UEFA’ya İsyan! Avrupa Futbolunda Büyük Deprem
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Mali Manşet UEFA’ya İsyan! Avrupa Futbolunda Büyük Deprem

UEFA’ya İsyan! Avrupa Futbolunda Büyük Deprem

30r16rz7ickko32q 

Futbolekonomi- 19 Nisan 2021 Avrupa futbolunda büyük kulüpler UEFA’ya karşı isyan bayrağını açtılar. UEFA'ya resti çeken oniki büyük kulüp Avrupa Süper Ligi için düğmeye bastı.

Bir süredir Avrupalı devler, UEFA’nın kendilerine naklen yayın hakları ve pazarlama gelirlerinden yeterince pay vermedikleri konusunda rahatsızdılar. Televizyon yayın ve pazarlama hakları arasında UEFA ile kulüpler arasında bir anlaşma sağlanamayınca, bu sıkıntılar devam ederken, diğer taraftan UEFA’nın yeni Şampiyonlar Ligi formatını da duyurması sonrası, on iki dev kulüp UEFA’ya resti çekti… 

Açıklama yapan oniki kulüp, (Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Tottenham, Arsenal, Juventus ve Milan’ın aralarında bulunduğu) Avrupa Süper Ligi projesini kabul ederken, UEFA ve FIFA ise, kulüpleri organizasyonlardan menedebileceklerini duyurdu. UEFA’nın bu restine karşın, açıklama yapan kulüpler ise UEFA’nın Şampiyonlar Ligi’nden çekilebileceklerini ifade ettiler.  

Bununla birlikte FIFA, “böyle bir rekabeti tanınamayacağını ve buna dahil olan herhangi bir oyuncunun Dünya Kupası'nda oynama şansının reddedileceğini” duyurdu. 

İngiliz, Fransız, Alman, İspanyol ve İtalyan Futbol federasyonları bu projeye karşı olduklarını belirttiler.    

 

İngiliz futbol federasyonu FA, "İngiliz futboluna zarar verebilecek herhangi bir yarışmaya izin vermeyeceğini" ve bunu durdurmak için "gerekli her türlü yasal ve / veya düzenleyici işlemi yapacağını" söyledi.

  

İngiliz basınında yer alan haberlere göre, aralarında Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Tottenham, Arsenal, Juventus ve Milan 'ın bulunduğu kulüpler, bu yeni turnuva projesine onay verirken, Fransız ve Alman kulüpleri bu oluşumda yer almak istemediler. Paris Saint-Germain ve Bayern Münih ise kendilerine götürülen teklifi kabul etmediler. 

Bunun üzerine UEFA, İngiltere Futbol Federasyonu, İngiltere Premier Lig, İspanya Futbol Federasyonu, La Liga, İtalya Futbol Federasyonu ve Serie A yönetimleri, projeye karşı ortak bir bildiri yayımladı. 

UEFA yapılan açıklamada, "sözde Avrupa Süper Ligi" denilen turnuvaya katılmayı reddeden Fransız ve Alman kulüplerine teşekkür edilerek, "Biz, FIFA ve tüm üye federasyonlar, bu projeye karşı durmaya devam edeceğiz. Söz konusu turnuva, toplumun dayanışmaya her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğu bir zamanda, yalnızca birkaç kulübün çıkarına dayanan bir projedir. Bunun gerçekleşmesini önlemek için hem adli hem de sportif olmak üzere her türlü önlemi almayı değerlendireceğiz. Futbol, ​​açık müsabakalara ve sportif liyakate dayanır; başka türlüsü düşünülemez" denildi. 

FIFA ve ona bağlı 6 konfederasyonun daha önce yaptığı uyarı hatırlatılarak, "İlgili kulüplerin; ulusal, kıtasal veya uluslararası düzeydeki başka herhangi bir organizasyona katılması yasaklanacaktır. Oyuncularının, milli takımda oynamasına dahi izin verilmeyebilir." ifadeleri kullanıldı. 

UEFA’nın Yeni Şampiyonlar Ligi Formatı, Bu Projeyi Tetikledi! 

UEFA  31 Mart 2021'de yeni Şampiyonlar Ligi formatına ilişkin geçen haftalarda gerekli açıklamaları yapmıştı.  Buna göre kulüpler daha fazla maç oynayacaklardı. UEFA'nın bu format değişikliği bu projeyi tetikledi.

Oniki kulübün açıklamasına göre, onbeş kulüp sabit olmak üzere, yirmi takımlaı bie Lig düşünülüyor.  

Şampiyonlar Ligi formatının, 2024-2025 sezonundan itibaren değiştirilmesi planı konusunda UEFA ile anlaşmazlık yaşayan kulüplerin, organizasyonun ticari hakları üzerinde daha fazla söz sahibi olmak istediği için böyle bir adım attıkları konusunda da bir iddia bulunuyor. Eğer UEFA, büyüklere karşı kesenin ağzını açarsa, bu turnuva başlamadan bitebilir.  

Sızan bilgilere göre, projeye destek veren kulüpler, 15 takımın sabit olduğu, 5 takımın ise her sezon değişeceği bir turnuva planlıyor. Bu 5 ekibin nasıl belirleneceği henüz bilinmiyor. 

Avrupa Süper Lig projesine göre takımların, 10'arlı iki grupta mücadele ettiği ve grupları ilk 4'te bitirenlerin, çeyrek finale yükseldiği bir turnuva düşünülüyor. Her takım, en az 18 maça çıkacak. Kurucu üye konumundaki 15 kulübün, 3,5 milyar avroluk geliri paylaşması ön görülüyor. 

Şampiyonlar Ligi’nde UEFA Ne Tür Değişiklikler Düşünüyor?

31 Mart 2021 günü UEFA Yönetim Kurulu yaptığı toplantı ile yeni formatı dünya futbol kamuoyuna açıklamıştı.  Şampiyonlar Ligi’nde değişen formata göre grup uygulaması yerini lig uygulamasına bırakacak. 32 Olan takım sayısı da 36’ya çıkartılacak.

 

Avrupa futbolunun en önemli organizasyonu olan ve 32 kulübe yıllık 3.2 Milyar Euro civarında para dağıtan bu büyük organizasyon ile UEFA, daha fazla maç ve daha fazla para kazanmanın peşinde…

 

Her sezon büyük heyecana sahne olan, Avrupa devlerini karşı karşıya getirip her zaman futbol tarihine unutulmayacak hikayeleriyle giren Şampiyonlar Ligi'nde format değişikliği yakın... 2024'te takım sayısı artacak, gruplar tarihe karışacak!

1955’te Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası adı altında başlayan, 1991’de ise Şampiyonlar Ligi’ni adını alan organizasyon yeni ismiyle birlikte grup sistemine geçti. Şu anki ‘Son 16 Turu’ 2000’lere kadar grup sistemiyle oynanıyordu. UEFA’nın bu kadar köklü değişikliği ise iki farkı görüşe neden oluyor. Organizatörler, değişikliklerin daha çekişmeli eşleşmelere, daha fazla güzel maça ve daha fazla futbolun hikayesine katkı yapacağına inanıyor. Yorumcular ise bu tür değişikliklerin her zaman para ile ilgili olduğunu belirtiyor. 

Mevcut Format

 

Şampiyonlar Ligi’nde grup aşaması dörderli 8 gruptan oluşuyor. 32 takım da gruplarında ilk iki sırayı elde edip, çift maçlı eliminasyon sistemine geçilen Son 16’ya kalma mücadelesi veriyor. İç sahada ve dış saha oynanan maçların ardından takımlar büyük para ödülü ve prestij sahibi olmak için finalde kupayı kaldırmayı hedefliyor. 

 

Yeni Format Nasıl Olacak? 

Planlanan yeni format 2024’ten önce yürürlüğe giremeyecek. Takımlar o zamana kadar 32 takımlı grup sistemine devam edecek. Ancak format değişince, takım sayısı 36’ya çıkacak ve lig usulüne geçilecek. 

Her Takım Birbirleriyle Maç Yapamayacak

Yeni formatta, her takım birbirleriyle maç yapamayacak. Bir takım lig içerisinde 10 maç yapıp ilk 8 arasında yer almaya çalışacak.

 

36 takımın ikisi Wild Card yöntemiyle seçilecek. Oynadığı ligde Şampiyonlar Ligi vizesi alamayan fakat organizasyonda önemli başarılar elde etmiş iki kulüp Wild Card kontenjanından katılacak. 

Grup aşamaları kalkacağı için turnuvanın ilk aşamasında her takım, güçleri değişkenlik gösteren 10 rakip ile karşılaşacak ve bunun sonucunda bir lig tablosu oluşacak. Buna göre, en son UEFA takım katsayısına göre dokuzarlı takımdan 4 lig oluşturulacak. Oluşturulan bu ligde 1. Kategoriden 2 takım; 2. Kategoriden 3 takım, 3. Kategoriden 3 takım ve 4. Kategoriden de 2 takım Süper Lig’de maçlara çıkacak. 

Lig usulüne göre oynanacak maçlar sonunda, yani onuncu haftanın sonunda maçlar tamamlandığında, üst sırada yer alan 8 takım doğrudan eleme turuna yükselirken, son iki takım ise ligden elenmiş olacak. 10. hafta sonunda en çok puana sahip ilk 8 takım Son 16 turunun biletini cebine koyup, 9-24. sıradaki takımların birbirleriyle eşleşmesinden gelecek rakiplerini bekleyecek. Yani, 9. ile 24.sıradaki kulüp arasında kalan takımlar ise play-off oynayarak, son 16’ya kalmaya çalışacaklar. Play-off’lar sonrası 25 ile 36. sıradaki takımlar ise Şampiyonlar Ligi’ne veda edecek. 

9 ve 24. sırada yer alan takımlar iki torbaya ayrılıp ilk 8 ile son 8 takım olarak kura ile birbirleriyle eşleşerek çift maçlı eliminasyon sistemiyle karşılaşacak. Bu maçların galibi olacak 8 takım, ligin ilk 8’inde yer alan takımlarla çeyrek final mücadelesi vermek için Son 16 Turu’nda eşleşecek.

Şampiyonlar Ligi hafta da Üç Maça Çıkacak! 

2024’te hayata geçirilmesi planlanan yeni format için 2033’e kadar değişikliğe gidilmeden devam edilmesi bekleniyor.

Yeni formatta finale yükselen takımlar, eski formata göre dört maç daha fazla oynamış olacaklardır. Buna göre, Şampiyonlar Ligi sezonunu 17 karşılaşmayla tamamlanmış olacak. UEFA’nın planları arasında klasik Şampiyonlar Ligi günleri olan Salı ve Çarşamba’ya Perşembe’yi de eklemek var. Ancak UEFA Avrupa Ligi’nde tüm maçların Perşembe günü oynanması nedeniyle bu fikrin hayata geçirilmesi konusunda bazı sıkıntılar bulunuyor. Bu sıkıntıların başında da, futbolcuların bu kadar yoğun maç trafiğinde sakatlanma olasılıklarının artacağı yönünde endişe bulunuyor.  Bu durumda üst düzey bir kulübün yıllık oynadığı maç sayısı 100'e yaklaşmış olacak. Bu durum da futbolcu sağlığını ciddi ölçüde tehdit eder duruma gelecek.

 

Şampiyonlar Ligi Gelirlerinin Yarısını Alıyorlar

 

Oniki kulübün toplam UEFA gelirleri yıllık 1 Milyar Euro'ya ulaşıyor. Son 11 yılda, UEFA'nın Şampiyonlar Ligi'nde bu kulüplere ödediği paranın toplamı 6.448 Milyon Euro civarında. Yani UEFA'nın son 11 yılda Şampiyonlar Ligi'nde dağıttığı 12.983 Milyon Euro'nun % 49,66'lık kısmını bu kulüpler almış durumda. Bu süreçte yıllık ortalama kulüp başına 98.5 Milyon Euro UEFA geliri elde bu oniki kulüp, şimdi UEFA'dan daha fazla para alabilmenin hesaplarını yapıyor.

{jcomments on}

     

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  13420  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Futbol Ekonomi Site Yetkilisi Perşembe, 22 Eylül 2011.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

28/03/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.079,97

+3,10

 bjk BJKAS

52.70

+1,35

 fb FENER

82,10

-0,85

 gs GSRAY

6,59

+0,30

 trabzon TSPOR

1,41

-0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.904,42

+0,49

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 39281178

TRENDYOL SÜPER LİG 2023-2024 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV
Galatasaray 27 23  3   1  57 15 42   72 
2 Fenerbahçe  27  22    4  1 70  22   48 

70

3 Trabzonspor  27  14 4  9  45  33 10 46
4 Beşiktaş 27  14   4  9 39  31 8 46
5 Kasımpaşa 27  11 6  10   48  50 -2 38
6 Sivasspor 27  9 10  8 34  35  

 -1 

 37 
7

Başakşehir

27   10  6   11   35 33  2 36
8 Rizespor 27  10  6

11 

28  40 -12  36 
9 Antalyaspor 27 11  32  31  1 35 
10

Kayserispor

27  10  8 35  38   -3  33
11 Samsunspor 27  9 12

33 

36 -3  33
12 AdanaDemir 27  11  39  36  3  32  
13 Alanyaspor 27  6 12

32 39   -8  30
14 Karagümrük 27  8 12  32  31    29  
15 Ankaragücü 27  11  10 32  35  -3  29
16 Hatayspor 27

6

11  10 32  37  -5 29
17 Gaziantep 27  7 13  31  40  -9  28 
18 Konyaspor 27   10 11  26  39   -13 28

19

Pendikspor  27 6 8 13 32 55 -23  26  

20

İstanbulspor 27 3 6 18 20 51 -31 12

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.