UEFA Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi'nde Yeni Düzenlemelere Gitti!
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Manşet UEFA Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi'nde Yeni Düzenlemelere Gitti!

UEFA Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi'nde Yeni Düzenlemelere Gitti!
UEFA Beşiktaş'ın kupasını iade etti
27 Mart 2014 UEFA, yaptığı anonsla 2015-16 sezonundan itibaren UEFA Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi'nin sportif ve ticari formatında 2015-2018 dönemini kapsayacak şekilde bazı değişikliklere gittiğini nyon'da ki merkezinden duyurdu.
 
  • UEFA, kulüp müsabakaları olan UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi'nin sportif ve ticari formatında 2015-2018 dönemini kapsayacak bazı değişikliklere gidileceğini açıkladı. UEFA'dan yapılan açıklamaya göre, UEFA Yönetim Kurulu'nun 22 Mayıs 2013 ve 19 Eylül 2013 tarihlerinde yaptığı toplantılarının ardından 2015/2016 sezonundan itibaren yürürlüğe konacak ve en az 3 sezon geçerli olacak yenilikler şu şekilde duyuruldu:
     
    - UEFA Avrupa Ligi şampiyonu, o sezon kendi liginde aldığı derece hesaba katılmaksızın, bir sonraki sezonda UEFA Şampiyonlar Ligi'ne minimum Play-Off Turu'ndan itibaren katılabilecek. Eğer geçmiş sezonun UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu, kendi liginde aldığı dereceye göre ilgili sezonda UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarına direkt olarak katılmaya hak kazanmışsa, UEFA Avrupa Ligi Şampiyonu da Şampiyonlar Ligi gruplarına direkt olarak katılmaya hak kazanacak.
     
    - Bir sezon öncesinin UEFA Şampiyonlar Ligi veya Avrupa Ligi şampiyonlarından biri kendi liglerinde aldığı dereceye göre o sezon Şampiyonlar Ligi'ne katılmaya hak kazanamamışsa, UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarında bir ülke UEFA Ülke Puan Sıralaması göz önüne alınarak maksimum 5 takım ile temsil edilebilecek.
     
    - UEFA Ülke Puan Sıralaması'nda ilk 3 sırada bulunan ülkelerden birinin takımları hem UEFA Şampiyonlar Ligi, hem de UEFA Avrupa Ligi'nde şampiyon olmuşsa ve bu takımlar kendi liglerinde aldığı dereceye göre bir sonraki sezon UEFA Şampiyonlar Ligi'ne katılmaya hak kazanamıyorsa, ilgili ülkede ligi 4. bitirmiş ve normal şartlarda UEFA Şampiyonlar Ligi'ne katılması gereken takım, bunun yerine UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele edecek.
     
    - UEFA Avrupa Ligi gruplarına direkt olarak katılacak takımların sayısı 6'dan 16'ya çıkarılacak. Bu haktan, UEFA Ülke Puan Sıralaması'nda ilk 12 sırada bulunan ülkelerin takımları yararlanabilecek. Buna göre; sıralamada ilk 4 sırada bulunan ülkelerden 2 takım (Kupa şampiyonu ve ligin 4.sü veya 5.si), 5. ile 12. sırada yer alan ülkelerden ise 1 takım (Kupa şampiyonu) doğrudan UEFA Avrupa Ligi gruplarına katılacak.
     
    - UEFA Avrupa Ligi'ne her ülkeden en fazla 3 takım katılabilecek. Buna göre; UEFA ülke Puan Sıralaması'nda 7., 8. ve 9. sırada bulunan ve şu anda 4 ile bu lige en çok takım gönderen ülkelerden 4 yerine 3 ekip katılabilecek.
     
    - İlgili ülkenin kupa şampiyonu, ligden aldığı dereceden dolayı UEFA Şampiyonlar Ligi'ne katılmaya hak kazanırsa, kupa finalistinin yerine Avrupa kupalarına katılamayan takımlar arasından ligde en iyi dereceyi alan ekip, UEFA Avrupa Ligi'ne katılacak.
     
    - UEFA Avrupa Ligi'nin ticari hakları grup sürecinden itibaren, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde olduğu gibi merkezileştirilecek. NOT: Tüm değişiklikler 2015/2016 sezonundan itibaren uygulanmaya başlanacak. Örneğin; 2014/2015 sezonunun UEFA Avrupa Ligi şampiyonu, 2015/2016 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi'ne katılmaya hak kazanacak. Bu gibi değişikliklerinin hesaplanması için de örnekte olduğu gibi ilgili takımların kendi liglerinde ya da kupalarında bir önceki sezon olan 2014/2015'te aldığı dereceler dikkate alınacak. UEFA Avrupa Ligi şampiyonunun bir sonraki sezon UEFA Şampiyonlar Ligi'ne grup sürecinden ya da Play-Off Turu'ndan itibaren katılması konusunda oluşacak durumlar:
     
    - Bir sezon öncesinin UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu, kendi liginde aldığı dereceden ötürü UEFA Şampiyonlar Ligi'ne grup sürecinden itibaren katılmaya hak kazanırsa, bir sezon öncesinin UEFA Avrupa Ligi şampiyonu, UEFA Şampiyonlar Ligi'ne direkt olarak gruplara kalacak.
     
    - Bir sezon öncesinin UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu, kendi liginde aldığı dereceden ötürü UEFA Şampiyonlar Ligi'ne Play-Off Turu'ndan itibaren katılmaya hak kazanırsa, bir sezon öncesinin UEFA Avrupa Ligi şampiyonu, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Play-Off Turu'ndan katılacak.
     
    - Bir sezon öncesinin UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu, kendi liginde aldığı dereceden ötürü UEFA Şampiyonlar Ligi'ne 3. Ön Eleme Turu'ndan itibaren katılmaya hak kazanırsa, bir sezon öncesinin UEFA Avrupa Ligi şampiyonu, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Play-Off Turu'ndan katılacak ve o sezon için UEFA Ülke Puan Sıralaması yeniden şekillenecek. Buna göre; puan sıralamasında 5. durumda bulunan ülkenin lig 3.sü UEFA Şampiyonlar Ligi'ne Play-Off Turu yerine UEFA Şampiyonlar Ligi'ne 3. Ön Eleme Turu'ndan katılacak.
     
    - Bir sezon öncesinin UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonunun, kendi liginde aldığı derece UEFA Şampiyonlar Ligi'ne katılmasına yetmiyorsa, bir sezon öncesinin UEFA Avrupa Ligi şampiyonu, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Play-Off Turu'ndan katılacak ve o sezon için UEFA Ülke Puan Sıralaması yeniden şekillenecek. Buna göre; puan sıralamasında 4. ve 5. durumda bulunan ülkelerin lig 3.leri UEFA Şampiyonlar Ligi'ne Play-Off Turu yerine 3. Ön Eleme Turu'ndan katılacak.
     
    - Bir sezon öncesinin UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu, UEFA Ülke Puan Sıralaması'nda 13 ile 54. sıra arasında bulunan ülkelerden birinden ise, UEFA Avrupa Ligi şampiyonu, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Play-Off Turu'ndan katılacak ve UEFA Ülke Puan Sıralaması yeniden şekillenecek.
    • Bunun bize etkilerinin ne olabileceğini ise Uğur Meleke kısaca özetledi.
      • "UEFA, hafta içinde Avrupa kupaları katılımıyla ilgili radikal kararlar aldı. Kararlar içindeki flaş iki haber şu: Önümüzdeki sezonun Avrupa Ligi şampiyonu, bir sonraki yıl için Devler Ligi bileti kazanacak. Ayrıca UEFA sıralamasında ilk 12’de yer alan ülkelerin yerel kupa şampiyonları, 2015-16 Avrupa Ligi gruplarına ön eleme oynamadan girecek.

        Peki bu değişiklikler bizi nasıl etkileyecek?
        Şu anda Avrupa ülkeler sıralamasındaki yerimiz 11’incilik. Geçtiğimiz hafta içinde Olympiakos’un elenmesiyle hemen altımızdaki Yunanistan da sezonu kapadı ve artık sıralamada üstümüze çıkma ihtimali devam eden tek ülke (Basel’in sürüklediği) İsviçre kaldı... Avrupa Ligi çeyrek finalinde Valencia ile eşleşen Basel, 7 puan daha toplarsa, yani mesela iki galibiyetle yarı finale çıkar, orada da bir galibiyet alırsa İsviçre’yi üstümüze taşıyor. Biz de o takdirde sezonu 12’nci sırada bitiriyoruz...
        Şu anda bu yılı ilk 12’de bitireceğimiz kesinleştiği için, 2014-2015 Türkiye Kupası şampiyonunun, 2015-16 Avrupa Ligi gruplarına direkt gireceği garantilendi... Eğer 2015 kupa şampiyonumuz aynı zamanda Devler Ligi bileti almışsa, Türkiye Kupası finalistinin artık herhangi bir hakkı yok. O durumda 2014-15 lig üçüncümüz Avrupa Ligi’ne direkt girecek; lig beşincimiz de ön eleme turları oynamaya hak kazanacak.

        Avantajımız-dezavantajımız nedir?
         Tabii ki yeni düzenlemeyle kupa şampiyonumuzun direkt Avrupa Ligi bileti alması ufak da olsa bir avantaj... Ama UEFA, 1-12 arası ülkelere bu direkt kontenjanları verirken, 7-8-9’uncuların da Avrupa Ligi’ne 4 takım gönderme haklarını elinden aldı. Ki bu da aslında bizim için bir hayal kırıklığı demek. Çünkü artık Avrupa’ya 6 takım gönderme ihtimali bizim için kısa vadede bir hayal olmuş oldu. Artık kupalara 6 takımla gitmek için sıralamada ilk 6’ya girmek şart, bizim de cumhuriyet tarihinde ilk 6’ya çıktığımız vaki değil (tarihteki en iyi derecemiz, 2001’deki yedincilik)...
        UEFA zaten Şampiyonlar Ligi ön elemelerini şampiyonlar-şampiyon olmayanlar diye ayırdığı günden itibaren Devler Ligi’nde iki takım ihtimalini de bizim için rüya haline getirmişti. Zira yeni düzenlemeyle lig ikincimiz Devler Ligi play-off turunda İngiliz, Alman, İspanyol devlerine çarpıyor; oradan da istikameti Avrupa Ligi’ne çeviriyor ister istemez...
        Şimdi de Avrupa’da 6 takım bize hayal olduğunu göre, bizim gibi 9-12’nci basamak arasında dolaşan baş altı ülkeler için en büyük başarı bir takımımızın Devler Ligi gruplarında iş yapması, 4 ekibimizin birden de Avrupa Ligi gruplarına girdiğini görmek olacak.."{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  24314  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Futbol Ekonomi Site Yetkilisi Perşembe, 22 Eylül 2011.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

28/03/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.079,97

+3,10

 bjk BJKAS

52.70

+1,35

 fb FENER

82,10

-0,85

 gs GSRAY

6,59

+0,30

 trabzon TSPOR

1,41

-0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.904,42

+0,49

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 39282233

TRENDYOL SÜPER LİG 2023-2024 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV
Galatasaray 27 23  3   1  57 15 42   72 
2 Fenerbahçe  27  22    4  1 70  22   48 

70

3 Trabzonspor  27  14 4  9  45  33 10 46
4 Beşiktaş 27  14   4  9 39  31 8 46
5 Kasımpaşa 27  11 6  10   48  50 -2 38
6 Sivasspor 27  9 10  8 34  35  

 -1 

 37 
7

Başakşehir

27   10  6   11   35 33  2 36
8 Rizespor 27  10  6

11 

28  40 -12  36 
9 Antalyaspor 27 11  32  31  1 35 
10

Kayserispor

27  10  8 35  38   -3  33
11 Samsunspor 27  9 12

33 

36 -3  33
12 AdanaDemir 27  11  39  36  3  32  
13 Alanyaspor 27  6 12

32 39   -8  30
14 Karagümrük 27  8 12  32  31    29  
15 Ankaragücü 27  11  10 32  35  -3  29
16 Hatayspor 27

6

11  10 32  37  -5 29
17 Gaziantep 27  7 13  31  40  -9  28 
18 Konyaspor 27   10 11  26  39   -13 28

19

Pendikspor  27 6 8 13 32 55 -23  26  

20

İstanbulspor 27 3 6 18 20 51 -31 12

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.