldo gibi özel oyuncuların nasıl durdurulacağı bilinir ama maç süresince bunu uygulamak kolay değildir.

Bu bağlamda;

- Ronaldo’nun markasının rakip üstünde yarattığı psikolojik üstünlüğü kullanılabilirdi. Ronaldo’nun sahada olması rakip savunma oyuncularının hücum organizasyonlarında katılmaları için önemli bir engeldir.

- Ronaldo’nun, bu tür eleme maçlarında sahada olma gerekçesi özel yetenekleri olabilirdi. Çünkü bu yetenekler atletik performans değerleri dışında her futbolcunun yapamayacağı en kötü performans anında atacağı bir şut, yaptırabileceği penaltı veya bir gol pası genel anlamda koşu mesafesi, mücadele gücünün dışında olan şeylerdir.

- Ronaldo’nun liderlik özelliği kullanılabilirdi. Takımda Pepe, Fernandes, Bernando Silva veya João Félix gibi yıldız oyuncular olsa da maçın stres derecesi yüksek zor anlarında sorumluluk alabilmesi, takım arkadaşlarına güven aşılaması, gençlere özgüven kazandırması veya takımda paniği önleyici bir unsur olduğunu unutmamak gerekiyor.

- Ronaldo’nun, teknik direktörün hamle gücünü zayıflatacağını göz ardı etmeyebilirdi. Çünkü hiçbir teknik direktör sahada Ronaldo varsa, özel önlem almamak lüksüne sahip değildir.

Ronaldo gibi yıldız bir oyuncu yedek bekletilebilir ama bunun yanlış maçta yanlış nedenle yapılmaması gerekirdi.

Maçın sonuna doğru, Portekiz takım olarak savaşta bozguna uğramış bir ordu gibiydi. Saha içinde herkes farklı bir rota çizmiş, takım bütün olarak darmadağınıktı. Teknik direktör Fernando Santos ve futbolcular sorgu saatini bekleyen bir mahkûm gibiydi.

Portekiz’de başarısızlık; Ronaldo’nun liderlik özelliği, güçlü kişiliği, saygınlığı, etkileyebilme kapasitesi ve kariyerinin yarattığı psikolojik üstünlüğün yeterince değerlendirilmediği, hak ettiği saygının yeterince gösterilmediğiyle ilişkilendirilebilir.

Sonuç olarak, Teknik direktör Fernando Santos, kendisine kariyer ve milli takımda devamlılık kazandıran Ronaldo’yu yedeğe çekmek için takımın oyun anlayışını ve kurgusunu değiştirmesinin bedelini sadece Ronaldo değil, Portekiz ödedi.{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  688  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Recep Cengiz Cuma, 22 Kasım 2013.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

3/09/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

10.021,80

-0,87

 bjk BJKAS

7,24

+0,70

 fb FENER

134,40

+1,60

 gs GSRAY

7,61

-1,93

 trabzon TSPOR

1,86

+4,49

   SPOR ENDEKSİ

4.199,26

+1,20

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 41651483

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV
Fenerbahçe 4 3  0 11 2 9 10
2 Galatasaray 3  3   0 0 9  3   6

9

3 Beşiktaş 3 3 0  0 8 2 6 9
4 Eyüpspor 4  2   2  0 2  4 8
5 Başakşehir 3 2 1  0   10  5 5 7
6 Göztepe 1 3 0 5  3 

  2 

 6 
7

Samsunspor

3 2  0  1   4 2 6
8 Kasımpaşa 4 1 2

6 0
9 Konyaspor 4 1 1 -2 4
10

Sivasspor

4 1 1 2  -2 4
11 Antalyaspor 4 1 2

7

11   -4  4
12 Rizespor 4 2 8 -5  4  
13 Gaziantep 1 0

1  1  0  3
14 Bodrumspor 4 0 -4  3
15 Trabzonspor 2 0 0 0 0 2
16

Alanyaspor

4

0

2 2 -5 2
17 Kayserispor 2  1 -1
18 Hatayspor 1 3 4 -5 1

19

A.Demirspor 4 0 1 3 4 10 -6  1  

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.