BBC- 14 November 2012 Manchester United has reduced its gross debt in its financial first quarter after the Glazer family used the proceeds of the club's flotation to pay off £62.6m of bonds.
Gross debt fell to £359.7m in the three months to 30 September 2012, down 17% on a year earlier.
But broadcasting revenue fell 37.4% to £13.7m, mainly because of issues involving match scheduling.
United played one Champions League game in the quarter, whereas it played two in the same period last season, and it had two fewer Premier League games broadcast live in this year's quarter.
These differences accounted for a drop of £5.6m, though the club said it would make up some of the Champions League revenue in the next quarter.
It also earned £2.6m less from the Champions League group stages as a result of finishing second in the Premier League in 2011-12, compared with finishing first in 2010-11.
'Record quarter'
The club, currently leading the English Premier League, floated on the New York Stock Exchange in August.
It said it took a £3.1m charge related to professional adviser fees in connection with its stock market listing.
It also said it made a £4.8m profit from player sales in the quarter, mainly from the moves of Dimitar Berbatov to Fulham and Ji-Sung Park to QPR.
Overall, it made a net profit of £20.5m, largely boosted by a tax credit, compared with a loss of £5m a year earlier.
"Manchester United had a record first quarter driven by our commercial operation, which continues to experience extremely strong global revenue growth in new media and mobile, retail merchandising and sponsorship," said Ed Woodward, executive vice-chairman.
Revenue from its commercial operations increased 24.3% to £43m, driven by 10 new sponsorship deals entered into during the quarter, including those with General Motors and sports betting company Bwin.
Matchday revenues rose 13.3% to £19.6m, principally from one-off fees earned from staging nine Olympic Games football matches at Old Trafford.{jcomments on}
www. Futbolekonomi.com’un vizyon ve misyonu temel olarak Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.
Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.
Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.
Yirmiüçüncüsü yayınlanan 2020 Deloitte Para Ligi Raporu’na göre Barcelona 840.8 Milyon Euro’luk geliriyle ilk sırada. Tamamı Merkez Lig kulüplerinden oluşan Lig’in Raporunu okumak için tıklayın.
Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.
''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.”
KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız”
Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu
Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,