Günah Keçisi Olarak Hakemler
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Recep Cengiz Günah Keçisi Olarak Hakemler

Günah Keçisi Olarak Hakemler

1432-159

Recep Cengiz- 1 Eylül 2022 Önyargı esas olarak, sabit ve esnek olmayan kategorilerle düşünme anlamına gelen klişelerle düşünme yoluyla etki göstermektedir. Klişeler yaratma çokluk, düşmanlık ya da kızgınlık duygularının, bu duyguların gerçek kaynağı olmayan nesnelere yöneltildiği ruhsal saptırma mekanizmasıdır. İnsanlar karşıtlıklarını, ‘günah keçilerine’, kendi suçları olmayan şeyler yüzünden suçlanan insanlara yöneltirler.

 

‘Günah keçisi’ terimi, her yıl bütün günahlarını, daha sonra kıra salıverilecekleri bir keçiye yükleme ayini yapan eski İbranilere dayanmaktadır. Yahudiler, ayinlerinde günahlarını bir keçiye yükler ve arınmak için o keçiyi uçurumdan aşağı atarlardı, ‘Günah Keçisi’ deyimi oradan gelmektedir.

Futbolda günah keçisi yaratmak, takımların başarısızlıklarına karşı savunma mekanizmaları oluşturduğu durumlarda yaygındır.

Günah keçisi yaratmak, çokluk yansıtmayı, kişinin kendi istek ya da özelliklerini bilinçsiz bir biçimde başkalarına atfetmesini içerir. Burada verilen veya verilmeyen kararlarla öfke duygusunun harekete geçmesi ve istenmeyen durum için sorumlu aranması söz konusudur. Örneğin toplumsal yaşamda politikacılar, kadınlar, öğretmenler, doktorlar ve futbol hakemleri yüklenen olumsuz imalarla sürekli günah keçisi olurlar.

Araştırmalar sürekli olarak, rekabet halindeki büyük kulüplerin maçlarında kaybeden tarafın başarısızlıkta eksik yanları ile yüzleşmek ve sorumluluğu üstlenmek yerine eksik yanlarını düşünmeden hakem kararlarını eleştirerek veya rakipleri hakkında olumsuz çağrışım yapabilecek bir yaftalama ile örterler. Örneğin, mutlak kazanma güdüsüne sahip kişilerin hakemlerin yanlış ve nedensiz kararlarının oyunun önüne geçtiği eleştirileri (aslında tek maç veya bir pozisyon örnekleminde karşılık bulabilir ancak genelleştirildiğinde anlamlılığını yitiriyor) benzerdir. Ayrıca önyargı, haksızlık, taraf tutma ve engelleme sıkça kullanılan anlaşılması zor diğer kavramlardır.

Yazıları okuyup, demeçleri dinleyince insan karşılaştığı önyargıya, dar görüşlülüğe ne diyeceğini şaşırıyor.

Hakemin kişiliği, dürüstlüğü ve müsabaka yönetim biçimine yöneltilen eleştiriler, küçümsenecek gibi değil.

Takımlar maçlarını sanki hakemlere karşı kimi zaman yenerek, kimi zaman yenilerek oynuyor. Bunun doğal bir sonucu olarak “Çıkın hakemi de yenin!” deyimi futbol literatürün de anlamsal karşılık buluyor. Bir futbol anlayışını özetliyor.

Futbolda başarısızlık sorununu salt hakem düzeyinde ele almak, duygudaşlık kurma yeteneğini ortadan kaldırmak ve mükemmeliyetçi bir yaklaşımla hakemlerin sıfır hata ile müsabaka yönetmesini beklemek kısırlaştırıcı bir tutum yaratıyor. Sert ve kırıcı eleştirilerle hakemlerle çatışmak futbolda güven duygusunu çatırdatıyor.

Bu söylemler, futbol insanlarında hakemlere karşı güvensizlik algısı yarattığı gibi her hatanın olumsuz değerlendirilmesi hakemlerin eksik, yeteneksiz ya da başarısız olduklarını düşüncesini kaçınılmaz kılıyor.

Hatalı hakem kararlarında bütün mesele bu soruna hangi açıdan bakıldığıdır. Soruna “neden-sonuç” ilişkisi açısından değil “hata, takım ve puan ilişkisi” açısından bakıldığından etkili bir sonuç alınamıyor. Sadece tepki gösteriyor ve eleştiriyoruz, sonra eleştirinin dozuna göre ceza veriyoruz. Hataları doğru analiz etmediğimizden, hataya neden olan sorunu çözmüyor tekrara düşüyoruz.

Futbolda birbirinin tekrarı olan sıkıcı hakem tartışmaları, büyük bölümüyle, verimsiz olduğu ölçüde gereksizdir. Bunlara bir son vermenin en sağlam yolu, yanlış hakem kararlarının giderme yöntemin nasıl olması gerektiğini açıkça saptamaktır.

Bu, hiç de oyun kural ve talimatlar kitabını okumak kadar kolay bir iş değildir. Çünkü karar vermenin hakeme bıraktığı pozisyonlar varsa, bu yanıtın bulunmasını sağlayacak, doğrudan bir eleme yolunu bulacak kişi hakemdir. Bu durumda kitapta yazmayan şeyler, yani hakemlerin oyun bilgisi, analiz yeteneği, problem çözme ve doğru karar verme gibi kazanım ve becerileri devreye girer. Bu donanıma sahip olmakla olmamak “iyi” ve “kötü” hakem arasındaki ayrımdır.

Yöneticiliği sadece açıklama olarak algılayan yöneticilerin anlattığı şeyler oyunun temel prensiplerinden biri olan “futbol hatalar oyundur” prensibini hakemler üzerine odaklamaktır. Bu tür tutumların olağanlaştığı, tartışmaya her zaman elverişli bir ortam ve hata yapmayanın olmadığı bir oyunda sağlıklı hakemlik yapılmaz ki…

Hakem kararlarını mutlak yanlış olarak kanıtlamak elbette söz konusudur. Ancak günümüz futbolunda temel ölçüt, hakemin oyunun önüne geçip geçmediği veya skora etkisinde göre nerede durduğudur. Futbol hakemliği psikolojik ve zihinsel yönleri olan bir fiziksel eylemdir. Süratli ve akışkan oyunda hakem çok kısa bir zaman dilimi içerisinde karar vermek durumundadır. Kısaca hakem uyarıcıyı seçerek algılar, analiz eder, kategorilere ayırır, kıyaslama yapar ve daha sonra bu uyarana en uygun tepkiyi verir1.

Bu anlayış hakemin performans ölçütü "doğru" ya da "yanlış" karar gibi statik karşıtlıklar üzerinden değil, aksine oyunun dinamiği ve akışkanlığı üzerinden daha kapsamlı ve bilimsel bulguların referans alınmasını sağlar.

Sonuç olarak, hakem performansının tek bir karar üzerinden değil iyi bir hakemde özetle olması gereken “ pozisyon kaçırmamak için doğru yerde bulunmak, ortalama (8-10 km) koşu mesafesine ve atletik bir fiziğe sahip olmak, tutarlılık, uyum, kararlılık, denge, dürüstlük, karar verme (yargılama), güven ve motivasyon” gibi futbol hakemlerinin yüksek düzeyde atletik performans ve karakteristik özellikleri üzerinden değerlendirilmesi gerekmektedir2,3,4.

Kaynaklar:

1) Cel, A. (1994). Hakemlik Psikolojisi. Futbol Bilim ve Teknoloji Dergisi,1,21-23.

2) Ekmekçi, R. (2011), İyi Bir Hakemin Özellikleri, Pamukkale Journal of Sport Sciences, 2(1), 1-5. 

3) Collina, P. (2004). Benim Oyun Kurallarım, Altın Kitaplar Yayınevi, İstanbul.

4) Sülün, Ö. (2013), Futbol Hakemlerinin Öfke ve Kızgınlık Düzeyleri İle Empatik Eğilim Düzeylerinin Karşılaştırılması, Yüksek Lisans Tezi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Karaman.

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  650  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Recep Cengiz Cuma, 22 Kasım 2013.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

3/09/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

10.021,80

-0,87

 bjk BJKAS

7,24

+0,70

 fb FENER

134,40

+1,60

 gs GSRAY

7,61

-1,93

 trabzon TSPOR

1,86

+4,49

   SPOR ENDEKSİ

4.199,26

+1,20

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 41650891

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV
Fenerbahçe 4 3  0 11 2 9 10
2 Galatasaray 3  3   0 0 9  3   6

9

3 Beşiktaş 3 3 0  0 8 2 6 9
4 Eyüpspor 4  2   2  0 2  4 8
5 Başakşehir 3 2 1  0   10  5 5 7
6 Göztepe 1 3 0 5  3 

  2 

 6 
7

Samsunspor

3 2  0  1   4 2 6
8 Kasımpaşa 4 1 2

6 0
9 Konyaspor 4 1 1 -2 4
10

Sivasspor

4 1 1 2  -2 4
11 Antalyaspor 4 1 2

7

11   -4  4
12 Rizespor 4 2 8 -5  4  
13 Gaziantep 1 0

1  1  0  3
14 Bodrumspor 4 0 -4  3
15 Trabzonspor 2 0 0 0 0 2
16

Alanyaspor

4

0

2 2 -5 2
17 Kayserispor 2  1 -1
18 Hatayspor 1 3 4 -5 1

19

A.Demirspor 4 0 1 3 4 10 -6  1  

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.