Fenerbahçe'den Fan Token ile 175 Milyon TL'lık Gelir
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Kriz Manşet Fenerbahçe'den Fan Token ile 175 Milyon TL'lık Gelir

Fenerbahçe'den Fan Token ile 175 Milyon TL'lık Gelir

727331-744687277 

Futbolekonomi- 10 Ağustos 2021 Fenerbahçe, Paribu'yla 'Token' anlaşması sonrası KAP'a bildirimde bulundu: En az 175 milyon TL gelir sağlandı.

Fenerbahçe'nin kripto varlık işlem platformu Paribu ile ortaklık projesinin tanıtımı Faruk Ilgaz Tesisleri'nde düzenlenen törenle yapıldı. Kulüp, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı bildirimde, anlaşmayla Fenerbahçe'ye en az 175 milyon lira gelir sağlandığını bildirdi.

   

Fenerbahçe, Türkiye'de kendi Token'ını yazan ilk kulüp oldu. "Fenerbahçe Token" olarak tanımlanan kripto varlık sistemi devreye girdikten 30 saniye sonra kulüp 15 milyon TL kazandı.

   

"Seçenek 2" olarak satışa sunulan 30 TL değerindeki 500 bin adet (15 milyon TL) Token, 30 saniye içerisinde tükendi.

   

Fenerbahçe Token, Ethereum blokzincirinde üretilen bir "utility token" olarak piyasaya sunuldu. Token sahipleri marş seçimi ve forma tasarımından tesislerdeki bölümlerin adlarına kadar farklı konularda belirleyici olabilecek. Fenerbahçe Token, Fenerbahçe sporcularıyla, teknik heyetiyle ve yöneticileriyle tanışma imkânının yanı sıra özel kurgulanmış stat ve tesis turlarına katılma olanağı da sağlayacak.

   

Fenerbahçe başkanı Ali Koç konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu.

 

1-1,5 sene evvel bu kulvara, bu yolculuğa başladığımızda arayışlarımız, temaslarımız, o zaman aldığımı tekliflerle bugün aldığımız teklifleri karşılaştırdığımız zaman katbekat yani bir iki kattan bahsetmiyorum. 1 sene evvel, 1 buçuk sene evvel aldığımız tekliflerle bugün geldiğimiz nokta arasında pek çok kat fark olduğunu görüyoruz. Bu da aslında iyi ki de geç kaldığımızı bize söylüyor. Bununla beraber bu alan geliştikçe yani kripto varlık ve kulüplerin iş birliği geliştikçe, bir sürü de yeni unsurlar ortaya çıktıkça geç geldiğimiz zaman bunları da daha sağlıklı bir şekilde adreslemiş oluyoruz. Dolayısıyla bu gösterdiğimiz ekstra özen, dikkat ve hassasiyet doğrultusunda 12 farklı şirketle görüşmeler yaptık, yurt için ve yurt dışı.. Hepsi de yetkin firmalar ve bunların arasında bize göre ev güvenilir bulduğumuz -sebeplerini biraz sonra anlatacağım- Paribu ile birlikte Fenerbahçe Token iş birliği yapma konusunda kararımızı verdik. Şimdiden bu iş birliğinin kulübümüze, camiamıza, taraftarlarımıza ve Paribu’ya bununla beraber pazarı büyüteceği için de tüm pazara hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.por tokenlere dikkat edilmeli.

 

Şunu söylemek istiyorum: şirketler, ticarette marka değeri yaratmak için, markalarını farklı gösterebilmek, markalarıyla kullanıcılar arasında duygusal bağ, sadakat, aidiyet duyguları yaratabilmek, bağlılık artırabilmek için milyonlarca dolar yatırım yapmak durumundadırlar. Bu şirketlerin hedeflediği marka değeri ve pozisyonlaması, bu değerlerin hepsi Fenerbahçe doğası gereği içinde barındırıyor. Bunlar için bir yatırım yapması gerekmiyor. Önemli olan bu potansiyeli ticari değere çevirebilmek. İşte bunlardan en önemli için de hep beraber buradayız. Fenerbahçe’nin büyüklüğü sahip olduğu eşsiz, ölçülemez marka değeri Fenerbahçe Token’ın ilk adımı itibariyle prestijli, değerli ve yüksek potansiyelli olmasını sağladı. Birkaç veriyle bu düşüncemi destekleyeyim, arkadaşların da bizimle paylaştığı veriler: bizim iş birliğimizin duyurulmasından sonra bugüne kadar Paribu sitesinin trafiği 7 misli artmış! Yeni üye sayısı da 5 misli artmış!  Ben bu dünyanın yabancısıyım ama bunun önemli bir veri olduğunu arkadaşlar söylüyorlar. Dolayısıyla Fenerbahçe Token da geleceği yer itibariyle Fenerbahçe Spor Kulübü’ne inşallah çok ciddi bir katma değer yaratacaktır. Biz, ‘Taraftar Token’ olarak adlandırılan bu adımda Fenerbahçe’ye en iyi çerçevede destek olacak sistemi kurguladığımıza inanıyoruz.

 

Hem partnerimize, iş birliği yapacağımız kuruma, hem taraftarımıza hem de taraftarımız olmayan bireylere en mantıklı kurguyu sağladığımızı düşünüyoruz. Taraftar Token futbol ailesinde yeni bir kavram. Barcelona, Atletico Madrid, PSG, Juventus gibi kulüplerin yer aldığı bir dünya. Yerelde de pek çok kulübümüz bu işe harıl harıl bu işe girdiler. Taraftarlar kulüplerine ve kendi yarınlarına katkı sağlama olanağı kazanıyor. Kulüpler olarak taraftarlarımıza forma alın, kombine alın, Youtube’a girin diyoruz. Bu yönüyle çift yönlü bir ilişki. Çift taraflı fırsat sağlayabileceğimiz bir oluşum içindeyiz. Paribu ile çıktığımız bu yolculuk dijital alanda ektiğimiz tohumların en önemli meyvesi olacak.

 

İş birliğimizi güven unsuru üzerine inşa ettik ve 25 yıllık bir plana oturttuk. Bu proje, odağında kişilerin ve yönetimlerin değil kulübün olduğu uzun vadeli bir vizyonla oluşturuldu. Büyük taraftarımız her zaman elini taşını altına koyarak neler yapabileceğini gösterdi. Şimdi sıra Fenerbahçe’de. Bu kez Kulübümüze olan desteğinizin sizin adınıza bir karşılığı olacak. Bu dünyada da Fenerbahçe taraftarı farkını gösterecektir. Bu projede yolumuz açık, şansımız bol olsun.”

 

Paribu CEO’su Yasin Oral ise, “Öncelikle Fenerbahçe gibi çok büyük ve köklü bir kulüple iş birliği yaptığımız için ziyadesiyle mutluyuz. 2017’de hizmete başladık ama 2015’ten bu yana devam eden bir serüven Paribu. Geldiğimiz gün itibarıyla 4,5 milyon kullanıcı ve zaman zaman 2 milyar dolar gibi günlük işlem hacimlerine ulaşarak dünyanın en büyük platformlarıyla yarışan, son 4-5 aydır dünyada en çok ziyaret edilen ilk 20 platform arasında olan bir kurumuz.

Dünyada Fan Token’ların çok fazla hacim kazandığı ve bu hacimlerin aslında özellikle Türkiye’deki kulüplerin hacimlerinin %95’inin üzerinde Paribu üzerinden döndüğü ve dünyadaki tüm kulüplerin işlem hacimlerini ise %50’den fazlasının Paribu üzerinde olduğunu hatırlatmak istiyorum. En yüksek zamanında 5 milyar TL’nin üzerinde günlük işlem hacmi sadece Fan Token’lar açısından Paribu üzerinde gerçekleşmişti. Bu zaman zaman bu hacimleri bulabiliyor.

Blockchain’le birlikte hayatımızda çok şey değişti. Finansal dünya tamamen farklı bir yere doğru dönerken bunu hem teknolojik altyapısı tarafından hem de finansal tarafından kulüplere ciddi fayda sağlayacak yeni iş birlikleri ortaya çıkıyor.” diye konuştu.

 

Sürecin teknik kısmıyla ilgili detaylı bilgiler aktaran Paribu CEO’su Yasin Oral, “Tüm taraftar bütün bilgi birikimlerini bu işe aktarmış vaziyette. Bildiğimizden çok daha az bir miktarda arz dolaşımda olacak. Fenerbahçe’nin diğer Fan Token’lardan token üretmesinin en önemli sebeplerinden biri bunu ERC20 olarak üretiyor olması ki bu kuruluşlardan bağımsız, neredeyse merkezi işleyen blockchain kavramından bağımsız, yönetimsel düşünmemek, kulübün geleceğini düşünmek adına alınmış bir karar. Bugün Paribu’da listelenecek bu token yarın ERC20 olması sebebiyle başka yapancı platformlarda da listelenebilecek. Bu kötü bir şey değil, token’ın ve yapılan projenin saatli işlemesi açısından çok iyi bir şey. Bugün ERC20 üretildi ama Paribu teknolojik anlamda tüm desteğini vereceği için yarın bilinen tüm ağlarda üretilip sunulması sağlanacak. Bu da yine aynı şekilde Fenerbahçe’nin teknolojiyle iç içe yaşayacağının, sadece bugünün projesi olarak bakmadığının, yarının projesi olarak kodladığının bir göstergesi. Önümüzde 25 yıllık bir projeksiyon var.

 

Yeni alanlar ilgi çekiyor. Bu nedenle yönelim de yüksek. Fenerbahçe’den Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamada Paribu iştiraki Stoken ile yapılan sözleşme gereğince Paribu veya Stoken tarafından 175 milyon TL tutarında asgari hasılat taahhüt edildiği belirtildi.

 

30 liradan 500 bin tokenin ön satışının tamamlandığını, dokuz ay boyunca transfer edilmemesi koşuluyla 15 TL’ye satılan tokenlerin ise neredeyse tümünün satıldığı belirtildi.

 

Spor tokenlerın büyük beklentilerle alınabileceği ifade edilmekle birlikte, finansçılar token çıkartan borsadaki şirketlerin özsermayelerinin de ekside olduğunun unutulmaması konusuna dikkat çekiyorlar. {jcomments on}

   

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  13279  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Futbol Ekonomi Site Yetkilisi Perşembe, 22 Eylül 2011.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

22/03/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.111,50

-0,32

 bjk BJKAS

66,00

+3,29

 fb FENER

83,20

-2,80

 gs GSRAY

6,68

-0,74

 trabzon TSPOR

1,48

-1,99

   SPOR ENDEKSİ

4.400,00

+0,69

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 39272405

TRENDYOL SÜPER LİG 2023-2024 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV
Galatasaray 27 23  3   1  57 15 42   72 
2 Fenerbahçe  27  22    4  1 70  22   48 

70

3 Trabzonspor  27  14 4  9  45  33 10 46
4 Beşiktaş 27  14   4  9 39  31 8 46
5 Kasımpaşa 27  11 6  10   48  50 -2 38
6 Sivasspor 27  9 10  8 34  35  

 -1 

 37 
7

Başakşehir

27   10  6   11   35 33  2 36
8 Rizespor 27  10  6

11 

28  40 -12  36 
9 Antalyaspor 27 11  32  31  1 35 
10

Kayserispor

27  10  8 35  38   -3  33
11 Samsunspor 27  9 12

33 

36 -3  33
12 AdanaDemir 27  11  39  36  3  32  
13 Alanyaspor 27  6 12

32 39   -8  30
14 Karagümrük 27  8 12  32  31    29  
15 Ankaragücü 27  11  10 32  35  -3  29
16 Hatayspor 27

6

11  10 32  37  -5 29
17 Gaziantep 27  7 13  31  40  -9  28 
18 Konyaspor 27   10 11  26  39   -13 28

19

Pendikspor  27 6 8 13 32 55 -23  26  

20

İstanbulspor 27 3 6 18 20 51 -31 12

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.